Ulkomaat

Alaiset voisivat syrjäyttää Trumpin lakipykälällä, jota ei ole käytetty koskaan – Näin toimii Yhdysvaltain perustuslain 25. lisäys, joka luotiin Kennedyn murhan jälkeen

Perustuslain 25. lisäyksen käyttäminen olisi äärimmäinen toimi, jonka jälkeen paluuta ei olisi.

Voisiko presidentti Donald Trumpin syrjäyttää sillä perusteella, että hän on kykenemätön hoitamaan virkaansa?

Kysymys on herännyt Yhdysvalloissa sanomalehti The New York Timesin julkaistua kohutun kirjoituksen keskiviikkona.

Trumpin hallinnon korkeaksi virkamieheksi esittäytyvä kirjoittaja kuvailee salaista ”vastarintaa”. Trumpin hallinnossa on kirjoittajan mukaan jo ”kuiskittu” perustuslain 25. lisäyksen käyttämisestä. Se aloittaisi prosessin, joka voisi johtaa presidentin viraltapanoon.

Ainakin periaatteessa. Prosessi on mutkikas ja epävarma, eikä sitä ole koskaan käytetty.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuka maata hallitsisi, jos presidentti olisi siihen kyvytön?

Yhdysvaltain perustuslaissa ei ollut kysymykseen kunnollista vastausta. Asiaan oli toisinaan havahduttu, kun presidentit tai varapresidentit sairastuivat tai kuolivat.

Pulmaan tartuttiin vihdoin marraskuussa 1963. Presidentti John F. Kennedy oli murhattu. Valta siirtyi varapresidentti Lyndon B. Johnsonille sillä hetkellä, kun Kennedy oli todettu kuolleeksi.

Mutta mitä olisi tehty, jos Johnsonkaan ei olisi kyennyt hoitamaan virkaansa? Hänellä oli ollut jo yksi sydänkohtaus. Myös kongressin molempien kamarien puheenjohtajat olivat vanhoja miehiä.

Perustuslakiin laadittiin 25. lisäys selventämään tilanteita. Lisäys valmistui 1965 ja astui voimaan 1967. Sen ensimmäiset pykälät määrittelevät varapresidentin asemaa ja sitä, kuinka presidentti voi itse siirtää virkatehtävänsä muille esimerkiksi sairastaessaan.

Lisäyksen neljäs pykälä antaa mahdollisuuden viraltapanoon myös vastoin presidentin tahtoa.

Jos pykälä otettaisiin käyttöön nyt, tapahtumat etenisivät näin:

Varapresidentti Mike Pence ja enemmistö Trumpin hallituksesta toimittaisivat senaatin puheenjohtajalle ja edustajainhuoneen puhemiehelle kirjallisen julistuksen presidentin kykenemättömyydestä hoitamaan virkaansa.

Muuta ei tarvittaisi. Virkavelvollisuudet siirtyvät varapresidentille heti.

Tähän asti menettely on vielä suhteellisen kevyt, ja niin on tarkoituskin. Taustalla on ajatus esimerkiksi presidentin sairastumisesta.

Presidentti palaisi virkaansa heti, kun hän toimittaisi senaatin ja edustajainhuoneen puheenjohtajille kirjallisen ilmoituksen työkunnostaan.

Jos varapresidentti ja hallitus kuitenkin edelleen pitäisivät presidenttiä kykenemättömänä virkaansa – vastoin tämän omaa ilmoitusta – he toimittaisivat uuden kirjallisen ilmoituksen. Valta siirtyisi jälleen varapresidentille.

Koska varapresidentti ja hallitus olisivat eri mieltä presidentin kanssa, asia siirtyisi kongressin ratkaistavaksi. Molempien kamarien pitäisi kannattaa presidentin pidättämistä virastaan kahden kolmasosan enemmistöllä.

Kyse on siis eri asiasta kuin virkasyytteessä (impeachment). Virkasyyte voidaan nostaa, jos presidentin epäillään tehneen virkarikoksen. Hän voi silti olla täysissä ruumiin ja sielun voimissa.

Perustuslain 25. lisäyksen neljäs pykälä taas lähtee tilanteesta, että presidentti ei kykene hoitamaan virkaansa eikä kenties halua siirtää valtaa eteenpäin. Mitään laitonta tai väärää hän ei välttämättä olisi tehnyt.

Neljännessä pykälässä ei viitata suoraan siihen mahdollisuuteen, että presidentti olisi henkisesti kyvytön viranhoitoon. Lainlaatijoilla oli ennakkotapauksia lähinnä fyysisestä kyvyttömyydestä.

25. lisäys ei ole ainakaan helpompi tapa presidentin viraltapanemiseksi.

Virkasyytteen nostamiseen vaaditaan yksinkertainen enemmistö edustajainhuoneessa, ja syytteen ratkaisee senaatti. Sen pitää hyväksyä syyte kahden kolmasosan enemmistöllä.

Perustuslain 25. lisäyksen kolmea ensimmäistä pykälää on käytetty muutaman kerran.

Presidentti Ronald Reagan siirsi virkansa hoidon väliaikaisesti varapresidentti George H.W. Bushille syöpäleikkauksensa ajaksi vuonna 1986. Samoin teki niin ikään lääketieteellisistä syistä George W. Bush 2002 ja 2007, jolloin presidentin tehtäviä hoiti Dick Cheney.

Neljättä pykälää, jolla presidentti voidaan siirtää sivuun myös vastoin omaa tahtoaan, ei ole käytetty koskaan.

Menettely säädettiin äärimmäisen vaikeaksi, jotta se ei antaisi mahdollisuutta palatsivallankumoukseen. Jo ensimmäisen askeleen jälkeen paluuta ei olisi. Jos varapresidentti ja hallitus olisivat nousseet presidenttiään vastaan, toimiva yhteistyö olisi mahdotonta.

Menettelyn viimeinen lukko on armottoman kova. Kahden kolmasosan enemmistö sekä senaatissa että edustajainhuoneessa olisi milloin tahansa järkälemäinen urakka.

Nykyisessä poliittisessa tilanteessa se on lähes mahdoton. Republikaaneilla on sekä senaatissa että edustajainhuoneessa enemmistö, eikä puolue nykyisellään luovuta vallastaan vapaaehtoisesti pientäkään murusta.

Näin perusteli myös The New York Timesin nimetön kirjoittaja ”vastarintaliikettään”. Maata ei ole haluttu syöstä perustuslailliseen kriisiin, ja siksi hallinnon ”aikuiset” yrittävät pitää Trumpia aisoissa miten pystyvät.

Yksi läheltä piti -tilanne neljännen pykälän käytöstä on nähty.

Yhdysvallat ehti olla hetken ilman presidenttiä maaliskuussa 1981 presidentti Ronald Reaganin murhayrityksen jälkeen. Reagan itse ei kyennyt siirtämään tehtäviään varapresidentille, koska oli leikkauksessa.

Juuri tällaista tilannetta varten neljäs pykälä oli säädetty: Yhdysvalloilla ei ollut johtajaa, eikä hän itse voinut siirtää tehtäviään muille.

Kohtalon ivaa oli se, että varapresidentti George H.W. Bush ei kyennyt toimittamaan kirjallista ilmoitusta presidentin työkyvyttömyydestä senaattiin ja edustajainhuoneeseen, koska oli itse lentokoneessa.

Kun Bush oli laskeutunut, Reagan oli jo leikattu.

Tutustu alkuperäiseen lakitekstiin tästä:

Sivu 1 (avaa suurempana):


Sivu 2 (avaa suurempana):

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Donald Trump
 • Perustuslaki
 • Ville Similä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  3. 3

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  4. 4

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  5. 5

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  6. 6

   Itäsuomalaiset miehet tulevat Viipuriin viihtymään ja vähät välittävät hiv-epidemiasta – ”En ole ikinä käynyt hiv-testissä, enkä mene”, sanoo Venäjällä seksipalveluja käyttävä Markku

   Tilaajille
  7. 7

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  8. 8

   ”Miljoona suomalaista pitää kouluttaa uudelleen” – Mutta kuka keksi hurjan luvun, joka vakiintui politiikan hokemaksi?

  9. 9

   Jorma Ollila vastaa Siilasmaan kuvailemiin ongelmiin yhtiön johtamisessa – Väitteet ovat hänen mukaansa kärjistettyjä tai vääriä

   Tilaajille
  10. 10

   En haluaisi olla myrkyllinen mies, ja siksi tutkin itseni naistenlehden testissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  10. 10

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää