Ulkomaat

Maanpuolustus, EU, maahanmuutto, talous – HS kertoo, kuinka Ruotsin vaalien tulos vaikuttaa suoraan Suomeen

Ruotsi on Suomen tärkein kumppanimaa. HS kokosi sunnuntain vaalin vaikutuksia Suomelle.

Tukholma

Ruotsi on johtava Pohjoismaa ja Suomen läheisin kumppani hyvin monella elämänalueella.

Siksi on Suomen kannalta merkittävää, minkälaisen hallituksen Ruotsi sunnuntain vaalien jälkeen saa. Vaikutukset tuntuvat ainakin maanpuolustuksessa, maahanmuutossa, taloudessa ja EU-yhteistyössä.

Nato ja maanpuolustus

Suomi seuraa silmä kovana Ruotsin Nato-kannan kehitystä. Suomen kannalta olisi turvallisuuspoliittinen katastrofi, jos länsinaapuri liittyisi Natoon yksinään ilman Suomea.

Nykyään Suomi ja Ruotsi ovat molemmat läntisen sotilasliiton ulkopuolella mutta sen läheisiä kumppanimaita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos Ruotsi saa vaalissa oikeistolaisen hallituksen, Ruotsi siirtyy askeleen lähemmäs Natoa. Ruotsin kaikki porvaripuolueet kannattavat Nato-jäsenyyttä. Jos kokoomuksen Ulf Kristerssonista tulee pääministeri, hän tulee asettamaan Ruotsin Nato-jäsenyyden tavoitteekseen.

Tällöin Ruotsi astuisi askeleen lähemmäs Natoa kuin Suomi. Suomen linjana on toistaiseksi säilyttää Nato-optio eli mahdollisuus Natoon liittymisestä.

Oikeistohallituskaan tuskin jättäisi Ruotsin Nato-hakemusta tulevien neljän vuoden aikana. Suurimman puolueen paikkaa ennustetaan yhä sosiaalidemokraateille, ja he ovat puolueena jäsenyyttä vastaan. Puolueen sisällä asiasta esiintyy eriäviä kantoja. Kokoomuksen Kristersson on sanonut, että sosiaalidemokraateilla ei voi olla kysymyksessä ”ikuista veto-oikeutta”.

Samaan aikaan Suomen ja Ruotsin keskinäinen puolustusyhteistyö on edennyt muutamassa vuodessa syvemmäksi kuin koskaan. Tätä Krimin valtauksen jälkeen alkanutta kehitystä ei ole yksikään Ruotsin puolueista vaalikampanjoissaan kyseenalaistanut, joten sitä ei vaalituloksen pitäisi heilauttaa.

Maahanmuutto

Poikkeuksellisena pakolaissyksynä 2015 nähtiin, että suuri osa turvapaikanhakijoista tuli Suomeen pohjoisesta Ruotsin kautta. Kun Ruotsi sitten äkkiä kiristi pakolaislakejaan ja aloitti rajatarkastukset Tanskan rajalla, hiljeni turvapaikanhakijoiden tulo myös Suomeen.

Asiassa vaikutti suuresti myös EU:n ja Turkin välinen sopimus. Joka tapauksessa Ruotsin maahanmuuttopolitiikalla on Suomelle suoria seurauksia.

Mitä suuremman kannatuksen nationalistipuolue ruotsidemokraatit Ruotsin vaaleissa saa, sitä suurempi on tulevan hallituksen paine harjoittaa rajoittavaa maahanmuuttopolitiikkaa. Monilta osin tämä ruotsidemokraattien tavoite on jo toteutunut: sekä sosiaalidemokraatit että kokoomus esittivät kampanjassaan, että Ruotsin pitää alkaa eri tavoin rajoittaa tulijoiden määrää ja keskittyä jo saapuneiden pakolaisten integrointiin.

Sosiaalidemokraatit esitti heikennyksiä maassa ilman lupaa oleskelevien oikeuksiin.

Vaikutus on myös poliittinen. Suomessa on ensi vuonna vaalit, ja perussuomalaiset toivovat ruotsidemokraattien vaalimenestyksestä vetoapua omaan kampanjaansa. Perussuomalaiset on Jussi Halla-ahon aikana tiivistänyt yhteistyötään ruotsidemokraattien kanssa.

Todennäköisesti myös Suomen sosiaalidemokraatit ja kokoomus vetävät johtopäätöksiä siitä, minkälaisen tuloksen länsinaapurin sisarpuolueet ankarahkolla viestillään saavuttivat.

Talous

Ruotsin talouden hyvinvointi on Suomelle olennaista. ”Kun Ruotsi aivastaa, Suomi sairastaa”, kuuluu vanha viisaus. Ensinnäkin Suomen tavaraviennistä noin kymmenen prosenttia suuntautuu Ruotsiin. Toiseksi suuret kansainväliset sijoittajat tarkkailevat Pohjoismaita usein yhtenä kokonaisuutena.

Kolmanneksi suomalaiset ovat jo vuosikymmeniä osanneet ottaa ilon irti Pohjoismaiden yhteisestä työmarkkinasta. Kun Ruotsilla menee hyvin, tarjoavat sen yritykset töitä monien eri alojen suomalaisille osaajille.

Neljäs vaikutin on Ruotsin kruunun kurssi, muistuttaa Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkimusprofessori Tuomas Pekkarinen. ”Jos kruunun arvo laskee, se parantaa ruotsalaisten vientiyritysten kilpailukykyä. Samalla niiden kanssa kilpailevien suomalaisyritysten asema heikkenee”, Pekkarinen selittää. Pekkarinen arvioi, että kruunun arvon viimeaikaisessa heikkenemisessä voi olla jo mukana ennakointia vaalien jälkeisestä vaikeasta poliittisesta tilanteesta.

Nykyään Ruotsin talous on vahva. Valtiontalous on ylijäämäinen, toisin kuin Suomessa, ja työttömyys on Suomea alhaisempaa. Menestyvien vientiyritysten kirjo on suuri.

Tulevalle hallituskaudelle ennustetaan kuitenkin laskusuhdannetta.

Ruotsin talouden merkittävimmät heikkoudet ovat asuntomarkkinoiden mahdollinen hintakupla ja kotitalouksien korkea velkaantumisaste. Jos sekava vaalitulos tuottaa heikon hallituksen, rakenteellisiin ongelmiin on vaikea puuttua. Kolmanneksi haasteeksi Pekkarinen nostaa uusien maahanmuuttajien työllistämisen. ”Ruotsissa, kuten Suomessakin, palkanmuodostus on jäykkää ja on vaikea tarjota töitä ihmisille, joiden osaamis- ja koulutustaso poikkeaa siitä, mihin työmarkkinoilla on kysyntää.”

Ruotsin nykyhallituksen tarjoama ratkaisu on työmarkkinajärjestöjen kanssa sovittu sopeuttamistyökokeilu, jossa enimmillään puolet palkasta tulisi valtiolta. Neljäsosa työajasta olisi koulutusta. Kokeilu tulee syksyllä uuden parlamentin käsittelyyn, mutta uudessa poliittisessa tilanteessa läpimeno on epävarmaa.

”Minusta kokeilu vaikuttaa lupaavalta”, Pekkarinen sanoo. ”Sillä voitaisiin ratkaista näitä ongelmia ilman, että puretaan työmarkkinoiden hyviä puolia.” Suomessa seurataan Ruotsissa tehtäviä työmarkkinauudistuksia tarkasti.

Euroopan unioni

Ruotsi ja Suomi ovat myös Euroopan unionin sisällä läheiset kumppanit, vaikka Ruotsi ei kuulukaan yhteisvaluutta euroon. Naapureina ja samankaltaisina yhteiskuntina Ruotsi ja Suomi asettuvat monissa äänestyksissä samalle puolelle.

Pienten maiden vaikutusmahdollisuudet EU:ssa ovat sitä suuremmat, mitä ylikansallisempaa yhteistyö on ja mitä vähemmän siinä on kyse valtionpäiden välisistä sopimuksista. Tällaisessa kansallisvaltioiden välisessä yhteistyössä suurimmat maat saavat suurimman saneluvallan.

EU-kysymys kuitenkin jakaa Ruotsin puolueita. Kaikista EU-vastaisin on suurta kannatusloikkaa odottava nationalistipuolue ruotsidemokraatit, joka haluaisi järjestää Ruotsin EU-jäsenyydestä kansanäänestyksen. Se ei tule toteutumaan, koska sitä ei kannata yksikään muu puolue.

Kansallisvaltion hienoutta hehkuttavan puolueen suosio saattaa kuitenkin tehdä Ruotsin muista puolueista entistä nihkeämpiä EU:n ylikansallisen päätösvallan lisäämiselle.

Selkeimmin Ruotsin puolueista EU-yhteistyötä on puolustanut pieni porvaripuolue liberaalit. Sen vaalijulisteissa on lukenut ”Enemmän EU:ta” ja puheenjohtaja Jan Björklund on ilmoittanut, että puolue ajaa Ruotsin eurojäsenyyttä. Puolueen kannatus on viiden prosentin tuntumassa, eikä ehdotus eurojäsenyydestä aiheuttanut Ruotsissa oikeastaan edes mainittavaa keskustelua.

Fakta

Mitä tapahtuu seuraavaksi?


 Ruotsin parlamentin eli valtiopäivien 349 paikkaa jaetaan puolueille sunnuntain vaalituloksen mukaisesti. Äänikynnys on neljä prosenttia.

 Sosiaalidemokraattien pääministeri Stefan Löfven voi halutessaan erota jo vaaliyönä.

 Uudet valtiopäivät kokoontuvat ensi kerran 24. syyskuuta. Ne valitsevat puhemiehen, jolla on hallituksen tunnustelussa avainrooli.

 Kahden viikon kuluessa siitä on järjestettävä pääministeriäänestys, jossa vanha hallitus todennäköisesti viimeistään kaatuu. Nykyhallitus jatkaa toimitusministeriönä niin kauan, kunnes uusi on muodostettu.

 Puhemies ehdottaa valtiopäiville uutta pääministeriä, jolla hän arvioi olevan riittävästi tukea maan hallitsemiseen. Pääministeri menee läpi, jos hän ei saa valtiopäivien äänestyksessä ei-äänien enemmistöä. Puolueet voivat myös äänestää tyhjää.

 Aina aikaisemmin puhemiehen ensimmäinen ehdotus on mennyt läpi. Puhemies saa tehdä kaikkiaan neljä yritystä. Jos yksikään niistä ei onnistu, järjestetään uudet vaalit kolmen kuukauden sisällä.

 Uuden hallituksen pitäisi jättää budjettiesityksensä 15. marraskuuta. Budjettiäänestys on hallituksen toinen koetinkivi. Neljä vuotta sitten Löfvenin vähemmistöhallitus oli lähellä kaatua, kun ruotsidemokraatit äänesti porvariopposition budjettiesityksen puolesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Ruotsin vaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  2. 2

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Kymmenet ihmiset osallistuivat joukkotappeluun Helsingin Vallilassa – 18-vuotiaalle miehelle hengenvaarallisia vammoja, tutkitaan tapon yrityksenä

  5. 5

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   300:aa suomalaista houkutellaan ripulirokotematkalle Beniniin – rokotteella yritetään saada kuriin tauti, joka tappaa pikkulapsia kehitysmaissa

  8. 8

   Afrikan eSwatinissa järjestetään ”epävaalit” – kuningas Mswati päättää kaikesta ja voi valita uuden vaimon kerran vuodessa

  9. 9

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  10. 10

   Internet kysyy nyt, miksi Captain Marvel vetää uudessa trailerissa mummoa turpaan – kerromme, miksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  3. 3

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  6. 6

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  7. 7

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  8. 8

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  9. 9

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  10. 10

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää