Ulkomaat    |   HS-analyysi

Mistä tunnistaa natsin?

Väittely siitä, keitä Chemnitzin mellakoihin oikein osallistuu, kertoo siitä, miten äärioikeiston ajatuksista tulee valtavirtaa, kirjoittaa HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.

Berliini

Natsin tunnistaminen natsiksi voi olla aikaisempaa vaikeampaa, kirjoitti arvostetun saksalaisen Der Spiegel -lehden toimittaja Christian Stöcker kolumnissaan viikonloppuna.

Stöcker päätti auttaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Natseja ei aina tunnista ulkonäöstä, Stöcker kirjoitti. Ulkoisia tunnusmerkkejäkin tosin on paljon. Yksi varma merkki on se, kun joku nostaa käden natsitervehdykseen.

Näitä tervehdyksiä on nyt nähty pitkin viikkoa Saksan Chemnitzissä. Saksa on seurannut ihmeissään, miten äärioikeisto on marssinut kaupungin kaduilla ilta toisensa perään. On kuin historia olisi Saksassa unohtunut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksi Saksan kiivaan keskustelun juonteista koskee sitä, keitä Chemnitzissä oikein on kaduilla: äärioikeisto vai joitakuita, joita kutsua tavallisiksi ihmisiksi. Stöckerin kolumni on kommentti juuri tähän keskusteluun. Osa muista keskustelijoista yrittää hämärtää Chemnitzin mielenosoitusten osallistujien suhdetta äärioikeistoon.

Chemnitzissä marssivat rinta rinnan äärioikeistolainen Pro Chemnitz -ryhmä, islaminvastainen Pegida-liike ja Saksan suurimman oppositiopuolueen Vaihtoehto Saksalle -puolueen eli AfD:n johtohahmot. AfD väittää, että liikkeellä ovat tavalliset huolestuneet kansalaiset.

Huolestuneet kansalaiset, besorgte Bürger, on äärioikeiston ja oikeistopopulistien taitavasti rakentama brändi, joka on lyönyt hyvin läpi julkisessa keskustelussa. Nyt Saksassa keskustellaan, onko termille katetta. Äärioikeisto ja oikeistopopulistit rakentavat vaikutelmaa siitä, että ihan tavallinen kansalainen voi olla äärioikeiston kanssa joistakin asioista ainakin hieman samaa mieltä. EU:n turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikan ongelmat tarjoavat tällaisia teemoja varsin paljon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pegida-liike on ollut äärioikeiston uudelleenbrändäyksen näkyvin esimerkki. Tavoitteena on luoda muun muassa vahvalla sosiaalisen median propagandalla mielikuva siitä, etteivät radikalisoituneilta vaikuttavat vihaiset ihmiset ole äärioikeistoa vaan jotakuinkin kuin poliittista keskustaa. Näin siitä huolimatta, että liikkeen agenda on äärioikeistolainen.

Nyt myös kannatustaan kasvattava AfD herättää kysymyksiä. Se ei ole ottanut etäisyyttä Chemnitzin mellakoiden väkivaltaan, jossa on jahdattu ulkomaalaisen näköisiä ihmisiä ja tehty Saksassa lain kieltämiä natsitervehdyksiä. AfD:n johtaja Alexander Gauland sanoo olevan normaalia, että ihmiset ”menettävät hermonsa” Chemnitzin puukotuksesta.

Tämä AfD:n johdon haluttomuus ottaa etäisyyttä uusnatseihin on ihmetyttänyt Saksassa aiemminkin, ja AfD:ssä toimii useita entisiä äärioikeistolaisia. Natsien tekemän joukkotuhon vähättely on eritoten AfD-poliitikon Björn Höcken tavaramerkki. Höcke marssi lauantaina AfD:n ja äärioikeiston yhteisessä mielenosoituksessa eturivissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miksi AfD näin tekee, on tietenkin oleellinen kysymys, mutta siihen puolue ei vastaa. Puolueen täytyy kuitenkin olla arvioinut, että se saa näin lisää kannatusta.

Saksan vihreät ja sosiaalidemokraatit vaativat nyt AfD:tä Saksan perustuslakisuojaviraston tarkkailuun, koska se asettui Chemnitzissä uusnatsien rinnalle. Perustuslakisuojaviraston tarkkailun tarkoittaa erityistä valvontaa siitä, uhkaako poliittinen toimija vapaata demokraattista perusjärjestystä. AfD:n nuorisojärjestöt Bremenissä ja Ala-Saksissa ovat jo tarkkailussa. Kyse on ensimmäisestä askeleesta prosessissa, jonka päässä voi olla puolueen kieltäminen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisen maailmansodan jälkeiset vuosikymmenet Saksan poliittinen identiteetti on rakentunut sille, että se on natsimenneisyyden jäljiltä Euroopan omatunto. Virallinen Saksa on halunnut varmistaa, ettei joukkomurha toistu.

Chemnitzin mellakat saivat monet kysymään, onko menneisyydestä sittenkään opittu mitään.

Myös Stöcker muistuttaa kolumnissaan siitä, mitä natsit Saksassa tekivät. Sekin on siis nyt tarpeen.

Stöckerin tyylilajista voi olla montaa mieltä, mutta kolumni kiteyttää silti paljon siitä Chemnitzin tapahtumia ympärillä kieppuvasta määrittelytaistelusta, jossa äärioikeisto on jo ottanut monta osavoittoa. Sen intresseissä on vaikuttaa suuren yleisön silmissä mahdollisimman harmittomalta.

Väittely siitä, keitä Chemnitzin mellakoihin oikein osallistuu, kertoo siitä, miten nopeasti äärioikeistoa normalisoidaan. Tähän Stöcker puuttuu pohtiessaan kolumninsa kautta sitä, miten natseja ei ole enää tunnistaa natseiksi – ainakaan, jos ei halua tunnistaa ideologiaa äänen sanotun takana.

Natsin tunnistaa natsitervehdysten lisäksi varsin nopeasti siitä, mitä hän huutaa, Stöcker neuvoo. Kun ympärillä raikaa ”Tässä marssii kansallinen vastarinta” ja ”Saksa saksalaisille, ulkomaalaiset ulos”, voi olla varma, että marssii natsien kanssa. ”Repertuaari ei ole kovin laaja.”

Saksan äärioikeisto on vanhastaan hyvin verkostoitunutta ja organisoitunutta. Se on Saksassa tutkijoille ja turvallisuusviranomaisille selvää. Suurelle yleisölle keskustelusta päätellen ei, Stöcker muistuttaa.

Pelkästään Chemnitzissä toimii useita uusnatsiryhmiä, jotka eivät peittele ideologiaansa. Hoonara-ryhmän nimi on lyhenne sanoista Hooligans, Nazis und Rasisten. NS-Boys viittaa sekin suoraan natseihin. Molemmat marssivat Chemnitzin mielenosoituksissa. Ideologia käy selväksi myös Nazionalsozialistischer Untergrund -ryhmän nimestä.

Saksan tapahtumista on monta syytä huolestua. Yksi niistä on juuri se, miten parlamenttipuolue AfD omalla toiminnallaan normalisoi äärioikeistoa, tekee siitä omalla tuellaan kuin yhden poliittisen toimijan muiden rinnalla.

Se, että tämä taktiikka toimii, on vakava paikka demokratialle. Saksan perinteiset puolueet voivat kuitenkin myös kysyä itseltään, miksi tähän on tultu. Ne ovat ottaneet yhteiskuntarauhan itsestäänselvyytenä ja vähätelleet äärioikeiston vaikutusvaltaa ja sitä vipua, jonka liike on saanut vuosien 2015–2016 pakolaiskriisistä.

Hallitus on jättänyt myös Chemnitzin kuin yksin AfD:lle. Liittokansleri Angela Merkel ei ole Afrikan-työmatkoiltaan ehtinyt Chemnitziin. Hallituksen ministereistä ainoastaan yksi on vieraillut mellakat käynnistäneen puukotuksen tapahtumapaikalla.

Myös perinteiset puolueet osallistuvat äärioikeiston viestin levittämiseen puhumalla kovia esimerkiksi maahanmuutosta. Baijerin kristillissosiaalista unionia CSU:ta edustava Saksan sisäministeri Horst Seehofer on tästä esimerkki. Hän puhuu turvapaikkaturisteista.

Imitoimalla äärioikeiston puhetapaa perinteiset puolueet ovat mukana hälventämässä demokratian ja diktatuurin eroa, kuuluu huoli Saksassa. Äärioikeisto normalisoidaan ja uusnatsien kanssa samoihin mielenosoituksiin lähtijöiltä unohtuu äärioikeiston ideologinen tavoite. Se on valkoinen ylivalta, jossa vähemmistöillä ei ole oikeuksia.

Mukaan äärioikeiston mielenosoituksiin lähteviltä on kadonnut käsitys siitä, että heidän sinänsä varmasti perustelluilta huoliltaan ja peloiltaan menee uskottavuus, jos he ovat sitä mieltä, että vaikutuskanava on uusnatsien mielenosoitus, Stöcker muistuttaa tekstillään.

Kyse ei ole mielenosoitusoikeuden tai sananvapauden rajaamisesta vaan siitä, että jos on tosissaan siinä, ettei tue uusnatseja, ei osallistu uusnatsien mielenosoitukseen. Muitakin mielenosoituksia on tarjolla.

Joskus voi tosin käydä niin, että huomaa seisovansa natsien joukossa. Mitä silloin tehdä? Poistu, Stöcker neuvoo.

”Joka marssii natsien kanssa, on joko natsi tai natsien hyödyllinen idiootti. Muita kategorioita ei ole.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  2. 2

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten pääjohtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  3. 3

   Homous on vika, jonka Jumala korjaa, ajatteli Patrick Tiainen – Hän nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, solmi kulissiavioliiton ja ymmärsi lopulta rimpuilunsa turhaksi

   Tilaajille
  4. 4

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  5. 5

   ”Dinnerille öbaut kasilta?” – Anglismien tunkeutumista suomen kieleen ei voi estää, mutta ne ylittävät monen ärsytyskynnyksen, selviää HS:n kyselystä

  6. 6

   Suomi päättää uudesta vastatykistötutkasta vuodenvaihteessa – Ukrainan sodan opit nopeasti käyttöön

  7. 7

   Miksi äidit nukahtavat aina kesken elokuvan?

  8. 8

   Miksi mies tarvitsee enemmän rahaa kuin nainen? Tutkijat laskivat tarkasti, mikä rahamäärä riittää erilaisille ihmisille säälliseen elämään

  9. 9

   Katja Korhonen huokaisi helpotuksesta, kun keskosena syntynyt poika parkaisi ensi-itkunsa – ”Sitten hoitaja tuli ja nappasi vauvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  4. 4

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  5. 5

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  6. 6

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  7. 7

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  10. 10

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää