Ulkomaat

Ruotsidemokraatit suuttuivat Ruotsin yleisradion kannanotosta ja boikotoivat nyt vaaliohjelmia – Yle ei toimisi samoin, sanoo etiikkapäällikkö

Ruotsidemokraatit ilmoittivat lauantaina, että Åkesson boikotoi SVT:tä eikä suostu enää esiintymään yleisradioyhtiön ohjelmistossa vaalien aikana.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT on ajautunut eripuraan maahanmuuttokriittisten ruotsidemokraattien kanssa.

Puoluejohtaja Jimmie Åkesson boikotoi SVT:tä ja kieltäytyy esiintymästä sen ohjelmissa vaalien alla, koska yleisradioyhtiö sanoutui julkisesti irti hänen vaalikeskustelussa esittämästään maahanmuuttajia kritisoivasta kommentistaan.

Ruotsin yleisradioyhtiön on lain mukaan noudatettava ohjelmistossaan ihmisten välistä tasa-arvoa, jota SVT katsoi Åkessonin puheiden loukanneen.

Suomessa Yleisradiolla on journalististen standardien ja etiikan päällikön Timo Huovisen mukaan osin naapurimaan kanssa samankaltaisia ohjeita ja arvoja, kuten ihmisarvon kunnioittaminen, mutta kynnys puuttua poliittisen keskusteluun on korkealla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Pidän erittäin epätodennäköisenä, että toimisimme samalla tavalla”, Huovinen sanoo.

”Politiikka ja poliittinen keskustelu nauttivat erityistä sananvapauden suojaa. Median pitää puuttua siihen mahdollisimman vähän, ellei kyseessä ole selkeä faktavirhe tai lain rikkominen.”

Huovisen mukaan Ylen pyrkii tuomaan kaikkien mielipiteet esille, jotta kansalaiset voivat päättää, miten äänestävät.

”Se ei tietenkään poista mahdollisuutta jälkikäteiseen analyysiin”, hän lisää.

Ruotsin SVT perusteli kannanoton tekemistä radio- ja tv-toimintaa säätelevän elimen aiemmalla päätöksellä, jonka mukaan SVT ei ollut puuttunut riittävästi poliitikkojen loukkaaviin puheisiin.

Suomalaisen median sääntelyä ei voi suoraan verrata Ruotsiin, Huovinen painottaa, sillä meillä ei ole aivan vastaavaa instituutiota.

”Minusta Suomessa on parempi järjestelmä, jota kohti Ruotsissakin ollaan menossa.”

Suomessa kaikkien tiedotusvälineiden toimintaa tarkkailee itsenäinen Julkisen sanan neuvosto (JSN). Neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström ei sunnuntaina tahtonut ottaa kantaa Ruotsin tapaukseen, koska ei ollut tutustunut siihen tarkasti. Hänkin painottaa, että Ruotsin järjestelmä eroaa Suomesta.

Ruotsidemokraatit ilmoittivat boikotistaan lauantaina tiedotteessa. Puoluejohtaja Åkesson vetosi siihen, ettei yleisradio voi puuttua keskusteluun näin lähellä vaaleja.

Ruotsidemokraattien mukaan SVT myös siteerasi Åkessonia väärin.

SVT:n omassa haastattelussa kannanotosta päättänyt tuottaja Eva Landahl harmitteli boikottia.

”Mielestäni se on surullinen päätös ruotsidemokraateilta, yhdeltä suurimmista puolueista”, Landahl kommentoi.

”On tärkeää, että voimme kysyä kysymyksiä ruotsidemokraateilta, jotta äänestäjät kuulevat, mitä sanottavaa heillä on.”

Lauantai-iltana ruotsidemokraattien ja SVT:n kiista johti siihen, että Landahl luopui tehtävästään tuottajana illan vaalivalvojaisissa, kertovat ruotsalaiset tiedotusvälineet.

Syynä on muun muassa se, että hän on aiempina vuosina tykännyt Twitterissä kahdesta artikkelista, jotka ovat olleet kriittisiä ruotsidemokraatteja kohtaan.

”Hänen persoonansa uhkaa varjostaa vaalipäivää, ja olemme täysin samaa mieltä hänen päätöksestään”, sanoi SVT:n uutistoiminnan johtaja Anne Lagercrantz Aftonbladet-lehden mukaan.

Lagercrantz painottaa Dagens Nyheterille, että tuottajavaihtoa ei aiheuttanut Landahlin ohjeistuksesta tehty kannanotto, jonka takana SVT yhä seisoo.

Kantaaottavista twiiteistä tykkääminen sen sijaan on Lagercrantzin mielestä ongelmallista, sillä SVT:n linjan mukaan vaalivalvojaisten parissa työskentelevien henkilöiden ei pitäisi ottaa politiikkaan julkisesti kantaa.

Toimittajan oma sosiaalisen median käyttö on Ylen Huovisen mielestä monimutkainen kysymys.

Sananvapaus koskee myös toimittajia, hän muistuttaa, mutta poliittisten mielipiteiden ilmaiseminen julkisesti voi olla myös Suomen yleisradiossa ongelmallista, jos henkilö toimii esimerkiksi Landahlin tapaan tärkeässä asemassa vaaliohjelmiston parissa.

”Jokaisen täytyy pitää huolta, ettei vaaranna riippumattomuuttaan.”

Ylen eettisiin ohjeisiin kuuluu, että toimittajan täytyy säilyttää työssään riippumattomuus ja puolueettomuus.

SVT:n tuottaja Landahl kommentoi itse jättävänsä paikkansa, jotta keskustelu ei vaalien alla jäisi pyörimään kohun ympärillä.

”Valitsen luovuttaa vaaliohjelmiston tuottamisen toisille ja olla osallistumatta vaalivalvojaisiin”, Landahl kirjoittaa SVT:llä julkaistussa blogikirjoituksessa.

Blogissaan hän myös arvioi, että erillisen kannanoton sijaan Åkessonin eriarvoistavaan kommenttiin olisi voinut reagoida esimerkiksi suorilla kysymyksillä heti vaalikeskustelun yhteydessä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsin vaalit
 • Ruotsi
 • Ruotsidemokraatit
 • Jukka Perttu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  3. 3

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  4. 4

   Kellojen siirtely on loppumassa – Nyt ministeriö kysyy, mikä aika Suomen pitäisi valita

  5. 5

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  6. 6

   MTV: Poliisi epäilee NHL-hyökkääjä Jori Lehterän sekaantuneen laajaan kokaiinivyyhtiin

  7. 7

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  8. 8

   Yksi, kaksi, neljä, kuusi – Kun neli­lapsisen perheen toiset kaksoset syntyivät, Elina Ukkonen vietti seuraavat puoli vuotta lattialla

   Tilaajille
  9. 9

   Vuosi sitten Aleksi Salonen oli jumiutunut kotiinsa ja sanoi kaikkeen ei – Hänen kaltaisiaan ”kadonneita nuoria” on Suomessa tuhansia

  10. 10

   ”Älä murehdi kulta, kyllä me vielä joskus ulos löydetään” – Kalasataman uuden kauppakeskuksen labyrinttimaisuus lietsoi somen vitsiniekat hurmokseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  6. 6

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  9. 9

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää