Ulkomaat

”Nyt olisi hyvä pitää taukoa uusien ihmisten ottamisesta” – Kymmenen nuorta äänestäjää kertoo, miltä Ruotsin tulevaisuus heistä näyttää

Ruotsalaiset äänestävät sunnuntaina vaalissa, jossa on paljon pelissä. Nuoret äänestäjät tahtovat kukoistavaa taloutta, heikompien auttamista ja puhtaan Itämeren.

Panokset ovat korkeat tänään Ruotsin äänestyspaikoilla. Vuoden 2018 parlamenttivaalit tulevat jäämään historiaan.

Murroksen kourissa ovat sekä Ruotsin omakuva että poliittinen järjestelmä. Miten tahansa illalla tarkalleen ottaen käykin, Suomen länsinaapuri ja läheisin kumppani ei ole sunnuntain jälkeen enää entisensä.

Olof Palmen ajoista asti ruotsalaiset ovat nähneet kotimaansa humanitäärisenä suurvaltana, joka auttaa maailman kriiseistä kärsiviä enemmän kuin kukaan muu. Nyt rajoja sulkeva nationalistipuolue ruotsidemokraatit on nousemassa yhdeksi Ruotsin kolmesta suurpuolueesta.

Kyselyissä ruotsidemokraateille ennustetaan joka viidennen ruotsalaisen ääntä. Se oikeuttaisi toisiksi suurimman puolueen paikkaan sosiaalidemokraattien jälkeen. Kokoomus jäisi täpärästi kolmanneksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samalla sosiaalidemokraatit ja kokoomus ovat alkaneet puhua ruotsidemokraattien kieltä. Nekin tahtovat rajoittaa tulijoiden määrää. Näyttää selvältä, että vuoden 2015 suurena pakolaissyksynä äkkiä säädetyt kiristykset tulevat jäämään monilta osin voimaan pitkäksi aikaa.

Myös poliittisen järjestelmän murros johtuu ruotsidemokraateista. Perinteisesti Ruotsi on ollut maa, jossa sosiaalidemokraatit on ylivoimaisesti suurin puolue ja jossa puolueet jakautuvat selkeisiin vasemmiston ja oikeiston hallitusvaihtoehtoihin eli blokkeihin.

Nyt demarit saanevat ensi kertaa historiassaan alle 30 prosenttia äänistä – vieläpä selvästi – ja blokit on pakko murtaa. Ruotsidemokraattien kannatus on niin suurta, että sekä oikeiston että vasemmiston hallitusvaihtoehdot jäävät entistä kauemmas enemmistöstä. Samalla kaikki puolueet kieltäytyvät yhteistyöstä ruotsidemokraattien kanssa.

Ruotsi kulkee kohti Suomen mallia, jossa hallitseminen vaatii yhä useammin vasemmiston ja oikeiston välisen kuilun ylittämistä. Vasemmistopuolue kuitenkin kasvattaa kannatustaan. Puolue on saamassa äänistä noin kymmenen prosenttia.

Suurten tulevaisuuskysymysten vaalit nämä ovat myös siinä mielessä, että ilmastonmuutoksesta on puhuttu enemmän kuin ehkä koskaan. Ennätyskuuma kesä ja heinäkuun hallitsemattomat metsäpalot pakottivat kaikki puoluejohtajat ilmastolupauksiin. Silti, tai juuri siksi, ympäristöpuolue saa jännittää, pääseekö se neljän prosentin äänikynnyksen yli.

Kauimmin uudenlaista Ruotsia tulevat katselemaan nuoret. HS kysyi Tukholman keskustassa kymmeneltä nuorelta äänestäjältä, mikä heitä näissä vaaleissa kiinnostaa ja minkälaisessa Ruotsissa he haluaisivat tulevaisuudessa elää.


Viktoria Ageby, 16

”Me saamme äänestää lukion harjoitusvaalissa, vaikka olemmekin vielä liian nuoria varsinaiseen vaaliin. Viimeksi meidän koulussa ympäristöpuolue oli suurin. Kaikki koulusta, joiden kanssa olen puhunut, äänestävät vasemmistoa. Minua kiinnostavat eniten koulukysymykset ja oppilaiden terveys. Ruotsidemokraatit on paisuttanut maahanmuuttokysymystä. Se on ehdottomasti jotain, mistä pitää puhua, mutta minusta se ei ole tärkein asia.”


Filippa Elander, 19

”Turvallisuus kiinnostaa. Haluaisin enemmän poliiseja ja valvontakameroita. Iltaisin pitää voida mennä ulos ja tuntea olonsa turvalliseksi. Olen saanut kokea kamalia asioita. Lähipiirissä on tapahtunut murto ja muutakin. En halua olla yksin kotona. Muutin juuri Tukholmaan ja keväällä alan opiskella kriminologiaa. Toivon Ruotsille hyvää taloustilannetta, että esimerkiksi poliiseja voidaan palkata lisää ja että vielä useammilla olisi töitä. En äänestä ainakaan demareita.”

Lukas Ahlgren, 19

”Minua kiinnostaa urheilu, koska olen nuorten painimaajoukkueessa. Ja sitten siirtolaisuus. Meidän täytyy sulkea rajat ja pitää huoli niistä, jotka jo ovat täällä. Siltä minusta tuntuu. Monet puolueet ovat muuttaneet politiikkaansa siinä. Sekä sosiaalidemokraatit että kokoomus ovat siinä hyvin samanlaisia, ja heidän välillään minun oli vaikea valita. Tulevaisuudelta toivon vahvaa taloutta, korkeasuhdanteen jatkumista ja turvallista yhteiskuntaa, jossa on rento tunnelma.”


Zelma French, 20

”Itämeri ja ympäristö ovat tärkeimmät. Olen töissä Ruotsin urheilukalastajien yhdistyksessä, kerron kaloista koululaisille. Ympäristöpuolue ei kuitenkaan täysin vakuuta minua. Lisäksi minulle on tärkeää, että erityislapset saavat tarvitsemansa avun. Ilman sitä en itse olisi päässyt peruskoulua läpi. On suuri sääli, kun lapset ajautuvat mielenterveysongelmiin. On mahtavaa, että Youtubesta on saanut niin paljon vaalitietoa. Lisää videoita, sanon minä!”


Carl Stenfelt, 18

”Koulu ja integraatio ovat tärkeimmät, sanoisin. Ensinnäkin koko koulu-urani ajan kurinpito luokassa on ollut aivan liian löysää, vaikka tilanne lukiossa helpottuikin. Lisäksi hyvin suoriutuviin oppilaisiin on kiinnitetty ihan liian vähän huomiota. On hyvä, että heikkoja tuetaan, ja siihen pitää panna resursseja. Mutta tuntuu väärältä, että hyvin pärjäävät painetaan luokan keskiarvon tasolle. Integraatiossa minua huolettaa, että joillakin asuinalueilla kieltä ei välttämättä opita kunnolla.”

Misha Pourkazemi, 19

”Minusta integraatio on ehkä suurin vaalikysymys. Se on dilemma, johon ei ole nopeaa ratkaisua. Mutta nyt se ei toimi, ja sen kyllä huomaa, kun ajattelee vaikka Göteborgin autopaloja. Muutin sieltä juuri tänne opiskelemaan lääketieteelliseen. Jotkut lähiöt ovat kuin toinen maa. Se on sääli, koska niissäkin asuu varmasti monia lahjakkuuksia. Heillä on kuitenkin huonommat mahdollisuudet, jos heidän vanhempansakaan eivät ole integroituneet eivätkä osaa ohjata heitä eteenpäin.”

Ragnar Turesson, 18

”Minua huolestuttaa integraatio ja yhteiskunnan eriytyminen. Erot asuinalueiden välillä ovat suuria. Tietyt ihmiset puhuvat vain tiettyjen ihmisten kanssa. Koulu voi auttaa siinä, mutta vanhemmillakin on vastuunsa. Toivon, että tulevaisuuden Ruotsissa voi saada korkeimman mahdollisen koulutuksen, tuli sitten mistä tahansa. Toivon myös, että Ruotsi olisi yksi maailman johtavista maista yritysten tukemisessa ja uuden ideoinnissa ylipäänsä.”


Viktor Irstam, 20

”Minua kiinnostaa talous. Opiskelen vakuutusalaa ja isäni on pienyrittäjä. Minä olen konservatiivi, ja minusta Ruotsin verot ovat aivan liian korkeat ja liian monet ovat tuista riippuvaisia. Se halvaannuttaa valtiota. Pienyrittäjien asemaa pitäisi helpottaa, esimerkiksi ensimmäisen työntekijän palkkaamista. Maahanmuutosta ajattelen, että nyt olisi hyvä pitää vähän taukoa uusien ihmisten ottamisesta, vaikka ylipäänsä pidän monikulttuurisuutta vain hauskana.”


Madeleine Fridlund, 18

”Kiersin juuri kaikkien puolueiden vaalikojuilla. Kristillisdemokraateista pidän. He haluavat lisää poliiseja ja korkeammat rangaistukset seksuaalirikoksista. Ruotsidemokraatit ovat minulle mahdoton ajatus. Ääni heille olisi ääni kulttuuriani vastaan. He eivät pidä maahanmuuttajista ja isäni on Kuubasta. Hänestä tuli äskettäin 30 vuoden jälkeen Ruotsin kansalainen, hallelujah! Tulevaisuudelta toivon lisää koulutuspaikkoja ja vähemmän väkivaltaa.”

Emilia Brattfalk, 18

”En pidä siitä, että ruotsidemokraatit haluavat kieltää burkan. Minusta vaatteet pitää saada valita itse. Se on sitten eri asia, jos joku siihen pakotetaan. Sosiaalidemokraateista pidän, koska he haluavat auttaa niitä, joilla on vähän rahaa. Vaikka me työtätekeväthän niitä tukia maksamme. Tulevaisuuden Ruotsilta toivon lisää tukea erityisoppilaille, jotta kaikki saavat hyvän koulutuksen. Kaikilla ei ole samoja mahdollisuuksia kuin meillä terveillä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Politiikka
 • Vaalit
 • Petja Pelli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  2. 2

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  3. 3

   Meksikon ruumisrekka­skandaali paisuu – vainajia onkin yli kolmesataa

  4. 4

   Hallitusrintama repeilee: ”En voi äänestää Soinin luottamuksen puolesta”, sanoo kokoomusedustaja – HS seuraa päivän tapahtumia hetki hetkeltä

  5. 5

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  6. 6

   Pääkaupunkiseudun lähijunat taas myöhässä – Syynä henkilövahinko

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   ”Meinasin sokaistua” – Vasta auenneen kauppakeskuksen huutavan kirkas mainostaulu suututtaa kalasatamalaisia, Redi pahoittelee

  9. 9

   Mies kuoli jäätyään ruohonleikkurin alle Ikaalisten hautausmaalla

  10. 10

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  3. 3

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  6. 6

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  7. 7

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  8. 8

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  9. 9

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  10. 10

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää