Ulkomaat    |   Kommentti

Ruotsidemokraatit eivät saaneet odottamaansa jymytulosta, mutta silti he voittivat paljon – Puolueen eristämistä vallan ulkopuolelle on vaikea enää perustella

Tänä yllätysten ja uutuuksien vaalisyksynä olisi vain tyypillistä, että nyt jouduttaisiin käymään useampi kierros tai jopa uudet vaalit. Tästä se politikointi vasta alkaa, kirjoittaa HS:n Tukholman-kirjeenvaihtaja Petja Pelli.

Tukholman keskustan yökerhossa tunnelma oli alkuillasta kuin lapsella jouluaattona: lahjoja on tulossa – kysymys kuuluu vain, että kuinka paljon. Maahanmuuttokriittinen nationalistipuolue ruotsidemokraatit odotti vaalivalvojaisissaan jymytulosta.

Ruotsidemokraatti toisensa jälkeen arvioi HS:lle, että kannatus nousee 20 prosentin tuntumaan tai ehkä ylikin.

Näin uskoivat alkuillasta myös juhliin saapuneet perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari.

Puolen yön lähestyessä tunnelma hiljeni. Hienoinen pettymys valtasi alaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsidemokraateista ei tullutkaan Ruotsin toisiksi suurinta puoluetta. Kannatus näytti jäävän alle 18 prosentin, kun ääntenlasku oli pitkällä. Kokoomus kiilasi ohi noin 20 prosenttiin ja ruotsidemokraattien vihaamat demarit saivat selvästi suurimman paikkamäärän ja jonkinmoisen torjuntavoiton 28 prosentin tuloksellaan.

Lue uutinen Ruotsin vaalien tuloksista tästä.

Tulos oli demareilla yli satavuotisen historian huonoin, mutta silti paljon parempi kuin puolue pelkäsi.


Ruotsidemokraattien arkkivihollinen ympäristöpuolue näytti sekin pysyvän nipin napin valtiopäivillä.

Kevyestä pettymyksestään huolimatta ruotsidemokraatit voittivat paljon. He olivat vaalin suurin kannatuksen kasvattaja, ja he nousivat Ruotsin politiikassa näin kolmen suuren joukkoon. Lisäksi vasemmistopuolueiden ja oikeistopuolueiden yhteenlasketut paikkamäärät näyttivät päätyvän hyvin lähelle tosiaan, mikä vahvistaa entisestään ruotsidemokraattien vaa’ankieliasemaa. Ilman heitä ei enemmistöjä ole helppo muodostaa.

Neljä vuotta sitten syntynyt poliittinen takalukko vahvistui. Samalla Ruotsi liittyi Norjan, Tanskan ja Suomen joukkoon maana, jossa selkeästi maahanmuuttokriittinen puolue on noussut lähelle perinteisten suurpuolueiden kannatuslukuja.

Ruotsidemokraatit pääsivät Ruotsin valtiopäiville 2010. Vuonna 2014 myöhemmin ne yli kaksinkertaistivat tuloksensa. Nyt tulos kasvoi taas aimo harppauksen. Ruotsin muiden puolueiden vastaus on tähän asti ollut puolueen eristäminen varsinkin valtakunnanpolitiikassa.

Nyt eristäminen alkaa käydä entistä mahdottomammaksi, koska sitä on demokraattisessa maassa enää vaikea perustella. Ruotsidemokraatteja äänesti lähes joka viides äänestänyt ruotsalainen.Toistaiseksi ruotsidemokraateille ei ole annettu edes valiokuntien puheenjohtajapaikkoja. Jos ja kun kokoomuksen Ulf Kristersson haluaa yrittää muodostaa hallituksen, hänen on löydettävä joku tapa neuvotella ruotsidemokraattien kanssa. Kristersson on kuitenkin sanonut, ettei hän aio tehdä ruotsidemokraattien kanssa yhteistyötä.

Ruotsidemokraattien lisäksi vaaleissa kasvoivat muutkin puolueet, jotka keskittyivät vaalissa ideologiasta ja arvoista puhumiseen – vaikka nuo arvot olivatkin aika lailla päinvastaisia. Vasemmistopuolue ja keskusta ovat nyt molemmat noin kahdeksan prosentin puolueita.

Vasemmistopuolueen Jonas Sjöstedt puhui palavasta tuloerojen tasoittamisesta, ja keskustan Annie Lööf taas oli Åkessonin sinnikkäin kriitikko maahanmuuttajiin ja ihmisarvoon liittyvissä keskusteluissa. Lööf toisteli väittelyissä, että nämä ovat arvovaalit. Siinä hän taisi olla oikeassa.

Vähemmän selkeästi profiloituneet perinteiset valtionhoitajapuolueet sosiaalidemokraatit ja kokoomus ottivat takapakkia.

Jos selkeän arvoviestin puolueet olivat voittajia, vähemmän selkeä on viesti siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Se tiedetään, että ensimmäisen kerran valtiopäivät kokoontuvat 24. syyskuuta. Ne valitsevat puhemiehen, joka alkaa tunnustella hallituksen muodostamista. Hänellä on siihen käytössään neljä yritystä. Pääministeri ei saa saada valtiopäiviltä ei-äänten enemmistöä, jotta hän tulisi valituksi.

Aina aikaisemmin yksi yritys on riittänyt. Tänä yllätysten ja uutuuksien vaalisyksynä olisi vain tyypillistä, että nyt jouduttaisiin käymään useampi kierros tai jopa uudet vaalit. Tästä se politikointi vasta alkaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Politiikka
 • Petja Pelli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  3. 3

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  4. 4

   Amerikkalaisnuoret imevät nyt myrkkyä muistitikusta – Sähkötupakka Juulista tuli trendipahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  6. 6

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  7. 7

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  8. 8

   Ajatushautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleissitovuus aiheuttaa monenlaista haittaa Suomen taloudelle”

  9. 9

   Hyvää parisuhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lastenkasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  10. 10

   Kaupat ovat paisuneet hehtaarihalleiksi, joissa tarvitaan suunnistajan taitoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää