Ulkomaat

Lukiolainen halusi kuulla Trumpin puheen, mutta ei voinut hillitä ilmehdintäänsä – ”ruutupaitakundi” poistettiin tv-kuvasta

17-vuotias lukiolainen Tyler Linfesty halusi mennä katsomaan Donald Trumpia, koska hän oli kiinnostunut politiikasta. Vip-aitiossa Linfesty kuitenkin tajusi, ettei ole samaa mieltä presidentin kanssa juuri mistään.

Montanassa presidentti Donald Trumpin kampanjatilaisuuteen torstaina osallistuneesta 17-vuotiaasta Tyler Linfestystä on tullut eräänlainen opposition sankari hieman vahingossa. Ruutupaitainen Linfesty ystävineen seisoi televisiokameroiden kuvissa suoraan presidentin takana, eivätkä hänen reaktionsa noudattaneet Trumpin väen suunnittelemaa käsikirjoitusta.

”Meidän taloutemme on historian paras”, Trump sanoi ja nostatti tunnelmaa Billingsin Rimrock Auto Arenassa.

Trumpin puhe tallentui muun muassa CNN:n välittämällä videolle:Taustalla kaikki muut presidentin taakse vip-aitioon valitut henkilöt nyökyttelivät ja yleisön joukosta kuului hurrausta. Linfesty vilkuili ympärilleen hieman hämmentyneen näköisenä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Osakemarkkinat ovat ennätyksellisen korkealla ja työttömyys ennätyksellisen alhaalla”, Trump jatkoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Linfesty puri huultaan ja kurtisti kulmiaan vaivaantuneen näköisenä.

”Useampi amerikkalainen on tänä päivänä töissä kuin koskaan, koskaan, koskaan ennen”, Trump kertoi.

Puheen edetessä Linfestyn katse muuttui entistä epäuskoisemmaksi ja The Washington Postin mukaan huulilta on luettavissa hänen vasemmalla puolellaan seisovalle ystävälleen esitetty kysymys: ”Onko se totta?”

”Useampi amerikkalainen joka viikko. Joka viikko!” Trump jatkoi edelleen ja Linfestyn kasvoista oli nähtävissä yhä suurempaa epäuskoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Videolla näkyy, että Linfesty keskustelee epäilyksistään Make America Great Again -lippalakkiin pukeutuneen ystävänsä kanssa, ennen kuin näyttää hetkellisesti jäävän kuuntelemaan presidentin puhetta totinen ilme kasvoilleen jämähtäneenä.

Jossain kohtaa puhetta Linfestyn ruutupaitaan ilmestyy Yhdysvalloissa parhaillaan demokraattipuolueen haastamista yrittävän vasemmistopuolueen kannatustarra.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Linfestyn takana ihmiset heiluttivat Yhdysvaltain lippua ja hänen edessään keltapaitainen nainen nosteli innokkaasti esiin kylttiä, jossa ilmaistiin naisten tukea Trumpille.

Muutaman minuutin jälkeen Linfesty sai The Washington Postin mukaan suoraa lähetystä katsovilta ystäviltään tekstiviestin, jossa hänelle kerrottiin, että hän oli hyvin näkyvällä paikalla. Muutkin kuin Linfestyn ystävät havaitsivat hänen reaktioidensa ja Trumpin puheiden sekä muun yleisön välisen ristiriidan.
Pian Twitterissä alkoi virrata televisiolähetyksestä napattuja kuvia ja videopätkiä ja Linfesty nimettiin #plaidshirtguy:ksi, ”ruutupaitakundiksi”.
Lopulta myös Trumpin kampanjatiimi huomasi Linfestyn ja hänen ystävänsä. Videolla näkyy, kun heidän luokseen saapuu ensin tummahiuksinen nainen, joka selvästi ohjaa ”ruutupaitakundin” kuvasta pois.

Hieman sen jälkeen vaalea nainen ohjasi sivummalle myös Linfestyn ystävät.
The Washington Postin haastattelussa Linfesty kertoo menneensä Trumpin kampanjatilaisuuteen, koska hän on kiinnostunut politiikasta. Linfestyn mukaan hän halusi vain nähdä kotiosavaltioonsa tulleen presidentin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lehti kertoo nuorukaisen ystävineen saaneen tiedon vip-aitioon pääsemisestä vasta kampanjapäivänä. Vip-aitioon valitut pääsevät myös kättelemään presidentin ja hänen kanssaan valokuvaan.

”Ennen valokuvausta pyysin Donald Trumpilta, pääsemmekö istumaan hänen taakseen. En kuitenkaan arvannut, että pääsen hänen olkapäänsä taakse. En tiennyt, että minä ja ystäväni olisimme niin keskellä kuvaa”, Linfesty sanoi lehdelle myöhemmin.

Hänen mukaansa tarkoitus ei ollut pelleillä. The Washington Postin mukaan Trumpin taakse vip-aitioon pääseviä ohjeistetaan hurraamaan presidentille ja näyttämään niin energisiltä kuin mahdollista. Linfestyn mukaan hän oli halunnut olla rehellinen, ”keep it real”.

Eikä monikaan Trumpin sanomista asioista herättänyt hänessä haluja hurrata.

”Aina, kun luulimme kuullemme hänen sanovan jotakin aivan ihmeellistä, katsoimme toisiamme ja olimme ihan, että ’sanoiko hän todella niin’, ’mitä juuri tapahtui’”, Linfesty kertoo The Washington Postin haastattelussa.

Hän kertoo taputtaneensa silloin, kun Trump totesi puheessaan, että demokraattien presidenttiehdokkuus oli ”varastettu Bernie Sandersilta”. Linfesty kertoo kannattaneensa Sandersia vuoden 2016 vaaleissa, vaikka olikin liian nuori äänestääkseen.

Linfesty myöntää olleensa mukana myös kuukautta aiemmin kotikaupungissaan Billingsissä järjestetyssä varapresidentti Mike Pencen tilaisuudessa. Hän istui The Washington Postin mukaan silloinkin eturivissä. Linfestyn mukaan sekin oli sattumaa.

”Menin sinne tosi aikaisin ja sain paikan eturivissä. Tein samaa kuin nyt. En taputtanut. Taputin, jos olin samaa mieltä”, hän kertoo. ”Saatoin ilmeillä silloinkin. Minulla ei ole pokerinaamaa.”

Linfesty kertoo, että hänen poistamisensa vip-aitiosta tapahtui hyvin määrätietoisesti.

”Näin [naisen] saapuvan vasemmalta ja kuulin vain hänen sanovan, että hän ottaa minun paikkani. Tiesin, että minut poistetaan, koska en ole tarpeeksi innostunut. En yrittänyt vastustella, lähdin vain.”

Katsomosta poistamisen jälkeen Linfesty ohjattiin hänen kertomansa mukaan paikallisen poliisin ja salaisen palvelun agenteilta näyttävien miesten luokse auditorion laidalle. Hänen henkilöllisyytensä tarkastettiin ja häntä pyydettiin lähtemään ”ystävällisellä tavalla ja olemaan palaamatta.”

”En tiedä, mitä minulle olisi tehty, jos en olisi lähtenyt. En halunnut saada aikaan enempää kohtausta kuin jo oli tapahtunut.”

Rakennuksen ulkopuolella hän kertoo kuulleensa ystäviltään ”trendaavansa”. Pian ”ruutupaitakundista” tuli maanlaajuisesti tunnettu hahmo, kun hän pääsi uutisiin paikallisesti ja jopa CNN:n ohjelmaan.
Mitä ”ruutupaitakundi” aikoo seuraavaksi?

”Internetjutut kuolevat nopeasti”, Linfesty kommentoi The Washington Postille.

Mutta äänestää hän aikoo heti, kun mahdollista. Hän on aina tuntenut kiinnostusta politiikkaan.

”Pidän siitä, että tiedän, mitä tapahtuu.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Donald Trump
 • Yhdysvallat
 • Internet
 • Elisa Rimaila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Eristetyn ja turisteilta kielletyn intialaissaaren heimolaiset surmasivat amerikkalaisturistin nuolilla

  2. 2

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  3. 3

   Mikä Sipoonrannassa meni pieleen? Piti tulla eliittikaupunginosa, tuli keskeneräinen joutomaa – ”Mehän siis hengitämme hiekkaa”

  4. 4

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  5. 5

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  6. 6

   ”Syksyn suurin rakkausreality” Love Island on ohi ja lopulta yllätyspari vei voiton – tämä sarjasta jäi käteen

  7. 7

   Ruoka on nykyään niin steriiliä, että siinä ei ole enää edes meille hyödyllisiä bakteereja, sanoo elintarvike­professori

  8. 8

   Lelusalakuljettajana tunnettu Rami Adham tuomittiin vankeuteen – Hyväntekeväisyyteen tarkoitetuilla rahoilla ostettiin siirtolapuutarhamökki

  9. 9

   Mies jäi nousussa olleen lentokoneen alle kiitoradalla Moskovassa – kone jatkoi Ateenaan

  10. 10

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  2. 2

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  3. 3

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  4. 4

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  5. 5

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  6. 6

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  7. 7

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  9. 9

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  10. 10

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  9. 9

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  10. 10

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  11. Näytä lisää