Ulkomaat

Ruotsalaiset ostavat ”sikaa säkissä” – Hallitus­neuvottelut ovat vaikeat, koska ruotsalaiset eivät osaa kuvitella itselleen suomalaista mallia

Ruotsin poliittinen järjestelmä on myllerryksessä, kun perinteinen blokkipolitiikka ei enää toimi. Hallitusneuvotteluissa puolueiden pitää niellä katkeraa kalkkia joko ylittämällä blokkirajat tai hyväksymällä ruotsidemokraattien tuki.

Ruotsi äänestää sunnuntaina valtiopäivävaaleissa, mutta kiinnostavin osuus alkaa vasta vaalien jälkeen. Hallitusneuvotteluista tulee vaikeat, koska nationalistipuolue Ruotsidemokraatit on noussut kolmanneksi blokiksi sotkemaan simppeliä kahden blokin systeemiä.

Ruotsalaiset kauhistelevat ostavansa ”sikaa säkissä”. Vahvan blokkipolitiikan takia ihmiset ovat yleensä tienneet, millaiselle hallitukselle he äänensä antavat. Vaihtoehdot ovat olleet punavihreä blokki, joka koostuu sosiaalidemokraateista, ympäristöpuolueesta ja vasemmistopuolueesta, tai porvariblokki allianssi, joka koostuu kokoomuksesta, keskustapuolueesta, liberaaleista ja kristillisdemokraateista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vasemmisto–oikeisto-rajan ylittäminen hallituksessa on ollut hyvin epätavallista. Yleensä hallitukset ovat olleet vähemmistöhallituksia, jotka ovat hakeneet oppositiopuolueilta tukea ehdotuksiinsa yksi asiakysymys kerrallaan, kertoo valtiotieteiden professori Peter Esaiasson Göteborgin yliopistosta.

Nyt kaikki on epävarmaa, koska mikään kolmesta blokista ei ole saamassa enemmistöä äänistä. Puhdasblokkiset punavihreiden ja porvaripuolueiden hallitukset olisivat heikkoja. Vahvaan hallitukseen on vain kaksi vaihtoehtoa: ylittää blokkiraja tai pyytää tukea Ruotsidemokraateilta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ongelma on suuri. Mikään puolueista ei halua ylittää blokkirajaa, eikä mikään halua hallitukseen ruotsidemokraattien kanssa, Esaiasson sanoo.

Suomalaisen silmään ruotsalaisten kauhistus voi vaikuttaa liioittelulta, koska täällä kaikenlaiset koalitiohallitukset ovat tuiki tavallisia. On ollut sinipunaa, punamultaa, sateenkaarta ja sixpackia. Kokoomus ja sosiaalidemokraatit ovat olleet monesti yhdessä hallituksessa.

Ruotsissa demareiden ja kokoomuksen liitto on taas aina ollut poissuljettu vaihtoehto. Sellainen olisi ennenkuulumatonta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Paljon saa tapahtua, ennen kuin demarit ja kokoomus ovat yhdessä hallituksessa”, Esaiasson sanoo. ”Ei se silti täysin mahdotonta ole.”

Perinteisesti Ruotsin politiikassa on ollut kyse vasemmiston ja oikeiston välisestä kamppailusta. Kysymykset valtion roolista ja verotuksesta ovat olleet selkeitä. Tarvetta blokkien ylittämiselle ei ole ollut, Esaiasson sanoo.

Maahanmuuttokysymykset sekoittavat tätä jaottelua. Esimerkiksi keskustapuolue ja liberaalit ovat huomattavasti pehmeämpiä kuin maltillinen kokoomus, ja sosiaalidemokraatit ovat koventaneet linjaansa verrattuna vasemmistopuolueeseen ja ympäristöpuolueeseen. Myös ilmastokysymykset jakavat blokkipuolueita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näissä vaaleissa on puhuttu paljon myös terveydenhuollosta ja rikollisuudesta.

Esaiassonin mukaan puolueiden olisi päätettävä, mikä konflikti on kaikista tärkein ratkaista, ja muodostaa hallitus sen ympärille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Puolueet eivät voi jatkaa politiikan tekemistä, kuten ne ovat tähän asti tehneet. Täytyy löytää uusia keinoja”, Esaiasson sanoo.

Erilaisille hallitusmuodostelmille olisi monia eri vaihtoehtoja. Uuden tilanteen edessä poliitikot vain ovat hieman kohmeessa.

”Poliitikot eivät ole hyväksyneet, että politiikka on nyt monimutkaisempaa kuin ennen, eikä siinä ole enää kyse pelkästään vasemmisto–oikeisto-jaottelusta”, Esaiasson sanoo.

Ainoastaan pääministeri Stefan Löfven on ilmaissut halukkuutensa blokit ylittävälle hallitukselle. Varovaisesti sitä on kannattanut myös ympäristöpuolue.

HS tavoitti varapääministerin ja ympäristöpuolueen edustajan Isabella Lövinin Ruotsista maanantaina. Sosiaalidemokraattien tukeminen on Lövinin mukaan yhä puolueen ykkösvaihtoehto, mutta muutkin mahdollisuudet ovat auki.

”Ymmärrämme ja kunnioitamme sitä, että tilanne voi olla vaalin jälkeen vaikea enemmistön saavuttamiseksi”, Lövin sanoo.

”Aivan ensimmäiseksi huomio kiinnittyy keskustapuolueeseen ja liberaaleihin, jotka sanovat haluavansa hallita yhdessä allianssin kanssa ilman tukea ruotsidemokraateilta. Miten he reagoivat, jos punavihreistä tulee paikkamäärältään yhteensä suurempi kuin allianssista?”

Varsinkin Annie Lööfin johtama keskustapuolue on hankalassa paikassa, jos sen pitää valita vasemmistohallituksen ja ruotsidemokraateilta tukea hakevan porvarihallituksen väliltä. Keskustapuolue on hyvin painokkaasti sanoutunut irti kaikenlaisesta yhteistyöstä ruotsidemokraattien kanssa, mutta kokoomus ei ole selvittänyt, kuinka se aikoisi hallita ilman nationalistipuoluetta.

Lövin ei vielä osannut sanoa, päästäisikö Lööf punavihreää hallitusta läpi pääministeriäänestyksessä.

”Toivon todella, että hän asettaa sen etusijalle, jos vaihtoehtona on ruotsidemokraattien tukema hallitus”, Lövin sanoo.

Blokkipolitiikka on tuottanut Ruotsiin hassun ilmiön, jossa poliitikoilla, politiikan kommentoijilla ja toimittajilla on tapana kirjoittaa tähän tyyliin: ”yksi ääni puolueelle X on yhtä kuin ääni puolueelle Y”. Se johtuu Esaiassonin mukaan siitä, että hallitusyhteistyökuviot ovat olleet niin selkeitä.

Nyt esimerkiksi vasemmistopuolueet sanovat, että ääni kokoomukselle tarkoittaa ääntä ruotsidemokraateille. Siihen on syynsä.

”On vaikea nähdä, miten kokoomus voisi muodostaa hallituksen ilman jonkinlaista tukea ruotsidemokraateilta”, Esaiasson selittää.

Toisaalta taas oikeistossa puhutaan siitä, että ääni demareille tarkoittaa ääntä radikaalimmalle vasemmistopuolueelle, koska demarit eivät saa ehdotuksiaan läpi ilman vasemmistopuolueen tukea.

Hallituksen muodostaminen on vielä suhteellisen helppoa, Esaiasson selittää. Todellinen hampaidenkiristys alkaa budjettineuvotteluissa. Hallituksen täytyy saada budjetilleen aktiivinen enemmistön hyväksyntä.

”Jos hallitus muodostuu porvarivähemmistöstä, pitää sen hakea tuki ruotsidemokraateilta saadakseen budjettinsa läpi. Sitä liberaalien ja keskustapuolueen olisi vaikea hyväksyä”, sanoo Esaiasson.

Ruotsidemokraatit panivat blokkijärjestelmän tiukille jo vuonna 2014. Vaa’ankieliasemassa ollut puolue äänesti nurin punavihreän hallituksen budjettiehdotuksen, mistä seurasi hallituskriisi. Löfven puuhasi jo uusia vaaleja, kun ratkaisu löytyi blokkirajat ylittävästä yhteistyöstä. Porvarioppositio suostui kompromissiin, hallitus pelastui ja ruotsidemokraatit oli hetkeksi hiljennetty.

”Nyt tilanne on vielä pahempi”, Esaiasson sanoo.

Epävarmuus määrittää näitä Ruotsin vaaleja, ja sunnuntaina siitä ratkeaa vasta osa. Varmaa on Esaiassonin mukaan vain se, että Löfven ei enää jatka pääministerinä.

”Vaali-illan jännittävin osuus on saada tietää, ovatko mielipidemittaukset kerrankin osuneet oikeaan ruotsidemokraattien suhteen, eli kuinka suureksi puolue oikeasti kasvaa”, Esaiasson sanoo.Testaa olla olevalla vaalikoneella, minkä Ruotsin puolueen linja on lähimpänä omia arvojasi ja mielipiteitäsi:

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsin vaalit
 • Ruotsi
 • Ruotsin politiikka
 • Alma Onali

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  2. 2

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  3. 3

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  4. 4

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  5. 5

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  6. 6

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  7. 7

   Lapsimorsian huutokaupattiin Facebookissa – ”Barbaarista teknologian käyttöä”

  8. 8

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  9. 9

   Lentoyhtiöillä on jättimäinen ongelma, joka varjostaa alan tulevaisuutta – Voiko yhtiöiden päästö­lupauksiin uskoa?

  10. 10

   Kallion ilmaisutaidon lukio nousi vastustamaan myöhäisempiä kouluaamuja – ”Emme ehdi treeneihin jos koulu loppuu myöhemmin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  3. 3

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  4. 4

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  5. 5

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  6. 6

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  7. 7

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  8. 8

   Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

  9. 9

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  10. 10

   Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  9. 9

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  10. 10

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää