Ulkomaat

Lukiolainen halusi kuulla Trumpin puheen, mutta ei voinut hillitä ilmehdintäänsä – ”ruutupaitakundi” poistettiin tv-kuvasta

17-vuotias lukiolainen Tyler Linfesty halusi mennä katsomaan Donald Trumpia, koska hän oli kiinnostunut politiikasta. Vip-aitiossa Linfesty kuitenkin tajusi, ettei ole samaa mieltä presidentin kanssa juuri mistään.

Montanassa presidentti Donald Trumpin kampanjatilaisuuteen torstaina osallistuneesta 17-vuotiaasta Tyler Linfestystä on tullut eräänlainen opposition sankari hieman vahingossa. Ruutupaitainen Linfesty ystävineen seisoi televisiokameroiden kuvissa suoraan presidentin takana, eivätkä hänen reaktionsa noudattaneet Trumpin väen suunnittelemaa käsikirjoitusta.

”Meidän taloutemme on historian paras”, Trump sanoi ja nostatti tunnelmaa Billingsin Rimrock Auto Arenassa.

Trumpin puhe tallentui muun muassa CNN:n välittämällä videolle:Taustalla kaikki muut presidentin taakse vip-aitioon valitut henkilöt nyökyttelivät ja yleisön joukosta kuului hurrausta. Linfesty vilkuili ympärilleen hieman hämmentyneen näköisenä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Osakemarkkinat ovat ennätyksellisen korkealla ja työttömyys ennätyksellisen alhaalla”, Trump jatkoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Linfesty puri huultaan ja kurtisti kulmiaan vaivaantuneen näköisenä.

”Useampi amerikkalainen on tänä päivänä töissä kuin koskaan, koskaan, koskaan ennen”, Trump kertoi.

Puheen edetessä Linfestyn katse muuttui entistä epäuskoisemmaksi ja The Washington Postin mukaan huulilta on luettavissa hänen vasemmalla puolellaan seisovalle ystävälleen esitetty kysymys: ”Onko se totta?”

”Useampi amerikkalainen joka viikko. Joka viikko!” Trump jatkoi edelleen ja Linfestyn kasvoista oli nähtävissä yhä suurempaa epäuskoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Videolla näkyy, että Linfesty keskustelee epäilyksistään Make America Great Again -lippalakkiin pukeutuneen ystävänsä kanssa, ennen kuin näyttää hetkellisesti jäävän kuuntelemaan presidentin puhetta totinen ilme kasvoilleen jämähtäneenä.

Jossain kohtaa puhetta Linfestyn ruutupaitaan ilmestyy Yhdysvalloissa parhaillaan demokraattipuolueen haastamista yrittävän vasemmistopuolueen kannatustarra.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Linfestyn takana ihmiset heiluttivat Yhdysvaltain lippua ja hänen edessään keltapaitainen nainen nosteli innokkaasti esiin kylttiä, jossa ilmaistiin naisten tukea Trumpille.

Muutaman minuutin jälkeen Linfesty sai The Washington Postin mukaan suoraa lähetystä katsovilta ystäviltään tekstiviestin, jossa hänelle kerrottiin, että hän oli hyvin näkyvällä paikalla. Muutkin kuin Linfestyn ystävät havaitsivat hänen reaktioidensa ja Trumpin puheiden sekä muun yleisön välisen ristiriidan.
Pian Twitterissä alkoi virrata televisiolähetyksestä napattuja kuvia ja videopätkiä ja Linfesty nimettiin #plaidshirtguy:ksi, ”ruutupaitakundiksi”.
Lopulta myös Trumpin kampanjatiimi huomasi Linfestyn ja hänen ystävänsä. Videolla näkyy, kun heidän luokseen saapuu ensin tummahiuksinen nainen, joka selvästi ohjaa ”ruutupaitakundin” kuvasta pois.

Hieman sen jälkeen vaalea nainen ohjasi sivummalle myös Linfestyn ystävät.
The Washington Postin haastattelussa Linfesty kertoo menneensä Trumpin kampanjatilaisuuteen, koska hän on kiinnostunut politiikasta. Linfestyn mukaan hän halusi vain nähdä kotiosavaltioonsa tulleen presidentin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lehti kertoo nuorukaisen ystävineen saaneen tiedon vip-aitioon pääsemisestä vasta kampanjapäivänä. Vip-aitioon valitut pääsevät myös kättelemään presidentin ja hänen kanssaan valokuvaan.

”Ennen valokuvausta pyysin Donald Trumpilta, pääsemmekö istumaan hänen taakseen. En kuitenkaan arvannut, että pääsen hänen olkapäänsä taakse. En tiennyt, että minä ja ystäväni olisimme niin keskellä kuvaa”, Linfesty sanoi lehdelle myöhemmin.

Hänen mukaansa tarkoitus ei ollut pelleillä. The Washington Postin mukaan Trumpin taakse vip-aitioon pääseviä ohjeistetaan hurraamaan presidentille ja näyttämään niin energisiltä kuin mahdollista. Linfestyn mukaan hän oli halunnut olla rehellinen, ”keep it real”.

Eikä monikaan Trumpin sanomista asioista herättänyt hänessä haluja hurrata.

”Aina, kun luulimme kuullemme hänen sanovan jotakin aivan ihmeellistä, katsoimme toisiamme ja olimme ihan, että ’sanoiko hän todella niin’, ’mitä juuri tapahtui’”, Linfesty kertoo The Washington Postin haastattelussa.

Hän kertoo taputtaneensa silloin, kun Trump totesi puheessaan, että demokraattien presidenttiehdokkuus oli ”varastettu Bernie Sandersilta”. Linfesty kertoo kannattaneensa Sandersia vuoden 2016 vaaleissa, vaikka olikin liian nuori äänestääkseen.

Linfesty myöntää olleensa mukana myös kuukautta aiemmin kotikaupungissaan Billingsissä järjestetyssä varapresidentti Mike Pencen tilaisuudessa. Hän istui The Washington Postin mukaan silloinkin eturivissä. Linfestyn mukaan sekin oli sattumaa.

”Menin sinne tosi aikaisin ja sain paikan eturivissä. Tein samaa kuin nyt. En taputtanut. Taputin, jos olin samaa mieltä”, hän kertoo. ”Saatoin ilmeillä silloinkin. Minulla ei ole pokerinaamaa.”

Linfesty kertoo, että hänen poistamisensa vip-aitiosta tapahtui hyvin määrätietoisesti.

”Näin [naisen] saapuvan vasemmalta ja kuulin vain hänen sanovan, että hän ottaa minun paikkani. Tiesin, että minut poistetaan, koska en ole tarpeeksi innostunut. En yrittänyt vastustella, lähdin vain.”

Katsomosta poistamisen jälkeen Linfesty ohjattiin hänen kertomansa mukaan paikallisen poliisin ja salaisen palvelun agenteilta näyttävien miesten luokse auditorion laidalle. Hänen henkilöllisyytensä tarkastettiin ja häntä pyydettiin lähtemään ”ystävällisellä tavalla ja olemaan palaamatta.”

”En tiedä, mitä minulle olisi tehty, jos en olisi lähtenyt. En halunnut saada aikaan enempää kohtausta kuin jo oli tapahtunut.”

Rakennuksen ulkopuolella hän kertoo kuulleensa ystäviltään ”trendaavansa”. Pian ”ruutupaitakundista” tuli maanlaajuisesti tunnettu hahmo, kun hän pääsi uutisiin paikallisesti ja jopa CNN:n ohjelmaan.
Mitä ”ruutupaitakundi” aikoo seuraavaksi?

”Internetjutut kuolevat nopeasti”, Linfesty kommentoi The Washington Postille.

Mutta äänestää hän aikoo heti, kun mahdollista. Hän on aina tuntenut kiinnostusta politiikkaan.

”Pidän siitä, että tiedän, mitä tapahtuu.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Donald Trump
 • Yhdysvallat
 • Internet
 • Elisa Rimaila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  3. 3

   Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

  4. 4

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  5. 5

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  6. 6

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  7. 7

   Omiensa löylyttämä Theresa May: Johtajuus on sitä että tekee oikeita päätöksiä, ei helppoja päätöksiä – Mayn tiedotustilaisuus brexitistä suorana lähetyksenä juuri nyt

  8. 8

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  9. 9

   Suomen ulko­ministeriö: Pohjois-Suomen gps-häirintä tuli Venäjän alueelta

  10. 10

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  3. 3

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  6. 6

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  7. 7

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  8. 8

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  9. 9

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  10. 10

   Make istui tuomion toisen perään, eikä huuruisen elämän keskellä ollut kovin erikoista, että jalasta törrötti puukko – Nyt entinen elämä on Makelle työ, josta maksetaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää