Ulkomaat

Vanhemmistaan erotettujen satojen siirtolaislasten perheet edelleen kateissa – USA:n viranomaisilla suuria vaikeuksia lasten ja vanhempien yhdistämiseksi

Presidentti Donald Trumpin hallinnon taannoinen päätös erottaa lapset vanhemmistaan on johtanut tilanteeseen, jossa osa lapsista tuskin löytää vanhempiaan koskaan.

Lópezin perhe eli tavallista arkea Guatemalassa. Perheeseen kuului vanhempien lisäksi viisivuotias poika ja yhdeksänvuotias tyttö sekä täti ja kaksi setää.

Sitten paikallinen rikollisjengi käski tekemään valinnan: liittykää jengiin tai kuolkaa.

Perhe kieltäytyi liittymästä. Jengi murhasi tädin ja sedät.

Hengissä selvinneet Lópezit pakenivat kuolemaa ja saapuivat Yhdysvaltoihin. Rajalla lapset ja vanhemmat erotettiin toisistaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sisarukset olivat erossa vanhemmistaan 45 päivää. Pitkän odotuksen jälkeen lapset pääsivät yhteen äitinsä kanssa, mutta isä on edelleen pidätettynä. Perheelle ei ole kerrottu, mistä tämä johtuu.

Syynä Lópezin perheen vanhempien ja lasten erottamiseen oli presidentti Donald Trumpin hallinnon kevätkesällä tekemä päätös, jonka vuoksi 2 600 lasta erotettiin vanhemmistaan.

Lópezin perheen äidin ja lasten jälleennäkemisen riemu saattaa olla ennenaikainen. Lapset ja vanhemmat voivat joutua eri oikeuskäsittelyihin siitä, saavatko he jäädä laillisesti maahan.

Perhettä auttaa Kind-järjestö (Kids in Need of Defence), joka välittää siirtolaislapsille ilmaista lainopillista apua. Järjestön tiedottaja Megan McKenna kertoi Lópezien tarinan HS:lle. Perheen nimi on muutettu.

McKennan mukaan moni laittomasti Yhdysvaltoihin tullut perhe on joutunut kohtaamaan vaikeita valintoja etsiessään turvaa tai sukulaisiaan.

Jos esimerkiksi Lópezin perheen lapset hakevat turvapaikkaa tai oleskelulupaa yksin, he saavat sen todennäköisemmin kuin vanhempiensa kanssa. Tällöin äiti ja isä joutuvat kenties palaamaan kotimaahansa kuolemanvaaraan mutta he voisivat jättää lapsensa parempaan turvaan Yhdysvaltoihin.

Jos lapset ja äiti hakevat turvapaikkaa erillään isästä, lapsille jäisi mahdollisesti ainakin toinen huoltaja, vaikka isä joutuisi takaisin Guatemalaan. Jos taas koko perhe hakee yhdessä lupaa jäädä Yhdysvaltoihin, mahdollisuudet eivät ole yhtä hyvät mutta perhe pysyisi koossa.

Lópezin perheen lasten asiat ovat sinänsä paremmin kuin melkein 600 muun lapsen. Niin moni jäi kokonaan ilman vanhempiaan, kun Trumpin hallinto päätti repiä perheet hajalle Yhdysvaltain etelärajalla.

Huhtikuun alussa hallinto alkoi suhtautua laittomaan maahantuloon rikoksena, kun aiemmin se oli kuitattu rikkeenä. Maahan tulevien perheiden aikuiset joutuivat vankiloihin. Lapset taas sijoitettiin vanhoihin ostoskeskuksiin, telttaleireille ja keskuksiin, jotka oli aikaisemmin tarkoitettu ilman vanhempiaan maahan tulleille alaikäisille. Yli 2 600 lasta erotettiin vanhemmistaan.

 

”Mitään tästä ei tarvinnut tapahtua.”

Lopulta Trumpin hallinto luopui menettelystä valtavan julkisen ja oikeudellisen paineen alla. Oikeusistuimet määräsivät, että lapset tulee vapauttaa 20 päivän kuluessa pidätyksistä, kuten aikaisemmat lainopilliset päätökset olivat edellyttäneet. Lisäksi perheet tuli yhdistää.

Satojen lasten tapauksessa ongelmaksi muodostui kuitenkin se, että heidän vanhempansa oli jo karkotettu eikä olinpaikka ollut monessa tapauksessa selvillä.

”Mitään tästä ei tarvinnut tapahtua”, McKenna sanoo.

Kind tarjoaa ja välittää ilmaiseksi työskenteleviä asianajajia maahan tulleille lapsille, jotka joutuisivat muuten edustamaan itseään Yhdysvaltain maahanmuutto-oikeudessa. Nuorin järjestön auttama lapsi on ollut kaksivuotias.

Yhdysvaltain oikeusjärjestelmä takaa rikoskäsittelyissä kaikille asianajajan, mutta maahanmuutto-oikeus on siviili- eikä rikostuomioistuin. Siksi sama ei päde, ja niinpä asianajajasta joutuisi maksamaan tyypillisesti kymmeniätuhansia dollareita, McKenna kertoo.

Maahanmuuttotuomioistuimissa on myös pahimmillaan vuosien jonot.

Kaikki tapaukset eivät päädy edes oikeuskäsittelyyn. Satojen lasten vanhemmat on karkotettu maasta ilman lapsia, jotka ovat olleet pidätyskeskuksissa eri puolilla Yhdysvaltoja.

”Monien karkotettujen mukaan heille on selitetty, että he eivät enää ikinä näe lapsiaan, jos eivät allekirjoita näitä papereita, tai että heidän perheensä yhdistetään nopeammin, jos he allekirjoittavat”, McKenna kertoo.

Asiakirjat eivät kuitenkaan ole koskeneet perheenyhdistämistä vaan maastakarkotusta. Kun paperit on allekirjoitettu, vanhemmat on lähetetty takaisin kotimaahansa ilman lapsiaan.

Yhdysvaltain hallinnolla ei ole järjestelmää, josta kävisi ilmi, missä vanhempien lapset ovat tai kuka on sukua kenellekin – saati suunnitelmaa turhaan toisistaan erotettujen perheiden yhdistämiseksi.

McKenna kertoo myös, että jotkut maasta karkotetut ovat jättäneet oikeuslaitokselle puhelinnumeroita, jotka eivät välttämättä toimi.

 

Osassa keskuksista on ilmennyt mittavia väärinkäytöksiä.

Näissä olosuhteissa Kindin kaltaiset avustusjärjestöt ovat tehneet työtään etsiäkseen vanhemmat Väli-Amerikasta ja saadakseen yhteyden lasten ja vanhempien välille.

Kaikkia vanhempia tuskin löydetään. Osa on saattanut menettää henkensä tai paeta jengiväkivaltaa jonnekin, mistä heitä ei löydä.

Osa vanhemmista aikoo nostaa avustusjärjestöjen kanssa oikeusjuttuja Yhdysvaltain hallintoa vastaan. He syyttävät maahanmuuttoviranomaisia huijauksista, koska heidät on pantu allekirjoittamaan papereita, joita he eivät ymmärrä ja joiden sisällöstä on heidän mukaansa valehdeltu.

Sillä välin heidän lapsensa ovat joko sukulaisillaan – jos näitä on maassa – tai lapsille tarkoitetuissa pidätyskeskuksissa. Osassa keskuksista on ilmennyt mittavia väärinkäytöksiä, kuten väkisin lääkitsemistä rauhoittavilla ja mielialalääkkeillä.

Kukaan ei pysty vielä sanomaan, miten oikeuskäsittelyissä käy.

”Ennakkotapauksia ei ole. Tapahtumien laajuus on niin suuri, ettei kukaan tiedä, miten tässä pitäisi toimia tai mitkä ovat oikeusjuttujen onnistumisen mahdollisuudet”, McKenna sanoo.

Jotain kertovat aiemmin maahan ilman vanhempia tulleiden lasten tapaukset. McKennan mukaan noin 60 prosenttia näistä lapsista ei saa asianajajaa maahanmuuttotuomioistuimeen avustusjärjestöjen työstä huolimatta.

Suurin osa lapsista, jotka joutuvat edustamaan itseään oikeuden edessä, karkotetaan yksin kotimaahansa. Lentokone vie lapset synnyinmaahansa, jossa heidät luovutetaan viranomaisille.

Sen jälkeen ei ole mitään takeita, että kukaan yrittäisi etsiä heidän kadonneita vanhempiaan.

Tästä on kyse

Rikkeitä alettiin tutkia rikoksina


 Yhdysvaltain etelärajan yli kulkee laittomasti satojatuhansia ihmisiä vuodessa. Osa heistä jää kiinni.

 Aiemmin ylitykset tutkittiin rikkeinä, mutta hallinto tutki niitä kolmen kuukauden ajan rikoksina.

 Koska vanhemmat joutuivat vankilaan, lapset otettiin heiltä pois ja vietiin pidätyskeskuksiin.

 Tuoreiden tietojen mukaan yli 2 600 lasta erotettiin vanhemmistaan viikoiksi tai kuukausiksi. Vajaat 600 lasta ei ole vieläkään löytänyt vanhempiaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  2. 2

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  3. 3

   AP: Tuomari nimesi Bill Cosbyn vaaralliseksi seksuaali­rikolliseksi – tuomio luetaan hetken päästä

  4. 4

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  5. 5

   Palvelunesto­hyökkäys kaatoi useita verkkopalveluita – Hyökkäys tuli ulkomailta

  6. 6

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  7. 7

   Sveitsin poliisi: Kansalaisuutta hakenut oligarkki Roman Abramovitš olisi ”uhka turvallisuudelle ja maineriski”

  8. 8

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  9. 9

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  10. 10

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  8. 8

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  9. 9

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  10. 10

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää