Ulkomaat

”Luulin, että tässä oli loppuni” – Ex-poikaystävä puukotti pakistanilaista Khadija Siddiquia silmittömästi, mutta korkein oikeus päästi hänet vapaalle jalalle

Lukuisia puukoniskuja eri puolille kehoaan saanut Khadija Siddiqui on taistellut kaksi vuotta, että hänen pahoinpitelijänsä joutuisi vankilaan. Tapaus on yksi osoitus naisten heikosta asemasta Pakistanin oikeusjärjestelmässä.

Lahore

Päivä oli ollut ihan tavallinen. Nuori oikeustieteiden opiskelija Khadija Siddiqui oli hakenut pikkusiskonsa koulusta ja oli juuri astumassa autoonsa Pakistanin toiseksi suurimman kaupungin Lahoren keskustassa.

Yhtäkkiä mies hyökkäsi hänen kimppuunsa ja alkoi puukottaa häntä raivon vallassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puukottaja ei lopettanut ennen kuin Siddiquin autonkuljettaja sai revittyä hänet irti. Samassa rytäkässä puukottajan kypärä irtosi ja hänen henkilöllisyytensä paljastui: todistajien mukaan kyseessä oli Siddiquin entinen poikaystävä Shah Hussain.

Mies pääsi kuitenkin karkuun. Siddiqui jäi makaamaan verilammikkoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tapauksesta on nyt kaksi vuotta. Siddiqui jäi kuin ihmeen kaupalla henkiin ja on joutunut siitä asti taistelemaan saadakseen syytetyn telkien taakse. Tapaus korostaa naisten heikkoa asemaa Pakistanin oikeusjärjestelmässä.

”Luulin, että tässä oli loppuni. Ympärilläni oli niin runsaasti verta ja iskuja tuli niin paljon, ettei voinut olla mahdollista selviytyä”, Siddiqui, 23, kertaa tapahtumia olohuoneessaan Lahoressa.

Iskuja tuli kaikkiaan 23: kaulaan, selkään, olkapäähän ja käsivarsiin. Myös takapenkillä istuneeseen pikkusiskoon osui.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siddiqui vietiin läheiseen sairaalaan, jossa vierähti kuukausia leikkauksissa. Veitsi oli lääkäreiden mukaan pysähtynyt vain millimetrin päähän kaulavaltimosta.

Siddiquin kokema silmitön väkivalta on saanut Pakistanissa paljon julkisuutta – varsinkin kun Lahoren korkein oikeus päätti pitkän oikeusprosessin jälkeen kesäkuussa yllättäen vapauttaa Hussainin kaikista syytteistä, vaikka hänet oli jo kertaalleen tuomittu seitsemän vuoden vankeuteen.

Tämä oli kuin isku vasten Siddiquin ja hänen tukijoidensa kasvoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Pakistanissa on ollut paljon edistystä naisten oikeuksiin liittyvien lakien säätämisessä ja runsaasti keskustelua tasa-arvosta, mutta kun katsomme lakien toteuttamista, siinä on paljon aukkoja”, sanoo pakistanilainen asianajaja ja aktivisti Nighat Dad.

”Valta-asemassa olevien ihmisten työhön kuuluu oikeuden jakaminen uhreille, mutta näiden ihmisten ajattelutapa ei ole muuttunut.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

”Pakistanin systeemi on todella takapajuinen.”

Samalla Siddiquin tapaus osoittaa, miten paljon jotkut ihmiset pystyvät vaikuttamaan Pakistanin oikeuslaitokseen, Dad sanoo. Hussain on tunnetun lakimiehen poika, ja Siddiquin tukijat uskovat tämän johtaneen hänen vapauttamiseensa.

Siddiquin asianajajan Hassaan Niazin mukaan tuomari ei antanut todisteille tarpeeksi painoa eikä Siddiquin pikkusiskon todistusta edes otettu huomioon. Myös rikostutkimus oli tehty huonosti, Niaz sanoo.

”Pakistanin systeemi on todella takapajuinen.”

Siddiquilla itsellään ei ole ollut koskaan epäilystäkään siitä, kuka syyllinen on.

”Sillä hetkellä, kun hän hyökkäsi kimppuuni, tiesin, ettei se voinut olla kukaan muu. Ja kun hänen kypäränsä putosi, tunnistin hänet heti.”

Siddiquin ja Hussainin lyhyt suhde oli päättynyt ikävästi. Hussain oli Siddiquin mukaan käyttäytynyt manipuloivasti ja aggressiivisesti.

Siddiqui päätti lopettaa kaiken yhteydenpidon.

”Olin luvannut itselleni, etten puhuisi hänelle enää, sillä hän oli tehnyt elämästäni helvettiä.”

Hussain ei ottanut tätä hyvin ja alkoi painostaa Siddiquia tämän ystävien välityksellä.

Ennen hyökkäystä Siddiquin perhe ei tiennyt, että Hussain oli ollut hänen poikaystävänsä. Kun oikeusprosessi alkoi, Siddiquin oli kerrottava totuus. Hän pelkäsi, että hyökkäystä pidettäisiin hänen omana syynään.

”Vanhemmille kertominen oli vaikeaa. Mutta he olivat nähneet minut sairaalassa verestä läpimärkänä, eikä mikään maailmassa voisi oikeuttaa heidän pienen tyttärensä murhan yritystä.”

Kunnian säilyttämisellä perustellut murhat ovat Pakistanissa yleisiä, ja Siddiquin vanhempien tuki oli tärkeä viesti yhteiskunnalle.

Puolustus päätti kuitenkin käyttää suhdetta Siddiquia vastaan. Siddiqui sanoo, että häntä yritettiin painostaa jättämään oikeusjuttu ja Husseinin läheiset uhkasivat julkaista heistä henkilökohtaisia kuvia.

Lisäksi puolustus yritti alussa väittää, että Siddiqui olisi aiheuttanut vammansa itse. Argumentti ei kuitenkaan mennyt läpi oikeudessa.

”Selkärankaani tuli vakava vamma. Alussa jopa istuminen vaati paljon ponnistelua”, Siddiqui kertoo.

Lisäksi hänen kasvojensa vasen puoli halvaantui.

 

”Isoin lahja, jonka sain, oli toinen elämä ja voimaa taistella.”

Siddiqui kamppailee jatkuvasti kipujen kanssa. Tämä ei silti ole lannistanut häntä.

”Isoin lahja, jonka sain, oli toinen elämä ja voimaa taistella.”

Kesäkuussa näytti hetken siltä, että Siddiqui olisi hävinnyt taistonsa. Vaikka Hussainin läsnäolo rikospaikalla pystyttiin osoittamaan, motiivia ei uskottu, sillä Siddiquilla ei ollut todisteita uhkailusta. Sen vuoksi Hussain pääsi lopulta vapaaksi.

”Tämä on hyvin surullista. Oikeudessa uhrien eli naisten täytyy todistaa hyökkääjän motiivi”, Siddiqui sanoo.

Siddiqui näkee omassa tapauksessaan paljon samaa kuin #metoo-kampanjassa, joka on viime aikoina puhuttanut myös Pakistanissa.

”Naiset hiljennetään. Heille sanotaan, että sinulla ei ole todisteita häirinnästä. Miten nainen voi todistaa mitään ennen kuin hänelle tapahtuu jotain vakavaa?”

Siddiquin juristi rohkaisi häntä jakamaan kuvat vammoistaan sosiaalisessa mediassa. Nighat Dadin mukaan tämä auttoi heitä saamaan pakistanilaisten sympatiat puolelleen.

”On helppoa uskoa naista, kun ihmiset voivat oikeasti nähdä, mitä hänelle tapahtui. Tämä olisi hyvin erilaista, jos nainen tulisi ja sanoisi kokeneensa seksuaalista häirintää.”

Siksi Hussainin vapauttaminen tyrmistytti Pakistanin – tapauksen olisi pitänyt olla selvä.

”Naiset ympärilläni lannistuivat. He eivät nähneet enää syytä tehdä rikosilmoitusta tai käyttää oikeusjärjestelmää avukseen”, Dad sanoo.

 

”Asumme naisvihamielisessä yhteiskunnassa, mutta samalla olen saanut paljon tukea miehiltä ja naisilta.”

Suuren julkisuuden vuoksi maan korkeimman oikeuden oli lopulta otettava tapaus käsittelyyn. Istunnot alkavat syyskuussa.

Siihen saakka Hussain pysyy vapaalla jalalla. Siddiquia ei kuitenkaan pelota.

”Hän on varmasti itse peloissaan. Ihmiset tunnistavat hänen kasvonsa ja tietävät, että hän on tehnyt hirvittävän rikoksen”, Siddiqui sanoo.

”Elämme naisvihamielisessä yhteiskunnassa, mutta samalla olen saanut paljon tukea miehiltä ja naisilta.”

Siddiquista on tullut Pakistanin naisille roolimalli. Hän saa jatkuvasti viestejä muilta väkivallan ja häirinnän uhreilta.

Nyt Siddiqui on saanut lakiopintonsa valmiiksi. Tulevaisuudessa hän haluaa auttaa muita naisia.

”Naisten ei pitäisi koskaan kestää alistamista ja epäoikeudenmukaisuutta hiljaa. Tämä vääryys ei tapahtunut vain minulle – sitä tapahtuu päivittäin. Minun ääneni vain kuultiin.”

Fakta

Rangaistukset ovat koventuneet


 Pakistanissa oli vuosina 2014–2017 tilastojen mukaan 4 620 naisiin kohdistunutta niin sanottua kunniaväkivaltatapausta.

 Todellinen luku on luultavasti moninkertainen, sillä kaikkia tapauksia ei raportoida ja perheet yrittävät usein saada tapaukset näyttämään onnettomuuksilta tai itsemurhilta.

 Vuonna 2016 Pakistanissa hyväksyttiin laki, joka määrää tällaisista murhista entistä ankarampia rangaistuksia ja estää perheenjäseniä armahtamasta syyllisiä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pakistan
 • Väkivalta
 • Naisten oikeudet
 • Maija Liuhto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  2. 2

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemus­gurujen hölyn­pölyyn, kärsijöitä ovat lapset, sanoo ravitsemus­terapeutti Reijo Laatikainen – ”Millaisen perinnön he jättävät?”

   Tilaajille
  3. 3

   Make istui tuomion toisen perään, eikä huuruisen elämän keskellä ollut kovin erikoista, että jalasta törrötti puukko – Nyt entinen elämä on Makelle työ, josta maksetaan

   Tilaajille
  4. 4

   Hyvä ruoka on Suomessa käsitetty väärin

  5. 5

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  6. 6

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  7. 7

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  8. 8

   Kun miehelle tulee ryppyjä, ne ovat syvempiä kuin naisilla – Asiantuntijat kertovat, miksi miesten ihoa täytyy hoitaa toisin kuin naisten ja mitkä tuotteet toimivat parhaiten

   Tilaajille
  9. 9

   Britannia ja EU löysivät alustavan sovun, mutta peli ei ole vielä pelattu: HS kokosi tärkeimmät kysymykset 585-sivuisesta brexit-sopimuksesta

  10. 10

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  3. 3

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  4. 4

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  5. 5

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  6. 6

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  7. 7

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  8. 8

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  9. 9

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  10. 10

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  10. 10

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Brittihallitukselta tuki brexit-sopimukselle – Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kommentoi sopimusta suorassa lähetyksessä kello 9.10
  3. Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto jaetaan tänään – videoilla finalistit lukevat otteita kirjoistaan
  4. Pauli Tapio voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon viime vuonna – Nyt hän pohtii kirjallisuuden ja palkinnon merkitystä Varaslähtö-esseessään
  5. Kuuba kutsuu tuhansia lääkäreitä kotiin Brasiliasta – tuleva presidentti Bolsonaro kutsui heidän apuaan orjatyöksi
  6. Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemus­gurujen hölyn­pölyyn, kärsijöitä ovat lapset, sanoo ravitsemus­terapeutti Reijo Laatikainen – ”Millaisen perinnön he jättävät?” Tilaajille
  7. Tehoilta nosti Mikko Rantasen yksin NHL:n pistepörssin kärkeen – Laine ja Ovetškin jäivät maaleitta huippukohtaamisessa
  8. Entinen monopoliyhtiö ylistää kilpailua: ”Ruotsissa ei koskaan ole ollut näin paljon matkustajia junissa” – Nyt SJ yrittää Helsingin lähi­liikenteeseen
  9. Rallin maailmanmestaruudet ratkeavat pienessä australialaisessa Coffs Harbourissa, joka on kaukana kaikesta
  10. Kalifornian maastopaloissa on kuollut ainakin yli 50 ihmistä
  11. Tunti sitten
  12. Make istui tuomion toisen perään, eikä huuruisen elämän keskellä ollut kovin erikoista, että jalasta törrötti puukko – Nyt entinen elämä on Makelle työ, josta maksetaan Tilaajille
  13. Näytä lisää