Ulkomaat

Venäjä esitti teorian, että Stalinin uhrien joukkohaudassa olisi myös suomalaisten teloittamia sotavankeja – Hautoja on kaivettu auki, ja Venäjän sotahistoriallinen seura aikoo kertoa löydöksistä

Niin suomalaiset tutkijat kuin joukkohaudan 1990-luvun lopulla löytäneet venäläisetkään eivät usko väitteitä, että suomalaiset olisivat ampuneet sotavankejaan Sandarmohissa.

Moskova

Venäjän sotahistoriallinen seura aikoo perjantaina esitellä Karjalassa sijaitsevalla Sandarmohin joukkohaudalla tekemiensä kiisteltyjen kaivausten tuloksia.

Elokuun lopulla aloitetut kaivaukset ovat herättäneet Venäjällä kiivasta keskustelua historian käytöstä politiikan välineenä. Sandarmoh on yksi tunnetuimmista neuvostodiktaattori Josif Stalinin vainojen uhrien joukkohaudoista, mutta Sotahistoriallinen seura on halunnut kaivauksillaan selvittää, onko Sandarmohissa suomalaisten ampumia neuvostoliittolaisia sotavankeja.


Venäjän Karjalassa on jo pitkään elänyt versioita, joissa vastuuta Sandarmohin teloituksista yritetään sälyttää muillekin kuin Stalinin ajan teloituksista vastanneelle Neuvostoliiton sisäasiainkansankomissariaatille NKVD:lle. Niiden painoarvo on kuitenkin noussut viime vuosina selvästi.

Teorian suomalaisista ampujista esittelivät julkisuuteen vuonna 2016 Petroskoin yliopiston professorit Juri Kilin ja Sergei Verigin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt alueella on siis tehnyt kaivauksia presidentti Vladimir Putinin käskyllä perustettu Venäjän sotahistoriallinen seura, jonka puheenjohtaja on Venäjän kulttuuriministeri Vladimir Medinski. Hankkeessa on mukana myös Venäjän puolustusministeriö.

Suomalaiset tutkijat ovat yleisesti pitäneet Kilinin ja Veriginin teoriaa Sandarmohista vääränä ja pitkälti poliittisena hankkeena. Suomalaiset kyllä ampuivat runsaat tuhat sotavankia, mutta yleensä yksitellen ja pelottelumielessä. Myös Sandarmohin aikanaan löytänyt ja sitä pitkään tutkinut Juri Dmitrijev on kiistänyt teorian.

Sandarmohin joukkohaudan löysi vuonna 1997 venäläinen ihmisoikeusjärjestö Memorial, joka tutkii ja säilyttää Stalinin vainojen historiaa. Järjestö on sittemmin julistettu Venäjällä ulkomaiseksi agentiksi.

Paikka oli tiukasti salattu ja huolellisesti naamioitu, mikä selittää myöhäistä löytymistä. Sen löytäjä, Karjalan Memorialin johtaja Juri Dmitrijev kertoi HS:lle kesällä 2016, että joukkohaudat oli aikanaan naamioitu muun muassa siirtämällä niiden päälle täysikasvuisia puita.

Memorialin tutkimusten mukaan joukkohaudassa on vuosina 1937–38 teloitettuja ihmisiä, yhteensä yli 7 000 ruumista. Stalinin ajan vainot olivat tuolloin verisimmillään.

Mukana on Memorialin mukaan myös ainakin 800 suomalaista, jotka olivat tulleet Neuvostoliittoon pääasiassa Yhdysvalloista ja Kanadasta.

Memorialin Pietarin-osaston johtaja Irina Flige sanoi elokuussa venäläislehti Novaja Gazetalle, että Sandarmoh on poikkeuksellinen Stalinin vainojen joukkohauta, koska sen uhrien nimiä ja taustoja on niin hyvin tiedossa.

”Voimme hyvin harvoin yhdistää nimilistan johonkin tiettyyn paikkaan”, Flige sanoi Novaja Gazeta -lehdelle.

Sandarmohista onkin muodostunut yksi keskeinen Stalinin vainojen muistamisen symboli. Paikalla on järjestetty vuosittain elokuussa muistotilaisuus, johon on saapunut omaisia. Osa omaisista myös vetosi Sotahistorialliseen seuraan, ettei se rikkoisi hautarauhaa ja aloittaisi kaivauksiaan.

Venäjän valtakunnallisilla televisiokanavilla tuoreisiin kaivauksiin liittyvä uutisointi on kohdistunut etupäässä Memorialiin. Se on jo aiemmin julistettu ulkomaalaiseksi agentiksi, ja uutisoinnissa on näkynyt pyrkimystä saada järjestön toiminta vaikuttamaan epäilyttävältä.

Myös Dmitrijev on viime vuosina joutunut vaikeuksiin. Hän on parhaillaan pidätettynä, vaikka vapautuikin kesällä lapsiporno- ja hyväksikäyttösyytteistä. Hänen tukijansa pitivät syytteitä poliittisina ja viranomaisten yrityksenä lopettaa Stalinin ajan uhrien henkilöyksien selvittäminen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Karjala
 • Josif Stalin
 • Historia
 • Jussi Niemeläinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Amerikkalaisnuoret imevät nyt myrkkyä muistitikusta – Sähkötupakka Juulista tuli trendipahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  3. 3

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  4. 4

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  5. 5

   Hyvää parisuhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lastenkasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  6. 6

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  7. 7

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  8. 8

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  9. 9

   Ajatushautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleissitovuus aiheuttaa monenlaista haittaa Suomen taloudelle”

  10. 10

   ”Amerikan isäpappa” Bill Cosby tuomittiin rikoksesta, josta hän näytti pitkään selviävän rangaistuksetta – #metoo-keskustelu vaikutti todennäköisesti siihen, että syytökset otettiin nyt vakavasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää