Ulkomaat

Maanpuolustus, EU, maahanmuutto, talous – HS kertoo, kuinka Ruotsin vaalien tulos vaikuttaa suoraan Suomeen

Ruotsi on Suomen tärkein kumppanimaa. HS kokosi sunnuntain vaalin vaikutuksia Suomelle.

Tukholma

Ruotsi on johtava Pohjoismaa ja Suomen läheisin kumppani hyvin monella elämänalueella.

Siksi on Suomen kannalta merkittävää, minkälaisen hallituksen Ruotsi sunnuntain vaalien jälkeen saa. Vaikutukset tuntuvat ainakin maanpuolustuksessa, maahanmuutossa, taloudessa ja EU-yhteistyössä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nato ja maanpuolustus

Suomi seuraa silmä kovana Ruotsin Nato-kannan kehitystä. Suomen kannalta olisi turvallisuuspoliittinen katastrofi, jos länsinaapuri liittyisi Natoon yksinään ilman Suomea.

Nykyään Suomi ja Ruotsi ovat molemmat läntisen sotilasliiton ulkopuolella mutta sen läheisiä kumppanimaita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos Ruotsi saa vaalissa oikeistolaisen hallituksen, Ruotsi siirtyy askeleen lähemmäs Natoa. Ruotsin kaikki porvaripuolueet kannattavat Nato-jäsenyyttä. Jos kokoomuksen Ulf Kristerssonista tulee pääministeri, hän tulee asettamaan Ruotsin Nato-jäsenyyden tavoitteekseen.

Tällöin Ruotsi astuisi askeleen lähemmäs Natoa kuin Suomi. Suomen linjana on toistaiseksi säilyttää Nato-optio eli mahdollisuus Natoon liittymisestä.

Oikeistohallituskaan tuskin jättäisi Ruotsin Nato-hakemusta tulevien neljän vuoden aikana. Suurimman puolueen paikkaa ennustetaan yhä sosiaalidemokraateille, ja he ovat puolueena jäsenyyttä vastaan. Puolueen sisällä asiasta esiintyy eriäviä kantoja. Kokoomuksen Kristersson on sanonut, että sosiaalidemokraateilla ei voi olla kysymyksessä ”ikuista veto-oikeutta”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samaan aikaan Suomen ja Ruotsin keskinäinen puolustusyhteistyö on edennyt muutamassa vuodessa syvemmäksi kuin koskaan. Tätä Krimin valtauksen jälkeen alkanutta kehitystä ei ole yksikään Ruotsin puolueista vaalikampanjoissaan kyseenalaistanut, joten sitä ei vaalituloksen pitäisi heilauttaa.

Maahanmuutto

Poikkeuksellisena pakolaissyksynä 2015 nähtiin, että suuri osa turvapaikanhakijoista tuli Suomeen pohjoisesta Ruotsin kautta. Kun Ruotsi sitten äkkiä kiristi pakolaislakejaan ja aloitti rajatarkastukset Tanskan rajalla, hiljeni turvapaikanhakijoiden tulo myös Suomeen.

Asiassa vaikutti suuresti myös EU:n ja Turkin välinen sopimus. Joka tapauksessa Ruotsin maahanmuuttopolitiikalla on Suomelle suoria seurauksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mitä suuremman kannatuksen nationalistipuolue ruotsidemokraatit Ruotsin vaaleissa saa, sitä suurempi on tulevan hallituksen paine harjoittaa rajoittavaa maahanmuuttopolitiikkaa. Monilta osin tämä ruotsidemokraattien tavoite on jo toteutunut: sekä sosiaalidemokraatit että kokoomus esittivät kampanjassaan, että Ruotsin pitää alkaa eri tavoin rajoittaa tulijoiden määrää ja keskittyä jo saapuneiden pakolaisten integrointiin.

Sosiaalidemokraatit esitti heikennyksiä maassa ilman lupaa oleskelevien oikeuksiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikutus on myös poliittinen. Suomessa on ensi vuonna vaalit, ja perussuomalaiset toivovat ruotsidemokraattien vaalimenestyksestä vetoapua omaan kampanjaansa. Perussuomalaiset on Jussi Halla-ahon aikana tiivistänyt yhteistyötään ruotsidemokraattien kanssa.

Todennäköisesti myös Suomen sosiaalidemokraatit ja kokoomus vetävät johtopäätöksiä siitä, minkälaisen tuloksen länsinaapurin sisarpuolueet ankarahkolla viestillään saavuttivat.

Talous

Ruotsin talouden hyvinvointi on Suomelle olennaista. ”Kun Ruotsi aivastaa, Suomi sairastaa”, kuuluu vanha viisaus. Ensinnäkin Suomen tavaraviennistä noin kymmenen prosenttia suuntautuu Ruotsiin. Toiseksi suuret kansainväliset sijoittajat tarkkailevat Pohjoismaita usein yhtenä kokonaisuutena.

Kolmanneksi suomalaiset ovat jo vuosikymmeniä osanneet ottaa ilon irti Pohjoismaiden yhteisestä työmarkkinasta. Kun Ruotsilla menee hyvin, tarjoavat sen yritykset töitä monien eri alojen suomalaisille osaajille.

Neljäs vaikutin on Ruotsin kruunun kurssi, muistuttaa Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkimusprofessori Tuomas Pekkarinen. ”Jos kruunun arvo laskee, se parantaa ruotsalaisten vientiyritysten kilpailukykyä. Samalla niiden kanssa kilpailevien suomalaisyritysten asema heikkenee”, Pekkarinen selittää. Pekkarinen arvioi, että kruunun arvon viimeaikaisessa heikkenemisessä voi olla jo mukana ennakointia vaalien jälkeisestä vaikeasta poliittisesta tilanteesta.

Nykyään Ruotsin talous on vahva. Valtiontalous on ylijäämäinen, toisin kuin Suomessa, ja työttömyys on Suomea alhaisempaa. Menestyvien vientiyritysten kirjo on suuri.

Tulevalle hallituskaudelle ennustetaan kuitenkin laskusuhdannetta.

Ruotsin talouden merkittävimmät heikkoudet ovat asuntomarkkinoiden mahdollinen hintakupla ja kotitalouksien korkea velkaantumisaste. Jos sekava vaalitulos tuottaa heikon hallituksen, rakenteellisiin ongelmiin on vaikea puuttua. Kolmanneksi haasteeksi Pekkarinen nostaa uusien maahanmuuttajien työllistämisen. ”Ruotsissa, kuten Suomessakin, palkanmuodostus on jäykkää ja on vaikea tarjota töitä ihmisille, joiden osaamis- ja koulutustaso poikkeaa siitä, mihin työmarkkinoilla on kysyntää.”

Ruotsin nykyhallituksen tarjoama ratkaisu on työmarkkinajärjestöjen kanssa sovittu sopeuttamistyökokeilu, jossa enimmillään puolet palkasta tulisi valtiolta. Neljäsosa työajasta olisi koulutusta. Kokeilu tulee syksyllä uuden parlamentin käsittelyyn, mutta uudessa poliittisessa tilanteessa läpimeno on epävarmaa.

”Minusta kokeilu vaikuttaa lupaavalta”, Pekkarinen sanoo. ”Sillä voitaisiin ratkaista näitä ongelmia ilman, että puretaan työmarkkinoiden hyviä puolia.” Suomessa seurataan Ruotsissa tehtäviä työmarkkinauudistuksia tarkasti.

Euroopan unioni

Ruotsi ja Suomi ovat myös Euroopan unionin sisällä läheiset kumppanit, vaikka Ruotsi ei kuulukaan yhteisvaluutta euroon. Naapureina ja samankaltaisina yhteiskuntina Ruotsi ja Suomi asettuvat monissa äänestyksissä samalle puolelle.

Pienten maiden vaikutusmahdollisuudet EU:ssa ovat sitä suuremmat, mitä ylikansallisempaa yhteistyö on ja mitä vähemmän siinä on kyse valtionpäiden välisistä sopimuksista. Tällaisessa kansallisvaltioiden välisessä yhteistyössä suurimmat maat saavat suurimman saneluvallan.

EU-kysymys kuitenkin jakaa Ruotsin puolueita. Kaikista EU-vastaisin on suurta kannatusloikkaa odottava nationalistipuolue ruotsidemokraatit, joka haluaisi järjestää Ruotsin EU-jäsenyydestä kansanäänestyksen. Se ei tule toteutumaan, koska sitä ei kannata yksikään muu puolue.

Kansallisvaltion hienoutta hehkuttavan puolueen suosio saattaa kuitenkin tehdä Ruotsin muista puolueista entistä nihkeämpiä EU:n ylikansallisen päätösvallan lisäämiselle.

Selkeimmin Ruotsin puolueista EU-yhteistyötä on puolustanut pieni porvaripuolue liberaalit. Sen vaalijulisteissa on lukenut ”Enemmän EU:ta” ja puheenjohtaja Jan Björklund on ilmoittanut, että puolue ajaa Ruotsin eurojäsenyyttä. Puolueen kannatus on viiden prosentin tuntumassa, eikä ehdotus eurojäsenyydestä aiheuttanut Ruotsissa oikeastaan edes mainittavaa keskustelua.

Fakta

Mitä tapahtuu seuraavaksi?


 Ruotsin parlamentin eli valtiopäivien 349 paikkaa jaetaan puolueille sunnuntain vaalituloksen mukaisesti. Äänikynnys on neljä prosenttia.

 Sosiaalidemokraattien pääministeri Stefan Löfven voi halutessaan erota jo vaaliyönä.

 Uudet valtiopäivät kokoontuvat ensi kerran 24. syyskuuta. Ne valitsevat puhemiehen, jolla on hallituksen tunnustelussa avainrooli.

 Kahden viikon kuluessa siitä on järjestettävä pääministeriäänestys, jossa vanha hallitus todennäköisesti viimeistään kaatuu. Nykyhallitus jatkaa toimitusministeriönä niin kauan, kunnes uusi on muodostettu.

 Puhemies ehdottaa valtiopäiville uutta pääministeriä, jolla hän arvioi olevan riittävästi tukea maan hallitsemiseen. Pääministeri menee läpi, jos hän ei saa valtiopäivien äänestyksessä ei-äänien enemmistöä. Puolueet voivat myös äänestää tyhjää.

 Aina aikaisemmin puhemiehen ensimmäinen ehdotus on mennyt läpi. Puhemies saa tehdä kaikkiaan neljä yritystä. Jos yksikään niistä ei onnistu, järjestetään uudet vaalit kolmen kuukauden sisällä.

 Uuden hallituksen pitäisi jättää budjettiesityksensä 15. marraskuuta. Budjettiäänestys on hallituksen toinen koetinkivi. Neljä vuotta sitten Löfvenin vähemmistöhallitus oli lähellä kaatua, kun ruotsidemokraatit äänesti porvariopposition budjettiesityksen puolesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Ruotsin vaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  2. 2

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  3. 3

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

  5. 5

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  6. 6

   Pörssin kurimus jatkui Yhdysvalloissa – ”Kauhean vuoden huonoin päivä”

  7. 7

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  8. 8

   Ivanka Trump käytti omaa sähköpostiaan hallinnon asioiden hoitamiseen – presidentti-isän mukaan asiaa ei voi mitenkään verrata Hillary Clintoniin

  9. 9

   Tapiolan hiljainen sankariteko: Puutarhurit pelastivat puutarhakaupunginosan symboleiksi nousseet 200-vuotiaat männyt länsimetron myllerrykseltä

  10. 10

   Interpol valitsi eteläkorealaisen johtajan – ennakkosuosikkina kisaan lähtenyt venäläiskenraali jäi rannalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  2. 2

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  3. 3

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  4. 4

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  5. 5

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  6. 6

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  7. 7

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  8. 8

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  9. 9

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  10. 10

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  9. 9

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  10. 10

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen
  3. Tunti sitten
  4. Pallo verkkoon kantapäällä yli maalivahdin – Englannin nuorelta tähdeltä taiturimainen viimeistely
  5. Tapiolan hiljainen sankariteko: Puutarhurit pelastivat puutarhakaupunginosan symboleiksi nousseet 200-vuotiaat männyt länsimetron myllerrykseltä
  6. Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”
  7. Interpol valitsi eteläkorealaisen johtajan – ennakkosuosikkina kisaan lähtenyt venäläiskenraali jäi rannalle
  8. Pian aukeavassa Oodissa palautuksista huolehtivat robotit, jotka väistelevät asiakkaita, ajavat itse hissillä ja pian ehkä hyllyttävätkin kirjat
  9. Miksei koulu voisi olla se ainoa digivapaa vyöhyke lasten elämässä?
  10. Suomen urheilussa on poikkeuksellinen tilanne – kolme keskeistä johtajaa tulee OP-ryhmästä ja neljännen valintakin oli lähellä
  11. Löytääkö uusi Mars-laskeutuja vastauksia? Ensi viikolla Marsiin saapuvalla InSightilla on yksi edeltäjistään poikkeava ominaisuus, ja näin se toimii Tilaajille
  12. Pörssin kurimus jatkui Yhdysvalloissa – ”Kauhean vuoden huonoin päivä”
  13. Näytä lisää