Ulkomaat

Ruotsidemokraatteja Husbyn maahanmuuttajalähiössä äänestänyt Karina, 70, toivoo maansa ottavan mallia Suomesta: ”Ruotsin pitäisi olla kovempi, niin kuin Suomi”

HS seurasi äänestystä kahdella äänestyspaikalla Tukholmassa. Vauraassa Birkastanissa pelättiin, että ruotsidemokraattien nousulla voi olla vakavia seurauksia. Valtaosaltaan ulkomaalaistaustaisessa Husbyssä ruotsidemokraateille löytyi myös ymmärrystä.

Tukholma.

Tukholman luoteispuolella sijaitsevassa Husbyn lähiössä äänestyspaikalle saapuu sunnuntaina päivällä kansalaisia tasaisena virtana. Ruotsi äänestää sunnuntaina valtiopäivävaaleissa, jotka ovat poikkeuksellisen jännittävät nationalistipuolue ruotsidemokraattien nousun vuoksi.

Äänestyspaikkana toimivalla koululla Husbyssä kuulee enemmän muita kieliä kuin ruotsia – Husbyn asukkaista ulkomaalaistaustaisia on yli 86 prosenttia.

Juuri äänestänyt Karina, 70, on sitä mieltä, että maahanmuuttajia on Ruotsissa jo liikaa. Hänen äänensä meni ruotsidemokraateille – ja ihailunsa Suomelle.

”Suomella on maahanmuutolle kovemmat rajat. Ruotsin pitäisi olla kovempi, niin kuin Suomi on”, Karina sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miten Suomi on kovempi?

”Paljonko teille tuli turvapaikanhakijoita? Mistä se johtuu, että heitä tuli meille niin paljon enemmän?”

Ruotsiin saapui vuoden 2015 suuressa siirtolaisaallossa noin 160 000 turvapaikanhakijaa, Suomeen 32 000.

Ruotsidemokraatit sai viime vaalissa noin 13 prosenttia äänistä. Nyt osa kyselyistä ennustaa puolueelle jopa yli 20 prosenttia äänistä. Jos mielipidemittausten ennustama ”ruotsalainen jytky” toteutuu, koko Ruotsin selkeisiin blokkeihin perustuva poliittinen järjestelmä natisee liitoksissaan.

Karinan mielestä maahanmuuttajat ovat Ruotsille jo liian suuri taakka. Sukunimeään hän ei kerro, eikä valokuvaa hänestä saa ottaa – hän pelkää, että hänen autonsa muuten poltettaisiin.

Yllättäen poliittisen kentän vastakkaista laitaa edustava marokkolaistaustainen Houria on Karinan kanssa samaa mieltä. Hänen äänensä saa sosiaalidemokraateista vasemmalla oleva Vänsterpartiet. Silti Houria ymmärtää niitä ruotsalaisia, joiden mielestä maahanmuuttajia on jo liikaa.

”Ruotsalaiset eivät selviydy enää. He ovat kilttejä, mutta kun tulee liikaa väkeä, he eivät jaksa enää”, 28 vuotta Ruotsissa asunut neljän lapsen äiti sanoo.

Poliisi on määritellyt Husbyn yhdeksi Ruotsin ”erityisen haavoittuvista alueista”. Se tarkoittaa muun muassa, että alueella on runsaasti rikollisuutta ja poliisin on vaikea suorittaa tehtäviään.

Vaikka vaalipäivänä lämpimän syysauringon loisteessa Husby ei näytä maineensa veroiselta, myös Houria on huolestunut turvallisuudesta. Hänelle näissä vaaleissa se on yksi tärkeimmistä teemoista.

Pari viikkoa sitten hän näki kotikulmillaan keskellä kirkasta päivää taskuvarkaita kähveltämässä jotain kadulla kulkeneen miehen taskusta.

”Me olemme peloissamme, emme uskalla mennä enää iltaisin ulos”, koululaisten iltapäiväkerhon ohjaajana työskentelevä Houria sanoo.


Houria on aiemmin äänestänyt sosiaalidemokraatteja, mutta pettynyt heidän aikaansaannoksiinsa etenkin turvallisuuden parantamisessa. Siksi hän ottaa nyt askeleen vasemmalle.

Vaikka Houria on ruotsidemokraattien kanssa samaa mieltä siitä, että maahanmuutolle pitää asettaa rajat, hän korostaa, että siitä on ollut Ruotsille myös paljon hyötyä.

”Maahanmuuttajat ovat rakentaneet tämän maan! Mitä Ruotsi oli ennen heidän tuloaan? Pelkkää perunamuusia ja makkaraa!”

Husbyn koulussa äänestänyttä Mikal Alemia pelottaa, että jos ruotsidemokraatit voittavat vaalit, muiden kuin perunamuusia ja makkaraa edustavien elämä käy entistä vaikeammaksi.


24-vuotias Alem muutti Ruotsiin Etiopiasta 11 vuotta sitten. Hänen mielestään joillekin ruotsalaisille hän tulee olemaan ikuisesti maahanmuuttaja, vaikka asuisi Ruotsissa kuinka kauan.

”Jo nyt minua ei päästetä sisään joihinkin baareihin koska olen tumma”, husbyläinen sanoo.

”Ruotsissa on paljon ihmisiä, jotka tuomitsevat meidät ulkonäön perusteella – mutta eivät tietenkään kaikki.”

Husbyssä työttömyys on korkeampi ja keskitulo huomattavasti alempi kuin Tukholmassa keskimäärin.

Toisenlainen maailma on Birkastanissa, lähellä Tukholman keskustaa. Alue on hyvinvoivaa, eikä ruotsidemokraattien ymmärtäjiin helposti törmää.

Birkastanissa äänestäjien rinnan alla vaikutti kihelmöivän selvästi enemmän jännitystä kuin aikaisemmissa vaaleissa.

”Tämä on todella tärkeä vaali. Tällä voi olla Ruotsille vakavia seurauksia”, sanoi teknologiayrityksen konsultti Bodil Sidén, joka saapui äänestämään miesystävänsä ja koiransa kanssa. ”Meillä on parlamentissa muukalaisvihamielinen puolue, joka kasvaa.”


Illalla odottavasta ääntenlaskennasta puhuttaessa Sidén ottaa vatsastaan kiinni. ”Kyllä jännittää, mutta tuntuu hyvältä, että nyt on itse äänestänyt.”

Aivan viime aikoina ruotsidemokraattien kannatus kyselyissä on kuitenkin hieman laskenut.

”Uskon, että ihmiset viime hetkellä tajuavat, että nyt on tosi kyseessä”, Sidén sanoi. Sidén olisi mieluusti nähnyt vaaleissa puhuttavan enemmän taloudesta ja uudesta teknologiasta. ”Nyt sitä puolta oli todella vähän.”


Vaalitilan edessä seisoo eri puolueiden edustajia jakamassa oman puolueensa äänestyslappua, joihin äänestäjät voivat sisällä äänestyskopissa panna ruksin oman ehdokkaansa nimen viereen.

Valtaosa nappaa lappunsa porvaripuolueiden kuten liberaalien tai kokoomuksen edustajilta. Ympäristöpuolueen ja ruotsidemokraattien edustajat saavat seistä rauhassa.


Theodor Elfström on tullut äänestämään isänsä Tomas Källmanin kanssa. Isä ja poika ovat molemmat sitä mieltä, että maahanmuutto on vienyt liikaa tilaa muilta tärkeiltä aiheilta.

Elfstörm pani merkille perjantai-illan SVT-skandaalin, joka sekin liittyi maahanmuuttopuheisiin. Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson sanoi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n väittelyssä, että tietyt maahanmuuttajat eivät tahdo millään löytää töitä, ”koska he eivät ole ruotsalaisia, koska he eivät ole sopeutuneet”.


SVT:n väittelyn vetäjä sanoi heti väittelyn jälkeen, että SVT sanoutuu irti Åkessonin lausunnosta. SVT:n tulkinta asiasta oli, että Åkesson saattoi syyllistyä kansaryhmää vastaan kiihottamiseen sanomalla, että maahanmuuttajat ylipäänsä eivät olisi ruotsalaisia.

Asiayhteydestä päätellen oli varsin selvää, että Åkesson puhui niistä vaikeimmin työllistyvistä maahanmuuttajista, joista edeltävätkin puoluejohtajat olivat puhuneet. Hän myös jatkoi puhettaan sanomalla, että Ruotsin pitäisi pitää paremmin huolta näiden ihmisten sopeutumisesta asettamalla selkeämpiä vaatimuksia. Ruotsidemokraattien linja on, että kenestä tahansa voi tulla ruotsalainen.

SVT kuitenkin pysyi päätöksensä takana.

Tämän vuoksi ruotsidemokraatit ei osallistu sunnuntaina SVT:n vaalivalvojaisiin. Ruotsidemokraatit on ollut SVT:n toiminnan vuoksi lisäksi yhteydessä Etyjin vaalitarkkailijoihin.

Elfstörmin mielestä Åkesson voi syyttää itseään.

”Hän mokasi. Hän puhui ensin ja ajatteli vasta sitten.”

Tämänkin äänestyspaikan lähelle on tullut hiljattain uusi vastaanottokeskus, mutta Källmania se ei häiritse. ”Monet muut kyllä pelkäävät tuntematonta.”

Elfströmiäkin jännittää. ”Jotkut sanovat jopa, että ruotsidemokraateista voisi tulla suurin puolue. Saa nähdä.”


Riskianalyytikko Felix Jansson ja tilintarkastuskonsultti Mikaela Holm ovat hekin seuranneet ruotsidemokraattien kasvua. Janssonille tärkeintä tässä vaalissa oli äänestää tiiviimmän EU-yhteistyön puolesta. Ruotsidemokraatit tahtoisi järjestää Ruotsin EU-jäsenyydestä kansanäänestyksen.

”Eihän se ikinä tule toteutumaan, mutta silti, se huolestuttaa”, Jansson sanoo.

Kansainvälisistä asioista on Ruotsin vaalissa puhuttu vähän. EU:n puolesta on jaksanut puhua lähinnä liberaalipuolue, joka haluaisi Ruotsin mukaan myös euroon. Siihen Jansson kuitenkin vetää rajan. ”Tuntuu, että menettäisimme siinä liikaa hallintaa omista asioistamme.”

Tästä artikkeista voit seurata myöhemmin illalla Ruotsin vaalien asetelmia ja vaalituloksen selviämistä. HS raportoi vaaleista koko päivän paitsi äänestyspaikoilla myös illan vaalivalvojaisissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsin vaalit
 • Ruotsi
 • Vaalit
 • Politiikka
 • Petja Pelli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  3. 3

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  4. 4

   Sukupuoli-identiteetillä ei pidä vitsailla

  5. 5

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  6. 6

   Laulaja Janna Hurmerinta koki kaksi vuotta sitten elämässään suhdekatastrofin, joka nyt on luettavissa hänen uusista lauluistaan – mutta ei haastatteluista

  7. 7

   Kahdeksan ihmistä sai tuomiot Turun parkkimittarijutussa – työntekijät veivät mittareista satojatuhansia euroja

  8. 8

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  9. 9

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  10. 10

   Ahdistelusta syytetty tuomariehdokas Kavanaugh ryhtyi puolustustaisteluun Fox-kanavan haastattelussa – Toisteli samoja lauseita kerta toisensa jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  5. 5

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  6. 6

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  7. 7

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  8. 8

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  9. 9

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  10. 10

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää