Ulkomaat

Ruotsidemokraatteja Husbyn maahanmuuttajalähiössä äänestänyt Karina, 70, toivoo maansa ottavan mallia Suomesta: ”Ruotsin pitäisi olla kovempi, niin kuin Suomi”

HS seurasi äänestystä kahdella äänestyspaikalla Tukholmassa. Vauraassa Birkastanissa pelättiin, että ruotsidemokraattien nousulla voi olla vakavia seurauksia. Valtaosaltaan ulkomaalaistaustaisessa Husbyssä ruotsidemokraateille löytyi myös ymmärrystä.

Tukholma.

Tukholman luoteispuolella sijaitsevassa Husbyn lähiössä äänestyspaikalle saapuu sunnuntaina päivällä kansalaisia tasaisena virtana. Ruotsi äänestää sunnuntaina valtiopäivävaaleissa, jotka ovat poikkeuksellisen jännittävät nationalistipuolue ruotsidemokraattien nousun vuoksi.

Äänestyspaikkana toimivalla koululla Husbyssä kuulee enemmän muita kieliä kuin ruotsia – Husbyn asukkaista ulkomaalaistaustaisia on yli 86 prosenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Juuri äänestänyt Karina, 70, on sitä mieltä, että maahanmuuttajia on Ruotsissa jo liikaa. Hänen äänensä meni ruotsidemokraateille – ja ihailunsa Suomelle.

”Suomella on maahanmuutolle kovemmat rajat. Ruotsin pitäisi olla kovempi, niin kuin Suomi on”, Karina sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miten Suomi on kovempi?

”Paljonko teille tuli turvapaikanhakijoita? Mistä se johtuu, että heitä tuli meille niin paljon enemmän?”

Ruotsiin saapui vuoden 2015 suuressa siirtolaisaallossa noin 160 000 turvapaikanhakijaa, Suomeen 32 000.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsidemokraatit sai viime vaalissa noin 13 prosenttia äänistä. Nyt osa kyselyistä ennustaa puolueelle jopa yli 20 prosenttia äänistä. Jos mielipidemittausten ennustama ”ruotsalainen jytky” toteutuu, koko Ruotsin selkeisiin blokkeihin perustuva poliittinen järjestelmä natisee liitoksissaan.

Karinan mielestä maahanmuuttajat ovat Ruotsille jo liian suuri taakka. Sukunimeään hän ei kerro, eikä valokuvaa hänestä saa ottaa – hän pelkää, että hänen autonsa muuten poltettaisiin.

Yllättäen poliittisen kentän vastakkaista laitaa edustava marokkolaistaustainen Houria on Karinan kanssa samaa mieltä. Hänen äänensä saa sosiaalidemokraateista vasemmalla oleva Vänsterpartiet. Silti Houria ymmärtää niitä ruotsalaisia, joiden mielestä maahanmuuttajia on jo liikaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ruotsalaiset eivät selviydy enää. He ovat kilttejä, mutta kun tulee liikaa väkeä, he eivät jaksa enää”, 28 vuotta Ruotsissa asunut neljän lapsen äiti sanoo.

Poliisi on määritellyt Husbyn yhdeksi Ruotsin ”erityisen haavoittuvista alueista”. Se tarkoittaa muun muassa, että alueella on runsaasti rikollisuutta ja poliisin on vaikea suorittaa tehtäviään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka vaalipäivänä lämpimän syysauringon loisteessa Husby ei näytä maineensa veroiselta, myös Houria on huolestunut turvallisuudesta. Hänelle näissä vaaleissa se on yksi tärkeimmistä teemoista.

Pari viikkoa sitten hän näki kotikulmillaan keskellä kirkasta päivää taskuvarkaita kähveltämässä jotain kadulla kulkeneen miehen taskusta.

”Me olemme peloissamme, emme uskalla mennä enää iltaisin ulos”, koululaisten iltapäiväkerhon ohjaajana työskentelevä Houria sanoo.


Houria on aiemmin äänestänyt sosiaalidemokraatteja, mutta pettynyt heidän aikaansaannoksiinsa etenkin turvallisuuden parantamisessa. Siksi hän ottaa nyt askeleen vasemmalle.

Vaikka Houria on ruotsidemokraattien kanssa samaa mieltä siitä, että maahanmuutolle pitää asettaa rajat, hän korostaa, että siitä on ollut Ruotsille myös paljon hyötyä.

”Maahanmuuttajat ovat rakentaneet tämän maan! Mitä Ruotsi oli ennen heidän tuloaan? Pelkkää perunamuusia ja makkaraa!”

Husbyn koulussa äänestänyttä Mikal Alemia pelottaa, että jos ruotsidemokraatit voittavat vaalit, muiden kuin perunamuusia ja makkaraa edustavien elämä käy entistä vaikeammaksi.


24-vuotias Alem muutti Ruotsiin Etiopiasta 11 vuotta sitten. Hänen mielestään joillekin ruotsalaisille hän tulee olemaan ikuisesti maahanmuuttaja, vaikka asuisi Ruotsissa kuinka kauan.

”Jo nyt minua ei päästetä sisään joihinkin baareihin koska olen tumma”, husbyläinen sanoo.

”Ruotsissa on paljon ihmisiä, jotka tuomitsevat meidät ulkonäön perusteella – mutta eivät tietenkään kaikki.”

Husbyssä työttömyys on korkeampi ja keskitulo huomattavasti alempi kuin Tukholmassa keskimäärin.

Toisenlainen maailma on Birkastanissa, lähellä Tukholman keskustaa. Alue on hyvinvoivaa, eikä ruotsidemokraattien ymmärtäjiin helposti törmää.

Birkastanissa äänestäjien rinnan alla vaikutti kihelmöivän selvästi enemmän jännitystä kuin aikaisemmissa vaaleissa.

”Tämä on todella tärkeä vaali. Tällä voi olla Ruotsille vakavia seurauksia”, sanoi teknologiayrityksen konsultti Bodil Sidén, joka saapui äänestämään miesystävänsä ja koiransa kanssa. ”Meillä on parlamentissa muukalaisvihamielinen puolue, joka kasvaa.”


Illalla odottavasta ääntenlaskennasta puhuttaessa Sidén ottaa vatsastaan kiinni. ”Kyllä jännittää, mutta tuntuu hyvältä, että nyt on itse äänestänyt.”

Aivan viime aikoina ruotsidemokraattien kannatus kyselyissä on kuitenkin hieman laskenut.

”Uskon, että ihmiset viime hetkellä tajuavat, että nyt on tosi kyseessä”, Sidén sanoi. Sidén olisi mieluusti nähnyt vaaleissa puhuttavan enemmän taloudesta ja uudesta teknologiasta. ”Nyt sitä puolta oli todella vähän.”


Vaalitilan edessä seisoo eri puolueiden edustajia jakamassa oman puolueensa äänestyslappua, joihin äänestäjät voivat sisällä äänestyskopissa panna ruksin oman ehdokkaansa nimen viereen.

Valtaosa nappaa lappunsa porvaripuolueiden kuten liberaalien tai kokoomuksen edustajilta. Ympäristöpuolueen ja ruotsidemokraattien edustajat saavat seistä rauhassa.


Theodor Elfström on tullut äänestämään isänsä Tomas Källmanin kanssa. Isä ja poika ovat molemmat sitä mieltä, että maahanmuutto on vienyt liikaa tilaa muilta tärkeiltä aiheilta.

Elfstörm pani merkille perjantai-illan SVT-skandaalin, joka sekin liittyi maahanmuuttopuheisiin. Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson sanoi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n väittelyssä, että tietyt maahanmuuttajat eivät tahdo millään löytää töitä, ”koska he eivät ole ruotsalaisia, koska he eivät ole sopeutuneet”.


SVT:n väittelyn vetäjä sanoi heti väittelyn jälkeen, että SVT sanoutuu irti Åkessonin lausunnosta. SVT:n tulkinta asiasta oli, että Åkesson saattoi syyllistyä kansaryhmää vastaan kiihottamiseen sanomalla, että maahanmuuttajat ylipäänsä eivät olisi ruotsalaisia.

Asiayhteydestä päätellen oli varsin selvää, että Åkesson puhui niistä vaikeimmin työllistyvistä maahanmuuttajista, joista edeltävätkin puoluejohtajat olivat puhuneet. Hän myös jatkoi puhettaan sanomalla, että Ruotsin pitäisi pitää paremmin huolta näiden ihmisten sopeutumisesta asettamalla selkeämpiä vaatimuksia. Ruotsidemokraattien linja on, että kenestä tahansa voi tulla ruotsalainen.

SVT kuitenkin pysyi päätöksensä takana.

Tämän vuoksi ruotsidemokraatit ei osallistu sunnuntaina SVT:n vaalivalvojaisiin. Ruotsidemokraatit on ollut SVT:n toiminnan vuoksi lisäksi yhteydessä Etyjin vaalitarkkailijoihin.

Elfstörmin mielestä Åkesson voi syyttää itseään.

”Hän mokasi. Hän puhui ensin ja ajatteli vasta sitten.”

Tämänkin äänestyspaikan lähelle on tullut hiljattain uusi vastaanottokeskus, mutta Källmania se ei häiritse. ”Monet muut kyllä pelkäävät tuntematonta.”

Elfströmiäkin jännittää. ”Jotkut sanovat jopa, että ruotsidemokraateista voisi tulla suurin puolue. Saa nähdä.”


Riskianalyytikko Felix Jansson ja tilintarkastuskonsultti Mikaela Holm ovat hekin seuranneet ruotsidemokraattien kasvua. Janssonille tärkeintä tässä vaalissa oli äänestää tiiviimmän EU-yhteistyön puolesta. Ruotsidemokraatit tahtoisi järjestää Ruotsin EU-jäsenyydestä kansanäänestyksen.

”Eihän se ikinä tule toteutumaan, mutta silti, se huolestuttaa”, Jansson sanoo.

Kansainvälisistä asioista on Ruotsin vaalissa puhuttu vähän. EU:n puolesta on jaksanut puhua lähinnä liberaalipuolue, joka haluaisi Ruotsin mukaan myös euroon. Siihen Jansson kuitenkin vetää rajan. ”Tuntuu, että menettäisimme siinä liikaa hallintaa omista asioistamme.”

Tästä artikkeista voit seurata myöhemmin illalla Ruotsin vaalien asetelmia ja vaalituloksen selviämistä. HS raportoi vaaleista koko päivän paitsi äänestyspaikoilla myös illan vaalivalvojaisissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsin vaalit
 • Ruotsi
 • Vaalit
 • Politiikka
 • Petja Pelli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  2. 2

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemus­gurujen hölyn­pölyyn, kärsijöitä ovat lapset, sanoo ravitsemus­terapeutti Reijo Laatikainen – ”Millaisen perinnön he jättävät?”

   Tilaajille
  3. 3

   Make istui tuomion toisen perään, eikä huuruisen elämän keskellä ollut kovin erikoista, että jalasta törrötti puukko – Nyt entinen elämä on Makelle työ, josta maksetaan

   Tilaajille
  4. 4

   Hyvä ruoka on Suomessa käsitetty väärin

  5. 5

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  6. 6

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  7. 7

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  8. 8

   Kun miehelle tulee ryppyjä, ne ovat syvempiä kuin naisilla – Asiantuntijat kertovat, miksi miesten ihoa täytyy hoitaa toisin kuin naisten ja mitkä tuotteet toimivat parhaiten

   Tilaajille
  9. 9

   Britannia ja EU löysivät alustavan sovun, mutta peli ei ole vielä pelattu: HS kokosi tärkeimmät kysymykset 585-sivuisesta brexit-sopimuksesta

  10. 10

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  3. 3

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  4. 4

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  5. 5

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  6. 6

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  7. 7

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  8. 8

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  9. 9

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  10. 10

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  10. 10

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kuuba kutsuu tuhansia lääkäreitä kotiin Brasiliasta – tuleva presidentti Bolsonaro kutsui heidän apuaan orjatyöksi
  3. Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemus­gurujen hölyn­pölyyn, kärsijöitä ovat lapset, sanoo ravitsemus­terapeutti Reijo Laatikainen – ”Millaisen perinnön he jättävät?” Tilaajille
  4. Tehoilta nosti Mikko Rantasen yksin NHL:n pistepörssin kärkeen – Laine ja Ovetškin jäivät maaleitta huippukohtaamisessa
  5. Entinen monopoliyhtiö ylistää kilpailua: ”Ruotsissa ei koskaan ole ollut näin paljon matkustajia junissa” – Nyt SJ yrittää Helsingin lähi­liikenteeseen
  6. Rallin maailmanmestaruudet ratkeavat pienessä australialaisessa Coffs Harbourissa, joka on kaukana kaikesta
  7. Kalifornian maastopaloissa on kuollut ainakin yli 50 ihmistä
  8. Tunti sitten
  9. Make istui tuomion toisen perään, eikä huuruisen elämän keskellä ollut kovin erikoista, että jalasta törrötti puukko – Nyt entinen elämä on Makelle työ, josta maksetaan Tilaajille
  10. A-maajoukkueen syksyn menestyskulku on henkilöitynyt päävalmentaja Markku Kanervaan: ”Olen ollut vähän hämmentynyt, mutta tietyllä tavalla otettu”
  11. Venäjä yrittää saada lännessä valtaa väkisin, Kiina käyttää rahaa – ja Kiina onnistuu
  12. Brittihallitukselta tuki brexit-sopimukselle, mutta pääministeri Mayn asema saattaa olla uhattuna
  13. Näytä lisää