Ulkomaat

Moskova vertaa kiistaa Ukrainan kirkon asemasta vuoteen 1054, Ukraina puhuu kansallisesta turvallisuudesta – mistä riidassa Ukrainan kirkon itsenäistymisestä on kyse?

Ukrainan ortodoksikirkko kuuluu nykyisin Moskovan patriarkaattiin. Ukraina haluaa kirkolleen itsenäisyyden, mitä Moskova vastustaa.

Moskova

Ukrainan ja Venäjän välille on tänä vuonna auennut uusi rintama, tällä kertaa kirkollinen.

Ukraina haluaa oman itsenäisen ortodoksikirkon eli irrottaa kirkkonsa Moskovan alaisuudesta. Hanke on synnyttänyt valtakamppailun, jossa on käytetty uhkailun ja lahjonnan lisäksi Yhdysvaltain vaaleihin sekaantumisesta epäiltyjä hakkereita vakoilemaan vastapuolta.

Vähäpätöiseltä kuulostava asia on siis tärkeä ja iso.

Miksi Ukraina haluaa oman kirkon?

Ukrainan ja Venäjän välit ovat olleet jäätävät vuodesta 2014, jolloin Venäjä miehitti Krimin ja aloitti vähän myöhemmin sotatoimet Itä-Ukrainassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kanonisen oikeuden eli ortodoksikirkon oikeusjärjestelmän mukaan Ukraina kuuluu kuitenkin yhä Moskovan patriarkaatin alaisuuteen. Tämä on viime vuosina häirinnyt kasvavissa määrin monia ukrainalaisia ja lisännyt halua saada Ukrainaan oma itsenäinen ortodoksinen kirkko.

Ajatus liittyy lisääntyneeseen kansallistunteeseen. Moni näkee oman kirkon symbolina valtiolliselle itsenäisyydelle ja kansallisen identiteetin lujittajana.

Tänä vuonna Ukraina alkoi virallisesti ajaa asiaa. Huhtikuussa se pyysi virallisesti autokefaliaa eli itsenäisyyden myöntämistä kirkolleen Konstantinopolin eli Ekumeeniselta patriarkalta Bartolomeos I:ltä.

Konstantinopolin patriarkka on ortodoksien arvostetuin piispan virka ja hänestä käytetään nimitystä ”paras vertaistensa joukossa”. Patriarkan tulkinnan mukaan vain hänellä on oikeus myöntää ortodoksiselle kirkolle itsenäisyys.

”Autokefaliassa on kyse valtiollisesta itsenäisyydestämme. Siinä on kyse kansallisesta turvallisuudestamme”, Ukrainan presidentti Petro Porošenko on sanonut.

Porošenkon mukaan Moskovan alainen kirkko pyhittää Venäjän ”Ukrainaan kohdistamaa hybridisotaa” ja ”rukoilee Venäjän vallan ja armeijan puolesta yötä päivää”.

Ukrainassa tosin myös epäillään, että Porošenkon aktivoituminen juuri nyt liittyy ensi vuoden presidentinvaaleihin. Vaikka kaikki eivät kannata suurimman ortodoksisen patriarkaatin jakamista, ajatus on hyvin suosittu.

Mitä Venäjä sanoo?

Moskovan patriarkaatti vastustaa itsenäisyyden myöntämistä Ukrainan kirkolle. Sen alainen Ukrainan ortodoksikirkko kiistää Porošenkon epäilyt.

Moskovan patriarkaatin mukaan asia on ratkaistu jo 330 vuotta sitten. Puola-Liettua ja Moskovan suuriruhtinaskunta solmivat 1686 ”ikuisen rauhan” ja jakoivat nykyisen Ukrainan alueet. Samalla ukrainalaiset ortodoksit siirrettiin Konstantinopolilta Moskovan alaisuuteen.

Kanonisen oikeuden juristien näkökulmasta kiistassa onkin kyse ”ikuisen rauhan” tulkinnasta. Ukrainalaisten mielestä päätös ei ollut oikeudenmukainen. Myös Konstantinopolista on tullut vastaavia kommentteja.

Tähän asti muut ortodoksit ovat tunnustaneet Ukrainan kuulumisen Moskovalle. Niillä on kanoniset suhteet Ukrainassa vain Moskovan alaiseen autonomiseen Ukrainan ortodoksiseen kirkkoon. Ukrainassa on kaksi muutakin ortodoksikirkkoa, joista Kiovan patriarkaatti syntyi 1990-luvulla, kun Ukrainan pyyntöön omasta kirkosta ei suostuttu.

Moskova on korostanut kanonista oikeutta. Se ei yrittänyt saada Abhasiaa ja Etelä-Ossetiaa pois Georgian patriarkalta, vaikka Venäjä on tunnustanut nämä virallisesti Georgiaan kuuluvat alueet itsenäisiksi.

Moskova on pelannut myös kovaa.

”Se merkitsisi käytännössä hajaannusta, joka on verrattavissa vuoden 1054 hajaannukseen”, Moskovan patriarkaatin ulkosuhteista vastaava metropoliitta Ilarion kommentoi heinäkuussa ajatusta, että Ukrainan kirkko saisi itsenäisyyden.

Vuosi 1054 on kristinuskon historiassa yksi merkittävimmistä, sillä silloin läntisen ja itäisen kirkon välirikko sai sinetin. Paavin edustaja ja Konstantinopolin patriarkka julistivat toisensa kirkonkiroukseen, jotka kumottiin vasta vuonna 1965.

Päätöksen viipyminen on herättänyt epäilyjä, ettei Bartolomeos haluaisi jäädä historiaan kirkon jakajana. Ortodokseissa on myös niitä, joiden mielestä kristittyjen yhtenäisyyttä ei saa hajottaa, joten he vastustavat autokefaliaa periaatesyistä.

Mosklovan patriarkaatti on myös ilmoittanut, että pitää Ekumeenisen patriarkan asemaa ja oikeutta päättää autokefaliasta vain muodollisena.

Venäjän on myös epäilty voivan tukeutua Turkin presidenttiin Recep Tayyip Erdoğaniin, joka on avun tarpeessa. Konstantinopolin patriarkka on Istanbulissa riippuvainen Turkin valtion antamasta suojasta.

Onko Venäjälle kyse muustakin kuin kanonisesta oikeudesta?

Moskovan patriarkaatti katsoo kirkollisen perinteensä alkaneen siitä, kun itse vähän aiemmin ortodoksiksi kääntynyt Kiovan Rusin hallitsija Vladimir Suuri kastatti koko suuriruhtinaskuntansa vuonna 988. Kiovan Rusia pidetään myös Venäjän valtion historiallisena edeltäjänä.

Samanuskoisuudella ja yhteen patriarkaattiin kuulumisella on myös perusteltu Venäjän, Ukrainan ja Valko-Venäjän kuulumista samaan ”venäläiseen maailmaan”. Presidentti Vladimir Putin perusteli Krimin liittämistä Venäjään vetoamalla Vladimir Suuren toimintaan Krimillä.

Kiovalla on siis suuri symbolinen merkitys Venäjällä.

Ukrainan kirkon itsenäistyessä Moskovan patriarkaatti menettäisi monien arvioiden mukaan jopa kolmanneksen seurakunnistaan. Tällainen supistuminen heikentäisi todennäköisesti sen asemaa ainakin ortodoksisessa maailmassa, mutta mahdollisesti myös yleisemmin kristikunnassa. Myös taloudelliset menetykset olisivat huomattavia.

Milloin päätös tulee?

Sitä ei vielä tiedetä. Nyt puhutaan ”lähikuukausista” tai ”lokakuusta”.

Sen sijaan päätöksen sisällöstä ollaan yleisesti jo varmempia. Bartolomeos on myöntämässä Ukrainalle autokefalian. Tämä käsitys vahvistui viime perjantaina, kun Moskovan patriarkka Kirill tapasi Bartolomeoksen asian tiimoilta ja lähti pettyneen oloisena kotiin.

Asia oli myös sanottu suoraan Konstantinopolin piispainkokouksessa viime viikonloppuna.

Mitä voi seurata, jos Konstantinopoli antaa Ukrainan kirkolle itsenäisyyden?

Ortodoksikirkon kahden tärkeimmän johtohahmon eli Konstantinopolin patriarkan ja Moskovan patriarkan välit menevät todennäköisesti poikki.

Ne ovat jo nyt viileät, sillä Moskova on Konstantinopolia konservatiivisempi. Taustalla on myös kiista 1990-luvulta, jolloin osa Viron ortodokseista palasi Konstantinopolin alaisuuteen, sekä Moskovan patriarkan poisjäänti Konstantinopolin järjestämästä tilaisuudesta.

Ukrainan kirkon itsenäistyminen saattaa olla uramielessä kohtalokasta Moskovan patriarkalle Kirillille, jonka Nezavisimaja-lehti määritti tuoreimmassa rankingissaan Venäjän 18. vaikutusvaltaisimmaksi poliittiseksi hahmoksi. Hän ilmeisesti ei ottanut tosissaan ukrainalaisten hanketta ennen heinäkuuta.

Ukrainaan puolestaan syntyisi todennäköisesti uusi kirkko, johon liittyisi ortodokseja nykyisestä kolmesta kirkosta. Ukrainassa on ortodokseja, jotka haluavat kuulua Moskovan patriarkaattiin, mutta ainakin osa Moskovan alaiseen autonomiseen kirkkoon nyt kuuluvista kuuluu siihen, koska heille on tärkeä kuulua koko ortodoksimaailmassa tunnustettuun kirkkoon.

Kukaan ei kuitenkaan tiedä, mitä seurakunta- ja kirkkotasolla Ukrainassa tapahtuu.

Myöskään virallisen Venäjän reaktioita ei tiedetä. Joidenkin arvioiden mukaan Itä-Ukrainan sota voisi kiihtyä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Tass, Ukrainska Pravda, Novaja Gazeta, Nezavisimaja Gazeta, BBC:n venäjänkielinen palvelu

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ukraina
 • Venäjä
 • Ortodoksinen kirkko
 • Uskonto
 • Jussi Niemeläinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, yrityksen tilat Paraisilla eristettiin – tämä operaatiosta ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  2. 2

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  6. 6

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  7. 7

   Liikemies ammuttiin autosta, joka ajoi 200 kilometriä tunnissa – Pietarin erikoisen surman erikoisin piirre on tappajien auton suomalainen rekisterikilpi

   Tilaajille
  8. 8

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  9. 9

   Henkilöauto putosi Kehä III:n rampista kevyen liikenteen väylälle Vantaalla – kuljettaja arveli erehtyneensä jarru- ja kaasupolkimista

  10. 10

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, yrityksen tilat Paraisilla eristettiin – tämä operaatiosta ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  2. 2

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  7. 7

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  8. 8

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  9. 9

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  10. 10

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää