Ulkomaat

”No hitto, tapetaan se”, sanoi Trump uuden kirjan mukaan Syyrian al-Assadista – Avustajien kerrotaan piilottavan presidentiltä papereita sekasortoisessa Valkoisessa talossa, Trump leimaa kirjan mielikuvitukseksi

Pulitzer-palkitun toimittajan Bob Woodwardin uutuuskirja johdattaa Valkoisen talon sisäpiireihin. Varhain keskiviikkona Trump alkoi twiitata lausuntoja, joissa alaiset näyttävät torjuvan kirjan väitteitä.

.

Jos Yhdysvaltain hallinnon korkeimmat virkamiehet tottelisivat esimiestään, Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia ei enää olisi. Presidentti Donald Trump antoi al-Assadista suoraviivaisen tappokäskyn huhtikuussa 2017, kertoo The Washington Post.

”No hitto, tapetaan se”, Trumpin kerrotaan sanoneen puolustusministeri James Mattisille puhelimessa sen jälkeen, kun Syyrian Duman kaupungissa oli tehty tuhoisa isku kielletyillä kemiallisilla aseilla. ”Mennään ja tapetaan ne kaikki.”

Trumpin antama käsky käy ilmi kaksinkertaisen Pulitzer-voittajan Bob Woodwardin tuoreesta kirjasta, jonka sanomalehti The Washington Post on saanut luettavakseen jo ennen sen julkaisua.

Presidentti Donald Trump leimasi kirjan väitteet tekaistuiksi ja kysyy, onko huippujournalisti Woodward lähtenyt vaalien alla demokraattien asialle.
Kirjassa kerrotaan usean edelleen presidentinhallinnon palveluksessa olevan henkilön luonnehtineen esimiestään vähemmän mairittelevin sanakääntein.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa Trump vastasi jakamalla Twitterissä henkilökuntansa lausuntoja. Mattisin sekä Trumpin kansliapäällikkö John Kellyn ja lehdistöpäällikkö Sarah Sandersin lausunnoissa kirjan tiedot leimataan mielikuvituksen tuotteiksi.

Kellyn lausunto kirjasta näyttää olevan kierrätetty hänen viimekeväisestä lausunnostaan, jossa Kelly kiisti nimittäneensä Trumpia idiootiksi.

”Vietän enemmän aikaa presidentin kanssa kuin kukaan muu, ja meillä on uskomattoman suora sekä vahva suhde. Hän tietää aina, mitä ajattelen asioista, ja hän sekä minä kumpikin tiedämme, että tämä tarina on täyttä soopaa”, Kelly toteaa sekä Trumpin tuoreessa twiitissä että viime huhtikuun lopulla ilmestyneessä The Washington Post -sanomalehden uutisessa.

Washington Postille antamassaan lausunnossa Woodward sanoo pysyvänsä kirjassa esittämiensä tietojen takana.

Woodward sukeltaa kirjassaan Valkoisen talon kaoottiseen sisäpiiriin, jossa presidentille puhutaan kuin lapselle.

Tappokäskyn saatuaan puolustusministeri Mattis lupasi presidentille aloittaa heti valmistelut ja sulki sen jälkeen puhelimen.

”Emme me tee mitään sellaista vaan toimimme harkitummin”, ministeri ilmoitti avustajalleen heti puhelun päätyttyä. Viikkoa myöhemmin Yhdysvallat, Ranska ja Britannia tekivät Syyriaan ohjusiskun, joka kohdistui kemiallisiin aseisiin liittyviin kohteisiin.

Tapaus on Woodwardin Fear (Pelko) -nimisessä kirjassa vain yksi esimerkki siitä, miten Valkoisen talon sisäpiiri yrittää pitää presidentin hallinnossa jonkinlaista tolkkua. Joskus siihen tarvitaan niskurointia ja jopa salajuonia, The Washington Post kertoo.

Woodward esittää Trumpin arkipäiväisen johtamistavan repivänä ja tempoilevana ja presidentin ylimielisesti tiuskivana esimiehenä.

Kirja perustuu lehden mukaan virkamiesten ja muiden presidentinhallinnon kärkihahmojen haastatteluihin sekä kokousmuistiinpanoihin, päiväkirjoihin ja hallituksen asiakirjoihin.

Trumpia Woodward ei päässyt haastattelemaan, ennen kuin kirja oli jo käytännössä valmis. Trump tuomitsi kirjan lukematta ”huonoksi” ja kertoi, etteivät Woodwardin lukuisat haastattelupyynnöt koskaan kantautuneet hänen korviinsa asti.

Presidentin keskittymiskyvyn puutteita valottaa muun muassa kirjan kertomus harjoituksesta, jonka presidentin entinen asianajaja järjesti Trumpille siltä varalta, että hän joutuisi todistamaan Venäjän vaalivaikuttamista tutkivan ryhmän edessä.

Tarkoituksena oli välttää tilanne, jossa presidentti sortuisi väärään valaan. Puolen tunnin harjoituksen jälkeen Trumpilta paloivat käämit.

”En tosiaankaan halua todistaa”, hän sanoi, ja harjoitus päättyi. Asianajaja John Dowd piti sitä viisaimpana ratkaisuna, ja kun Trump myöhemmin ilmoitti kuitenkin todistavansa, Dowd kertoi ettei voi tätä auttaa.

Seuraavana päivänä Dowd jätti eronpyyntönsä.

Kirjan kantavia teemoja ovat The Washington Postin mukaan erilaiset juonet, joilla presidentin sisäpiiri yrittää hallita esimiehensä impulsiivisuutta ja torjua katastrofeja, joita Trump voisi saada aikaan.

Presidentin piittaamattomuus ja tietämättömyys maailman asioista järkyttävät toistuvasti esikuntaa, joka tekee töitä suojellakseen presidenttiä virheiltä. Esimerkiksi virallisia asiakirjoja on haettu kaikessa hiljaisuudessa pois presidentin pöydältä ennen kuin hän on ehtinyt niiden kimppuun.

Näin hävisivät Woodwardin mukaan esimerkiksi asiakirjat, jotka allekirjoittamalla presidentti olisi vetänyt Yhdysvallat irti kauppasopimuksista Etelä-Korean sekä pohjoisamerikkalaisten naapureidensa kanssa.

Sopimukset ovat edelleen voimassa.

Hiljaiseen niskurointiin syyllistyi Syyrian tapauksessa myös puolustusministeri Mattis, joka kirjan mukaan arvioi presidentin käytöksen ja ymmärryksen olevan viides–kuudesluokkalaisen tasolla.

”Puolustusministerit eivät aina voi valita presidenttiä, jolle työskentelevät”, Mattis on kirjan mukaan naurattanut ystäviään.

Kirja laittaa sanoja myös kansliapäällikkö John F. Kellyn suuhun:

”Hän [Trump] on idiootti, jota on hyödytöntä taivutella. Hän on raiteiltaan, olemme hullujenhuoneessa, enkä tiedä edes, miksi olemme täällä. Tämä on elämäni huonoin työpaikka.”

Mutta osaa Trumpkin haukkua selän takana, kirja kertoo. Kellyn edeltäjä Reince Priebus on joka paikassa vilistävä pikku rotta, kirja kertoo Trumpin mollanneen Priebusia tämän omalle alaiselle.

Entinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja H. R. McMaster taas pukeutui presidentin mukaan kuin kaljakauppias.

Trumpin epäluulo Venäjä-tutkintaa kohtaan taas on niin syvää, että se ajoittain halvaannuttaa päiväkausiksi koko presidentin kanslian, Woodward kirjoittaa The Washington Postin mukaan.

Trumpin perheeseen tai yksityiselämään Woodward perehtyy vain vähän, mutta kertoo ainakin yhden anekdootin erotetun neuvonantajan Stephen Bannonin ja Ivanka Trumpin yhteenotosta.

”En minä ole mikään työntekijä. Olen ensimmäinen tytär”, Ivanka Trumpin kerrotaan tokaisseen Bannonille, joka kehotti häntä hoitamaan asiansa kansliapäällikön kautta siinä missä muutkin Valkoisen talon työntekijät.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Syyrian sota
 • Donald Trump
 • Bashar al-Assad

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui

  3. 3

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  4. 4

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  5. 5

   SAK taipui kovan kritiikin alla ja vetää pois irtisanomisten helpottamista vastustaneen #viimeinenniitti-kampanjan kuvat

  6. 6

   Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen

  7. 7

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  8. 8

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  9. 9

   Saksan tiedustelujohtaja Maaßen sai potkut – ja tarjouksen siirtyä sisäministeriöön valtiosihteeriksi

  10. 10

   ”Ihmisroskana” esitetty Markku Korhonen veisi ryyppy­jenginsä saareen eristyksiin – Alkoholistin katko tyssää usein paluuseen koti­kulmille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  3. 3

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  4. 4

   Hinausauton kuljettaja saapui työmaalle ja alkoi tuhota silmittömästi henkilöautoa Vantaalla – ”Minä tempaisin siitä asfaltinpalasella toisen sivuikkunan sisälle”

  5. 5

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  6. 6

   Yli kolmasosa aineesta puuttuu – tutkijat löysivät mysteeriin ratkaisun galaksien välisestä avaruudesta

  7. 7

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  8. 8

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  9. 9

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  10. 10

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirros raivoavasta Serena Williamsista tuomitaan rasistiseksi ja vastenmieliseksi – piirtäjä ihmettelee kohua: ”Yhtenä päivänä olet sankari ja toisena hylkiö”

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  10. 10

   Helsinkiläinen Vera Nevanlinna lähti retkelle syvälle Nuuksioon ja pysäköi autonsa tienlaitaan – Takaisin tullessa autolla odotti espoolainen sumputus

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Ihmisroskana” esitetty Markku Korhonen veisi ryyppy­jenginsä saareen eristyksiin – Alkoholistin katko tyssää usein paluuseen koti­kulmille
  3. Saksan tiedustelujohtaja Maaßen sai potkut – ja tarjouksen siirtyä sisäministeriöön valtiosihteeriksi
  4. Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta
  5. Suuri määrä matkalaukkuja myöhästyy vian vuoksi jatkolennoilta Helsinki-Vantaalla
  6. Harkimo: Liike Nytille ilmoittautunut 20 halukasta eduskuntavaali­ehdokasta – päätöstä vaaleihin lähtemisestä ei ole vielä tehty
  7. Rihanna lähetti Juha Sipilälle Suomen lipulla ja kiitos-sanalla höystetyn Twitter-viestin – ja vaati Suomelta lisää rahaa kehitysmaiden koulutuksen tukemiseen
  8. Tunti sitten
  9. SAK taipui kovan kritiikin alla ja vetää pois irtisanomisten helpottamista vastustaneen #viimeinenniitti-kampanjan kuvat
  10. Tottenham-luotsilta hämmentävä kiteytys kokemuksen merkityksestä Mestarien liigassa: ”Jos kysyt lehmältä, milloin juna tulee, ei se osaa antaa oikeaa vastausta”
  11. Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui
  12. Apple julkaisi uuden käyttöjärjestelmän, jossa on ”somerajoittimet” – Näin voit seurata omaa kännykän käyttöä ja vaikka estää iltasometuksen kokonaan
  13. Näytä lisää