Ulkomaat

Ruotsi on viimeisin esimerkki demareiden ahdingosta Euroopassa – Miksi äänestäjät ovat hylänneet hyvinvointivaltion rakentajat, ja mitä siitä seuraa?

Södertälje/Helsinki

Vaalikojut nököttävät yhtenä rykelmänä Södertäljen keskustassa. Väkeä näyttäisi käyvän varsinkin sosiaalidemokraattien ja ruotsidemokraattien kojuilla. Kaksi nuorta miestä ottaa ruotsidemokraattien esitteet. He eivät kuitenkaan halua puhua HS:lle.

Keskusta on asettanut houkuttimeksi kaksi söpöä koiraa, ja kokoomus paukuttelee kävijöille popcornia mukeihin. Ei auta, hiljaista on porvariston teltoilla.

Se ei yllätä. Södertälje on perinteisesti vasemmistolainen kaupunki. Siellä sijaitsee koko Tukholman läänin suurin työnantaja, Scanian kuorma-autotehdas. Ruotsi taas on perinteisesti ollut sosiaalidemokratian vahvin linnake Euroopassa, oikea demareiden kehto ja kruununjalokivi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt Ruotsin sosiaalidemokraatit kuitenkin odottavat sunnuntain parlamenttivaaleissa huonointa vaalitulostaan yli sataan vuoteen, ja Euroopan vasemmisto pidättää hengitystään. Aika vaalikentillä käy vähiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS kysyi Södertäljessä yhdeksältä äänestäjältä, mitkä ovat heille tärkeimmät vaalikysymykset. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Nikita Blomquist, 20, Elin Dalman, 18, ja Simone Skoog, 20, äänestävät ensimmäistä kertaa. Kolmikko käy ensin ruotsidemokraattien kojulla ja jatkaa siitä demareiden luo.

”Emme ole seuranneet paljonkaan, tai oikeastaan yhtään, joten tulimme nyt ottamaan selvää”, Blomquist sanoo.

Naisia kiinnostavat ainakin rikollisuuden suitsiminen, vanhustenhoito ja toivottoman asuntotilanteen helpottaminen. ”Huumeita liikkuu meillä päin paljon”, Dalman sanoo.

Kojuilla he saavat heti ensimmäiset oppitunnit politiikan likaisesta puolesta. ”Molemmat puhuivat pahaa toisistaan”, Skoog sanoo. ”Demareiden ehdokas sanoi, että ruotsidemokraatit haluavat naisten vain jäävän kotiin, mutta ruotsidemokraatit sanoivat itse ihan muuta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsidemokraatit kannattavat isyyskuukausien kiintiön poistoa, avioparien verotuksen yhdistämistä ja aborttilain tiukentamista, mutta demariehdokkaan versio asiasta kuulostaa silti vähintäänkin kärjistykseltä.

Naiset jatkavat matkaa. Joka tapauksessa he aikovat äänestää.

Katso Ruotsin puolueiden esittelyt ja keskiviikkona päivitetyt kannatustilanteet alla olevasta kuvakarusellista. Juttu jatkuu sen jälkeen.

Ruotsin demareiden ahdinko heijastelee yleiseurooppalaista ilmiötä, sillä sosiaalidemokraattiset puolueet ovat kokeneet karvaita äänikatoja muun muassa Ranskassa, Tšekissä, Italiassa, Itävallassa, Saksassa ja Hollannissa.


Ruotsin sosiaalidemokraattien maatalousministeri Sven-Erik Bucht vastaa HS:n puheluun tien päältä. Hän on kiertämässä Keski-Ruotsin teollisuuskaupunkeja, joissa äänestäjiä uhkaa siirtyä demareista nationalistipuolue ruotsidemokraattien taakse, mutta myös vasemmistopuolueelle, joka on tekemässä hyvää tulosta.

”Koko länsimaailmassa vallitsee tämä kehitys, että ääripäät sekä oikealla että vasemmalla voittavat puolelleen äänestäjiä ja vakiintuneet puolueet kutistuvat”, Bucht toteaa.

Buchtin mielestä yksi selitys on, että ”ihmiset eivät koe tulevansa nähdyiksi”. Hänestä maaseutu ja pikkukaupungit ovat vuosikymmeniä olleet melko matalalla Ruotsin hallitusten tärkeysjärjestyksessä. ”Hallituksen väristä riippumatta”, hän lisää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka käymistilassa on koko perinteinen puoluekartta, kukaan ei kuitenkaan puhu ”keskustaoikeiston kriisistä”. Se johtuu siitä, että keskustaoikeiston politiikka ei nojaa sellaisiin vahvoihin tulevaisuudenvisioihin, joihin demarit luottavat, sanoo poliittisen historian dosentti, demareita lähellä olevan Kalevi Sorsa -säätiön entinen toiminnanjohtaja ja ajatuspaja Magman tutkija Mikko Majander.

Hyvinvointivaltiota on kuitenkin rakennettu eri puolueiden kanssa yhteisvoimin. Toisin väittäminen on haitallista myös demareille, Majander sanoo. ”Jos haluaa omia hyvinvointivaltion, silloin saa myös vihat niskoilleen, jos hammaslääkärin jono on liian pitkä.”


Sosiaalidemokraattisten puolueiden kriisiin Euroopassa voi karkeasti luetella kolme pääsyytä, sanoo Helsingin yliopiston yliopistotutkija Timo Miettinen.

Globalisaatio ja talouden rakennemuutos ajoivat ohi sosiaalidemokratian kultakauden, joka alkoi toisen maailmansodan jälkeen. Kultakaudella työväen neuvotteluasema oli vahva ja hyvinvointivaltio tuki markkinatalouden harjoittamista kansallisen elintason ja sivistyksen edistämiseksi.

Lyhyellä aikavälillä vaikuttaa 2008 alkanut finanssikriisi, joka ruokkii poliittista polarisaatiota.Voittopuolisesti talouskriisit vahvistavat oikeistopuolueita, Miettinen kertoo.

Kolmanneksi kyse on sosiaalidemokraattisten puolueiden sisäisestä kriisistä. Joissain maissa demarit ovat osallistuneet itse julkishallinnon purkamiseen. Lisäksi äänestäjäkunta vanhentuu, robotit ja tekoäly uhkaavat verokirstua ja suuri visio on hukassa. ”Sosiaalidemokraatit ovat vielä kiinni vanhan työn maailmassa, mikä ei kosketa pätkätyöläisiä”, Miettinen sanoo.

Ministeri Bucht löytää yhden syyn myös mediasta ja puolueista, jotka antavat hänen mielestään Ruotsista liian synkän kuvan. Kyse on ”todellisuuskuvauksesta, joka ei aivan vastaa todellisuutta”.

Tätä kritiikkiä esitti hiljattain ruotsalaislehti Dagens Nyheterissä myös Ruotsin entinen kokoomuspääministeri Fredrik Reinfeldt.

”Puhutaan kuin kaikki olisi kärsimystä. Ruotsidemokraatit sanovat, että kaikki on huonosti, vaikka meillä on yksi Euroopan vahvimmista talouksista”, Bucht toteaa.

Ruotsin valtiontalous on ylijäämäinen ja valtionvelka on pienimmillään neljään vuosikymmeneen. Lisäksi työllisyysaste on EU:n korkein ja nuorisonkin työllisyys kohenee, vaikka samalla Ruotsin työttömyysaste on EU-vertailussa vasta 17. matalin eli kaukana demaripääministeri Stefan Löfvenin itselleen asettamasta ykköspaikkatavoitteesta.

Menneet saavutukset kansankodin rakentamisessa eivät välttämättä paina paljon äänestäjän vaa’assa, jos nykyhetki huolestuttaa. Palavat autot tulevat enemmän iholle kuin pienentyvä valtionvelka, Mikko Majander selittää. ”Ihminen ei äänestä kiitollisuudesta”, hän huomauttaa.

Södertäljen torillakin äänestäjät puhuvat enemmän ongelmista kuin onnistumisista. Lastenvaunuja työntävä Isabel Dos Santos, 21, ottaa esille asuntopulan. Ruotsissa on järjestelmä, jossa säänneltyjä vuokra-asuntoja jonotetaan. ”Ensikäden vuokrasopimusta saa odottaa monta vuotta tai sitten pitää maksaa hirveä hinta jostain kellarista”, hän sanoo.

Hänen äänensä on menossa vasemmistolle, ehkä juuri demareille. Suurin syy eivät kuitenkaan ole vasemmiston visiot, vaan kamppailu ruotsidemokraattien nousua vastaan. ”Ymmärrän ruotsidemokraatteja osittain, kun he esimerkiksi sanovat, että pelkkä kansalaisuus ei riitä ruotsalaiseksi tulemiseen”, hän sanoo. ”Mutta minusta he levittävät yhä rasismia.”

Majanderin mielestä olennaista on kysyä, mitä perinteisten puolueiden ahdinko tarkoittaa edustukselliselle demokratialle.

Vakiintuneet puolueet kadottavat äänestäjänsä äärilaidoille ja yhden asian liikkeisiin. Äänestäjistä on tullut kuluttajia, jotka shoppailevat itseään miellyttävän yksityiskohdan populistiselta palveluntarjoajalta.

Populistiset puolueet murentavat uskoa perinteisiin valtiota ylläpitäviin instituutioihin, kuten parlamenttiin, Majander sanoo. Hän on myös huolissaan siitä, osaavatko yhden asian liikkeet hallita kokonaiskuvaa.

”Vaikka mandaatin saa nyt paljon kapeammalla agendalla, hallitsija joutuu silti vastaamaan kaikenlaisista asioista.”

Perinteisen puoluekentän murentuminen vaikuttaa myös siihen, millaiseksi eurooppalainen yhteistyö muodostuu. Perinteiset puoluerakenteet ovat syventäneet unionia, mutta nyt nousevat liikkeet joko vastustavat EU:ta tai kannattavat sitä ainoastaan kauppaliittona.

Ensi kevään europarlamenttivaaleissa selviää, mihin suuntaan eurooppalainen yhteisö liikkuu.

Demaripuolueet Euroopassa ovat kaukana takavuosien loistosta. Silti pitää muistaa, että ne ovat yhä monin paikoin varsin suuria. Sekä Suomessa että Ruotsissa demarit pitävät kannatuskyselyiden kärkipaikkoja.

Ruotsin vaaleissa demareiden ennustetaan saavan ääniä joka neljänneltä äänestäjältä ja jättävän ruotsidemokraatit ja kokoomuksen muutaman prosenttiyksikön päähän. Tulos olisi huonompi kuin koskaan, mutta silti varsin hyvä.

Puoluejäsenistön harmaantumisesta huolimatta monissa maissa demareiden nuorisojärjestöt ovat suuria, Miettinen muistuttaa.

Södertäljen keskustassa löytyy helposti myös nuoria aikuisia, jotka voisivat ainakin kuvitella äänestävänsä demareita. Sairaanhoitajaopiskelija Emelie Dahlgren, 23, ottaa aurinkoa keskusaukion portailla ja sanoo olevansa vaaleissa kiinnostunut etenkin hoitohenkilökunnan työehdoista ja koulutuksesta. Hänen näkemyksensä tärkeimmästä vaalikysymyksestä on kuin demareiden vaaliohjelmasta poimittu.

”Minua kiinnostaa, mihin verorahat päätyvät. Ja minusta niiden pitäisi päätyä sairaanhoitoon ja kouluihin.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  3. 3

   Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

  4. 4

   ”Huvitti, että tästä tarvittiin tutkimus” – Uusien opetus­menetelmien ongelmat ovat opettajille ja oppilaille tuttuja, mutta Pisa-tulosten laskusta niitä ei voi syyttää

   Tilaajille
  5. 5

   Rokotuksista tuli riitaa terveydenhuollon työpaikoilla – nyt ministeriö muuttaa jopa irtisanomisiin johtanutta lakia

  6. 6

   Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

  7. 7

   Pisa-tulosten laskun syitä tutkinut psykologi vastaa kritiikkiin: ”En ole havainnut yhteyttä ensimmäisenä maailmassa”

  8. 8

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  9. 9

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  10. 10

   Patrik Laine iski hattutempun ja katkaisi erikoisen putkensa – Floridan suomalaistulokkaalla neljän tehopisteen ilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  2. 2

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  3. 3

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  7. 7

   Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

  8. 8

   Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

  9. 9

   Ruotsalaisen koulun juhlissa julkisesti jaettu seksipalkinto johti ehdolliseen tuomioon – ”tunnustuksen” saanut järkyttyi kaveriensa tempauksesta

  10. 10

   Suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Patrik Laine iski hattutempun ja katkaisi erikoisen putkensa – Floridan suomalaistulokkaalla neljän tehopisteen ilta
  3. Asuntolainojen koroilla on nyt vain yksi suunta – HS selvitti, millaisia korkosuojia pankit tarjoavat ja koska suoja kannattaa Tilaajille
  4. Joki voi hakea apua käräjiltä Uudessa-Seelannissa ja Intiassa – lakitieteen uusi suuntaus tekee luonnosta oikeushenkilön
  5. Neljä ihmistä kuoli ammuskelussa sairaala-alueella Chicagossa – Poliisi pelastui, kun luoti pysähtyi hänen pistooliinsa
  6. ”Huvitti, että tästä tarvittiin tutkimus” – Uusien opetus­menetelmien ongelmat ovat opettajille ja oppilaille tuttuja, mutta Pisa-tulosten laskusta niitä ei voi syyttää Tilaajille
  7. Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan Tilaajille
  8. Voiko tiloja tuntea ja onko kauneuden ajattelu ammatillinen itsemurha? Tätä miettii Heini Lehtinen, joka avasi hieman erilaisen suunnittelutoimiston Brysseliin
  9. HIFK:n urheilutoimenjohtaja puolustaa kohuttua valmentajaratkaisua umpisurkeista tuloksista huolimatta: ”Edelleenkin tekisin kaikki asiat samalla tavoin”
  10. Liiallinen perheen sisäisistä asioista vaikeneminen jättää häpeän ja hämmennyksen lapsen harteille
  11. Tunti sitten
  12. Kohtelemme yhteiskuntana työttömäksi joutuneita ihmisiä kuin heissä olisi jokin paha pohjavirtaus
  13. Näytä lisää