Ulkomaat

Pahinta pelänneet demarit helpottuivat ääntenlaskun edetessä: ”Me voitamme!” iloitsi puolueen jäsen pomppiessaan vaalilaulun tahtiin

Ruotsin sosiaalidemokraateissa ja ruotsidemokraateissa tunnelmat olivat illan mittaan toistensa peilikuvat.

Alkuillasta ruotsidemokraatit olivat voitonriemuisia ja demarit vakavia. Kun keskiyö Suomen aikaa lähestyi, demarien tunnelma alkoi muistuttaa riehakasta. Ämyreistä pauhasi vaalilaulu ”Vi är starkare tillsammans” (Olemme vahvempia yhdessä) ja osa väestä tanssi riemuissaan iskelmän tahtiin.

”Me voitamme!” selitti kappaleen tahtiin pomppiva puolueen jäsen Petra Palmén.

”Tuloksemme on parempi kuin ennustettiin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun äänistä oli laskettu lähes kaikki, vasemmistoblokki olisi saamassa täpärästi enemmän paikkoja valtiopäiville kuin oikeiston allianssi. Lisäksi ruotsidemokraatit olisivat saamassa pienemmän voiton kuin alkuillasta näytti ja jäämässä kolmanneksi puolueeksi.

Ruotsidemokraattien valvojaisissa taas tunnelma hiljentyi illan mittaan.

Heti ensimmäisten tulosten tultua sosiaalidemokraatit alkoivat korostaa sitä, että puolue näytti kaikesta huolimatta jäävän selkeästi suurimmaksi puolueeksi.

”Jos ennuste osoittautuu samaksi kuin lopullinen vaalitulos, olemme kuitenkin vielä suurin puolue”, sanoi maatalousministeri Sven-Erik Bucht Helsingin Sanomille.

Samaan tukeutuivat myös vaalivalvojaisissa Suomen demareita edustavat puoluesihteeri Antton Rönnholm ja toinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta.

”Ratkaisevaa on se, että sosiaalidemokraateilla on iso kaula seuraavaan”, Feldt-Ranta sanoi. Kun äänistä oli laskettu melkein kaikki, sosiaalidemokraatit johtivat noin kahdeksalla prosenttiyksiköillä seuraavana tulevaa maltillista kokoomusta.

Alkuillasta tunnelma sosiaalidemokraattien vaalivalvojaisissa oli varsin vakava.

Kun ruotsidemokraatit juhlivat Kristall-nimisessä yökerhossa Tukholman keskustassa, sosiaalidemokraatit olivat kokoontuneet Liljeholmenilla olevaan vanhaan väri- ja saippuatehtaaseen, joka on sittemmin muutettu kulttuurikeskukseksi. Rakennus pystytettiin 1889, samana vuonna jolloin perustettiin myös Ruotsin sosiaalidemokraattinen puolue.

Ennen vaaleja puolueelle povattiin historiallista vaalitappiota. Vaikka tulos lopulta nousi synkimpiä ennusteita paremmaksi, tulos on silti puolueen huonoin sataan vuoteen.

Ennen tulosten saapumista sosiaalidemokraattien jäsen ja maakuntavaaliehdokas Ludvig Fahlvik, 29, ilmoitti olevansa ”poliittisesti masentunut”. Hän odotti vaalitulosta kohtaloonsa alistuneena ja pessimistisenä.


”Kaikki sanovat, että meillä tulee olemaan paljon työtä edessämme, mutta minä en usko, että pystymme siihen”, Fahlvik huokasi.

Fahlvikin mielestä vaalikeskustelu on pyörinyt täysin niiden teemojen ympärillä, jotka hyödyttävät ruotsidemokraatteja.

”Tärkeät kysymykset taloudesta ja muista yhteiskunnallisista asioista on työnnetty taka-alalle ja sen sijaan on puhuttu maahanmuutosta erittäin mustavalkoisesti”, hän sanoo.

Lähes kaikkialla muualla Euroopassa vasemmisto on kokenut karvaita äänikatoja. Fahlvikin mielestä Ruotsin sosiaalidemokraatit on sulkenut silmänsä siltä, että näin voi käydä myös Ruotsissa.

Ja nyt hän pelkää, että se tapahtuu hänen silmiensä edessä.

”Aion siemailla viiniä ja ottaa tilanteen tyynesti.”


Ruotsidemokraattien vaalivalvojaisissa taas tunnelma oli katossa siinä vaiheessa, kun alustavat tulokset näyttivät puolueelle lähes 20 prosentin kannatusta.

Lue täältä mukana ruotsidemokraattien valvojaisissa olleiden Suomen perussuomalaisten edustajien kommentit.

