Ulkomaat    |   HS-analyysi

Mistä tunnistaa natsin?

Väittely siitä, keitä Chemnitzin mellakoihin oikein osallistuu, kertoo siitä, miten äärioikeiston ajatuksista tulee valtavirtaa, kirjoittaa HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.

Berliini

Natsin tunnistaminen natsiksi voi olla aikaisempaa vaikeampaa, kirjoitti arvostetun saksalaisen Der Spiegel -lehden toimittaja Christian Stöcker kolumnissaan viikonloppuna.

Stöcker päätti auttaa.

Natseja ei aina tunnista ulkonäöstä, Stöcker kirjoitti. Ulkoisia tunnusmerkkejäkin tosin on paljon. Yksi varma merkki on se, kun joku nostaa käden natsitervehdykseen.

Näitä tervehdyksiä on nyt nähty pitkin viikkoa Saksan Chemnitzissä. Saksa on seurannut ihmeissään, miten äärioikeisto on marssinut kaupungin kaduilla ilta toisensa perään. On kuin historia olisi Saksassa unohtunut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksi Saksan kiivaan keskustelun juonteista koskee sitä, keitä Chemnitzissä oikein on kaduilla: äärioikeisto vai joitakuita, joita kutsua tavallisiksi ihmisiksi. Stöckerin kolumni on kommentti juuri tähän keskusteluun. Osa muista keskustelijoista yrittää hämärtää Chemnitzin mielenosoitusten osallistujien suhdetta äärioikeistoon.

Chemnitzissä marssivat rinta rinnan äärioikeistolainen Pro Chemnitz -ryhmä, islaminvastainen Pegida-liike ja Saksan suurimman oppositiopuolueen Vaihtoehto Saksalle -puolueen eli AfD:n johtohahmot. AfD väittää, että liikkeellä ovat tavalliset huolestuneet kansalaiset.

Huolestuneet kansalaiset, besorgte Bürger, on äärioikeiston ja oikeistopopulistien taitavasti rakentama brändi, joka on lyönyt hyvin läpi julkisessa keskustelussa. Nyt Saksassa keskustellaan, onko termille katetta. Äärioikeisto ja oikeistopopulistit rakentavat vaikutelmaa siitä, että ihan tavallinen kansalainen voi olla äärioikeiston kanssa joistakin asioista ainakin hieman samaa mieltä. EU:n turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikan ongelmat tarjoavat tällaisia teemoja varsin paljon.

Pegida-liike on ollut äärioikeiston uudelleenbrändäyksen näkyvin esimerkki. Tavoitteena on luoda muun muassa vahvalla sosiaalisen median propagandalla mielikuva siitä, etteivät radikalisoituneilta vaikuttavat vihaiset ihmiset ole äärioikeistoa vaan jotakuinkin kuin poliittista keskustaa. Näin siitä huolimatta, että liikkeen agenda on äärioikeistolainen.

Nyt myös kannatustaan kasvattava AfD herättää kysymyksiä. Se ei ole ottanut etäisyyttä Chemnitzin mellakoiden väkivaltaan, jossa on jahdattu ulkomaalaisen näköisiä ihmisiä ja tehty Saksassa lain kieltämiä natsitervehdyksiä. AfD:n johtaja Alexander Gauland sanoo olevan normaalia, että ihmiset ”menettävät hermonsa” Chemnitzin puukotuksesta.

Tämä AfD:n johdon haluttomuus ottaa etäisyyttä uusnatseihin on ihmetyttänyt Saksassa aiemminkin, ja AfD:ssä toimii useita entisiä äärioikeistolaisia. Natsien tekemän joukkotuhon vähättely on eritoten AfD-poliitikon Björn Höcken tavaramerkki. Höcke marssi lauantaina AfD:n ja äärioikeiston yhteisessä mielenosoituksessa eturivissä.

Miksi AfD näin tekee, on tietenkin oleellinen kysymys, mutta siihen puolue ei vastaa. Puolueen täytyy kuitenkin olla arvioinut, että se saa näin lisää kannatusta.

Saksan vihreät ja sosiaalidemokraatit vaativat nyt AfD:tä Saksan perustuslakisuojaviraston tarkkailuun, koska se asettui Chemnitzissä uusnatsien rinnalle. Perustuslakisuojaviraston tarkkailun tarkoittaa erityistä valvontaa siitä, uhkaako poliittinen toimija vapaata demokraattista perusjärjestystä. AfD:n nuorisojärjestöt Bremenissä ja Ala-Saksissa ovat jo tarkkailussa. Kyse on ensimmäisestä askeleesta prosessissa, jonka päässä voi olla puolueen kieltäminen.

Toisen maailmansodan jälkeiset vuosikymmenet Saksan poliittinen identiteetti on rakentunut sille, että se on natsimenneisyyden jäljiltä Euroopan omatunto. Virallinen Saksa on halunnut varmistaa, ettei joukkomurha toistu.

Chemnitzin mellakat saivat monet kysymään, onko menneisyydestä sittenkään opittu mitään.

Myös Stöcker muistuttaa kolumnissaan siitä, mitä natsit Saksassa tekivät. Sekin on siis nyt tarpeen.

Stöckerin tyylilajista voi olla montaa mieltä, mutta kolumni kiteyttää silti paljon siitä Chemnitzin tapahtumia ympärillä kieppuvasta määrittelytaistelusta, jossa äärioikeisto on jo ottanut monta osavoittoa. Sen intresseissä on vaikuttaa suuren yleisön silmissä mahdollisimman harmittomalta.

Väittely siitä, keitä Chemnitzin mellakoihin oikein osallistuu, kertoo siitä, miten nopeasti äärioikeistoa normalisoidaan. Tähän Stöcker puuttuu pohtiessaan kolumninsa kautta sitä, miten natseja ei ole enää tunnistaa natseiksi – ainakaan, jos ei halua tunnistaa ideologiaa äänen sanotun takana.

Natsin tunnistaa natsitervehdysten lisäksi varsin nopeasti siitä, mitä hän huutaa, Stöcker neuvoo. Kun ympärillä raikaa ”Tässä marssii kansallinen vastarinta” ja ”Saksa saksalaisille, ulkomaalaiset ulos”, voi olla varma, että marssii natsien kanssa. ”Repertuaari ei ole kovin laaja.”

Saksan äärioikeisto on vanhastaan hyvin verkostoitunutta ja organisoitunutta. Se on Saksassa tutkijoille ja turvallisuusviranomaisille selvää. Suurelle yleisölle keskustelusta päätellen ei, Stöcker muistuttaa.

Pelkästään Chemnitzissä toimii useita uusnatsiryhmiä, jotka eivät peittele ideologiaansa. Hoonara-ryhmän nimi on lyhenne sanoista Hooligans, Nazis und Rasisten. NS-Boys viittaa sekin suoraan natseihin. Molemmat marssivat Chemnitzin mielenosoituksissa. Ideologia käy selväksi myös Nazionalsozialistischer Untergrund -ryhmän nimestä.

Saksan tapahtumista on monta syytä huolestua. Yksi niistä on juuri se, miten parlamenttipuolue AfD omalla toiminnallaan normalisoi äärioikeistoa, tekee siitä omalla tuellaan kuin yhden poliittisen toimijan muiden rinnalla.

Se, että tämä taktiikka toimii, on vakava paikka demokratialle. Saksan perinteiset puolueet voivat kuitenkin myös kysyä itseltään, miksi tähän on tultu. Ne ovat ottaneet yhteiskuntarauhan itsestäänselvyytenä ja vähätelleet äärioikeiston vaikutusvaltaa ja sitä vipua, jonka liike on saanut vuosien 2015–2016 pakolaiskriisistä.

Hallitus on jättänyt myös Chemnitzin kuin yksin AfD:lle. Liittokansleri Angela Merkel ei ole Afrikan-työmatkoiltaan ehtinyt Chemnitziin. Hallituksen ministereistä ainoastaan yksi on vieraillut mellakat käynnistäneen puukotuksen tapahtumapaikalla.

Myös perinteiset puolueet osallistuvat äärioikeiston viestin levittämiseen puhumalla kovia esimerkiksi maahanmuutosta. Baijerin kristillissosiaalista unionia CSU:ta edustava Saksan sisäministeri Horst Seehofer on tästä esimerkki. Hän puhuu turvapaikkaturisteista.

Imitoimalla äärioikeiston puhetapaa perinteiset puolueet ovat mukana hälventämässä demokratian ja diktatuurin eroa, kuuluu huoli Saksassa. Äärioikeisto normalisoidaan ja uusnatsien kanssa samoihin mielenosoituksiin lähtijöiltä unohtuu äärioikeiston ideologinen tavoite. Se on valkoinen ylivalta, jossa vähemmistöillä ei ole oikeuksia.

Mukaan äärioikeiston mielenosoituksiin lähteviltä on kadonnut käsitys siitä, että heidän sinänsä varmasti perustelluilta huoliltaan ja peloiltaan menee uskottavuus, jos he ovat sitä mieltä, että vaikutuskanava on uusnatsien mielenosoitus, Stöcker muistuttaa tekstillään.

Kyse ei ole mielenosoitusoikeuden tai sananvapauden rajaamisesta vaan siitä, että jos on tosissaan siinä, ettei tue uusnatseja, ei osallistu uusnatsien mielenosoitukseen. Muitakin mielenosoituksia on tarjolla.

Joskus voi tosin käydä niin, että huomaa seisovansa natsien joukossa. Mitä silloin tehdä? Poistu, Stöcker neuvoo.

”Joka marssii natsien kanssa, on joko natsi tai natsien hyödyllinen idiootti. Muita kategorioita ei ole.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Köyhien lasten hätä vie auttajaltakin yöunet – Ihmisiä alkoi pudota tukien ulkopuolelle, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon

  2. 2

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Yksi ihminen kuoli henkilöauton ja hevoskärryä vetäneen pakettiauton kolarissa Liperissä

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   ”Tällä kertaa sattuu vain yksi kolari” – Pasilan työmaasumpussa yksikään liikkuja ei tunnu tietävän, missä pitäisi olla

  7. 7

   Nuoriso on pilalla, taas

  8. 8

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  9. 9

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  10. 10

   Barack Obama puhuu torstaina Helsingissä ja lentää sen jälkeen heti pois – Bisnes­tapahtumaan tulossa massiiviset turvatoimet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  2. 2

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  3. 3

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  6. 6

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  7. 7

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  8. 8

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  9. 9

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  10. 10

   Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa, poliisi epäilee rikosta – ”Menetys on valtava, vastaavaa emme saa tilalle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää