Ulkomaat

Ruotsi on viimeisin esimerkki demareiden ahdingosta Euroopassa – Miksi äänestäjät ovat hylänneet hyvinvointivaltion rakentajat, ja mitä siitä seuraa?

Södertälje/Helsinki

Vaalikojut nököttävät yhtenä rykelmänä Södertäljen keskustassa. Väkeä näyttäisi käyvän varsinkin sosiaalidemokraattien ja ruotsidemokraattien kojuilla. Kaksi nuorta miestä ottaa ruotsidemokraattien esitteet. He eivät kuitenkaan halua puhua HS:lle.

Keskusta on asettanut houkuttimeksi kaksi söpöä koiraa, ja kokoomus paukuttelee kävijöille popcornia mukeihin. Ei auta, hiljaista on porvariston teltoilla.

Se ei yllätä. Södertälje on perinteisesti vasemmistolainen kaupunki. Siellä sijaitsee koko Tukholman läänin suurin työnantaja, Scanian kuorma-autotehdas. Ruotsi taas on perinteisesti ollut sosiaalidemokratian vahvin linnake Euroopassa, oikea demareiden kehto ja kruununjalokivi.

Nyt Ruotsin sosiaalidemokraatit kuitenkin odottavat sunnuntain parlamenttivaaleissa huonointa vaalitulostaan yli sataan vuoteen, ja Euroopan vasemmisto pidättää hengitystään. Aika vaalikentillä käy vähiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS kysyi Södertäljessä yhdeksältä äänestäjältä, mitkä ovat heille tärkeimmät vaalikysymykset. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Nikita Blomquist, 20, Elin Dalman, 18, ja Simone Skoog, 20, äänestävät ensimmäistä kertaa. Kolmikko käy ensin ruotsidemokraattien kojulla ja jatkaa siitä demareiden luo.

”Emme ole seuranneet paljonkaan, tai oikeastaan yhtään, joten tulimme nyt ottamaan selvää”, Blomquist sanoo.

Naisia kiinnostavat ainakin rikollisuuden suitsiminen, vanhustenhoito ja toivottoman asuntotilanteen helpottaminen. ”Huumeita liikkuu meillä päin paljon”, Dalman sanoo.

Kojuilla he saavat heti ensimmäiset oppitunnit politiikan likaisesta puolesta. ”Molemmat puhuivat pahaa toisistaan”, Skoog sanoo. ”Demareiden ehdokas sanoi, että ruotsidemokraatit haluavat naisten vain jäävän kotiin, mutta ruotsidemokraatit sanoivat itse ihan muuta.”

Ruotsidemokraatit kannattavat isyyskuukausien kiintiön poistoa, avioparien verotuksen yhdistämistä ja aborttilain tiukentamista, mutta demariehdokkaan versio asiasta kuulostaa silti vähintäänkin kärjistykseltä.

Naiset jatkavat matkaa. Joka tapauksessa he aikovat äänestää.

Katso Ruotsin puolueiden esittelyt ja keskiviikkona päivitetyt kannatustilanteet alla olevasta kuvakarusellista. Juttu jatkuu sen jälkeen.

Ruotsin demareiden ahdinko heijastelee yleiseurooppalaista ilmiötä, sillä sosiaalidemokraattiset puolueet ovat kokeneet karvaita äänikatoja muun muassa Ranskassa, Tšekissä, Italiassa, Itävallassa, Saksassa ja Hollannissa.


Ruotsin sosiaalidemokraattien maatalousministeri Sven-Erik Bucht vastaa HS:n puheluun tien päältä. Hän on kiertämässä Keski-Ruotsin teollisuuskaupunkeja, joissa äänestäjiä uhkaa siirtyä demareista nationalistipuolue ruotsidemokraattien taakse, mutta myös vasemmistopuolueelle, joka on tekemässä hyvää tulosta.

”Koko länsimaailmassa vallitsee tämä kehitys, että ääripäät sekä oikealla että vasemmalla voittavat puolelleen äänestäjiä ja vakiintuneet puolueet kutistuvat”, Bucht toteaa.

Buchtin mielestä yksi selitys on, että ”ihmiset eivät koe tulevansa nähdyiksi”. Hänestä maaseutu ja pikkukaupungit ovat vuosikymmeniä olleet melko matalalla Ruotsin hallitusten tärkeysjärjestyksessä. ”Hallituksen väristä riippumatta”, hän lisää.

Vaikka käymistilassa on koko perinteinen puoluekartta, kukaan ei kuitenkaan puhu ”keskustaoikeiston kriisistä”. Se johtuu siitä, että keskustaoikeiston politiikka ei nojaa sellaisiin vahvoihin tulevaisuudenvisioihin, joihin demarit luottavat, sanoo poliittisen historian dosentti, demareita lähellä olevan Kalevi Sorsa -säätiön entinen toiminnanjohtaja ja ajatuspaja Magman tutkija Mikko Majander.

Hyvinvointivaltiota on kuitenkin rakennettu eri puolueiden kanssa yhteisvoimin. Toisin väittäminen on haitallista myös demareille, Majander sanoo. ”Jos haluaa omia hyvinvointivaltion, silloin saa myös vihat niskoilleen, jos hammaslääkärin jono on liian pitkä.”


Sosiaalidemokraattisten puolueiden kriisiin Euroopassa voi karkeasti luetella kolme pääsyytä, sanoo Helsingin yliopiston yliopistotutkija Timo Miettinen.

Globalisaatio ja talouden rakennemuutos ajoivat ohi sosiaalidemokratian kultakauden, joka alkoi toisen maailmansodan jälkeen. Kultakaudella työväen neuvotteluasema oli vahva ja hyvinvointivaltio tuki markkinatalouden harjoittamista kansallisen elintason ja sivistyksen edistämiseksi.

Lyhyellä aikavälillä vaikuttaa 2008 alkanut finanssikriisi, joka ruokkii poliittista polarisaatiota.Voittopuolisesti talouskriisit vahvistavat oikeistopuolueita, Miettinen kertoo.

Kolmanneksi kyse on sosiaalidemokraattisten puolueiden sisäisestä kriisistä. Joissain maissa demarit ovat osallistuneet itse julkishallinnon purkamiseen. Lisäksi äänestäjäkunta vanhentuu, robotit ja tekoäly uhkaavat verokirstua ja suuri visio on hukassa. ”Sosiaalidemokraatit ovat vielä kiinni vanhan työn maailmassa, mikä ei kosketa pätkätyöläisiä”, Miettinen sanoo.

Ministeri Bucht löytää yhden syyn myös mediasta ja puolueista, jotka antavat hänen mielestään Ruotsista liian synkän kuvan. Kyse on ”todellisuuskuvauksesta, joka ei aivan vastaa todellisuutta”.

Tätä kritiikkiä esitti hiljattain ruotsalaislehti Dagens Nyheterissä myös Ruotsin entinen kokoomuspääministeri Fredrik Reinfeldt.

”Puhutaan kuin kaikki olisi kärsimystä. Ruotsidemokraatit sanovat, että kaikki on huonosti, vaikka meillä on yksi Euroopan vahvimmista talouksista”, Bucht toteaa.

Ruotsin valtiontalous on ylijäämäinen ja valtionvelka on pienimmillään neljään vuosikymmeneen. Lisäksi työllisyysaste on EU:n korkein ja nuorisonkin työllisyys kohenee, vaikka samalla Ruotsin työttömyysaste on EU-vertailussa vasta 17. matalin eli kaukana demaripääministeri Stefan Löfvenin itselleen asettamasta ykköspaikkatavoitteesta.

Menneet saavutukset kansankodin rakentamisessa eivät välttämättä paina paljon äänestäjän vaa’assa, jos nykyhetki huolestuttaa. Palavat autot tulevat enemmän iholle kuin pienentyvä valtionvelka, Mikko Majander selittää. ”Ihminen ei äänestä kiitollisuudesta”, hän huomauttaa.

Södertäljen torillakin äänestäjät puhuvat enemmän ongelmista kuin onnistumisista. Lastenvaunuja työntävä Isabel Dos Santos, 21, ottaa esille asuntopulan. Ruotsissa on järjestelmä, jossa säänneltyjä vuokra-asuntoja jonotetaan. ”Ensikäden vuokrasopimusta saa odottaa monta vuotta tai sitten pitää maksaa hirveä hinta jostain kellarista”, hän sanoo.

Hänen äänensä on menossa vasemmistolle, ehkä juuri demareille. Suurin syy eivät kuitenkaan ole vasemmiston visiot, vaan kamppailu ruotsidemokraattien nousua vastaan. ”Ymmärrän ruotsidemokraatteja osittain, kun he esimerkiksi sanovat, että pelkkä kansalaisuus ei riitä ruotsalaiseksi tulemiseen”, hän sanoo. ”Mutta minusta he levittävät yhä rasismia.”

Majanderin mielestä olennaista on kysyä, mitä perinteisten puolueiden ahdinko tarkoittaa edustukselliselle demokratialle.

Vakiintuneet puolueet kadottavat äänestäjänsä äärilaidoille ja yhden asian liikkeisiin. Äänestäjistä on tullut kuluttajia, jotka shoppailevat itseään miellyttävän yksityiskohdan populistiselta palveluntarjoajalta.

Populistiset puolueet murentavat uskoa perinteisiin valtiota ylläpitäviin instituutioihin, kuten parlamenttiin, Majander sanoo. Hän on myös huolissaan siitä, osaavatko yhden asian liikkeet hallita kokonaiskuvaa.

”Vaikka mandaatin saa nyt paljon kapeammalla agendalla, hallitsija joutuu silti vastaamaan kaikenlaisista asioista.”

Perinteisen puoluekentän murentuminen vaikuttaa myös siihen, millaiseksi eurooppalainen yhteistyö muodostuu. Perinteiset puoluerakenteet ovat syventäneet unionia, mutta nyt nousevat liikkeet joko vastustavat EU:ta tai kannattavat sitä ainoastaan kauppaliittona.

Ensi kevään europarlamenttivaaleissa selviää, mihin suuntaan eurooppalainen yhteisö liikkuu.

Demaripuolueet Euroopassa ovat kaukana takavuosien loistosta. Silti pitää muistaa, että ne ovat yhä monin paikoin varsin suuria. Sekä Suomessa että Ruotsissa demarit pitävät kannatuskyselyiden kärkipaikkoja.

Ruotsin vaaleissa demareiden ennustetaan saavan ääniä joka neljänneltä äänestäjältä ja jättävän ruotsidemokraatit ja kokoomuksen muutaman prosenttiyksikön päähän. Tulos olisi huonompi kuin koskaan, mutta silti varsin hyvä.

Puoluejäsenistön harmaantumisesta huolimatta monissa maissa demareiden nuorisojärjestöt ovat suuria, Miettinen muistuttaa.

Södertäljen keskustassa löytyy helposti myös nuoria aikuisia, jotka voisivat ainakin kuvitella äänestävänsä demareita. Sairaanhoitajaopiskelija Emelie Dahlgren, 23, ottaa aurinkoa keskusaukion portailla ja sanoo olevansa vaaleissa kiinnostunut etenkin hoitohenkilökunnan työehdoista ja koulutuksesta. Hänen näkemyksensä tärkeimmästä vaalikysymyksestä on kuin demareiden vaaliohjelmasta poimittu.

”Minua kiinnostaa, mihin verorahat päätyvät. Ja minusta niiden pitäisi päätyä sairaanhoitoon ja kouluihin.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  2. 2

   Kohudokumentaristi Michael Mooren presidentti Trumpia mätkivä uutuuselokuva ei innostanut yleisöä USA:ssa

  3. 3

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi epäilee henkirikosta Helsingin Kannelmäessä, yksi henkilö otettu kiinni

  5. 5

   Barack Obama puhuu torstaina Helsingissä ja lentää sen jälkeen heti pois – Bisnes­tapahtumaan tulossa massiiviset turvatoimet

  6. 6

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  7. 7

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  8. 8

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  9. 9

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  10. 10

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  2. 2

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  3. 3

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  6. 6

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  7. 7

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  8. 8

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  9. 9

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  10. 10

   Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa, poliisi epäilee rikosta – ”Menetys on valtava, vastaavaa emme saa tilalle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää