Ulkomaat

Mitä Ruotsissa nyt tapahtuu? Demareiden ja kokoomuksen yhteistyö kolmatta voimaa vastaan olisi ”maanjäristys”, sanoo tutkija

Lopullinen äänitulos selviää keskiviikkona, ja ulkomailta tulevat äänet voivat vielä muuttaa tulosta.

Ruotsin parlamenttivaalien alustavat tulokset ennakoivat erittäin vaikeita hallitusneuvotteluja. Punavihreä blokki on alustavan ääntenlaskun perusteella saanut 40,6 prosenttia äänistä, kun taas porvariblokki sai 40,3 prosenttia äänistä. Ruotsidemokraatit sai 17,6 prosenttia äänistä.Punavihreä blokki ja porvariblokki ovat niin tasavertaisia ja silti kaukana enemmistöstä, että jonkun on petettävä lupauksiaan hallituksen muodostamiseksi, sanoo Pohjoismaiden tutkimuksen dosentti Johan Strang Helsingin yliopistosta. Kaikki puolueet ovat sanoutuneet irti yhteistyöstä nationalistipuolue ruotsidemokraattien kanssa, mutta blokkirajat ylittävä hallitus vaatisi myös lupausten syömistä puolin ja toisin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue tästä kirjeenvaihtajan kommentti: Ruotsidemokraattien eristämistä vallan ulkopuolelle on vaikea enää perustella.

Ydinrooli hallituksen muodostamisessa on nyt keskisuurilla porvaripuolueilla, eli keskustapuolueella ja liberaaleilla, Strang arvioi. Todennäköisesti vaalilupaustensa pettäjät löytyvät myös näistä leireistä. Suuri kysymys kuuluu, miten se tapahtuu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Lähtevätkö ne Stefan Löfvenin mukaan vasemmistohallitukseen vai hyväksyvätkö ne sen, että porvarihallitus nojaa ruotsidemokraattien tukeen”, Strang pohtii.


Porvaripuolueista koostuvan allianssin olisi haettava tukea ruotsidemokraateilta, jos se haluaa saada ehdotuksiaan läpi parlamentissa ilman myönnytyksiä punavihreille.

Se olisi myrkkyä keskustapuolueelle ja liberaaleille, jotka haluavat profiloitua inhimillisinä porvarivaihtoehtoina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Keskustapuolue ja liberaalit ottivat jyrkästi etäisyyttä ruotsidemokraattien Jimmy Åkessoniin”, Strang sanoo. ”Mielestäni Ulf Kristersson [maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja] näytti hieman kiusaantuneelta.”

Allianssijohtajien julkisista kannanotoista huolimatta osa kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kannattajista olisi valmiita yhteistyöhön ruotsidemokraattien kanssa, sanoo mediatutkija ja sukupuolentutkimuksen professori Anu Koivunen.

Keskusta ja liberaalit taas menettäisivät uskottavuutensa, jos ne seuraisivat kokoomusta ruotsidemokraatteja myötäilevään hallitukseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tämä on hirveän vaikea tilanne, koska allianssissa on sisäistä vetoa niin vahvasti eri suuntiin”, Koivunen sanoo.

”Jos kokoomus ei lähde kaatamaan Löfveniä hinnalla millä hyvänsä, osa jo vihaisista äänestäjistä hylkää puolueen, mutta jos yhteistyö ruotsidemokraattien puoleen avataan, niin kylki vuotaa keskustaan ja liberaaleihin, ehkä blokkirajankin yli.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy


Ruotsissa ei ole tapana ylittää vasemmisto–oikeisto-rajaa hallitusneuvotteluissa, mutta tällä kertaa puolueiden on tehtävä yhteistyötä yli blokkirajojen, mikäli ne haluavat rajoittaa kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi kasvaneen ruotsidemokraattien vaikutusvaltaa.

Punavihreässä hallituksessa ollut ympäristöpuolue voisi tukea allianssiblokkia, mutta sekään ei riittäisi enemmistöhallitukseen, koska ympäristöpuolue menetti vaaleissa paljon ääniä. Vasemmistopuolueelta tuen hakeminen ei tule porvareille kuuloonkaan, sanoo Strang.

”Vasemmistopuolue on allianssille yhtä paha kuin ruotsidemokraatit”, Strang sanoo.

”Oikeastaan demarit on ainoa puolue, joka hyödyttäisi allianssia hallitusneuvotteluissa. Mutta olisi ennenkuulumatonta, että demarit suostuisivat tukipuolueen rooliin Ruotsissa.”

Keskustapuolue ja liberaalit voisivat myös pettää lupauksensa allianssille ja siirtyä tukemaan punavihreää hallitusta. Sekin olisi kipeä päätös puolueille, mutta ei mahdotonta.

”Keskusta ja liberaalit ovat aiemminkin tehneet yhteistyötä demareiden kanssa”, Strang sanoo.

Sen sijaan demareiden ja kokoomuksen yhteistyö hallituksessa jotain kolmatta voimaa vastaan olisi ”maanjäristys”, sanoo Strang.

Kokeile tästä, minkä puolueiden äänillä päätöksiä syntyisi:Vaali-illassa oli Strangin mielestä monta yllätystä.

”KD:n suosion kasvu yllätti, sillä ensin näytti siltä, etteivät ne edes yllä valtiopäiville. Demarit saivat paljon enemmän ääniä kuin oli arveltu, ja jytky jäi tulematta”, Strang summaa.

Koivusen mukaan taas suurin uutinen oli se, että oppositiossa ollut kokoomus menetti kannatustaan entisestään. Keskustapuolueen menestys taas oli suuri voitto puheenjohtaja Annie Lööfille, joka on profiloitunut allianssiblokin sisällä suurimmaksi ruotsidemokraattien vastustajaksi.

Lööfistä voisi tulla jopa pääministeri, jos Kristerssonin kanssa sopua ei saada aikaiseksi, Koivunen kertoo. Demareidenkin olisi helpompi olla Lööfin johtamassa hallituksessa, vaikka puolue onkin talouspoliittisesti hyvin oikeistoliberaali.

Ruotsidemokraattien suosio oli edellisissä vaaleissa ennustettu alakanttiin. Tällä kertaa kävi toisin, ja nationalistipuolue sai vähemmän ääniä kuin aluksi arvioitiin.

Kristillisdemokraattien suosioon vaikutti Strangin mukaan luultavasti Ebba Busch Thorin karisma sekä hänen jyrkät lausuntonsa maahanmuutosta. KD on yksi ankarimmin maahanmuuttoon suhtautuvista puolueista Ruotsissa, mutta toisaalta KD ajaa myös perheenyhdistämisoikeutta.

”Osin tiukkoja, osin lempeitä”, Koivunen kuvailee KD:n maahanmuuttolinjaa.

”Perjantaisessa vaalitentissä Busch Thor pikemminkin nojaili Åkessoniin ja piti sitä kanavaa auki, ja Kristersson yritti pitää pokeria kun Lööf ja Jan Björklund [liberaalien puheenjohtaja] positioivat omaa puoluettaan ruotsidemokraatteja vastaan.”


Ympäristöpuolue taas selvisi juuri ja juuri neljän prosentin äänirajan yläpuolelle. Strang arvelee, että puolueen ahdinko selittyy hallitusvastuulla ja henkilöskandaaleilla.

”Ympäristöpuolue on jäänyt pienenä puolueena demareiden jyrän alle ja joutunut perumaan lupauksiaan esimerkiksi maahanmuuttokysymyksissä”, Strang sanoo.

Hallitusneuvotteluista tulee hankalat myös sikäli, että Ruotsin poliittinen kartta on perinteisesti ollut sementoitunut työväen ja porvarien vastakkainasetteluun. Suomessa poliittinen keskustelu on sisältänyt useampia ulottuvuuksia esimerkiksi maaseudun ja kaupungin suhteesta ja kielikysymyksistä, Strang kertoo.

Kuitenkin viime aikoina Ruotsin poliittista keskustelua hallinneet aiheet, kuten maahanmuutto, identiteettipolitiikka, terveydenhuolto ja ilmastonmuutos, eivät sijoitu kovin selkeästi perinteiselle arvoakselille.

”Ruotsissa on kovasti yritetty sovittaa esimerkiksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asiat ja ympäristöasiat oikeisto–vasemmisto-kysymyksiksi”, Strang sanoo.

”Maahanmuutto on myös selvästi sellainen teema, joka ei vanhaan kaavaan sovi.”

Professori Koivusen mielestä blokkien ylittämisen vaikeus johtuu henkisestä blokkirajasta ja periaatteellisesta vasemmisto–oikeisto-valtataistelusta.

”En usko, että blokit ylittävä hallitus kaatuisi maahanmuuttokysymyksiin, siihen löytyisi varmasti laajempi kompromissi”, Koivunen sanoo.

”Kysymys on poliittisesta johtajuudesta ja puoluekulttuureista.”

Koivusen mukaan pitää myös muistaa, että ruotsidemokraatit ja allianssi pääsevät yhteisymmärrykseen talouspolitiikasta ja työmarkkinoista sekä rikollisuuteen liittyvistä seikoista.

Vielä tulokset eivät ole kuitenkaan kiveenhakattuja. Lopullinen laskenta suoritetaan keskiviikkona, jolloin tulokseen lasketaan mukaan ulkomailla äänestäneiden ruotsalaisten äänet.

Viime vaaleissa ulkomailla asuvilta ruotsalaisilta tuli 200 000 ääntä. Tällä hetkellä punavihreää blokkia ja allianssiblokkia erottaa vain 30 000 ääntä.

Koivusen mukaan ulkomailta tulevat äänet voivat vielä hyvin muuttaa blokkien valtasuhteita. Tällä hetkellä punavihreällä blokilla on yksi paikka enemmän parlamentissa kuin allianssilla.

”Keskiviikkona pidetään uudet vaalivalvojaiset, kun saadaan tietää todellinen äänimäärä”, Koivunen sanoo.

Vaikka lopullisia tuloksia saa odotella vielä muutaman päivän, tänään alkaa jo taistelu siitä, kuka voitti vaalit ja kenellä on oikeus pääministeripaikkaan, Strang sanoo.

Tilanne on erikoinen, sillä kaikki kolme suurinta puoluetta sanovat olevansa voittajia, ja kaikki ovat samaan aikaan pettyneitä tulokseensa, sanoo Strang.


Allianssipuolueiden puheenjohtajat neuvottelevat tänään jo strategiastaan, mikä antaa osviittaa tuleviin hallitusneuvotteluihin.

Allianssipuolueet ovat vaatineet pääministeri Löfvenin eroa, mutta Löfven on kieltäytynyt astumasta sivuun, mikäli punavihreä blokki säilyy vielä keskiviikon ääntenlaskun jälkeen suurimpana blokkina.

”Mutta jos allianssi on suurempi, niin Löfvenin vaali-illan puheen perusteella hän myöntyy siihen, että Kristersson ja allianssi lähtisivät vetämään hallitusneuvotteluja”, Koivunen sanoo.

Jos Löfven ei kuitenkaan eroa, hänen jatkostaan äänestetään seuraavan kahden viikon aikana. Strangin mukaan Löfvenin yritys saada allianssipuolueilta tukea jatkokaudelle on todennäköisesti turha.

”Allianssipuolueet ovat luvanneet äänestää Löfvenin kumoon”, Strang sanoo.

”Sitten alkavat puhemieskierrokset ja varsinaiset hallitusneuvottelut. Niitä varten aion ostaa popcornia. Kuka on valmis syömään lupauksiaan tai pettämään ystäviään?”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsin vaalit
 • Ruotsi
 • Ruotsin politiikka
 • Alma Onali

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  2. 2

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  3. 3

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  4. 4

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  6. 6

   Taloyhtiö säästi remontin avulla pelkissä lämmityskuluissa lähes 20 000 euroa vuodessa

  7. 7

   Miksi räppärit koskettelevat laulaessaan jalkoväliään?

  8. 8

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  9. 9

   Katri Helenan ikivihreässä klassikossa ja venäläisessä pianopreludissa on sama melodia – Soitimme laulun säveltäneelle Fredille ja langoille laskeutui epäuskoinen hiljaisuus

  10. 10

   Mitä tapahtui edustussaunomiselle? Maailman muuttuminen sai firmat luopumaan tavasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  6. 6

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  7. 7

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  8. 8

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  9. 9

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  10. 10

   Mitä tapahtui edustussaunomiselle? Maailman muuttuminen sai firmat luopumaan tavasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää