Ulkomaat

Lukiolainen halusi kuulla Trumpin puheen, mutta ei voinut hillitä ilmehdintäänsä – ”ruutupaitakundi” poistettiin tv-kuvasta

17-vuotias lukiolainen Tyler Linfesty halusi mennä katsomaan Donald Trumpia, koska hän oli kiinnostunut politiikasta. Vip-aitiossa Linfesty kuitenkin tajusi, ettei ole samaa mieltä presidentin kanssa juuri mistään.

Montanassa presidentti Donald Trumpin kampanjatilaisuuteen torstaina osallistuneesta 17-vuotiaasta Tyler Linfestystä on tullut eräänlainen opposition sankari hieman vahingossa. Ruutupaitainen Linfesty ystävineen seisoi televisiokameroiden kuvissa suoraan presidentin takana, eivätkä hänen reaktionsa noudattaneet Trumpin väen suunnittelemaa käsikirjoitusta.

”Meidän taloutemme on historian paras”, Trump sanoi ja nostatti tunnelmaa Billingsin Rimrock Auto Arenassa.

Trumpin puhe tallentui muun muassa CNN:n välittämällä videolle:Taustalla kaikki muut presidentin taakse vip-aitioon valitut henkilöt nyökyttelivät ja yleisön joukosta kuului hurrausta. Linfesty vilkuili ympärilleen hieman hämmentyneen näköisenä.

”Osakemarkkinat ovat ennätyksellisen korkealla ja työttömyys ennätyksellisen alhaalla”, Trump jatkoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Linfesty puri huultaan ja kurtisti kulmiaan vaivaantuneen näköisenä.

”Useampi amerikkalainen on tänä päivänä töissä kuin koskaan, koskaan, koskaan ennen”, Trump kertoi.

Puheen edetessä Linfestyn katse muuttui entistä epäuskoisemmaksi ja The Washington Postin mukaan huulilta on luettavissa hänen vasemmalla puolellaan seisovalle ystävälleen esitetty kysymys: ”Onko se totta?”

”Useampi amerikkalainen joka viikko. Joka viikko!” Trump jatkoi edelleen ja Linfestyn kasvoista oli nähtävissä yhä suurempaa epäuskoa.

Videolla näkyy, että Linfesty keskustelee epäilyksistään Make America Great Again -lippalakkiin pukeutuneen ystävänsä kanssa, ennen kuin näyttää hetkellisesti jäävän kuuntelemaan presidentin puhetta totinen ilme kasvoilleen jämähtäneenä.

Jossain kohtaa puhetta Linfestyn ruutupaitaan ilmestyy Yhdysvalloissa parhaillaan demokraattipuolueen haastamista yrittävän vasemmistopuolueen kannatustarra.

Linfestyn takana ihmiset heiluttivat Yhdysvaltain lippua ja hänen edessään keltapaitainen nainen nosteli innokkaasti esiin kylttiä, jossa ilmaistiin naisten tukea Trumpille.

Muutaman minuutin jälkeen Linfesty sai The Washington Postin mukaan suoraa lähetystä katsovilta ystäviltään tekstiviestin, jossa hänelle kerrottiin, että hän oli hyvin näkyvällä paikalla. Muutkin kuin Linfestyn ystävät havaitsivat hänen reaktioidensa ja Trumpin puheiden sekä muun yleisön välisen ristiriidan.
Pian Twitterissä alkoi virrata televisiolähetyksestä napattuja kuvia ja videopätkiä ja Linfesty nimettiin #plaidshirtguy:ksi, ”ruutupaitakundiksi”.
Lopulta myös Trumpin kampanjatiimi huomasi Linfestyn ja hänen ystävänsä. Videolla näkyy, kun heidän luokseen saapuu ensin tummahiuksinen nainen, joka selvästi ohjaa ”ruutupaitakundin” kuvasta pois.

Hieman sen jälkeen vaalea nainen ohjasi sivummalle myös Linfestyn ystävät.
The Washington Postin haastattelussa Linfesty kertoo menneensä Trumpin kampanjatilaisuuteen, koska hän on kiinnostunut politiikasta. Linfestyn mukaan hän halusi vain nähdä kotiosavaltioonsa tulleen presidentin.

Lehti kertoo nuorukaisen ystävineen saaneen tiedon vip-aitioon pääsemisestä vasta kampanjapäivänä. Vip-aitioon valitut pääsevät myös kättelemään presidentin ja hänen kanssaan valokuvaan.

”Ennen valokuvausta pyysin Donald Trumpilta, pääsemmekö istumaan hänen taakseen. En kuitenkaan arvannut, että pääsen hänen olkapäänsä taakse. En tiennyt, että minä ja ystäväni olisimme niin keskellä kuvaa”, Linfesty sanoi lehdelle myöhemmin.

Hänen mukaansa tarkoitus ei ollut pelleillä. The Washington Postin mukaan Trumpin taakse vip-aitioon pääseviä ohjeistetaan hurraamaan presidentille ja näyttämään niin energisiltä kuin mahdollista. Linfestyn mukaan hän oli halunnut olla rehellinen, ”keep it real”.

Eikä monikaan Trumpin sanomista asioista herättänyt hänessä haluja hurrata.

”Aina, kun luulimme kuullemme hänen sanovan jotakin aivan ihmeellistä, katsoimme toisiamme ja olimme ihan, että ’sanoiko hän todella niin’, ’mitä juuri tapahtui’”, Linfesty kertoo The Washington Postin haastattelussa.

Hän kertoo taputtaneensa silloin, kun Trump totesi puheessaan, että demokraattien presidenttiehdokkuus oli ”varastettu Bernie Sandersilta”. Linfesty kertoo kannattaneensa Sandersia vuoden 2016 vaaleissa, vaikka olikin liian nuori äänestääkseen.

Linfesty myöntää olleensa mukana myös kuukautta aiemmin kotikaupungissaan Billingsissä järjestetyssä varapresidentti Mike Pencen tilaisuudessa. Hän istui The Washington Postin mukaan silloinkin eturivissä. Linfestyn mukaan sekin oli sattumaa.

”Menin sinne tosi aikaisin ja sain paikan eturivissä. Tein samaa kuin nyt. En taputtanut. Taputin, jos olin samaa mieltä”, hän kertoo. ”Saatoin ilmeillä silloinkin. Minulla ei ole pokerinaamaa.”

Linfesty kertoo, että hänen poistamisensa vip-aitiosta tapahtui hyvin määrätietoisesti.

”Näin [naisen] saapuvan vasemmalta ja kuulin vain hänen sanovan, että hän ottaa minun paikkani. Tiesin, että minut poistetaan, koska en ole tarpeeksi innostunut. En yrittänyt vastustella, lähdin vain.”

Katsomosta poistamisen jälkeen Linfesty ohjattiin hänen kertomansa mukaan paikallisen poliisin ja salaisen palvelun agenteilta näyttävien miesten luokse auditorion laidalle. Hänen henkilöllisyytensä tarkastettiin ja häntä pyydettiin lähtemään ”ystävällisellä tavalla ja olemaan palaamatta.”

”En tiedä, mitä minulle olisi tehty, jos en olisi lähtenyt. En halunnut saada aikaan enempää kohtausta kuin jo oli tapahtunut.”

Rakennuksen ulkopuolella hän kertoo kuulleensa ystäviltään ”trendaavansa”. Pian ”ruutupaitakundista” tuli maanlaajuisesti tunnettu hahmo, kun hän pääsi uutisiin paikallisesti ja jopa CNN:n ohjelmaan.
Mitä ”ruutupaitakundi” aikoo seuraavaksi?

”Internetjutut kuolevat nopeasti”, Linfesty kommentoi The Washington Postille.

Mutta äänestää hän aikoo heti, kun mahdollista. Hän on aina tuntenut kiinnostusta politiikkaan.

”Pidän siitä, että tiedän, mitä tapahtuu.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Donald Trump
 • Yhdysvallat
 • Internet
 • Elisa Rimaila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Kaksi Husin erikoislääkäriä sai syytteet kuolemantuottamuksesta – syyte kuolemasta on lääkärien keskuudessa hyvin harvinainen

  3. 3

   Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  6. 6

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  7. 7

   Venäjän Medvedev krp:n operaatiosta: Suomen sisäinen asia, Venäjä valmis auttamaan

  8. 8

   Venetsia aikoo sakottaa alkoholi­juomia kantavia turisteja, vaikka pullot olisivat suljettuina kassissa

  9. 9

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  10. 10

   Uuden Harry Potter -elokuvan traileri paljastaa niin yllättävän tiedon Voldemortin lemmikkikäärmeestä, että fanien on ollut vaikeaa hyväksyä sitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  5. 5

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  6. 6

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  7. 7

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  8. 8

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  9. 9

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  10. 10

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää