Ulkomaat

Venäjän sotilastiedustelua epäillään useissa maissa hämäristä operaatioista – Näin salamyhkäinen GRU on toiminut maailmalla

Venäjän sotilastiedustelu on voimakas mutta salamyhkäinen organisaatio.

Kaksi miestä lentää Moskovasta Lontooseen, ajaa junalla Salisburyn pikkukaupunkiin ja jättää tappavaa hermomyrkkyä entisen venäläisagentin Sergei Skripalin portaille. Vielä samana päivänä miehet palaavat Venäjälle.

Britannia syyttää murhayrityksestä Venäjää ja ilmoittaa miesten kuuluvan Venäjän sotilastiedusteluun GRU:hun. Viro puolestaan epäilee puolustusvoimiensa majuria GRU:n vakoojaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mikä on GRU ja miten se toimii?

Venäjää hallitaan kovalla kädellä. Turvallisuus- ja tiedustelupalveluilla on presidentti Vladimir Putinin aikakaudella – siis vuodesta 2000 alkaen – ollut paljon valtaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

GRU on yksi Venäjän kolmesta tiedusteluorganisaatiosta, jotka toimivat omilla tonteillaan mutta usein limittäin. Kaikki ovat kovaotteisia ja salamyhkäisiä. Ne voivat toimia itsenäisesti ja saavat Kremliltä hyväksynnän häikäilemättömiin operaatioihin.

Moni muistaa Neuvostoliiton pahamaineisen tiedustelupalvelun KGB:n. Nykyiset tiedustelupalvelut FSB ja SVR ovat sen perillisiä: edellinen on kotimaan eli Venäjän federaation, jälkimmäinen ulkomaantiedustelun osasto.

Kolmas haara GRU on asevoimien tiedustelupalvelu. Se vastaa Venäjän asevoimien komentajalle Valeri Gerasimoville ja puolustusministeri Sergei Šoigulle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tiedustelupalveluista on aina vaikea sanoa mitään varmaa. GRU:n päällikkö on Igor Korobov, ja paljon muuta järjestöstä ei kerrotakaan. Henkilöstön määrä, budjetti ja toimintatavat ovat valtionsalaisuuksia. Työntekijöitä lienee kuitenkin useita kymmeniätuhansia, ja agentteja on ympäri maailmaa.

GRU:lla on omat Spetsnaz-erikoisjoukot, jotka toteuttavat vaikeita erityistehtäviä.

Julkisuuden perusteella tiedustelupalvelujen roolit näyttävät kääntyneen – mikä ei välttämättä kerro salaisten organisaatioiden todellisesta roolista yhtään mitään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime vuosikymmenellä FSB oli näkyvässä roolissa, kun Tšetšenian sota läikkyi Venäjän maaperälle. Se oli ratkaisemassa tilannetta esimerkiksi silloin, kun terroristit kaappasivat kokonaisen Dubrovka-teatterin Moskovassa 2002.

Tällä vuosikymmenellä GRU tuntuu olevan lähes jokaisessa konfliktissa, jossa Venäjä on etäisestikään mukana: Afganistanissa, Syyriassa, Ukrainassa. Sitä epäillään jopa yrityksestä syrjäyttää Montenegron hallitusta lokakuussa 2016.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suurin päänahka ei ole enempää eikä vähempää kuin Yhdysvallat. Presidentti Donald Trumpin vaalivoittoa auttoi demokraattipuolueen hakkerointi. Yhdysvaltojen mukaan sen suoritti GRU:n alainen hakkeriryhmä Fancy Bear, virallisemmin Yksikkö 26165 ja Yksikkö 74455. (Nimi Fancy Bear tuli siitä, että venäläishakkerien levittämissä haittaohjelmissa toistui sana Sofacy, joka toi tietoturvayrityksen mieleen Iggy Azalean kappaleen Fancy).

Heinäkuussa Yhdysvaltain erikoissyyttäjä Robert Mueller nimesi 12 GRU:n upseeria, jotka olivat vastuussa hakkeroinnista.

Entä toteuttiko GRU siis Skripalien murhayrityksen, kuten Britannia sanoo?

Jos toteutti, sitä on lähes mahdoton todistaa. Toisaalta ilman todisteita ei voi olettaa, että juuri GRU olisi välttämättä syyllinen.

”En ole koskaan kuullut GRU:n olleen mukana poliittisissa murhissa”, riippumaton turvallisuusanalyytikko Alexander Golts kommentoi uutistoimisto AFP:lle.

Murhaajat ovat Britannian mukaan GRU:n työntekijöitä. Mutta kenen käskystä he lähtivät murharetkelle?


Goltsin mukaan voisi teoriassa olla mahdollista, että tekijät olisivat ryhtyneet murhayritykseen itsenäisesti, uraansa edistääkseen. Uskottavampi mahdollisuus olisi se, että murhayritys oli Venäjän tiedustelupalvelujen yhteisoperaatio.

Sellaisia on tehty aikaisemminkin. Esimerkiksi vuonna 2004 ulkomaantiedustelu ja kotimaantiedustelu murhasivat yhteistyönä Qatarissa maanpaossa eläneen tšetšenialaiskapinallisen Zelimkhan Jandarbijevin. Kiinni jääneet GRU:n upseerit tiettävästi syyttivät SVR:n kollegoitaan pakosuunnitelman pettämisestä.

Venäjän osallisuutta Skripalien murhayrityksessä on perusteltu muun muassa sillä, että Novitšok-myrkkyä ei ilman Venäjän osallisuutta olisi mahdollista hankkia.

Ulkomailla asuvan, eläkkeelle jääneen agentin näyttävä murhayritys on osoitus voimasta.

”Operaation motiivi olisi lähettää viesti omalle kansalle: pettureita kohtaan emme tunne minkäänlaista armoa, emmekä piittaa edes seurauksista Venäjän maineelle”, sotilasanalyytikko Pavel Felgenhauer sanoi AFP:lle.

Felgenhauerin ja useimpien muiden asiantuntijoiden mukaan operaatiota ei olisi voinut toteuttaa itsenäisesti. Murhayritys on hyväksytty korkeimmalla tasolla.

”Olisi mahdoton tehdä sellaista päätöstä saamatta Kremlin hyväksyntää”, Felgenhauer sanoi.

Virallinen Venäjä kiistää salamurhaosastojen olemassaolon. Vuonna 2010 Putin sanoi, että Venäjän erikoisjoukot eivät tapa pettureita. ”Ne listivät itse itsensä”, hän sanoi. Putin myönsi Neuvostoliiton murhauttaneen vihollisiaan, mutta sanoi, ettei Venäjä enää tee sellaista.

Aiemmin tänä vuonna entinen GRU:n päällikkö Fjodor Ladygin kiisti osallisuuden.

”Venäjän tiedustelukoneisto, jossa minulla oli kunnia palvella useita vuosia, ei koskaan – toistan, koskaan – tehnyt tällaisia halpamaisia, typeriä juttuja”, Ladygin sanoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Tiedustelupalvelut
 • FSB
 • Ville Similä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  2. 2

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  3. 3

   ”Spontaanit kohtaamiset ovat hävinneet kokonaan” – HS:n lukijat kertovat, miten älylaitteet vaikuttavat parisuhteeseen ja seksielämään

  4. 4

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  5. 5

   Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  7. 7

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  8. 8

   Suuri seurantatutkimus ikäluokasta 1997 paljasti, kuinka Suomen jakautuminen etenee – Poliitikot huolestuivat: ”Kaikilla ei ole samat lähtökohdat”

  9. 9

   Jyrkkä vastaus Vantaan kaupungilta: Ulosottoon parkkisakon takia joutunutta miestä ”on yritetty ohjeistaa ihan viimeiseen asti” – Mies aikoo haastaa kaupungin oikeuteen

  10. 10

   Jari Sarasvuo, Baba Lybeck ja muut julkkikset koulivat nuorista lupauksista puhujatähtiä – Suora lähetys loppuunmyydystä puhetapahtumasta käynnissä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  2. 2

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  3. 3

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  4. 4

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  5. 5

   Jäähyväiset sim-korteille: Suomessa voi hankkia kännykän ja liittymän ilman sim-korttia, ja tulevaisuudessa se voi olla yleisin tapa

  6. 6

   Helsingissä toimintansa aloittanut venäläinen taksi­palvelu voi saada kuvasi ja tietoja SIM-kortistasi

  7. 7

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  8. 8

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  9. 9

   Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

   Tilaajille
  10. 10

   Viime hetken jarruttelu ei enää auta: Teiden varsille asennetaan pian satoja uusia peltipoliiseja, ja ne mittaavat nopeuden jopa 150 metrin päästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  3. 3

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  4. 4

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  6. 6

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Kheopsin pyramidin mysteeri saattoi ratketa – Tutkijat löysivät jäänteitä kehittyneestä mekanismista

  9. 9

   Tubettaja Mentaalisavuke julkaisi videon ”valkoisten heteromiesten kohtaamasta vääryydestä”, ja somessa repesi valtaisa keskustelu – tästä tapauksessa on kyse

  10. 10

   Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Halle Berry, Halle Berry, Halle Berry! – NFL-pelinrakentaja joutui selittelemään huudettuaan Oscar-palkitun näyttelijän nimeä kolmesti kesken pelin
  3. Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”
  4. Suhdanne voi olla toinen jo keväällä, joten hallituksen pitää pystyä nopeasti muuttamaan talouslinjaansa Tilaajille
  5. Vantaa aloittaa sisäilma­kyselyn tällä viikolla – 40 000:lta kysytään kokemuksia kouluista ja päivä­kodeista
  6. Gazasta ammuttiin kymmeniä raketteja Israeliin, joka vastasi ilma­iskuilla – ainakin kolme palestiinalaista kuoli, useita israelilaisia loukkaantui
  7. Severi Laukkanen opiskelee ammattimaiseksi e-urheilijaksi ja iloitsee Tampereen historiallisesta e-urheilijapolusta: ”Tulee äkkiä hiki – ei fyysisesti mutta psyykkisesti”
  8. Pääministeri Trudeau: Kanadan tiedustelu­palvelu kuunnellut tallenteet saudi­toimittaja Khashoggin murhasta
  9. Tunti sitten
  10. ”Spontaanit kohtaamiset ovat hävinneet kokonaan” – HS:n lukijat kertovat, miten älylaitteet vaikuttavat parisuhteeseen ja seksielämään
  11. Suomelle voi tulla EU:ssa lisätöitä, kun Romaniaa uhkaa hallitus­kriisi – Auttamista harkitaan, jos pyyntö tulee, sanoo Sampo Terho
  12. Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta
  13. Näytä lisää