Ulkomaat

Ruotsalaiset ostavat ”sikaa säkissä” – Hallitus­neuvottelut ovat vaikeat, koska ruotsalaiset eivät osaa kuvitella itselleen suomalaista mallia

Ruotsin poliittinen järjestelmä on myllerryksessä, kun perinteinen blokkipolitiikka ei enää toimi. Hallitusneuvotteluissa puolueiden pitää niellä katkeraa kalkkia joko ylittämällä blokkirajat tai hyväksymällä ruotsidemokraattien tuki.

Ruotsi äänestää sunnuntaina valtiopäivävaaleissa, mutta kiinnostavin osuus alkaa vasta vaalien jälkeen. Hallitusneuvotteluista tulee vaikeat, koska nationalistipuolue Ruotsidemokraatit on noussut kolmanneksi blokiksi sotkemaan simppeliä kahden blokin systeemiä.

Ruotsalaiset kauhistelevat ostavansa ”sikaa säkissä”. Vahvan blokkipolitiikan takia ihmiset ovat yleensä tienneet, millaiselle hallitukselle he äänensä antavat. Vaihtoehdot ovat olleet punavihreä blokki, joka koostuu sosiaalidemokraateista, ympäristöpuolueesta ja vasemmistopuolueesta, tai porvariblokki allianssi, joka koostuu kokoomuksesta, keskustapuolueesta, liberaaleista ja kristillisdemokraateista.

Vasemmisto–oikeisto-rajan ylittäminen hallituksessa on ollut hyvin epätavallista. Yleensä hallitukset ovat olleet vähemmistöhallituksia, jotka ovat hakeneet oppositiopuolueilta tukea ehdotuksiinsa yksi asiakysymys kerrallaan, kertoo valtiotieteiden professori Peter Esaiasson Göteborgin yliopistosta.

Nyt kaikki on epävarmaa, koska mikään kolmesta blokista ei ole saamassa enemmistöä äänistä. Puhdasblokkiset punavihreiden ja porvaripuolueiden hallitukset olisivat heikkoja. Vahvaan hallitukseen on vain kaksi vaihtoehtoa: ylittää blokkiraja tai pyytää tukea Ruotsidemokraateilta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ongelma on suuri. Mikään puolueista ei halua ylittää blokkirajaa, eikä mikään halua hallitukseen ruotsidemokraattien kanssa, Esaiasson sanoo.

Suomalaisen silmään ruotsalaisten kauhistus voi vaikuttaa liioittelulta, koska täällä kaikenlaiset koalitiohallitukset ovat tuiki tavallisia. On ollut sinipunaa, punamultaa, sateenkaarta ja sixpackia. Kokoomus ja sosiaalidemokraatit ovat olleet monesti yhdessä hallituksessa.

Ruotsissa demareiden ja kokoomuksen liitto on taas aina ollut poissuljettu vaihtoehto. Sellainen olisi ennenkuulumatonta.

”Paljon saa tapahtua, ennen kuin demarit ja kokoomus ovat yhdessä hallituksessa”, Esaiasson sanoo. ”Ei se silti täysin mahdotonta ole.”

Perinteisesti Ruotsin politiikassa on ollut kyse vasemmiston ja oikeiston välisestä kamppailusta. Kysymykset valtion roolista ja verotuksesta ovat olleet selkeitä. Tarvetta blokkien ylittämiselle ei ole ollut, Esaiasson sanoo.

Maahanmuuttokysymykset sekoittavat tätä jaottelua. Esimerkiksi keskustapuolue ja liberaalit ovat huomattavasti pehmeämpiä kuin maltillinen kokoomus, ja sosiaalidemokraatit ovat koventaneet linjaansa verrattuna vasemmistopuolueeseen ja ympäristöpuolueeseen. Myös ilmastokysymykset jakavat blokkipuolueita.

Näissä vaaleissa on puhuttu paljon myös terveydenhuollosta ja rikollisuudesta.

Esaiassonin mukaan puolueiden olisi päätettävä, mikä konflikti on kaikista tärkein ratkaista, ja muodostaa hallitus sen ympärille.

”Puolueet eivät voi jatkaa politiikan tekemistä, kuten ne ovat tähän asti tehneet. Täytyy löytää uusia keinoja”, Esaiasson sanoo.

Erilaisille hallitusmuodostelmille olisi monia eri vaihtoehtoja. Uuden tilanteen edessä poliitikot vain ovat hieman kohmeessa.

”Poliitikot eivät ole hyväksyneet, että politiikka on nyt monimutkaisempaa kuin ennen, eikä siinä ole enää kyse pelkästään vasemmisto–oikeisto-jaottelusta”, Esaiasson sanoo.

Ainoastaan pääministeri Stefan Löfven on ilmaissut halukkuutensa blokit ylittävälle hallitukselle. Varovaisesti sitä on kannattanut myös ympäristöpuolue.

HS tavoitti varapääministerin ja ympäristöpuolueen edustajan Isabella Lövinin Ruotsista maanantaina. Sosiaalidemokraattien tukeminen on Lövinin mukaan yhä puolueen ykkösvaihtoehto, mutta muutkin mahdollisuudet ovat auki.

”Ymmärrämme ja kunnioitamme sitä, että tilanne voi olla vaalin jälkeen vaikea enemmistön saavuttamiseksi”, Lövin sanoo.

”Aivan ensimmäiseksi huomio kiinnittyy keskustapuolueeseen ja liberaaleihin, jotka sanovat haluavansa hallita yhdessä allianssin kanssa ilman tukea ruotsidemokraateilta. Miten he reagoivat, jos punavihreistä tulee paikkamäärältään yhteensä suurempi kuin allianssista?”

Varsinkin Annie Lööfin johtama keskustapuolue on hankalassa paikassa, jos sen pitää valita vasemmistohallituksen ja ruotsidemokraateilta tukea hakevan porvarihallituksen väliltä. Keskustapuolue on hyvin painokkaasti sanoutunut irti kaikenlaisesta yhteistyöstä ruotsidemokraattien kanssa, mutta kokoomus ei ole selvittänyt, kuinka se aikoisi hallita ilman nationalistipuoluetta.

Lövin ei vielä osannut sanoa, päästäisikö Lööf punavihreää hallitusta läpi pääministeriäänestyksessä.

”Toivon todella, että hän asettaa sen etusijalle, jos vaihtoehtona on ruotsidemokraattien tukema hallitus”, Lövin sanoo.

Blokkipolitiikka on tuottanut Ruotsiin hassun ilmiön, jossa poliitikoilla, politiikan kommentoijilla ja toimittajilla on tapana kirjoittaa tähän tyyliin: ”yksi ääni puolueelle X on yhtä kuin ääni puolueelle Y”. Se johtuu Esaiassonin mukaan siitä, että hallitusyhteistyökuviot ovat olleet niin selkeitä.

Nyt esimerkiksi vasemmistopuolueet sanovat, että ääni kokoomukselle tarkoittaa ääntä ruotsidemokraateille. Siihen on syynsä.

”On vaikea nähdä, miten kokoomus voisi muodostaa hallituksen ilman jonkinlaista tukea ruotsidemokraateilta”, Esaiasson selittää.

Toisaalta taas oikeistossa puhutaan siitä, että ääni demareille tarkoittaa ääntä radikaalimmalle vasemmistopuolueelle, koska demarit eivät saa ehdotuksiaan läpi ilman vasemmistopuolueen tukea.

Hallituksen muodostaminen on vielä suhteellisen helppoa, Esaiasson selittää. Todellinen hampaidenkiristys alkaa budjettineuvotteluissa. Hallituksen täytyy saada budjetilleen aktiivinen enemmistön hyväksyntä.

”Jos hallitus muodostuu porvarivähemmistöstä, pitää sen hakea tuki ruotsidemokraateilta saadakseen budjettinsa läpi. Sitä liberaalien ja keskustapuolueen olisi vaikea hyväksyä”, sanoo Esaiasson.

Ruotsidemokraatit panivat blokkijärjestelmän tiukille jo vuonna 2014. Vaa’ankieliasemassa ollut puolue äänesti nurin punavihreän hallituksen budjettiehdotuksen, mistä seurasi hallituskriisi. Löfven puuhasi jo uusia vaaleja, kun ratkaisu löytyi blokkirajat ylittävästä yhteistyöstä. Porvarioppositio suostui kompromissiin, hallitus pelastui ja ruotsidemokraatit oli hetkeksi hiljennetty.

”Nyt tilanne on vielä pahempi”, Esaiasson sanoo.

Epävarmuus määrittää näitä Ruotsin vaaleja, ja sunnuntaina siitä ratkeaa vasta osa. Varmaa on Esaiassonin mukaan vain se, että Löfven ei enää jatka pääministerinä.

”Vaali-illan jännittävin osuus on saada tietää, ovatko mielipidemittaukset kerrankin osuneet oikeaan ruotsidemokraattien suhteen, eli kuinka suureksi puolue oikeasti kasvaa”, Esaiasson sanoo.Testaa olla olevalla vaalikoneella, minkä Ruotsin puolueen linja on lähimpänä omia arvojasi ja mielipiteitäsi:

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsin vaalit
 • Ruotsi
 • Ruotsin politiikka
 • Alma Onali

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Osa junaliikenteestä seisoo Pasilassa henkilövahingon vuoksi, odotettavissa myöhästymisiä

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  6. 6

   SAK:n sekoilu #viimeinenniitti -kampanjan kuvien kanssa suututti liittojohtajia – Taistelu irtisanomislakia vastaan ei tunnu olevan enää kenenkään hallinnassa

  7. 7

   ”Syyrialainen maksaa Syyriassa 50 senttiä päivässä ja Berliinissä sata kertaa enemmän” – Maailman ruokaohjelman johtaja vaatii rahaa nälän poistamiseen, koska se tulee lopulta halvemmaksi

  8. 8

   Jussi Halla-aho syytti Alman tentissä pääministeriä talon tarjoamisesta turvapaikanhakijoille: ”Sipilällä oli keskeinen vastuu tilanteen pahentamisesta”

  9. 9

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  10. 10

   Kyselytutkimus paljasti hämmentävän aukon suomalaisten ilmastotietämyksessä: Joka kymmenes uskoo päästöttömän ydinvoiman tuottavan eniten hiilidioksidipäästöjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  3. 3

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  4. 4

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  5. 5

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  6. 6

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  7. 7

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  8. 8

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  9. 9

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  10. 10

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Henri Kontisella alkaa kova kiri kohti Lontoon tennisfinaaleja – ”Tilanne on varmaan teille kutkuttavampi kuin itselle”
  3. Porilaisnaisen murhasta epäilty mies on vangittu
  4. Osa junaliikenteestä seisoo Pasilassa henkilövahingon vuoksi, odotettavissa myöhästymisiä
  5. ”Syyrialainen maksaa Syyriassa 50 senttiä päivässä ja Berliinissä sata kertaa enemmän” – Maailman ruokaohjelman johtaja vaatii rahaa nälän poistamiseen, koska se tulee lopulta halvemmaksi
  6. ”Venäjän dopingpannan kumoaminen olisi katastrofi”, sanoo Venäjän dopingin ilmiantaja Grigori Rodtšenkov
  7. Tunti sitten
  8. Harjulan koulu puretaan ensi kesänä – ”Meillä on Järvenpäässä ihan riittävästi esimerkkejä siitä, ettei korjaaminen kannata”
  9. Tuleeko Eurooppaan tuhansia uusia rajavalvojia, ja saako Italia tukijoita kovalle linjalleen? Euroopan johtajat etsivät yhteisymmärrystä maahanmuutosta Itävallassa
  10. Mikromuovia löytyi jo hyttysistäkin – vesistöissä kasvavat toukat imevät muovia itseensä, ja aikuisista hyttysistä muovi päätyy lintuihin
  11. STT: Syyttäjä vaatii Teuvo Hakkaraiselle ehdollista hovioikeudessa – Veera Ruoho joutui niskaleikkaukseen Hakkaraisen pahoinpitelyn takia
  12. Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen Tilaajille
  13. Näytä lisää