Ulkomaat

”Nyt olisi hyvä pitää taukoa uusien ihmisten ottamisesta” – Kymmenen nuorta äänestäjää kertoo, miltä Ruotsin tulevaisuus heistä näyttää

Ruotsalaiset äänestävät sunnuntaina vaalissa, jossa on paljon pelissä. Nuoret äänestäjät tahtovat kukoistavaa taloutta, heikompien auttamista ja puhtaan Itämeren.

Panokset ovat korkeat tänään Ruotsin äänestyspaikoilla. Vuoden 2018 parlamenttivaalit tulevat jäämään historiaan.

Murroksen kourissa ovat sekä Ruotsin omakuva että poliittinen järjestelmä. Miten tahansa illalla tarkalleen ottaen käykin, Suomen länsinaapuri ja läheisin kumppani ei ole sunnuntain jälkeen enää entisensä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Olof Palmen ajoista asti ruotsalaiset ovat nähneet kotimaansa humanitäärisenä suurvaltana, joka auttaa maailman kriiseistä kärsiviä enemmän kuin kukaan muu. Nyt rajoja sulkeva nationalistipuolue ruotsidemokraatit on nousemassa yhdeksi Ruotsin kolmesta suurpuolueesta.

Kyselyissä ruotsidemokraateille ennustetaan joka viidennen ruotsalaisen ääntä. Se oikeuttaisi toisiksi suurimman puolueen paikkaan sosiaalidemokraattien jälkeen. Kokoomus jäisi täpärästi kolmanneksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samalla sosiaalidemokraatit ja kokoomus ovat alkaneet puhua ruotsidemokraattien kieltä. Nekin tahtovat rajoittaa tulijoiden määrää. Näyttää selvältä, että vuoden 2015 suurena pakolaissyksynä äkkiä säädetyt kiristykset tulevat jäämään monilta osin voimaan pitkäksi aikaa.

Myös poliittisen järjestelmän murros johtuu ruotsidemokraateista. Perinteisesti Ruotsi on ollut maa, jossa sosiaalidemokraatit on ylivoimaisesti suurin puolue ja jossa puolueet jakautuvat selkeisiin vasemmiston ja oikeiston hallitusvaihtoehtoihin eli blokkeihin.

Nyt demarit saanevat ensi kertaa historiassaan alle 30 prosenttia äänistä – vieläpä selvästi – ja blokit on pakko murtaa. Ruotsidemokraattien kannatus on niin suurta, että sekä oikeiston että vasemmiston hallitusvaihtoehdot jäävät entistä kauemmas enemmistöstä. Samalla kaikki puolueet kieltäytyvät yhteistyöstä ruotsidemokraattien kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsi kulkee kohti Suomen mallia, jossa hallitseminen vaatii yhä useammin vasemmiston ja oikeiston välisen kuilun ylittämistä. Vasemmistopuolue kuitenkin kasvattaa kannatustaan. Puolue on saamassa äänistä noin kymmenen prosenttia.

Suurten tulevaisuuskysymysten vaalit nämä ovat myös siinä mielessä, että ilmastonmuutoksesta on puhuttu enemmän kuin ehkä koskaan. Ennätyskuuma kesä ja heinäkuun hallitsemattomat metsäpalot pakottivat kaikki puoluejohtajat ilmastolupauksiin. Silti, tai juuri siksi, ympäristöpuolue saa jännittää, pääseekö se neljän prosentin äänikynnyksen yli.

Kauimmin uudenlaista Ruotsia tulevat katselemaan nuoret. HS kysyi Tukholman keskustassa kymmeneltä nuorelta äänestäjältä, mikä heitä näissä vaaleissa kiinnostaa ja minkälaisessa Ruotsissa he haluaisivat tulevaisuudessa elää.


Viktoria Ageby, 16

”Me saamme äänestää lukion harjoitusvaalissa, vaikka olemmekin vielä liian nuoria varsinaiseen vaaliin. Viimeksi meidän koulussa ympäristöpuolue oli suurin. Kaikki koulusta, joiden kanssa olen puhunut, äänestävät vasemmistoa. Minua kiinnostavat eniten koulukysymykset ja oppilaiden terveys. Ruotsidemokraatit on paisuttanut maahanmuuttokysymystä. Se on ehdottomasti jotain, mistä pitää puhua, mutta minusta se ei ole tärkein asia.”


Filippa Elander, 19

”Turvallisuus kiinnostaa. Haluaisin enemmän poliiseja ja valvontakameroita. Iltaisin pitää voida mennä ulos ja tuntea olonsa turvalliseksi. Olen saanut kokea kamalia asioita. Lähipiirissä on tapahtunut murto ja muutakin. En halua olla yksin kotona. Muutin juuri Tukholmaan ja keväällä alan opiskella kriminologiaa. Toivon Ruotsille hyvää taloustilannetta, että esimerkiksi poliiseja voidaan palkata lisää ja että vielä useammilla olisi töitä. En äänestä ainakaan demareita.”

Lukas Ahlgren, 19

”Minua kiinnostaa urheilu, koska olen nuorten painimaajoukkueessa. Ja sitten siirtolaisuus. Meidän täytyy sulkea rajat ja pitää huoli niistä, jotka jo ovat täällä. Siltä minusta tuntuu. Monet puolueet ovat muuttaneet politiikkaansa siinä. Sekä sosiaalidemokraatit että kokoomus ovat siinä hyvin samanlaisia, ja heidän välillään minun oli vaikea valita. Tulevaisuudelta toivon vahvaa taloutta, korkeasuhdanteen jatkumista ja turvallista yhteiskuntaa, jossa on rento tunnelma.”


Zelma French, 20

”Itämeri ja ympäristö ovat tärkeimmät. Olen töissä Ruotsin urheilukalastajien yhdistyksessä, kerron kaloista koululaisille. Ympäristöpuolue ei kuitenkaan täysin vakuuta minua. Lisäksi minulle on tärkeää, että erityislapset saavat tarvitsemansa avun. Ilman sitä en itse olisi päässyt peruskoulua läpi. On suuri sääli, kun lapset ajautuvat mielenterveysongelmiin. On mahtavaa, että Youtubesta on saanut niin paljon vaalitietoa. Lisää videoita, sanon minä!”


Carl Stenfelt, 18

”Koulu ja integraatio ovat tärkeimmät, sanoisin. Ensinnäkin koko koulu-urani ajan kurinpito luokassa on ollut aivan liian löysää, vaikka tilanne lukiossa helpottuikin. Lisäksi hyvin suoriutuviin oppilaisiin on kiinnitetty ihan liian vähän huomiota. On hyvä, että heikkoja tuetaan, ja siihen pitää panna resursseja. Mutta tuntuu väärältä, että hyvin pärjäävät painetaan luokan keskiarvon tasolle. Integraatiossa minua huolettaa, että joillakin asuinalueilla kieltä ei välttämättä opita kunnolla.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Misha Pourkazemi, 19

”Minusta integraatio on ehkä suurin vaalikysymys. Se on dilemma, johon ei ole nopeaa ratkaisua. Mutta nyt se ei toimi, ja sen kyllä huomaa, kun ajattelee vaikka Göteborgin autopaloja. Muutin sieltä juuri tänne opiskelemaan lääketieteelliseen. Jotkut lähiöt ovat kuin toinen maa. Se on sääli, koska niissäkin asuu varmasti monia lahjakkuuksia. Heillä on kuitenkin huonommat mahdollisuudet, jos heidän vanhempansakaan eivät ole integroituneet eivätkä osaa ohjata heitä eteenpäin.”

Ragnar Turesson, 18

”Minua huolestuttaa integraatio ja yhteiskunnan eriytyminen. Erot asuinalueiden välillä ovat suuria. Tietyt ihmiset puhuvat vain tiettyjen ihmisten kanssa. Koulu voi auttaa siinä, mutta vanhemmillakin on vastuunsa. Toivon, että tulevaisuuden Ruotsissa voi saada korkeimman mahdollisen koulutuksen, tuli sitten mistä tahansa. Toivon myös, että Ruotsi olisi yksi maailman johtavista maista yritysten tukemisessa ja uuden ideoinnissa ylipäänsä.”


Viktor Irstam, 20

”Minua kiinnostaa talous. Opiskelen vakuutusalaa ja isäni on pienyrittäjä. Minä olen konservatiivi, ja minusta Ruotsin verot ovat aivan liian korkeat ja liian monet ovat tuista riippuvaisia. Se halvaannuttaa valtiota. Pienyrittäjien asemaa pitäisi helpottaa, esimerkiksi ensimmäisen työntekijän palkkaamista. Maahanmuutosta ajattelen, että nyt olisi hyvä pitää vähän taukoa uusien ihmisten ottamisesta, vaikka ylipäänsä pidän monikulttuurisuutta vain hauskana.”


Madeleine Fridlund, 18

”Kiersin juuri kaikkien puolueiden vaalikojuilla. Kristillisdemokraateista pidän. He haluavat lisää poliiseja ja korkeammat rangaistukset seksuaalirikoksista. Ruotsidemokraatit ovat minulle mahdoton ajatus. Ääni heille olisi ääni kulttuuriani vastaan. He eivät pidä maahanmuuttajista ja isäni on Kuubasta. Hänestä tuli äskettäin 30 vuoden jälkeen Ruotsin kansalainen, hallelujah! Tulevaisuudelta toivon lisää koulutuspaikkoja ja vähemmän väkivaltaa.”

Emilia Brattfalk, 18

”En pidä siitä, että ruotsidemokraatit haluavat kieltää burkan. Minusta vaatteet pitää saada valita itse. Se on sitten eri asia, jos joku siihen pakotetaan. Sosiaalidemokraateista pidän, koska he haluavat auttaa niitä, joilla on vähän rahaa. Vaikka me työtätekeväthän niitä tukia maksamme. Tulevaisuuden Ruotsilta toivon lisää tukea erityisoppilaille, jotta kaikki saavat hyvän koulutuksen. Kaikilla ei ole samoja mahdollisuuksia kuin meillä terveillä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Politiikka
 • Vaalit
 • Petja Pelli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  4. 4

   Konservatiivinen Fox News ilmoitti tukevansa Valkoisen talon oikeuteen haastanutta CNN-kanavaa

  5. 5

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  6. 6

   Ihmiskunnan ruokkiminen käy tulevaisuudessa luultuakin vaikeammaksi, varoittavat tutkijat

  7. 7

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  8. 8

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  9. 9

   Aku Hirviniemen tuomiota ei ole vielä annettu – eikä tuomio ratkaise sitä mitä elokuva-alan ahdistelukulttuurista pitäisi ajatella

  10. 10

   Brittihallituksen brexit-kokous venyy – Pääministeri Mayltä odotetaan lausuntoa noin kello 20, HS näyttää suorana lähetyksenä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  3. 3

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  4. 4

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  5. 5

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  6. 6

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  7. 7

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  8. 8

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  9. 9

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  10. 10

   Maanomistaja haluaa kaataa 400 vuotta vanhan tammen Espoossa, koska se on ”menettänyt kauneutensa” – Kaupunki pitää puuta kansallisaarteena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää