Ulkomaat

Moskova vertaa kiistaa Ukrainan kirkon asemasta vuoteen 1054, Ukraina puhuu kansallisesta turvallisuudesta – mistä riidassa Ukrainan kirkon itsenäistymisestä on kyse?

Ukrainan ortodoksikirkko kuuluu nykyisin Moskovan patriarkaattiin. Ukraina haluaa kirkolleen itsenäisyyden, mitä Moskova vastustaa.

Moskova

Ukrainan ja Venäjän välille on tänä vuonna auennut uusi rintama, tällä kertaa kirkollinen.

Ukraina haluaa oman itsenäisen ortodoksikirkon eli irrottaa kirkkonsa Moskovan alaisuudesta. Hanke on synnyttänyt valtakamppailun, jossa on käytetty uhkailun ja lahjonnan lisäksi Yhdysvaltain vaaleihin sekaantumisesta epäiltyjä hakkereita vakoilemaan vastapuolta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vähäpätöiseltä kuulostava asia on siis tärkeä ja iso.

Miksi Ukraina haluaa oman kirkon?

Ukrainan ja Venäjän välit ovat olleet jäätävät vuodesta 2014, jolloin Venäjä miehitti Krimin ja aloitti vähän myöhemmin sotatoimet Itä-Ukrainassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kanonisen oikeuden eli ortodoksikirkon oikeusjärjestelmän mukaan Ukraina kuuluu kuitenkin yhä Moskovan patriarkaatin alaisuuteen. Tämä on viime vuosina häirinnyt kasvavissa määrin monia ukrainalaisia ja lisännyt halua saada Ukrainaan oma itsenäinen ortodoksinen kirkko.

Ajatus liittyy lisääntyneeseen kansallistunteeseen. Moni näkee oman kirkon symbolina valtiolliselle itsenäisyydelle ja kansallisen identiteetin lujittajana.

Tänä vuonna Ukraina alkoi virallisesti ajaa asiaa. Huhtikuussa se pyysi virallisesti autokefaliaa eli itsenäisyyden myöntämistä kirkolleen Konstantinopolin eli Ekumeeniselta patriarkalta Bartolomeos I:ltä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Konstantinopolin patriarkka on ortodoksien arvostetuin piispan virka ja hänestä käytetään nimitystä ”paras vertaistensa joukossa”. Patriarkan tulkinnan mukaan vain hänellä on oikeus myöntää ortodoksiselle kirkolle itsenäisyys.

”Autokefaliassa on kyse valtiollisesta itsenäisyydestämme. Siinä on kyse kansallisesta turvallisuudestamme”, Ukrainan presidentti Petro Porošenko on sanonut.

Porošenkon mukaan Moskovan alainen kirkko pyhittää Venäjän ”Ukrainaan kohdistamaa hybridisotaa” ja ”rukoilee Venäjän vallan ja armeijan puolesta yötä päivää”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ukrainassa tosin myös epäillään, että Porošenkon aktivoituminen juuri nyt liittyy ensi vuoden presidentinvaaleihin. Vaikka kaikki eivät kannata suurimman ortodoksisen patriarkaatin jakamista, ajatus on hyvin suosittu.

Mitä Venäjä sanoo?

Moskovan patriarkaatti vastustaa itsenäisyyden myöntämistä Ukrainan kirkolle. Sen alainen Ukrainan ortodoksikirkko kiistää Porošenkon epäilyt.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moskovan patriarkaatin mukaan asia on ratkaistu jo 330 vuotta sitten. Puola-Liettua ja Moskovan suuriruhtinaskunta solmivat 1686 ”ikuisen rauhan” ja jakoivat nykyisen Ukrainan alueet. Samalla ukrainalaiset ortodoksit siirrettiin Konstantinopolilta Moskovan alaisuuteen.

Kanonisen oikeuden juristien näkökulmasta kiistassa onkin kyse ”ikuisen rauhan” tulkinnasta. Ukrainalaisten mielestä päätös ei ollut oikeudenmukainen. Myös Konstantinopolista on tullut vastaavia kommentteja.

Tähän asti muut ortodoksit ovat tunnustaneet Ukrainan kuulumisen Moskovalle. Niillä on kanoniset suhteet Ukrainassa vain Moskovan alaiseen autonomiseen Ukrainan ortodoksiseen kirkkoon. Ukrainassa on kaksi muutakin ortodoksikirkkoa, joista Kiovan patriarkaatti syntyi 1990-luvulla, kun Ukrainan pyyntöön omasta kirkosta ei suostuttu.

Moskova on korostanut kanonista oikeutta. Se ei yrittänyt saada Abhasiaa ja Etelä-Ossetiaa pois Georgian patriarkalta, vaikka Venäjä on tunnustanut nämä virallisesti Georgiaan kuuluvat alueet itsenäisiksi.

Moskova on pelannut myös kovaa.

”Se merkitsisi käytännössä hajaannusta, joka on verrattavissa vuoden 1054 hajaannukseen”, Moskovan patriarkaatin ulkosuhteista vastaava metropoliitta Ilarion kommentoi heinäkuussa ajatusta, että Ukrainan kirkko saisi itsenäisyyden.

Vuosi 1054 on kristinuskon historiassa yksi merkittävimmistä, sillä silloin läntisen ja itäisen kirkon välirikko sai sinetin. Paavin edustaja ja Konstantinopolin patriarkka julistivat toisensa kirkonkiroukseen, jotka kumottiin vasta vuonna 1965.

Päätöksen viipyminen on herättänyt epäilyjä, ettei Bartolomeos haluaisi jäädä historiaan kirkon jakajana. Ortodokseissa on myös niitä, joiden mielestä kristittyjen yhtenäisyyttä ei saa hajottaa, joten he vastustavat autokefaliaa periaatesyistä.

Mosklovan patriarkaatti on myös ilmoittanut, että pitää Ekumeenisen patriarkan asemaa ja oikeutta päättää autokefaliasta vain muodollisena.

Venäjän on myös epäilty voivan tukeutua Turkin presidenttiin Recep Tayyip Erdoğaniin, joka on avun tarpeessa. Konstantinopolin patriarkka on Istanbulissa riippuvainen Turkin valtion antamasta suojasta.

Onko Venäjälle kyse muustakin kuin kanonisesta oikeudesta?

Moskovan patriarkaatti katsoo kirkollisen perinteensä alkaneen siitä, kun itse vähän aiemmin ortodoksiksi kääntynyt Kiovan Rusin hallitsija Vladimir Suuri kastatti koko suuriruhtinaskuntansa vuonna 988. Kiovan Rusia pidetään myös Venäjän valtion historiallisena edeltäjänä.

Samanuskoisuudella ja yhteen patriarkaattiin kuulumisella on myös perusteltu Venäjän, Ukrainan ja Valko-Venäjän kuulumista samaan ”venäläiseen maailmaan”. Presidentti Vladimir Putin perusteli Krimin liittämistä Venäjään vetoamalla Vladimir Suuren toimintaan Krimillä.

Kiovalla on siis suuri symbolinen merkitys Venäjällä.

Ukrainan kirkon itsenäistyessä Moskovan patriarkaatti menettäisi monien arvioiden mukaan jopa kolmanneksen seurakunnistaan. Tällainen supistuminen heikentäisi todennäköisesti sen asemaa ainakin ortodoksisessa maailmassa, mutta mahdollisesti myös yleisemmin kristikunnassa. Myös taloudelliset menetykset olisivat huomattavia.

Milloin päätös tulee?

Sitä ei vielä tiedetä. Nyt puhutaan ”lähikuukausista” tai ”lokakuusta”.

Sen sijaan päätöksen sisällöstä ollaan yleisesti jo varmempia. Bartolomeos on myöntämässä Ukrainalle autokefalian. Tämä käsitys vahvistui viime perjantaina, kun Moskovan patriarkka Kirill tapasi Bartolomeoksen asian tiimoilta ja lähti pettyneen oloisena kotiin.

Asia oli myös sanottu suoraan Konstantinopolin piispainkokouksessa viime viikonloppuna.

Mitä voi seurata, jos Konstantinopoli antaa Ukrainan kirkolle itsenäisyyden?

Ortodoksikirkon kahden tärkeimmän johtohahmon eli Konstantinopolin patriarkan ja Moskovan patriarkan välit menevät todennäköisesti poikki.

Ne ovat jo nyt viileät, sillä Moskova on Konstantinopolia konservatiivisempi. Taustalla on myös kiista 1990-luvulta, jolloin osa Viron ortodokseista palasi Konstantinopolin alaisuuteen, sekä Moskovan patriarkan poisjäänti Konstantinopolin järjestämästä tilaisuudesta.

Ukrainan kirkon itsenäistyminen saattaa olla uramielessä kohtalokasta Moskovan patriarkalle Kirillille, jonka Nezavisimaja-lehti määritti tuoreimmassa rankingissaan Venäjän 18. vaikutusvaltaisimmaksi poliittiseksi hahmoksi. Hän ilmeisesti ei ottanut tosissaan ukrainalaisten hanketta ennen heinäkuuta.

Ukrainaan puolestaan syntyisi todennäköisesti uusi kirkko, johon liittyisi ortodokseja nykyisestä kolmesta kirkosta. Ukrainassa on ortodokseja, jotka haluavat kuulua Moskovan patriarkaattiin, mutta ainakin osa Moskovan alaiseen autonomiseen kirkkoon nyt kuuluvista kuuluu siihen, koska heille on tärkeä kuulua koko ortodoksimaailmassa tunnustettuun kirkkoon.

Kukaan ei kuitenkaan tiedä, mitä seurakunta- ja kirkkotasolla Ukrainassa tapahtuu.

Myöskään virallisen Venäjän reaktioita ei tiedetä. Joidenkin arvioiden mukaan Itä-Ukrainan sota voisi kiihtyä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Tass, Ukrainska Pravda, Novaja Gazeta, Nezavisimaja Gazeta, BBC:n venäjänkielinen palvelu

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ukraina
 • Venäjä
 • Ortodoksinen kirkko
 • Uskonto
 • Jussi Niemeläinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  2. 2

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  3. 3

   Sairaat ja lannistuneet ihmiset juoksevat luukulta luukulle saamatta apua – Ministeriön raportti maalaa karun kuvan työttömien palvelusta Suomessa

  4. 4

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  5. 5

   Yksityinen palokunta pelasti Kanye Westin ja Kim Kardashianin kartanon Kalifornian maastopaloilta – Yhdysvalloissa myös vakuutusyhtiöt suojaavat arvokoteja omin palomiehin

  6. 6

   Luulin metsää metsäksi, mutta olin väärässä

  7. 7

   Kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Yli 50 000 allekirjoittajaa vaatii, että sukupuoliyhteys ilman suostumusta olisi tulkittava raiskaukseksi

  8. 8

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  9. 9

   Make istui tuomion toisen perään, eikä huuruisen elämän keskellä ollut kovin erikoista, että jalasta törrötti puukko – Nyt entinen elämä on Makelle työ, josta maksetaan

   Tilaajille
  10. 10

   Järvenpää panee 600 000 euroa lisää 25-kerroksiseen tornitaloon, jota ei rakenneta – Kaupunginjohtaja: ”Kyllä te pääsette riipimään ja rääpimään ja piehtaroimaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  3. 3

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  4. 4

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  5. 5

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  6. 6

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  7. 7

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  8. 8

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  9. 9

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  10. 10

   Takaisku helsinkiläiselle sikariklubille: Oikeus kielsi tupakoinnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  10. 10

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sairaat ja lannistuneet ihmiset juoksevat luukulta luukulle saamatta apua – Ministeriön raportti maalaa karun kuvan työttömien palvelusta Suomessa
  3. Varhainen Disney -animaatio löytyi Japanista – siinä esiintyy Mikki Hiirtä edeltänyt kanihahmo Oswald
  4. Barokkisyke meni jalan alle – Radion sinfoniaorkesteri köpötteli kirkkokansana ja tömisteli jättiläisinä
  5. Luulin metsää metsäksi, mutta olin väärässä
  6. Patrik Laine on aloittanut NHL-kauden huonommin kuin koskaan aiemmin – pitääkö jo olla huolissaan?
  7. Kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Yli 50 000 allekirjoittajaa vaatii, että sukupuoliyhteys ilman suostumusta olisi tulkittava raiskaukseksi
  8. Hiihtäjä Anne Kyllönen on toipunut selkäleikkauksesta odotettua nopeammin – osallistui jo maajoukkueen tehoharjoitukseen: ”En osaa kuvailla, miten paljon nautin siitä”
  9. Yksityinen palokunta pelasti Kanye Westin ja Kim Kardashianin kartanon Kalifornian maastopaloilta – Yhdysvalloissa myös vakuutusyhtiöt suojaavat arvokoteja omin palomiehin
  10. EU-johtaja Donald Tusk: Kaikki häviävät brexitissä – Ylimääräinen huippukokous ensi viikolla
  11. Todennäköisesti kukaan muukaan ei ole perillä koko brexitistä, joten tässä jutussa väännämme perusasiat rautalangasta ja selitämme ne hassuilla kuvilla
  12. Näytä lisää