Ulkomaat

”Olen osa vastarinta­liikettä Trumpin hallinnossa” – HS julkaisee kokonaisuudessaan The New York Timesissa ilmestyneen kirjoituksen, jossa korkea virkamies kertoo Valkoisen talon tapahtumista

HS julkaisee tekstin sen poikkeuksellisuuden vuoksi.

Helsingin Sanomat julkaisee käännöksen The New York Timesissa 5.9.2018 ilmestyneestä kirjoituksesta, jossa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallintoon kuuluva korkea virkamies kertoo Valkoisen talon tapahtumista. Kirjoittaja esiintyy nimettömänä, koska hänen henkilöytensä paljastuminen vaarantaisi hänen työpaikkansa. Kirjoittajan henkilöys on vain The New York Timesin tiedossa. HS julkaisee tekstin sen poikkeuksellisuuden vuoksi.

Olen osa vastarintaliikettä Trumpin hallinnossa

Olen presidentin palveluksessa, mutta samanmieliset työtoverini ja minä olemme luvanneet tehdä tyhjäksi osan hänen agendastaan ja pahimmista taipumuksistaan.

Presidentti Trumpin presidenttiys on joutumassa testiin, jollaista kukaan nykyajan amerikkalaisista johtajista ei ole kohdannut.

Ei ole kyse vain siitä, että erikoissyyttäjällä on suuri merkitys. Tai siitä, että maa on katkerasti jakautunut Trumpin johdon aikana. Tai edes siitä, että hänen puolueensa saattaa hyvinkin menettää edustajainhuoneen enemmistön oppositiolle, joka on vakaasti päättänyt kaataa hänet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikea pulma, mitä hän ei täysin ymmärrä, on siinä, että monet kokeneet virkamiehet hänen hallinnossaan työskentelevät uutterasti sisältäpäin tehdäkseen tyhjäksi osan hänen agendastaan ja pahimmista taipumuksistaan.

Minä jos kuka tiedän. Olen yksi heistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Selvyyden vuoksi sanottakoon, että kyse ei ole yleisestä vasemmiston ”vastarinnasta”. Haluamme hallinnon onnistuvan ja olemme sitä mieltä, että sen harjoittama politiikka on jo monilta osin tehnyt Yhdysvalloista turvallisemman ja vauraamman.

Mutta me katsomme, että meidän ensisijainen velvollisuutemme on toimia maamme puolesta ja että presidentti toimii edelleen tavalla, joka on vahingollinen maallemme.

Juuri siksi monet Trumpin nimittämät henkilöt ovat luvanneet tehdä minkä voivat säilyttääkseen demokraattiset instituutiomme ja samalla estääkseen Trumpin virheellisimmät impulssit, kunnes hän ei enää ole vallassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ongelman ydin on presidentin moraalittomuus. Kaikki hänen kanssaan työskentelevät tietävät, että häntä eivät sido mitkään selvät periaatteet, jotka ohjaisivat hänen päätöksentekoaan.

Vaikka hänet valittiin virkaansa republikaanina, presidentti ei juurikaan osoita mieltymystä niitä ihanteita kohtaan, joita konservatiivit ovat pitkään kannattaneet: vapaata ajattelua, vapaita markkinoita ja vapaita ihmisiä. Parhaimmillaankin hän on turvautunut näihin ihanteisiin vain ennalta sovituissa yhteyksissä. Pahimmillaan hän on hyökännyt suoraan niitä vastaan.

Sen lisäksi, että presidentti Trumpin markkinoiman näkemyksen mukaan lehdistö on ”kansan vihollinen”, hänen mielijohteensa ovat vapaan kaupan ja demokratian vastaisia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Älkää ymmärtäkö minua väärin. Hallinnossa on valoisammatkin puolensa, jotka lähes katkeamattoman negatiivisen julkisuuden keskellä eivät tule esille: tehokas sääntelyn purku, historiallinen verouudistus, vahvempi puolustus ja niin edelleen.

Mutta nämä onnistumiset ovat tapahtuneet presidentin johtamistyylistä huolimatta, eivät sen ansiosta – johtamistyylin, joka on kiihkeä, vastakkainasetteluun perustuva, pikkusieluinen ja tehoton.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valkoisesta talosta ministeriöihin kokeneet virkamiehet yksityisesti myöntävät, että he hämmästelevät päivittäin ylipäällikkönsä kommentteja ja toimia. Useimmat heistä työskentelevät eristääkseen oman toimintansa presidentin päähänpistoista.

Tapaamiset hänen kanssaan kääntyvät pois aiheesta ja raiteiltaan, hän alkaa toistuvasti paasata ja hänen impulsiivisuutensa johtaa puolivillaisiin, puutteellisiin tietoihin perustuviin ja toisinaan holtittomiin päätöksiin, jotka joudutaan perumaan.

”On kirjaimellisesti mahdotonta tietää, muuttaako hän seuraavassa hetkessä mieltään”, eräs huippuvirkamies valitteli minulle äskettäin tuohtuneena presidentin virkahuoneessa pidetystä kokouksesta, jossa presidentti oli pyörtänyt vain viikkoa aiemmin tekemänsä ison poliittisen päätöksen.

Arvaamaton käytös olisi vieläkin huolestuttavampaa, ellei Valkoisessa talossa ja sen lähistöllä olisi unohdettuja sankareita. Jotkut hänen avustajistaan ovat saaneet lehdistössä konnan maineen. Mutta kaikessa hiljaisuudessa he ovat venyneet todella pitkälle, jotta huonot päätökset jäisivät länsisiiven presidentin kansliaan, vaikka siinä ei selvästikään aina onnistuta.

Vaikka se onkin ehkä laiha lohtu tänä kaoottisena aikana, amerikkalaisten tulisi tietää, että huoneessa on aikuisiakin. Huomaamme selvästi, mitä on tapahtumassa. Ja me yritämme toimia oikein, vaikka Donald Trump ei niin toimisikaan.

Tämän seurauksena presidenttiys kulkee kaksilla raiteilla.

Otetaan esimerkiksi ulkopolitiikka: Sekä julkisesti että yksityisesti presidentti Trump osoittaa mieltymyksensä itsevaltiaita ja diktaattoreita, kuten Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ja Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong-unia, kohtaan. Hän ei osoita lainkaan aitoa arvostusta niitä siteitä kohtaan, jotka meillä on samanmielisiin valtioihin.

Terävät tarkkailijat ovat kuitenkin panneet merkille, että muu hallinto toimii toisella raiteella, jolla Venäjän kaltaisia maita moititaan sekaantumisesta toisten asioihin ja rangaistaan asianmukaisesti ja liittolaisia pidetään vertaisina, ei pilkattavina vihollisina.

Mitä esimerkiksi Venäjään tulee, presidentti oli haluton karkottamaan monia Putinin vakoojia rangaistuksena entisen venäläisvakoojan myrkyttämisestä Britanniassa. Hän valitti viikkokaupalla siitä, että vanhemmat virkamiehet ajoivat hänet vastatusten Venäjän kanssa, ja osoitti turhautumistaan siitä, että Yhdysvallat jatkaa pakotepolitiikkaansa maata kohtaan sen huonon käytöksen takia. Mutta hänen kansallisesta turvallisuudesta vastaava tiiminsä tiesi paremmin – näihin toimiin oli ryhdyttävä Moskovan saattamiseksi vastuuseen.

Tämä ei ole valtakoneiston syövereiden työtä. Tämä on vakaan valtion työtä.

Ottaen huomioon sen epävakauden, jota moni oli todistamassa, kabinetin sisällä alettiin jo varhain kuiskia turvautumisesta perustuslain 25. lisäykseen, joka käynnistäisi monimutkaisen prosessin presidentin erottamiseksi. Mutta kukaan ei halunnut syöstä maata perustuslailliseen kriisiin.

Teemme siis mitä suinkin pystymme pitääksemme hallinnon oikeassa kurssissa, kunnes tilanne on ohi – tavalla tai toisella.

Suurempi huolenaihe ei ole se, mitä Trump on tehnyt presidenttiydelle, vaan se, mitä me kansakuntana olemme sallineet hänen tehdä meille. Olemme vajonneet hänen mukanaan alas ja sallineet keskustelun ilman kohteliaisuutta.

Senaattori John McCain ilmaisi asian hienosti jäähyväiskirjeessään. Kaikkien amerikkalaisen tulisi ottaa vaarin hänen sanoistaan ja vapautua nurkkakuntaisuuden ansasta, päämääränään yhdistyä yhteisten arvojen ja maatamme kohtaan tuntemamme rakkauden kautta.

Meillä ei ole enää senaattori John McCainia. Mutta meillä on aina hänen esimerkkinsä – johtotähti, joka palauttaa kunnian julkiseen elämään ja kansalliseen vuoropuheluun. Presidentti Trump saattaa pelätä tällaisia kunnian miehiä, mutta meidän tulisi kunnioittaa heitä.

Hallinnon sisällä tekevät hiljaista vastarintaa ne ihmiset, jotka asettavat maansa etusijalle. Mutta suuri ero tehdään silloin, kun rivikansalaiset nousevat politiikan yläpuolelle, kurkottavat käytävän poikki ja päättävät karistaa yltään kaikki leimat yhden asian puolesta: amerikkalaisten.

Kirjoittaja on Trumpin hallinnon vanhempi virkamies.

Käännöksen on tehnyt käännöstoimisto Transfluent.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Donald Trump
 • New York Times

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 800 metrin syvyydestä – aluksella oli katoamishetkellä yli 40 ihmistä

  2. 2

   Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu

  3. 3

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  4. 4

   Ensin myrkyn sai 300 lasta, sitten oli aikuisten vuoro – 40 vuotta sitten harhainen lahkojohtaja Jim Jones asutti seuraajansa keskelle viidakkoa, ja sitten he kuolivat yhdessä

   Tilaajille
  5. 5

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  6. 6

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  7. 7

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – laulutaidoton toimittaja selvitti, miksi osa ihmisistä ei osaa laulaa

   Tilaajille
  8. 8

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  9. 9

   16-vuotias moottoripyöräilijä kuoli ulosajossa Savonlinnassa

  10. 10

   Eurojackpotissa tuli Suomeen 18 miljoonan euron voitto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  2. 2

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  3. 3

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  4. 4

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  5. 5

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  6. 6

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  7. 7

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  9. 9

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  10. 10

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 800 metrin syvyydestä – aluksella oli katoamishetkellä yli 40 ihmistä
  3. 16-vuotias moottoripyöräilijä kuoli ulosajossa Savonlinnassa
  4. CIA uskoo Saudi-Arabian kruununprinssin määränneen toimittaja Khashoggin murhan
  5. Suomeen työn perässä tuleville on saatava luvat kuntoon päivässä, vaatii sisäministeri Mykkänen – Kymmenen vuoden päästä Espoossa kolmasosa työvoimasta on ulkomaalaistaustaista
  6. Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – laulutaidoton toimittaja selvitti, miksi osa ihmisistä ei osaa laulaa Tilaajille
  7. Tunti sitten
  8. Nuorten ohjaajien on vaikea saada töitä isoista ammattiteattereista – johtajilla ei ole enää aikaa etsiä uusia nimiä ja on helpompi valita talon jo ennestään tunteva tekijä
  9. Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu
  10. Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen
  11. Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa
  12. Ensin myrkyn sai 300 lasta, sitten oli aikuisten vuoro – 40 vuotta sitten harhainen lahkojohtaja Jim Jones asutti seuraajansa keskelle viidakkoa, ja sitten he kuolivat yhdessä Tilaajille
  13. Näytä lisää