Ulkomaat

Isä putosi mereen ja kuoli, kun lapset purjehtivat maailman ympäri – Siitä alkoi ulkoministeri Simon Coveneyn ura poliitikkona, joka varjelee nyt Irlannin etuja brexitiltä

Irlanti yrittää hyödyntää erityissuhdettaan naapuriinsa Britannian EU-eroneuvotteluissa.

Britannian EU-eron rytinässä pienemmän naapurimaan Irlannin etuja varjelee kuuluisan perheen 46-vuotias perillinen, jonka nousujohteinen poliitikonura alkoi traagisella tavalla.

Irlannin ulko- ja kauppaministeri sekä apulaispääministeri Simon Coveney tulee suvusta, jota on kutsuttu ”Corkin kreivikunnan Kennedyiksi”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuonna 1998 hän oli neljän sisaruksensa kanssa maailmanympäripurjehduksella kootakseen rahaa Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden säteilystä kärsiville lapsille, kun heidän isänsä Hugh Coveney, entinen Irlannin meri- ja puolustusministeri, kuoli pudottuaan rantakalliolta mereen kesken koiran ulkoiluttamisen.

Surutauon jälkeen muut sisarukset jatkoivat purjehdusta maaliin asti, mutta Simon keskeytti urakan ottaakseen perheen kotitilan hoitoonsa, vain 25-vuotiaana. Puoli vuotta myöhemmin hänet valittiin Irlannin parlamentin alahuoneeseen isänsä paikalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maa on muuttunut niistä päivistä.

”Nuoruudessani Irlanti oli selvästi katolinen ja valkoinen, kulttuuriltaan yhtenäinen. Se oli kiva paikka varttua, mutta se oli silloin. Nykyään Irlannin yhteiskunta on monikulttuurinen, monietninen ja moniuskontoinen. Suuri osa muutoksesta liittyy EU-jäsenyyteen”, Coveney sanoo HS:n haastattelussa vierailullaan Helsingissä.

Enemmistöä muutos tuntuu miellyttäneen, sillä alle viiden miljoonan asukkaan Irlanti on kaikkein eurouskovaisimpia maita. Vihreällä saarella EU:n suosio on vain lujittunut, kun Britannia on tehnyt lähtöä unionista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keväällä tehdyn kyselytutkimuksen mukaan 92 prosenttia irlantilaisista kannattaa EU-jäsenyyttä, pääkaupunki Dublinissa asuvista 96 prosenttia ja 18–24-vuotiaista 97 prosenttia.

”Irlanti on menestynyt ja sen itseluottamus on kasvanut EU-jäsenyyden kautta. Olemme ironisesti myös paljon itsenäisempi. Aiemmin olimme hyvin riippuvaisia lähimmästä naapuristamme.”

Britit päättivät erota EU:sta kansanäänestyksessä kesällä 2016. Äänestäneistä 51,9 prosenttia kannatti eroa, mutta tuloksen määritti Englanti, kuningaskunnan väestöltään ylivoimainen maa. Skotlannissa selvä enemmistö, noin 62 prosenttia, halusi jäädä EU:hun, Pohjois-Irlannissakin lähes 56 prosenttia.

Irlanti on brexitin suurin sijaiskärsijä. Sen kertoo jo silmäys karttaan: Irlanti on Manner-Euroopasta katsoen Britannian takana, ja saaren keskelle on tulossa EU:n ulkoraja, joka uhkaa jakaa saumattomasti eläneen yhteisön kahtia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olemme ylivoimaisesti haavoittuvin ja alttein maa brexitin seurauksille”, Coveney sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Meille kyse on vahinkojen rajaamisesta.”

Coveneyn mielestä brexit on Britanniankin näkökulmasta ”kamala virhe”, mutta hän sanoo tavallaan ymmärtävänsä ratkaisua.

”Olen itsekin asunut Britanniassa. Opiskelin siellä yliopistossa kolme vuotta ja työskentelin jonkin aikaa Skotlannissa. Britanniassa on aina vallinnut tietty epäilys EU:ta kohtaan, etenkin liittyen itsemääräämisoikeuteen ja päätösvaltaan.”

Coveney arvioi, että britit ovat aina pitäneet EU:n suurimpia etuja taloudellisina mutta eropäätökseen ajoivatkin kansallismielisyys ja maahanmuutto.

”Mielikuva oli, että Britannia oli menettämässä otteen omista rajoistaan ja omasta kohtalostaan. Mielestäni se oli perustavalla tavalla väärä tulkinta mutta vahva poliittinen ajuri”, hän sanoo.

”EU on heikompi ilman Britanniaa, Britannia on kansainvälisesti paljon heikompi maa ilman EU:ta liittolaisenaan, ja totta kai Irlantikin häviää.”

Coveneyn mukaan irlantilaiset ymmärtävät Britanniaa paremmin kuin mikään muu EU-maa.

”Niin monilla asuu perheenjäsen Britanniassa, niin moni on itse työskennellyt Britanniassa. Suhde on niin yhteenpunoutunut, että sitä ei voi repiä auki ilmaan valtavaa vahinkoa.”

Irlanti on yrittänyt hyödyntää erityissuhdettaan Britannian ja EU:n välisissä neuvotteluissa.

”Joskin voin vakuuttaa, että Britannia ei koskaan tule ottamaan vastaan käskyjä Irlannilta. Siihen se on aivan liian suuri, voimakas ja ylpeä maa. Mutta kyllä he kuuntelevat, mitä heidän lähimmällä naapurillaan on sanottavaa.”

Coveney arvioi, että Irlantia koskevat kiistakysymykset ovat hankalampia ratkaista kuin Britannian ja EU:n välinen yleinen erosopimus ja osapuolten tulevan suhteen määrittely.

Kaikkein vaikein asia on saarta halkova raja, jota ei nykyään edes näe ja jota koulupiiritkään eivät noudata. Coveney muistuttaa, että naapureilla oli kahdenvälinen sopimus ihmisten vapaasta liikkuvuudesta kauan ennen Euroopan yhteistä Schengen-aluetta. Hänen mukaansa sen pitäisi jäädä voimaan.

”Britannia on sitoutunut siihen, ja odotamme heidän kunnioittavan sitoumustaan”, Coveney sanoo.

”En usko, että tulee fyysistä rajaa. En halua edes arvioida sen todennäköisyyttä.”

Vielä ei ole kuitenkaan keksitty, miten rajatarkastukset voitaisiin välttää EU:ta tyydyttävällä tavalla, jos Britannia jättää EU:n tulliliiton ja yhteismarkkinat. Olisi epäreilua, jos vapaan liikkuvuuden alueen ulkoraja vuotaisi yhdestä kohdasta.

Unionistien ja irlantilaisnationalistien väliset väkivaltaisuudet piinasivat Pohjois-Irlantia vuosikymmenten ajan 1900-luvun loppupuoliskolla. Kahtiajako on taas syvenemässä.

Pohjois-Irlannilla ei ole ollut toimivaa hallitusta puoleentoista vuoteen unionistipuolue DUP:n ja irlantilaisnationalistisen Sinn Féinin välirikon takia. Heinäkuussa levottomuudet johtivat autojen polttamiseen ja polttopullojen heittämiseen poliisia kohti.

”En usko, että takavuosien väkivalta palaa, mutta se ei tarkoita, etteikö brexit toisi Pohjois-Irlantiin aitoja jännitteitä”, Coveney sanoo.

”Tällä hetkellä Pohjois-Irlannissa vallitsee poliittinen tyhjiö, mikä on mielestäni vaarallista.”

Väkivallan aikanaan lopettanut rauhansopimus täytti keväällä 20 vuotta. Se takaa Pohjois-Irlannin asukkaille oikeuden päättää, ollako Britannian, Irlannin vai kummankin maan kansalaisia. He siis voivat pysyä EU-kansalaisina hakemalla Irlannin kansalaisuutta. Britit ovat muutenkin hakeneet ennätystahtiin Irlannin passeja sukujuuriensa perusteella.

Trendi ärsyttää unionisteja, mutta heille todellinen katastrofi olisi Pohjois-Irlannin liittyminen Irlantiin. Rauhansopimus mahdollistaa kansanäänestyksen asiasta. Joidenkin viimeaikaisten kyselyjen mukaan enemmistö pohjoisirlantilaisista voisi haluta liittyä Irlantiin, mikäli brexitin seuraukset ovat kovin kielteiset.

Coveney ei suostu ennustamaan, onko Irlannin saari tulevaisuudessa yhtä ja samaa valtiota.

”Ei ole avuksi brexit-neuvotteluille puhua niiden keskellä Irlannin yhdistymisestä. Ilmassa on muutenkin riittävästi jännitettä. Nämä ovat tulevaisuuden keskusteluja.”

Kuka?

Simon Coveney


 Syntynyt 16. kesäkuuta 1972 Corkissa Irlannin etelärannikolla.

 Irlannin ulko- ja kauppaministeri kesäkuusta 2017. Tánaiste eli apulaispääministeri marraskuusta 2017.

 Irlannin suurimman puolueen, keskustaoikeistolaisen Fine Gaelin apulaisjohtaja kesäkuusta 2017.´

 Europarlamentin jäsen 2004–2007.

 Irlannin parlamentin alahuoneen jäsen vuodesta 1998.

 Isoveli Patrick Coveney on toimitusjohtaja Greencoressa, joka on maailman suurin valmisvoileipien valmistaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Irlanti
 • Brexit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Chicagossa ammuttu sairaala-alueella, poliisi kertoo useista uhreista – HS seuraa tilannetta

  2. 2

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  3. 3

   Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

  4. 4

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  6. 6

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  7. 7

   Ruotsalaisen koulun juhlissa julkisesti jaettu seksipalkinto johti ehdolliseen tuomioon – ”tunnustuksen” saanut järkyttyi kaveriensa tempauksesta

  8. 8

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  9. 9

   Suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

  10. 10

   Intia aikoo rakentaa kolmetuhatta kilometriä pitkän muurin rautateiden ympärille – tarkoituksena pelastaa tuhansien ihmisten henki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  4. 4

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  5. 5

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  7. 7

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  8. 8

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  9. 9

   Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

  10. 10

   Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  5. 5

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää