Ulkomaat

Lukiolainen halusi kuulla Trumpin puheen, mutta ei voinut hillitä ilmehdintäänsä – ”ruutupaitakundi” poistettiin tv-kuvasta

17-vuotias lukiolainen Tyler Linfesty halusi mennä katsomaan Donald Trumpia, koska hän oli kiinnostunut politiikasta. Vip-aitiossa Linfesty kuitenkin tajusi, ettei ole samaa mieltä presidentin kanssa juuri mistään.

Montanassa presidentti Donald Trumpin kampanjatilaisuuteen torstaina osallistuneesta 17-vuotiaasta Tyler Linfestystä on tullut eräänlainen opposition sankari hieman vahingossa. Ruutupaitainen Linfesty ystävineen seisoi televisiokameroiden kuvissa suoraan presidentin takana, eivätkä hänen reaktionsa noudattaneet Trumpin väen suunnittelemaa käsikirjoitusta.

”Meidän taloutemme on historian paras”, Trump sanoi ja nostatti tunnelmaa Billingsin Rimrock Auto Arenassa.

Trumpin puhe tallentui muun muassa CNN:n välittämällä videolle:Taustalla kaikki muut presidentin taakse vip-aitioon valitut henkilöt nyökyttelivät ja yleisön joukosta kuului hurrausta. Linfesty vilkuili ympärilleen hieman hämmentyneen näköisenä.

”Osakemarkkinat ovat ennätyksellisen korkealla ja työttömyys ennätyksellisen alhaalla”, Trump jatkoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Linfesty puri huultaan ja kurtisti kulmiaan vaivaantuneen näköisenä.

”Useampi amerikkalainen on tänä päivänä töissä kuin koskaan, koskaan, koskaan ennen”, Trump kertoi.

Puheen edetessä Linfestyn katse muuttui entistä epäuskoisemmaksi ja The Washington Postin mukaan huulilta on luettavissa hänen vasemmalla puolellaan seisovalle ystävälleen esitetty kysymys: ”Onko se totta?”

”Useampi amerikkalainen joka viikko. Joka viikko!” Trump jatkoi edelleen ja Linfestyn kasvoista oli nähtävissä yhä suurempaa epäuskoa.

Videolla näkyy, että Linfesty keskustelee epäilyksistään Make America Great Again -lippalakkiin pukeutuneen ystävänsä kanssa, ennen kuin näyttää hetkellisesti jäävän kuuntelemaan presidentin puhetta totinen ilme kasvoilleen jämähtäneenä.

Jossain kohtaa puhetta Linfestyn ruutupaitaan ilmestyy Yhdysvalloissa parhaillaan demokraattipuolueen haastamista yrittävän vasemmistopuolueen kannatustarra.

Linfestyn takana ihmiset heiluttivat Yhdysvaltain lippua ja hänen edessään keltapaitainen nainen nosteli innokkaasti esiin kylttiä, jossa ilmaistiin naisten tukea Trumpille.

Muutaman minuutin jälkeen Linfesty sai The Washington Postin mukaan suoraa lähetystä katsovilta ystäviltään tekstiviestin, jossa hänelle kerrottiin, että hän oli hyvin näkyvällä paikalla. Muutkin kuin Linfestyn ystävät havaitsivat hänen reaktioidensa ja Trumpin puheiden sekä muun yleisön välisen ristiriidan.
Pian Twitterissä alkoi virrata televisiolähetyksestä napattuja kuvia ja videopätkiä ja Linfesty nimettiin #plaidshirtguy:ksi, ”ruutupaitakundiksi”.
Lopulta myös Trumpin kampanjatiimi huomasi Linfestyn ja hänen ystävänsä. Videolla näkyy, kun heidän luokseen saapuu ensin tummahiuksinen nainen, joka selvästi ohjaa ”ruutupaitakundin” kuvasta pois.

Hieman sen jälkeen vaalea nainen ohjasi sivummalle myös Linfestyn ystävät.
The Washington Postin haastattelussa Linfesty kertoo menneensä Trumpin kampanjatilaisuuteen, koska hän on kiinnostunut politiikasta. Linfestyn mukaan hän halusi vain nähdä kotiosavaltioonsa tulleen presidentin.

Lehti kertoo nuorukaisen ystävineen saaneen tiedon vip-aitioon pääsemisestä vasta kampanjapäivänä. Vip-aitioon valitut pääsevät myös kättelemään presidentin ja hänen kanssaan valokuvaan.

”Ennen valokuvausta pyysin Donald Trumpilta, pääsemmekö istumaan hänen taakseen. En kuitenkaan arvannut, että pääsen hänen olkapäänsä taakse. En tiennyt, että minä ja ystäväni olisimme niin keskellä kuvaa”, Linfesty sanoi lehdelle myöhemmin.

Hänen mukaansa tarkoitus ei ollut pelleillä. The Washington Postin mukaan Trumpin taakse vip-aitioon pääseviä ohjeistetaan hurraamaan presidentille ja näyttämään niin energisiltä kuin mahdollista. Linfestyn mukaan hän oli halunnut olla rehellinen, ”keep it real”.

Eikä monikaan Trumpin sanomista asioista herättänyt hänessä haluja hurrata.

”Aina, kun luulimme kuullemme hänen sanovan jotakin aivan ihmeellistä, katsoimme toisiamme ja olimme ihan, että ’sanoiko hän todella niin’, ’mitä juuri tapahtui’”, Linfesty kertoo The Washington Postin haastattelussa.

Hän kertoo taputtaneensa silloin, kun Trump totesi puheessaan, että demokraattien presidenttiehdokkuus oli ”varastettu Bernie Sandersilta”. Linfesty kertoo kannattaneensa Sandersia vuoden 2016 vaaleissa, vaikka olikin liian nuori äänestääkseen.

Linfesty myöntää olleensa mukana myös kuukautta aiemmin kotikaupungissaan Billingsissä järjestetyssä varapresidentti Mike Pencen tilaisuudessa. Hän istui The Washington Postin mukaan silloinkin eturivissä. Linfestyn mukaan sekin oli sattumaa.

”Menin sinne tosi aikaisin ja sain paikan eturivissä. Tein samaa kuin nyt. En taputtanut. Taputin, jos olin samaa mieltä”, hän kertoo. ”Saatoin ilmeillä silloinkin. Minulla ei ole pokerinaamaa.”

Linfesty kertoo, että hänen poistamisensa vip-aitiosta tapahtui hyvin määrätietoisesti.

”Näin [naisen] saapuvan vasemmalta ja kuulin vain hänen sanovan, että hän ottaa minun paikkani. Tiesin, että minut poistetaan, koska en ole tarpeeksi innostunut. En yrittänyt vastustella, lähdin vain.”

Katsomosta poistamisen jälkeen Linfesty ohjattiin hänen kertomansa mukaan paikallisen poliisin ja salaisen palvelun agenteilta näyttävien miesten luokse auditorion laidalle. Hänen henkilöllisyytensä tarkastettiin ja häntä pyydettiin lähtemään ”ystävällisellä tavalla ja olemaan palaamatta.”

”En tiedä, mitä minulle olisi tehty, jos en olisi lähtenyt. En halunnut saada aikaan enempää kohtausta kuin jo oli tapahtunut.”

Rakennuksen ulkopuolella hän kertoo kuulleensa ystäviltään ”trendaavansa”. Pian ”ruutupaitakundista” tuli maanlaajuisesti tunnettu hahmo, kun hän pääsi uutisiin paikallisesti ja jopa CNN:n ohjelmaan.
Mitä ”ruutupaitakundi” aikoo seuraavaksi?

”Internetjutut kuolevat nopeasti”, Linfesty kommentoi The Washington Postille.

Mutta äänestää hän aikoo heti, kun mahdollista. Hän on aina tuntenut kiinnostusta politiikkaan.

”Pidän siitä, että tiedän, mitä tapahtuu.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Donald Trump
 • Yhdysvallat
 • Internet
 • Elisa Rimaila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   HS Pikakoeajo: Honda Civic Type R on liikenteessä punainen vaate – haastajia löytyy joka risteyksessä ja perheautot puskevat väkisin oikealta ohi

  4. 4

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  5. 5

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  8. 8

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  9. 9

   Turun saariston etsinnöissä takavarikoitu asia­kirjoja ja muisti­tikkuja – Krp:n mukaan ainakaan vielä ei ole viitteitä muista kuin epäillyistä talous­rikoksista

  10. 10

   Sukupuoli voi nyt olla vaikka salmiakki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  3. 3

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  6. 6

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  7. 7

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  8. 8

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  9. 9

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  10. 10

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Matkustaja hutki taksia tuolilla Vantaalla – ei ollut tyytyväinen matkan hintaan
  3. Chas and Dave -yhtyeen laulaja Chas Hodges kuoli 74-vuotiaana – jalkapalloseura Tottenham suree kannatuslaulujensa tekijää
  4. Turun saariston etsinnöissä takavarikoitu asia­kirjoja ja muisti­tikkuja – Krp:n mukaan ainakaan vielä ei ole viitteitä muista kuin epäillyistä talous­rikoksista
  5. Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”
  6. Tunti sitten
  7. Arkkitehtien pelastuspartio haluaa tehdä Paimion parantolasta elämyskohteen – HS vieraili Alvar Aallon suunnittelemassa funkkisklassikossa
  8. Tunteet kävivät kuumina Turun kiekkoillassa – HIFK:n haastattelija haukkui seuran Facebook-sivulla Tuton hyökkääjää 300-kiloiseksi ja puhui paskahousupalkinnosta
  9. Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa, poliisi epäilee rikosta – ”Menetys on valtava, vastaavaa emme saa tilalle”
  10. Sotta Pyttynen on yllättävän monitasoinen lastennäytelmä – se kertoo sotkuisesta ukista ja siististä pienestä pojasta
  11. Joe Bonamassan lento Helsinkiin muuttui vuorokauden mittaiseksi painajaiseksi – Jäähallin keikalla kitarasankari väläytti koomikon taitojaan ja säästi parhaat valttinsa loppuun
  12. HS Pikakoeajo: Honda Civic Type R on liikenteessä punainen vaate – haastajia löytyy joka risteyksessä ja perheautot puskevat väkisin oikealta ohi
  13. Näytä lisää