Baaritiskin äärellä hörppi vettä lasista pitkä, iloinen ja ruskettunut mies. Hän on puoluesihteeri Richard Jomshof, jolla on monen ruotsidemokraatin tavoin suomalaista taustaa. Syntyessään hänen sukunimensä oli vielä Lohikoski.

Mihin tulokseen olisit tyytyväinen?

”Minä olen arvannut noin 20 prosentin tulosta. Sen rajan ylittämisellä olisi suuri psykologinen merkitys.”, hän sanoo.


Vaalien jälkeen on hyvin mahdollista, että hallituksen muodostamista pääsee yrittämään kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson. Hän on toistaiseksi kieltäytynyt neuvottelemasta ruotsidemokraattien kanssa.

Ilman ruotsidemokraattien tukea hänen on kuitenkin vaikea nousta pääministeriksi.

Mitä ruotsidemokraatit häneltä aikoo vaatia?

”Totta kai meillä on vaateita. Ne liittyvät etenkin maahanmuutto- ja rikollisuuspolitiikkaan”, Jomshof sanoo.

Jomshofin mukaan vaatimuslista on jo laadittu. Ruotsidemokraatit on sanonut vaalikampanjassa esimerkiksi, että Ruotsin pitäisi lopettaa toistaiseksi myös kiintiöpakolaisten vastaanottaminen.

Jomshof ei suinkaan ole ainoa ruotsidemokraattien poliitikko, jolla on suomalaista taustaa. Hän ei kuitenkaan osaa selittää, miksi maahanmuuttokriittisessä puolueessa on niin paljon maahanmuuttajia itänaapurista.

”En osaa sanoa, se on todella hyvä kysymys”, hän sanoo hetken hiljaisuuden jälkeen.

”Ehkä suomalaisilla on enemmän sisua kuin ruotsalaisilla. Uskalletaan ottaa hieman enemmän kantaa ajattelematta seurauksia.”

Ruotsidemokraatit haluaa poistaa Ruotsista kaksoiskansalaisuuden. Aluksi puolue vahvisti HS:lle, että tavoitteeseen ei sisälly poikkeuksia. Hieman myöhemmin puolue kuitenkin korjasi sanomisiaan ja myönsi asiassa pohjoismaalaisille poikkeuksen.

Ruotsissa asuu yli satatuhatta ihmistä, joilla on Suomen kansalaisuus.  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsin vaalit
 • Ruotsi
 • Petja Pelli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Yle: Pääministeri Sipilä suuttui kokoomuksen syytöksistä Soini-äänestyksessä – ”Eilen rajani ylitettiin”

  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  6. 6

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  7. 7

   Paavi tulee vierailulle Baltiaan, jossa häntä odottavat kymmenet­tuhannet ihmiset – Vierailua himmentää paljastus, jollaista Latvian katolinen kirkko ei ole koskaan kokenut

  8. 8

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  9. 9

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  10. 10

   Soinin luottamusäänestys synnytti poikkeuksellisen riidan kokoomuksen ja keskustan välille – kenen arvoja pääministeri oikeastaan kommentoi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  3. 3

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  4. 4

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  5. 5

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  6. 6

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  7. 7

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  9. 9

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tiedustelujohtaja sai potkut, mutta hänet siirrettiinkin parempaan pestiin – Saksan demarit suuttuivat johtajalleen niin, että uhkaavat nyt kaataa hallituksen
  3. Tua Forsströmin viidestoista runokokoelma on täynnä lapsen poissaoloa
  4. Mauri-myrsky puhaltaa Itämerelle jopa 8-metrisiä aaltoja – Kaatuvat puut tuottavat maalla palokunnille töitä
  5. Aki Ollikainen kerää HS:n kriitikolta ylistyksiä: ”Hän kykenee kirjoittamaan ihan mitä tahansa”
  6. Paavi tulee vierailulle Baltiaan, jossa häntä odottavat kymmenet­tuhannet ihmiset – Vierailua himmentää paljastus, jollaista Latvian katolinen kirkko ei ole koskaan kokenut
  7. Tiger Woodsilla on taas paikka katkaista viiden vuoden voitoton jakso – kovin haastaja on golfin olympiavoittaja ja maailmanrankingin ykkönen
  8. Ruotsinlaivat kulkevat Mauri-myrskystä huolimatta – ”Kannattaa ottaa matkapahoin­vointilääke”
  9. ”Täydellisyyttä hiponut esitys” – Suomalaisen barokkiorkesterin ja keskieurooppalaisten laulusolistien esittämä Händelin oratorio soi upeasti
  10. Kuinka monta euroa helsinkiläisten verotettavat vuositulot olivat keskimäärin vuonna 2016? Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  11. Yle: Pääministeri Sipilä suuttui kokoomuksen syytöksistä Soini-äänestyksessä – ”Eilen rajani ylitettiin”
  12. Näytä lisää