Ulkomaat

Ukrainan ja Venäjän välille on revennyt kirkkokiista, joka pitää sisällään uhkailua, lahjontaa ja hakkereita – Miksi Ukraina haluaa kirkolleen itsenäisyyden ja mitä siitä voi seurata?

Ukrainan ortodoksikirkko kuuluu nykyisin Moskovan patriarkaattiin. Ukraina haluaa kirkolleen itsenäisyyden, mitä Moskova vastustaa.

Moskova

Ukrainan ja Venäjän välille on tänä vuonna auennut uusi rintama, tällä kertaa kirkollinen.

Ukraina haluaa oman itsenäisen ortodoksikirkon eli irrottaa kirkkonsa Moskovan alaisuudesta. Hanke on synnyttänyt valtakamppailun, jossa on käytetty uhkailun ja lahjonnan lisäksi Yhdysvaltain vaaleihin sekaantumisesta epäiltyjä hakkereita vakoilemaan vastapuolta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vähäpätöiseltä kuulostava asia on siis tärkeä ja iso.

Miksi Ukraina haluaa oman kirkon?

Ukrainan ja Venäjän välit ovat olleet jäätävät vuodesta 2014, jolloin Venäjä miehitti Krimin ja aloitti vähän myöhemmin sotatoimet Itä-Ukrainassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kanonisen oikeuden eli ortodoksikirkon oikeusjärjestelmän mukaan Ukraina kuuluu kuitenkin yhä Moskovan patriarkaatin alaisuuteen. Tämä on viime vuosina häirinnyt kasvavissa määrin monia ukrainalaisia ja lisännyt halua saada Ukrainaan oma itsenäinen ortodoksinen kirkko.

Ajatus liittyy lisääntyneeseen kansallistunteeseen. Moni näkee oman kirkon symbolina valtiolliselle itsenäisyydelle ja kansallisen identiteetin lujittajana.

Tänä vuonna Ukraina alkoi virallisesti ajaa asiaa. Huhtikuussa se pyysi virallisesti autokefaliaa eli itsenäisyyden myöntämistä kirkolleen Konstantinopolin patriarkalta Bartolomeos I:ltä, jota kutsutaan myös Ekumeeniseksi patriarkaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Konstantinopolin patriarkka on ortodoksien arvostetuin piispan virka, ja hänestä käytetään nimitystä ”paras vertaistensa joukossa”. Patriarkan tulkinnan mukaan vain hänellä on oikeus myöntää ortodoksiselle kirkolle itsenäisyys.

”Autokefaliassa on kyse val­tiollisesta itsenäisyydestämme. Siinä on kyse kansallisesta turvallisuudestamme”, Ukrainan presidentti Petro Porošenko on sanonut. Porošenkon mukaan Moskovan alainen kirkko pyhittää Venäjän ”Ukrainaan kohdistamaa hybridisotaa” ja ”rukoilee Venäjän vallan ja armeijan puolesta yötä päivää”.

Ukrainassa tosin myös epäillään, että Porošenkon aktivoituminen juuri nyt liittyy ensi vuoden presidentinvaaleihin. Vaikka kaikki eivät kannata suurimman ortodoksisen patriarkaatin jakamista, ajatus on hyvin suosittu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mitä Venäjä sanoo?

Moskovan patriarkaatti vastustaa itsenäisyyden myöntämistä Ukrainan kirkolle. Sen alainen Ukrainan ortodoksikirkko kiistää Porošenkon epäilyt.

Moskovan patriarkaatin mukaan asia on ratkaistu jo 330 vuotta sitten. Puola-Liettua ja Moskovan suuriruhtinaskunta solmivat 1686 ”ikuisen rauhan” ja jakoivat nykyisen Ukrainan alueet. Samalla ukrainalaiset ortodoksit siirrettiin Konstantinopolilta Moskovan alaisuuteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kanonisen oikeuden juristien näkökulmasta kiistassa onkin kyse ”ikuisen rauhan” tulkinnasta. Ukrainalaisten mielestä päätös ei ollut oikeudenmukainen. Myös Konstantinopolista on tullut vastaavia kommentteja.

Tähän asti muut ortodoksit ovat tunnustaneet Ukrainan kuulumisen Moskovalle. Niillä on kanoniset suhteet Ukrainassa vain Moskovan alaiseen autonomiseen Ukrainan ortodoksiseen kirkkoon. Ukrainassa on kaksi muutakin ortodoksikirkkoa, joista Kiovan patriarkaatti syntyi 1990-luvulla, kun Ukrainan pyyntöön omasta kirkosta ei suostuttu.

Moskova on korostanut kanonista oikeutta. Se ei yrittänyt saada Abhasiaa ja Etelä-Ossetiaa pois Georgian patriarkalta, vaikka Venäjä on tunnustanut nämä virallisesti Georgiaan kuuluvat alueet itsenäisiksi.

Moskova on pelannut myös kovaa.

”Se merkitsisi käytännössä hajaannusta, joka on verrattavissa vuoden 1054 hajaannukseen”, Moskovan patriarkaatin ulkosuhteista vastaava metropoliitta Ilarion kommentoi heinäkuussa ajatusta, että Ukrainan kirkko saisi itsenäisyyden.

Vuosi 1054 on kristinuskon historiassa yksi merkittävimmistä, sillä silloin läntisen ja itäisen kirkon välirikko sai sinetin. Paavin edustaja ja Konstantinopolin patriarkka julistivat toisensa kirkonkiroukseen, jotka kumottiin vasta vuonna 1965.

Päätöksen viipyminen on herättänyt epäilyjä, ettei Bartolomeos haluaisi jäädä historiaan kirkon jakajana. Ortodokseissa on myös niitä, joiden mielestä kristittyjen yhtenäisyyttä ei saa hajottaa, joten he vastustavat autokefaliaa periaatesyistä.

Moskovan patriarkaatti on myös ilmoittanut, että pitää Ekumeenisen patriarkan asemaa ja oikeutta päättää autokefaliasta vain muodollisena.

Venäjän on myös epäilty voivan tukeutua Turkin presidenttiin Recep Tayyip Erdoğaniin, joka on avun tarpeessa. Konstantinopolin patriarkka on Istanbulissa riippuvainen Turkin valtion antamasta suojasta.

Onko Venäjälle kyse muustakin kuin kanonisesta oikeudesta?

Moskovan patriarkaatti katsoo kirkollisen perinteensä alkaneen siitä, kun itse vähän aiemmin ortodoksiksi kääntynyt Kiovan ­Rusin hallitsija Vladimir Suuri kastatti koko suuriruhtinaskuntansa vuonna 988. Kiovan Rusia pidetään myös Venäjän valtion historiallisena edeltäjänä.

Samanuskoisuudella ja yhteen patriarkaattiin kuulumisella on myös perusteltu Venäjän, Ukrainan ja Valko-Venäjän kuulumista samaan ”venäläiseen maailmaan”. Presidentti Vladimir Putin perusteli Krimin liittämistä Venäjään vetoamalla Vladimir Suuren toimintaan Krimillä.

Kiovalla on siis suuri symbolinen merkitys Venäjällä.

Ukrainan kirkon itsenäistyessä Moskovan patriarkaatti menettäisi monien arvioiden mukaan jopa kolmanneksen seurakunnistaan. Tällainen supistuminen heikentäisi todennäköisesti sen asemaa ainakin ortodoksisessa maailmassa, mutta mahdollisesti myös yleisemmin kristikunnassa. Myös taloudelliset menetykset olisivat huomattavia.

Milloin päätös tulee?

Sitä ei vielä tiedetä. Nyt puhutaan ”lähikuukausista” tai ”lokakuusta”.

Sen sijaan päätöksen sisällöstä ollaan yleisesti jo varmempia. Bartolomeos on myöntämässä Ukrainalle autokefalian. Tämä käsitys vahvistui viime perjantaina, kun Moskovan patriarkka Kirill tapasi Bartolomeoksen asian tiimoilta ja lähti pettyneen oloisena kotiin.

Asia oli myös sanottu suoraan Konstantinopolin piispainkokouksessa viime viikonloppuna.

Mitä voi seurata, jos Konstantinopoli antaa Ukrainan kirkolle itsenäisyyden?

Ortodoksikirkon kahden tärkeimmän johtohahmon eli Konstantinopolin patriarkan ja Moskovan patriarkan ja heidän patriarkaattiensa välit mitä todennäköisimmin katkeavat. Lauantaina Moskova ilmoitti lopettavansa ehtoollisyhteyden Konstantinopolin kanssa jos Ukraina saa autokefalian.

Välit ovat olleet viileät jo aiemmin, sillä Moskova on Konstantinopolia konservatiivisempi. Taustalla on myös kiista 1990-luvulta, jolloin osa Viron ortodokseista palasi Konstantinopolin alaisuuteen, sekä Moskovan patriarkan poisjäänti Konstantinopolin järjestämästä tilaisuudesta.

Ukrainan kirkon itsenäistyminen saattaa olla uramielessä kohtalokasta Moskovan patriarkalle Kirillille, jonka Nezavisimaja-lehti määritti tuoreimmassa rankingissaan Venäjän 18. vaikutusvaltaisimmaksi poliittiseksi hahmoksi. Hän ilmeisesti ei ottanut tosissaan ukrainalaisten hanketta ennen heinäkuuta.

Ukrainaan puolestaan syntyisi todennäköisesti uusi kirkko, johon liittyisi ortodokseja nykyisestä kolmesta kirkosta. Ukrainassa on ortodokseja, jotka haluavat kuulua Moskovan patriarkaattiin, mutta ainakin osa Moskovan alaiseen autonomiseen kirkkoon nyt kuuluvista kuuluu siihen, koska heille on tärkeä kuulua koko ortodoksimaailmassa tunnustettuun kirkkoon.

Kukaan ei kuitenkaan tiedä, mitä seurakunta- ja kirkkotasolla Ukrainassa tapahtuu. Eikä tiedetä virallisen Venäjän reaktioita. Joidenkin arvioiden mukaan Itä-Ukrainan sota voisi kiihtyä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Tass , Ukrainska Pravda, Novaja Gazeta, Nezavisimaja Gazeta, BBC:n venäjänkielinen palvelu, Ria

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ukraina
 • Venäjä
 • Ortodoksinen kirkko
 • Uskonto
 • Jussi Niemeläinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  2. 2

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  3. 3

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  4. 4

   Lentoyhtiöillä on jättimäinen ongelma, joka varjostaa alan tulevaisuutta – Voiko yhtiöiden päästö­lupauksiin uskoa?

  5. 5

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  6. 6

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  7. 7

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  8. 8

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  9. 9

   Ylenpalttisesta lento­matkailusta syytetty YK:n ympäristö­johtaja erosi tehtävästään

  10. 10

   Liike-elämä vaatii seuraavalta hallitukselta paljon sellaista, mitä se tuskin saisi demari­johtoiselta hallitukselta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  2. 2

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  3. 3

   Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

  4. 4

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  5. 5

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  6. 6

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  7. 7

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  8. 8

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  9. 9

   Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

  10. 10

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää