Ulkomaat

Vanhemmistaan erotettujen satojen siirtolaislasten perheet edelleen kateissa – USA:n viranomaisilla suuria vaikeuksia lasten ja vanhempien yhdistämiseksi

Presidentti Donald Trumpin hallinnon taannoinen päätös erottaa lapset vanhemmistaan on johtanut tilanteeseen, jossa osa lapsista tuskin löytää vanhempiaan koskaan.

Lópezin perhe eli tavallista arkea Guatemalassa. Perheeseen kuului vanhempien lisäksi viisivuotias poika ja yhdeksänvuotias tyttö sekä täti ja kaksi setää.

Sitten paikallinen rikollisjengi käski tekemään valinnan: liittykää jengiin tai kuolkaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perhe kieltäytyi liittymästä. Jengi murhasi tädin ja sedät.

Hengissä selvinneet Lópezit pakenivat kuolemaa ja saapuivat Yhdysvaltoihin. Rajalla lapset ja vanhemmat erotettiin toisistaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sisarukset olivat erossa vanhemmistaan 45 päivää. Pitkän odotuksen jälkeen lapset pääsivät yhteen äitinsä kanssa, mutta isä on edelleen pidätettynä. Perheelle ei ole kerrottu, mistä tämä johtuu.

Syynä Lópezin perheen vanhempien ja lasten erottamiseen oli presidentti Donald Trumpin hallinnon kevätkesällä tekemä päätös, jonka vuoksi 2 600 lasta erotettiin vanhemmistaan.

Lópezin perheen äidin ja lasten jälleennäkemisen riemu saattaa olla ennenaikainen. Lapset ja vanhemmat voivat joutua eri oikeuskäsittelyihin siitä, saavatko he jäädä laillisesti maahan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perhettä auttaa Kind-järjestö (Kids in Need of Defence), joka välittää siirtolaislapsille ilmaista lainopillista apua. Järjestön tiedottaja Megan McKenna kertoi Lópezien tarinan HS:lle. Perheen nimi on muutettu.

McKennan mukaan moni laittomasti Yhdysvaltoihin tullut perhe on joutunut kohtaamaan vaikeita valintoja etsiessään turvaa tai sukulaisiaan.

Jos esimerkiksi Lópezin perheen lapset hakevat turvapaikkaa tai oleskelulupaa yksin, he saavat sen todennäköisemmin kuin vanhempiensa kanssa. Tällöin äiti ja isä joutuvat kenties palaamaan kotimaahansa kuolemanvaaraan mutta he voisivat jättää lapsensa parempaan turvaan Yhdysvaltoihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos lapset ja äiti hakevat turvapaikkaa erillään isästä, lapsille jäisi mahdollisesti ainakin toinen huoltaja, vaikka isä joutuisi takaisin Guatemalaan. Jos taas koko perhe hakee yhdessä lupaa jäädä Yhdysvaltoihin, mahdollisuudet eivät ole yhtä hyvät mutta perhe pysyisi koossa.

Lópezin perheen lasten asiat ovat sinänsä paremmin kuin melkein 600 muun lapsen. Niin moni jäi kokonaan ilman vanhempiaan, kun Trumpin hallinto päätti repiä perheet hajalle Yhdysvaltain etelärajalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Huhtikuun alussa hallinto alkoi suhtautua laittomaan maahantuloon rikoksena, kun aiemmin se oli kuitattu rikkeenä. Maahan tulevien perheiden aikuiset joutuivat vankiloihin. Lapset taas sijoitettiin vanhoihin ostoskeskuksiin, telttaleireille ja keskuksiin, jotka oli aikaisemmin tarkoitettu ilman vanhempiaan maahan tulleille alaikäisille. Yli 2 600 lasta erotettiin vanhemmistaan.

 

”Mitään tästä ei tarvinnut tapahtua.”

Lopulta Trumpin hallinto luopui menettelystä valtavan julkisen ja oikeudellisen paineen alla. Oikeusistuimet määräsivät, että lapset tulee vapauttaa 20 päivän kuluessa pidätyksistä, kuten aikaisemmat lainopilliset päätökset olivat edellyttäneet. Lisäksi perheet tuli yhdistää.

Satojen lasten tapauksessa ongelmaksi muodostui kuitenkin se, että heidän vanhempansa oli jo karkotettu eikä olinpaikka ollut monessa tapauksessa selvillä.

”Mitään tästä ei tarvinnut tapahtua”, McKenna sanoo.

Kind tarjoaa ja välittää ilmaiseksi työskenteleviä asianajajia maahan tulleille lapsille, jotka joutuisivat muuten edustamaan itseään Yhdysvaltain maahanmuutto-oikeudessa. Nuorin järjestön auttama lapsi on ollut kaksivuotias.

Yhdysvaltain oikeusjärjestelmä takaa rikoskäsittelyissä kaikille asianajajan, mutta maahanmuutto-oikeus on siviili- eikä rikostuomioistuin. Siksi sama ei päde, ja niinpä asianajajasta joutuisi maksamaan tyypillisesti kymmeniätuhansia dollareita, McKenna kertoo.

Maahanmuuttotuomioistuimissa on myös pahimmillaan vuosien jonot.

Kaikki tapaukset eivät päädy edes oikeuskäsittelyyn. Satojen lasten vanhemmat on karkotettu maasta ilman lapsia, jotka ovat olleet pidätyskeskuksissa eri puolilla Yhdysvaltoja.

”Monien karkotettujen mukaan heille on selitetty, että he eivät enää ikinä näe lapsiaan, jos eivät allekirjoita näitä papereita, tai että heidän perheensä yhdistetään nopeammin, jos he allekirjoittavat”, McKenna kertoo.

Asiakirjat eivät kuitenkaan ole koskeneet perheenyhdistämistä vaan maastakarkotusta. Kun paperit on allekirjoitettu, vanhemmat on lähetetty takaisin kotimaahansa ilman lapsiaan.

Yhdysvaltain hallinnolla ei ole järjestelmää, josta kävisi ilmi, missä vanhempien lapset ovat tai kuka on sukua kenellekin – saati suunnitelmaa turhaan toisistaan erotettujen perheiden yhdistämiseksi.

McKenna kertoo myös, että jotkut maasta karkotetut ovat jättäneet oikeuslaitokselle puhelinnumeroita, jotka eivät välttämättä toimi.

 

Osassa keskuksista on ilmennyt mittavia väärinkäytöksiä.

Näissä olosuhteissa Kindin kaltaiset avustusjärjestöt ovat tehneet työtään etsiäkseen vanhemmat Väli-Amerikasta ja saadakseen yhteyden lasten ja vanhempien välille.

Kaikkia vanhempia tuskin löydetään. Osa on saattanut menettää henkensä tai paeta jengiväkivaltaa jonnekin, mistä heitä ei löydä.

Osa vanhemmista aikoo nostaa avustusjärjestöjen kanssa oikeusjuttuja Yhdysvaltain hallintoa vastaan. He syyttävät maahanmuuttoviranomaisia huijauksista, koska heidät on pantu allekirjoittamaan papereita, joita he eivät ymmärrä ja joiden sisällöstä on heidän mukaansa valehdeltu.

Sillä välin heidän lapsensa ovat joko sukulaisillaan – jos näitä on maassa – tai lapsille tarkoitetuissa pidätyskeskuksissa. Osassa keskuksista on ilmennyt mittavia väärinkäytöksiä, kuten väkisin lääkitsemistä rauhoittavilla ja mielialalääkkeillä.

Kukaan ei pysty vielä sanomaan, miten oikeuskäsittelyissä käy.

”Ennakkotapauksia ei ole. Tapahtumien laajuus on niin suuri, ettei kukaan tiedä, miten tässä pitäisi toimia tai mitkä ovat oikeusjuttujen onnistumisen mahdollisuudet”, McKenna sanoo.

Jotain kertovat aiemmin maahan ilman vanhempia tulleiden lasten tapaukset. McKennan mukaan noin 60 prosenttia näistä lapsista ei saa asianajajaa maahanmuuttotuomioistuimeen avustusjärjestöjen työstä huolimatta.

Suurin osa lapsista, jotka joutuvat edustamaan itseään oikeuden edessä, karkotetaan yksin kotimaahansa. Lentokone vie lapset synnyinmaahansa, jossa heidät luovutetaan viranomaisille.

Sen jälkeen ei ole mitään takeita, että kukaan yrittäisi etsiä heidän kadonneita vanhempiaan.

Tästä on kyse

Rikkeitä alettiin tutkia rikoksina


 Yhdysvaltain etelärajan yli kulkee laittomasti satojatuhansia ihmisiä vuodessa. Osa heistä jää kiinni.

 Aiemmin ylitykset tutkittiin rikkeinä, mutta hallinto tutki niitä kolmen kuukauden ajan rikoksina.

 Koska vanhemmat joutuivat vankilaan, lapset otettiin heiltä pois ja vietiin pidätyskeskuksiin.

 Tuoreiden tietojen mukaan yli 2 600 lasta erotettiin vanhemmistaan viikoiksi tai kuukausiksi. Vajaat 600 lasta ei ole vieläkään löytänyt vanhempiaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  3. 3

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  4. 4

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  5. 5

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  6. 6

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 800 metrin syvyydestä – aluksella oli katoamishetkellä yli 40 ihmistä

  7. 7

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – laulutaidoton toimittaja selvitti, miksi osa ihmisistä ei osaa laulaa

   Tilaajille
  8. 8

   Maan kaltaisia planeettoja löytyy yhä lisää, ja osa niistä on karmivia – Yhdellä sataa sulaa lasia vaakasuunnassa ja toisen taivaalla leijuu liki 300-asteisia pilviä

   Tilaajille
  9. 9

   Erityisen ylpeä kotimaastani olen silloin, kun Suomi väläyttää elegantisti hampaitaan

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kauhistui urheilijoiden alhaisista rasvaprosenteista – ”Silloin mennään omaa biologiaa vastaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  2. 2

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  3. 3

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  4. 4

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  5. 5

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  6. 6

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  7. 7

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  8. 8

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  9. 9

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  10. 10

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu
  3. Eurojackpotista 18 miljoonaa euroa nettipelaajalle Espooseen
  4. Suomeen työn perässä tuleville pitää saada luvat kuntoon päivässä ja EU:n ulkorajoille pystyttää keskuksia, vaatii sisäministeri Mykkänen
  5. Ravitsemusterapeutti kauhistui urheilijoiden alhaisista rasvaprosenteista – ”Silloin mennään omaa biologiaa vastaan”
  6. Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 800 metrin syvyydestä – aluksella oli katoamishetkellä yli 40 ihmistä
  7. Suomen vanhimman mielisairaalan kohtalo taas auki – Ihmisketju suojelee tänään Lapinlahtea, vuokralaiset haluavat jatkaa kansalaistoimintaa
  8. Ranskalainen Aline Kaihari päätyi Suomeen sattumalta 64 vuotta sitten, ja ranskankielisen opetuksen edistämisestä tuli hänelle elämäntyö
  9. Tunti sitten
  10. Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle Tilaajille
  11. Stan Lee loi nykyaikaisia myyttejä ja teki jumalista ihmisiä
  12. Puhelinsoitto Kaija Saariaholta muutti kantelistin elämän – nyt Eija Kankaanranta soittaa maailman oopperataloissa kuutta kanteletta ja kaikki huipentuu lauantaina New Yorkissa
  13. Näytä lisää