Ulkomaat

Donald Trump oli jo luonnostellut twiitin, joka olisi saattanut syöstä Yhdysvallat sotaan Pohjois-Korean kanssa – Mutta jätti sen kuitenkin lähettämättä

Alkuvuodesta tapahtuneen twiittivälikohtauksen aikaan Pentagonin johto oli kauhuissaan ja hälytysvalmiudessa, kertoo palkittu toimittaja Bob Woodward. Hän on kirjoittanut Trumpin hallinnosta tällä viikolla julkaistavan kirjan.

Peking

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Pohjois-Korealle uhitteleva twiitti oli valmiiksi kirjoitettu ja lähettämistä vaille valmis.

Kun Yhdysvaltain sotilaallinen johto kuuli sen sisällöstä, alkoi paniikki.

Tuo yksi ainoa twiitti olisi voinut sytyttää sodan, totesi kaksinkertainen Pulitzer-voittaja Bob Woodward CBS-kanavan haastattelussa sunnuntaina.

Kokenut journalisti Woodward puhui Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean välisen ydinasekiistan vaarallisimmista hetkistä CBS-kanavan Sunday Morning -lähetyksessä viikonloppuna.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Twiittivälikohtaus tapahtui vuoden 2018 alussa.

”Hän oli luonnostellut twiitin, jossa sanottiin, että ’aiomme vetää sotilaiden perheenjäsenet pois Etelä-Koreasta – – siellä olevien 28 000:n perheenjäsenet’”, Woodward kertoi.

Etelä-Koreassa asuvia Yhdysvaltain kansalaisia on parin viime vuoden aikana koulutettu evakuoinnin varalta. Jos evakuointi todella tapahtuisi, se tarkoittaisi tilanteen olevan äärimmäisen vakava.


Presidentti Trump ei kuitenkaan koskaan lähettänyt twiittiä.

CBS:n mukaan syy siihen oli pohjoiskorealaisilta jo aiemmin tullut epävirallinen viesti, että vastaavansisältöinen viesti luettaisiin suorana ilmoituksena siitä, että Yhdysvallat valmistautuu iskemään.

Kanta oli Trumpin tiedossa. Jos hän olisi julkaissut viestin, se olisi ollut luettavissa ikään kuin sodanjulistuksena.

Myös kansainväliset asiantuntijat ovat useaan otteeseen todenneet, että evakuointi olisi vakavasti otettava merkki Yhdysvaltain mahdollisesta iskusta Pohjois-Koreaan. Yhdysvaltain liittolaisen Etelä-Korean pääkaupunki Soul olisi todennäköinen ensimmäinen kostoiskun kohde.

Haastattelu ei kerro yksityiskohdista, mutta ilmeisesti Trump päätti lopulta hillitä somesormeaan ja jätti valmiiksi luonnostellun twiitin lähettämättä.

Trumpin päätöstä odottaessaan Pentagonissa oltiin hälytysvalmiudessa.

Woodward kertoi haastattelussa, että maan sotilasjohto oli kauhuissaan ajatellen, että ”hyvä luoja, yksi twiitti, ja me tiedämme, että pohjoiskorealaiset lukevat sen ilmoituksena välittömästä iskusta”.

On mahdollista, että siinä tapauksessa Pohjois-Korea olisi pyrkinyt iskemään ensin.


Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välit ovat olleet paremmalla tolalla kesäkuun huippukokouksen jälkeen.

Pohjois-Korea juhli 70-vuotissyntymäpäiväänsä sunnuntaina ja Trump kehui juhlaparaatia, sillä siinä ei esitelty ydinohjuksia, kuten usein aiemmin on ollut tapana.

Woodwardin mukaan Trump paljasti myös yhden suosikkitwiiteistään. Trump kirjoitti vuosi sitten lokakuussa, että silloinen ulkoministeri Rex Tillerson ”tuhlaa aikaansa yrittäessään neuvotella pikku rakettimiehen kanssa”.

Sen jälkeen Trump oli todennut entiselle henkilökunnan sihteerille Rob Porterille, että se saattoi olla hänen ”paras twiittinsä koskaan”.

Bob Woodward on ollut viime aikoina laajalti esillä, sillä hän on kirjoittanut Trumpista kirjan, joka julkaistaan tiistaina.

The Fear (Pelko) -kirja perustuu lehden mukaan virkamiesten ja muiden presidentinhallinnon kärkihahmojen haastatteluihin sekä kokousmuistiinpanoihin, päiväkirjoihin ja hallituksen asiakirjoihin.

Samassa kirjassa kerrotaan muun muassa Trumpin antaneen tappokäskyn Syyrian presidentistä Bashar al-Assadista.

Korjaus 11.9. kello 11.26: Woodwardin mukaan Trumpin luonnostelemassa twiitissä ei puhuttu yhdysvaltalaisten sotilaiden vaan näiden perheenjäsenten vetämisestä pois Etelä-Koreasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  3. 3

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  4. 4

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  5. 5

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  6. 6

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  7. 7

   ”Vuosikymmenen löytö” – Portugalista löytyy satoja vuosia vanha hylky

  8. 8

   Uhkaako ulkomainen maanomistus Suomen turvallisuutta? Sotilasasiantuntijan mukaan keskustelussa olisi syytä painaa jarrua

  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   Keskustan eduskuntaryhmä kutsuttu koolle Kesärantaan – Iltalehden mukaan aiheena hallitustyö kokoomuksen kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  9. 9

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  10. 10

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Keskustaministerit yrittävät kiirehtiä puolueen mielen mukaista ilmastosuunnitelmaa – ”Onko tarkoitus sitoa seuraavan hallituksen kädet?”
  3. Venäläiskaksikko oli ”lomailemassa Lontoossa”, kun he saivat villin idean – entisen agentin myrkytyksestä he eivät kuitenkaan muista mitään
  4. Jääkiekon liigaseurojen tuloskunto tökkii – HIFK:n juhlaottelu toi isot kulut: ”Halusimme järjestää sellaiset juhlat, joihin fanit pääsevät mukaan”
  5. ”Vuosikymmenen löytö” – Portugalista löytyy satoja vuosia vanha hylky
  6. Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi” Tilaajille
  7. Paavi vierailee tänään Virossa, jossa hän on erityisessä suosiossa Neuvostoliiton takia – suora lähetys Tallinnasta kello 9.50
  8. Lauri Markkasen punttikuuri toi aimo annoksen massaa – yksi selvä kehityskohde alkavalle kaudelle: ”Olen aina johtanut esimerkilläni”
  9. Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”
  10. Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?
  11. Instagramin perustajat lähtevät yhtiöstään – Bloomberg: Taustalla erimielisyydet Facebookin Zuckerbergin kanssa
  12. Näytä lisää