Ulkomaat    |   HS-analyysi

Mistä tunnistaa natsin?

Väittely siitä, keitä Chemnitzin mellakoihin oikein osallistuu, kertoo siitä, miten äärioikeiston ajatuksista tulee valtavirtaa, kirjoittaa HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.

Berliini

Natsin tunnistaminen natsiksi voi olla aikaisempaa vaikeampaa, kirjoitti arvostetun saksalaisen Der Spiegel -lehden toimittaja Christian Stöcker kolumnissaan viikonloppuna.

Stöcker päätti auttaa.

Natseja ei aina tunnista ulkonäöstä, Stöcker kirjoitti. Ulkoisia tunnusmerkkejäkin tosin on paljon. Yksi varma merkki on se, kun joku nostaa käden natsitervehdykseen.

Näitä tervehdyksiä on nyt nähty pitkin viikkoa Saksan Chemnitzissä. Saksa on seurannut ihmeissään, miten äärioikeisto on marssinut kaupungin kaduilla ilta toisensa perään. On kuin historia olisi Saksassa unohtunut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksi Saksan kiivaan keskustelun juonteista koskee sitä, keitä Chemnitzissä oikein on kaduilla: äärioikeisto vai joitakuita, joita kutsua tavallisiksi ihmisiksi. Stöckerin kolumni on kommentti juuri tähän keskusteluun. Osa muista keskustelijoista yrittää hämärtää Chemnitzin mielenosoitusten osallistujien suhdetta äärioikeistoon.

Chemnitzissä marssivat rinta rinnan äärioikeistolainen Pro Chemnitz -ryhmä, islaminvastainen Pegida-liike ja Saksan suurimman oppositiopuolueen Vaihtoehto Saksalle -puolueen eli AfD:n johtohahmot. AfD väittää, että liikkeellä ovat tavalliset huolestuneet kansalaiset.

Huolestuneet kansalaiset, besorgte Bürger, on äärioikeiston ja oikeistopopulistien taitavasti rakentama brändi, joka on lyönyt hyvin läpi julkisessa keskustelussa. Nyt Saksassa keskustellaan, onko termille katetta. Äärioikeisto ja oikeistopopulistit rakentavat vaikutelmaa siitä, että ihan tavallinen kansalainen voi olla äärioikeiston kanssa joistakin asioista ainakin hieman samaa mieltä. EU:n turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikan ongelmat tarjoavat tällaisia teemoja varsin paljon.

Pegida-liike on ollut äärioikeiston uudelleenbrändäyksen näkyvin esimerkki. Tavoitteena on luoda muun muassa vahvalla sosiaalisen median propagandalla mielikuva siitä, etteivät radikalisoituneilta vaikuttavat vihaiset ihmiset ole äärioikeistoa vaan jotakuinkin kuin poliittista keskustaa. Näin siitä huolimatta, että liikkeen agenda on äärioikeistolainen.

Nyt myös kannatustaan kasvattava AfD herättää kysymyksiä. Se ei ole ottanut etäisyyttä Chemnitzin mellakoiden väkivaltaan, jossa on jahdattu ulkomaalaisen näköisiä ihmisiä ja tehty Saksassa lain kieltämiä natsitervehdyksiä. AfD:n johtaja Alexander Gauland sanoo olevan normaalia, että ihmiset ”menettävät hermonsa” Chemnitzin puukotuksesta.

Tämä AfD:n johdon haluttomuus ottaa etäisyyttä uusnatseihin on ihmetyttänyt Saksassa aiemminkin, ja AfD:ssä toimii useita entisiä äärioikeistolaisia. Natsien tekemän joukkotuhon vähättely on eritoten AfD-poliitikon Björn Höcken tavaramerkki. Höcke marssi lauantaina AfD:n ja äärioikeiston yhteisessä mielenosoituksessa eturivissä.

Miksi AfD näin tekee, on tietenkin oleellinen kysymys, mutta siihen puolue ei vastaa. Puolueen täytyy kuitenkin olla arvioinut, että se saa näin lisää kannatusta.

Saksan vihreät ja sosiaalidemokraatit vaativat nyt AfD:tä Saksan perustuslakisuojaviraston tarkkailuun, koska se asettui Chemnitzissä uusnatsien rinnalle. Perustuslakisuojaviraston tarkkailun tarkoittaa erityistä valvontaa siitä, uhkaako poliittinen toimija vapaata demokraattista perusjärjestystä. AfD:n nuorisojärjestöt Bremenissä ja Ala-Saksissa ovat jo tarkkailussa. Kyse on ensimmäisestä askeleesta prosessissa, jonka päässä voi olla puolueen kieltäminen.

Toisen maailmansodan jälkeiset vuosikymmenet Saksan poliittinen identiteetti on rakentunut sille, että se on natsimenneisyyden jäljiltä Euroopan omatunto. Virallinen Saksa on halunnut varmistaa, ettei joukkomurha toistu.

Chemnitzin mellakat saivat monet kysymään, onko menneisyydestä sittenkään opittu mitään.

Myös Stöcker muistuttaa kolumnissaan siitä, mitä natsit Saksassa tekivät. Sekin on siis nyt tarpeen.

Stöckerin tyylilajista voi olla montaa mieltä, mutta kolumni kiteyttää silti paljon siitä Chemnitzin tapahtumia ympärillä kieppuvasta määrittelytaistelusta, jossa äärioikeisto on jo ottanut monta osavoittoa. Sen intresseissä on vaikuttaa suuren yleisön silmissä mahdollisimman harmittomalta.

Väittely siitä, keitä Chemnitzin mellakoihin oikein osallistuu, kertoo siitä, miten nopeasti äärioikeistoa normalisoidaan. Tähän Stöcker puuttuu pohtiessaan kolumninsa kautta sitä, miten natseja ei ole enää tunnistaa natseiksi – ainakaan, jos ei halua tunnistaa ideologiaa äänen sanotun takana.

Natsin tunnistaa natsitervehdysten lisäksi varsin nopeasti siitä, mitä hän huutaa, Stöcker neuvoo. Kun ympärillä raikaa ”Tässä marssii kansallinen vastarinta” ja ”Saksa saksalaisille, ulkomaalaiset ulos”, voi olla varma, että marssii natsien kanssa. ”Repertuaari ei ole kovin laaja.”

Saksan äärioikeisto on vanhastaan hyvin verkostoitunutta ja organisoitunutta. Se on Saksassa tutkijoille ja turvallisuusviranomaisille selvää. Suurelle yleisölle keskustelusta päätellen ei, Stöcker muistuttaa.

Pelkästään Chemnitzissä toimii useita uusnatsiryhmiä, jotka eivät peittele ideologiaansa. Hoonara-ryhmän nimi on lyhenne sanoista Hooligans, Nazis und Rasisten. NS-Boys viittaa sekin suoraan natseihin. Molemmat marssivat Chemnitzin mielenosoituksissa. Ideologia käy selväksi myös Nazionalsozialistischer Untergrund -ryhmän nimestä.

Saksan tapahtumista on monta syytä huolestua. Yksi niistä on juuri se, miten parlamenttipuolue AfD omalla toiminnallaan normalisoi äärioikeistoa, tekee siitä omalla tuellaan kuin yhden poliittisen toimijan muiden rinnalla.

Se, että tämä taktiikka toimii, on vakava paikka demokratialle. Saksan perinteiset puolueet voivat kuitenkin myös kysyä itseltään, miksi tähän on tultu. Ne ovat ottaneet yhteiskuntarauhan itsestäänselvyytenä ja vähätelleet äärioikeiston vaikutusvaltaa ja sitä vipua, jonka liike on saanut vuosien 2015–2016 pakolaiskriisistä.

Hallitus on jättänyt myös Chemnitzin kuin yksin AfD:lle. Liittokansleri Angela Merkel ei ole Afrikan-työmatkoiltaan ehtinyt Chemnitziin. Hallituksen ministereistä ainoastaan yksi on vieraillut mellakat käynnistäneen puukotuksen tapahtumapaikalla.

Myös perinteiset puolueet osallistuvat äärioikeiston viestin levittämiseen puhumalla kovia esimerkiksi maahanmuutosta. Baijerin kristillissosiaalista unionia CSU:ta edustava Saksan sisäministeri Horst Seehofer on tästä esimerkki. Hän puhuu turvapaikkaturisteista.

Imitoimalla äärioikeiston puhetapaa perinteiset puolueet ovat mukana hälventämässä demokratian ja diktatuurin eroa, kuuluu huoli Saksassa. Äärioikeisto normalisoidaan ja uusnatsien kanssa samoihin mielenosoituksiin lähtijöiltä unohtuu äärioikeiston ideologinen tavoite. Se on valkoinen ylivalta, jossa vähemmistöillä ei ole oikeuksia.

Mukaan äärioikeiston mielenosoituksiin lähteviltä on kadonnut käsitys siitä, että heidän sinänsä varmasti perustelluilta huoliltaan ja peloiltaan menee uskottavuus, jos he ovat sitä mieltä, että vaikutuskanava on uusnatsien mielenosoitus, Stöcker muistuttaa tekstillään.

Kyse ei ole mielenosoitusoikeuden tai sananvapauden rajaamisesta vaan siitä, että jos on tosissaan siinä, ettei tue uusnatseja, ei osallistu uusnatsien mielenosoitukseen. Muitakin mielenosoituksia on tarjolla.

Joskus voi tosin käydä niin, että huomaa seisovansa natsien joukossa. Mitä silloin tehdä? Poistu, Stöcker neuvoo.

”Joka marssii natsien kanssa, on joko natsi tai natsien hyödyllinen idiootti. Muita kategorioita ei ole.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  3. 3

   Amerikkalaisnuoret imevät nyt myrkkyä muistitikusta – Sähkötupakka Juulista tuli trendipahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Hyvää parisuhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lastenkasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  5. 5

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  6. 6

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  7. 7

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  8. 8

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  9. 9

   Ajatushautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleissitovuus aiheuttaa monenlaista haittaa Suomen taloudelle”

  10. 10

   ”Amerikan isäpappa” Bill Cosby tuomittiin rikoksesta, josta hän näytti pitkään selviävän rangaistuksetta – #metoo-keskustelu vaikutti todennäköisesti siihen, että syytökset otettiin nyt vakavasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää