Ulkomaat    |   HS-analyysi

Mistä tunnistaa natsin?

Väittely siitä, keitä Chemnitzin mellakoihin oikein osallistuu, kertoo siitä, miten äärioikeiston ajatuksista tulee valtavirtaa, kirjoittaa HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.

Berliini

Natsin tunnistaminen natsiksi voi olla aikaisempaa vaikeampaa, kirjoitti arvostetun saksalaisen Der Spiegel -lehden toimittaja Christian Stöcker kolumnissaan viikonloppuna.

Stöcker päätti auttaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Natseja ei aina tunnista ulkonäöstä, Stöcker kirjoitti. Ulkoisia tunnusmerkkejäkin tosin on paljon. Yksi varma merkki on se, kun joku nostaa käden natsitervehdykseen.

Näitä tervehdyksiä on nyt nähty pitkin viikkoa Saksan Chemnitzissä. Saksa on seurannut ihmeissään, miten äärioikeisto on marssinut kaupungin kaduilla ilta toisensa perään. On kuin historia olisi Saksassa unohtunut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksi Saksan kiivaan keskustelun juonteista koskee sitä, keitä Chemnitzissä oikein on kaduilla: äärioikeisto vai joitakuita, joita kutsua tavallisiksi ihmisiksi. Stöckerin kolumni on kommentti juuri tähän keskusteluun. Osa muista keskustelijoista yrittää hämärtää Chemnitzin mielenosoitusten osallistujien suhdetta äärioikeistoon.

Chemnitzissä marssivat rinta rinnan äärioikeistolainen Pro Chemnitz -ryhmä, islaminvastainen Pegida-liike ja Saksan suurimman oppositiopuolueen Vaihtoehto Saksalle -puolueen eli AfD:n johtohahmot. AfD väittää, että liikkeellä ovat tavalliset huolestuneet kansalaiset.

Huolestuneet kansalaiset, besorgte Bürger, on äärioikeiston ja oikeistopopulistien taitavasti rakentama brändi, joka on lyönyt hyvin läpi julkisessa keskustelussa. Nyt Saksassa keskustellaan, onko termille katetta. Äärioikeisto ja oikeistopopulistit rakentavat vaikutelmaa siitä, että ihan tavallinen kansalainen voi olla äärioikeiston kanssa joistakin asioista ainakin hieman samaa mieltä. EU:n turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikan ongelmat tarjoavat tällaisia teemoja varsin paljon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pegida-liike on ollut äärioikeiston uudelleenbrändäyksen näkyvin esimerkki. Tavoitteena on luoda muun muassa vahvalla sosiaalisen median propagandalla mielikuva siitä, etteivät radikalisoituneilta vaikuttavat vihaiset ihmiset ole äärioikeistoa vaan jotakuinkin kuin poliittista keskustaa. Näin siitä huolimatta, että liikkeen agenda on äärioikeistolainen.

Nyt myös kannatustaan kasvattava AfD herättää kysymyksiä. Se ei ole ottanut etäisyyttä Chemnitzin mellakoiden väkivaltaan, jossa on jahdattu ulkomaalaisen näköisiä ihmisiä ja tehty Saksassa lain kieltämiä natsitervehdyksiä. AfD:n johtaja Alexander Gauland sanoo olevan normaalia, että ihmiset ”menettävät hermonsa” Chemnitzin puukotuksesta.

Tämä AfD:n johdon haluttomuus ottaa etäisyyttä uusnatseihin on ihmetyttänyt Saksassa aiemminkin, ja AfD:ssä toimii useita entisiä äärioikeistolaisia. Natsien tekemän joukkotuhon vähättely on eritoten AfD-poliitikon Björn Höcken tavaramerkki. Höcke marssi lauantaina AfD:n ja äärioikeiston yhteisessä mielenosoituksessa eturivissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miksi AfD näin tekee, on tietenkin oleellinen kysymys, mutta siihen puolue ei vastaa. Puolueen täytyy kuitenkin olla arvioinut, että se saa näin lisää kannatusta.

Saksan vihreät ja sosiaalidemokraatit vaativat nyt AfD:tä Saksan perustuslakisuojaviraston tarkkailuun, koska se asettui Chemnitzissä uusnatsien rinnalle. Perustuslakisuojaviraston tarkkailun tarkoittaa erityistä valvontaa siitä, uhkaako poliittinen toimija vapaata demokraattista perusjärjestystä. AfD:n nuorisojärjestöt Bremenissä ja Ala-Saksissa ovat jo tarkkailussa. Kyse on ensimmäisestä askeleesta prosessissa, jonka päässä voi olla puolueen kieltäminen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisen maailmansodan jälkeiset vuosikymmenet Saksan poliittinen identiteetti on rakentunut sille, että se on natsimenneisyyden jäljiltä Euroopan omatunto. Virallinen Saksa on halunnut varmistaa, ettei joukkomurha toistu.

Chemnitzin mellakat saivat monet kysymään, onko menneisyydestä sittenkään opittu mitään.

Myös Stöcker muistuttaa kolumnissaan siitä, mitä natsit Saksassa tekivät. Sekin on siis nyt tarpeen.

Stöckerin tyylilajista voi olla montaa mieltä, mutta kolumni kiteyttää silti paljon siitä Chemnitzin tapahtumia ympärillä kieppuvasta määrittelytaistelusta, jossa äärioikeisto on jo ottanut monta osavoittoa. Sen intresseissä on vaikuttaa suuren yleisön silmissä mahdollisimman harmittomalta.

Väittely siitä, keitä Chemnitzin mellakoihin oikein osallistuu, kertoo siitä, miten nopeasti äärioikeistoa normalisoidaan. Tähän Stöcker puuttuu pohtiessaan kolumninsa kautta sitä, miten natseja ei ole enää tunnistaa natseiksi – ainakaan, jos ei halua tunnistaa ideologiaa äänen sanotun takana.

Natsin tunnistaa natsitervehdysten lisäksi varsin nopeasti siitä, mitä hän huutaa, Stöcker neuvoo. Kun ympärillä raikaa ”Tässä marssii kansallinen vastarinta” ja ”Saksa saksalaisille, ulkomaalaiset ulos”, voi olla varma, että marssii natsien kanssa. ”Repertuaari ei ole kovin laaja.”

Saksan äärioikeisto on vanhastaan hyvin verkostoitunutta ja organisoitunutta. Se on Saksassa tutkijoille ja turvallisuusviranomaisille selvää. Suurelle yleisölle keskustelusta päätellen ei, Stöcker muistuttaa.

Pelkästään Chemnitzissä toimii useita uusnatsiryhmiä, jotka eivät peittele ideologiaansa. Hoonara-ryhmän nimi on lyhenne sanoista Hooligans, Nazis und Rasisten. NS-Boys viittaa sekin suoraan natseihin. Molemmat marssivat Chemnitzin mielenosoituksissa. Ideologia käy selväksi myös Nazionalsozialistischer Untergrund -ryhmän nimestä.

Saksan tapahtumista on monta syytä huolestua. Yksi niistä on juuri se, miten parlamenttipuolue AfD omalla toiminnallaan normalisoi äärioikeistoa, tekee siitä omalla tuellaan kuin yhden poliittisen toimijan muiden rinnalla.

Se, että tämä taktiikka toimii, on vakava paikka demokratialle. Saksan perinteiset puolueet voivat kuitenkin myös kysyä itseltään, miksi tähän on tultu. Ne ovat ottaneet yhteiskuntarauhan itsestäänselvyytenä ja vähätelleet äärioikeiston vaikutusvaltaa ja sitä vipua, jonka liike on saanut vuosien 2015–2016 pakolaiskriisistä.

Hallitus on jättänyt myös Chemnitzin kuin yksin AfD:lle. Liittokansleri Angela Merkel ei ole Afrikan-työmatkoiltaan ehtinyt Chemnitziin. Hallituksen ministereistä ainoastaan yksi on vieraillut mellakat käynnistäneen puukotuksen tapahtumapaikalla.

Myös perinteiset puolueet osallistuvat äärioikeiston viestin levittämiseen puhumalla kovia esimerkiksi maahanmuutosta. Baijerin kristillissosiaalista unionia CSU:ta edustava Saksan sisäministeri Horst Seehofer on tästä esimerkki. Hän puhuu turvapaikkaturisteista.

Imitoimalla äärioikeiston puhetapaa perinteiset puolueet ovat mukana hälventämässä demokratian ja diktatuurin eroa, kuuluu huoli Saksassa. Äärioikeisto normalisoidaan ja uusnatsien kanssa samoihin mielenosoituksiin lähtijöiltä unohtuu äärioikeiston ideologinen tavoite. Se on valkoinen ylivalta, jossa vähemmistöillä ei ole oikeuksia.

Mukaan äärioikeiston mielenosoituksiin lähteviltä on kadonnut käsitys siitä, että heidän sinänsä varmasti perustelluilta huoliltaan ja peloiltaan menee uskottavuus, jos he ovat sitä mieltä, että vaikutuskanava on uusnatsien mielenosoitus, Stöcker muistuttaa tekstillään.

Kyse ei ole mielenosoitusoikeuden tai sananvapauden rajaamisesta vaan siitä, että jos on tosissaan siinä, ettei tue uusnatseja, ei osallistu uusnatsien mielenosoitukseen. Muitakin mielenosoituksia on tarjolla.

Joskus voi tosin käydä niin, että huomaa seisovansa natsien joukossa. Mitä silloin tehdä? Poistu, Stöcker neuvoo.

”Joka marssii natsien kanssa, on joko natsi tai natsien hyödyllinen idiootti. Muita kategorioita ei ole.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

  2. 2

   Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  4. 4

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Maanantaina Suomeen perustetaan feministinen miesjärjestö Miehet ry – tästä twiittiketjusta ajatus lähti

  6. 6

   Poptähti Evelina julkaisi Instagramissa kehopositiivisuutta hehkuttavan selfien, ja tuhannet fanit ihastuivat – ”Oot mahtava roolimalli ja esikuva meille kaikille”

  7. 7

   Red Dead Redemption 2 on nyt maailman suosituin peli, jota vertaillaan jopa klassikkomaalauksiin – tämän takia sitä pidetään alan merkkipaaluna

  8. 8

   Etujärjestö Juko aloittaa lakkovalmistelut jo nyt – tähtäimessä vuoden 2020 palkkaneuvottelut

  9. 9

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  10. 10

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  2. 2

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  4. 4

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kauppa­keskus Redin johtaja ei kommentoi yrittäjien lähtöaikeita: ”Vuokralaiset vastaavat itse omasta liiketoiminnastaan”

  7. 7

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  8. 8

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  9. 9

   Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Näin karsealta näyttää yksinpurjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, mutta ne laittavat ihan oikeasti hengenvaaralliseen tilanteeseen”
  3. Romanialaisesta metsästä löytynyt Picasson arvoteos olikin pilaa ja osa belgialaisohjaajien taideprojektia – Huijatuksi joutunut kirjailija pillastui: ”Julkisuustemppu”
  4. Etujärjestö Juko aloittaa lakkovalmistelut jo nyt – tähtäimessä vuoden 2020 palkkaneuvottelut
  5. Kaiva kylkeä niin saatat löytää rasvat – Ratkaisetko ristikon?
  6. Poptähti Evelina julkaisi Instagramissa kehopositiivisuutta hehkuttavan selfien, ja tuhannet fanit ihastuivat – ”Oot mahtava roolimalli ja esikuva meille kaikille”
  7. Renaultin toimitusjohtaja pidätetty Japanissa – Yhtiön osake halpenee tuntuvasti
  8. Englannin jalkapallomaajoukkueen entistä tähtipelaajaa Paul Gascoignea syytetään seksuaalisesta häirinnästä
  9. Maanantaina Suomeen perustetaan feministinen miesjärjestö Miehet ry – tästä twiittiketjusta ajatus lähti
  10. Rattijuoppo ajoi pellolle Vantaalla ja loukkaantui – jatkoi silti juomista vielä ambulanssin saavuttua
  11. Taikuri tarvitsee harjoittelua ja hiljaista tietoa, sanoo taikureista väitellyt tutkija – ja nykypäivänkin ihminen haluaa nähdä ihmeitä silmiensä edessä
  12. Näytä lisää