Ulkomaat

Mitä Ruotsissa nyt tapahtuu? Demareiden ja kokoomuksen yhteistyö kolmatta voimaa vastaan olisi ”maanjäristys”, sanoo tutkija

Lopullinen äänitulos selviää keskiviikkona, ja ulkomailta tulevat äänet voivat vielä muuttaa tulosta.

Ruotsin parlamenttivaalien alustavat tulokset ennakoivat erittäin vaikeita hallitusneuvotteluja. Punavihreä blokki on alustavan ääntenlaskun perusteella saanut 40,6 prosenttia äänistä, kun taas porvariblokki sai 40,3 prosenttia äänistä. Ruotsidemokraatit sai 17,6 prosenttia äänistä.Punavihreä blokki ja porvariblokki ovat niin tasavertaisia ja silti kaukana enemmistöstä, että jonkun on petettävä lupauksiaan hallituksen muodostamiseksi, sanoo Pohjoismaiden tutkimuksen dosentti Johan Strang Helsingin yliopistosta. Kaikki puolueet ovat sanoutuneet irti yhteistyöstä nationalistipuolue ruotsidemokraattien kanssa, mutta blokkirajat ylittävä hallitus vaatisi myös lupausten syömistä puolin ja toisin.

Lue tästä kirjeenvaihtajan kommentti: Ruotsidemokraattien eristämistä vallan ulkopuolelle on vaikea enää perustella.

Ydinrooli hallituksen muodostamisessa on nyt keskisuurilla porvaripuolueilla, eli keskustapuolueella ja liberaaleilla, Strang arvioi. Todennäköisesti vaalilupaustensa pettäjät löytyvät myös näistä leireistä. Suuri kysymys kuuluu, miten se tapahtuu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Lähtevätkö ne Stefan Löfvenin mukaan vasemmistohallitukseen vai hyväksyvätkö ne sen, että porvarihallitus nojaa ruotsidemokraattien tukeen”, Strang pohtii.


Porvaripuolueista koostuvan allianssin olisi haettava tukea ruotsidemokraateilta, jos se haluaa saada ehdotuksiaan läpi parlamentissa ilman myönnytyksiä punavihreille.

Se olisi myrkkyä keskustapuolueelle ja liberaaleille, jotka haluavat profiloitua inhimillisinä porvarivaihtoehtoina.

”Keskustapuolue ja liberaalit ottivat jyrkästi etäisyyttä ruotsidemokraattien Jimmy Åkessoniin”, Strang sanoo. ”Mielestäni Ulf Kristersson [maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja] näytti hieman kiusaantuneelta.”

Allianssijohtajien julkisista kannanotoista huolimatta osa kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kannattajista olisi valmiita yhteistyöhön ruotsidemokraattien kanssa, sanoo mediatutkija ja sukupuolentutkimuksen professori Anu Koivunen.

Keskusta ja liberaalit taas menettäisivät uskottavuutensa, jos ne seuraisivat kokoomusta ruotsidemokraatteja myötäilevään hallitukseen.

”Tämä on hirveän vaikea tilanne, koska allianssissa on sisäistä vetoa niin vahvasti eri suuntiin”, Koivunen sanoo.

”Jos kokoomus ei lähde kaatamaan Löfveniä hinnalla millä hyvänsä, osa jo vihaisista äänestäjistä hylkää puolueen, mutta jos yhteistyö ruotsidemokraattien puoleen avataan, niin kylki vuotaa keskustaan ja liberaaleihin, ehkä blokkirajankin yli.”


Ruotsissa ei ole tapana ylittää vasemmisto–oikeisto-rajaa hallitusneuvotteluissa, mutta tällä kertaa puolueiden on tehtävä yhteistyötä yli blokkirajojen, mikäli ne haluavat rajoittaa kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi kasvaneen ruotsidemokraattien vaikutusvaltaa.

Punavihreässä hallituksessa ollut ympäristöpuolue voisi tukea allianssiblokkia, mutta sekään ei riittäisi enemmistöhallitukseen, koska ympäristöpuolue menetti vaaleissa paljon ääniä. Vasemmistopuolueelta tuen hakeminen ei tule porvareille kuuloonkaan, sanoo Strang.

”Vasemmistopuolue on allianssille yhtä paha kuin ruotsidemokraatit”, Strang sanoo.

”Oikeastaan demarit on ainoa puolue, joka hyödyttäisi allianssia hallitusneuvotteluissa. Mutta olisi ennenkuulumatonta, että demarit suostuisivat tukipuolueen rooliin Ruotsissa.”

Keskustapuolue ja liberaalit voisivat myös pettää lupauksensa allianssille ja siirtyä tukemaan punavihreää hallitusta. Sekin olisi kipeä päätös puolueille, mutta ei mahdotonta.

”Keskusta ja liberaalit ovat aiemminkin tehneet yhteistyötä demareiden kanssa”, Strang sanoo.

Sen sijaan demareiden ja kokoomuksen yhteistyö hallituksessa jotain kolmatta voimaa vastaan olisi ”maanjäristys”, sanoo Strang.

Kokeile tästä, minkä puolueiden äänillä päätöksiä syntyisi:Vaali-illassa oli Strangin mielestä monta yllätystä.

”KD:n suosion kasvu yllätti, sillä ensin näytti siltä, etteivät ne edes yllä valtiopäiville. Demarit saivat paljon enemmän ääniä kuin oli arveltu, ja jytky jäi tulematta”, Strang summaa.

Koivusen mukaan taas suurin uutinen oli se, että oppositiossa ollut kokoomus menetti kannatustaan entisestään. Keskustapuolueen menestys taas oli suuri voitto puheenjohtaja Annie Lööfille, joka on profiloitunut allianssiblokin sisällä suurimmaksi ruotsidemokraattien vastustajaksi.

Lööfistä voisi tulla jopa pääministeri, jos Kristerssonin kanssa sopua ei saada aikaiseksi, Koivunen kertoo. Demareidenkin olisi helpompi olla Lööfin johtamassa hallituksessa, vaikka puolue onkin talouspoliittisesti hyvin oikeistoliberaali.

Ruotsidemokraattien suosio oli edellisissä vaaleissa ennustettu alakanttiin. Tällä kertaa kävi toisin, ja nationalistipuolue sai vähemmän ääniä kuin aluksi arvioitiin.

Kristillisdemokraattien suosioon vaikutti Strangin mukaan luultavasti Ebba Busch Thorin karisma sekä hänen jyrkät lausuntonsa maahanmuutosta. KD on yksi ankarimmin maahanmuuttoon suhtautuvista puolueista Ruotsissa, mutta toisaalta KD ajaa myös perheenyhdistämisoikeutta.

”Osin tiukkoja, osin lempeitä”, Koivunen kuvailee KD:n maahanmuuttolinjaa.

”Perjantaisessa vaalitentissä Busch Thor pikemminkin nojaili Åkessoniin ja piti sitä kanavaa auki, ja Kristersson yritti pitää pokeria kun Lööf ja Jan Björklund [liberaalien puheenjohtaja] positioivat omaa puoluettaan ruotsidemokraatteja vastaan.”


Ympäristöpuolue taas selvisi juuri ja juuri neljän prosentin äänirajan yläpuolelle. Strang arvelee, että puolueen ahdinko selittyy hallitusvastuulla ja henkilöskandaaleilla.

”Ympäristöpuolue on jäänyt pienenä puolueena demareiden jyrän alle ja joutunut perumaan lupauksiaan esimerkiksi maahanmuuttokysymyksissä”, Strang sanoo.

Hallitusneuvotteluista tulee hankalat myös sikäli, että Ruotsin poliittinen kartta on perinteisesti ollut sementoitunut työväen ja porvarien vastakkainasetteluun. Suomessa poliittinen keskustelu on sisältänyt useampia ulottuvuuksia esimerkiksi maaseudun ja kaupungin suhteesta ja kielikysymyksistä, Strang kertoo.

Kuitenkin viime aikoina Ruotsin poliittista keskustelua hallinneet aiheet, kuten maahanmuutto, identiteettipolitiikka, terveydenhuolto ja ilmastonmuutos, eivät sijoitu kovin selkeästi perinteiselle arvoakselille.

”Ruotsissa on kovasti yritetty sovittaa esimerkiksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asiat ja ympäristöasiat oikeisto–vasemmisto-kysymyksiksi”, Strang sanoo.

”Maahanmuutto on myös selvästi sellainen teema, joka ei vanhaan kaavaan sovi.”

Professori Koivusen mielestä blokkien ylittämisen vaikeus johtuu henkisestä blokkirajasta ja periaatteellisesta vasemmisto–oikeisto-valtataistelusta.

”En usko, että blokit ylittävä hallitus kaatuisi maahanmuuttokysymyksiin, siihen löytyisi varmasti laajempi kompromissi”, Koivunen sanoo.

”Kysymys on poliittisesta johtajuudesta ja puoluekulttuureista.”

Koivusen mukaan pitää myös muistaa, että ruotsidemokraatit ja allianssi pääsevät yhteisymmärrykseen talouspolitiikasta ja työmarkkinoista sekä rikollisuuteen liittyvistä seikoista.

Vielä tulokset eivät ole kuitenkaan kiveenhakattuja. Lopullinen laskenta suoritetaan keskiviikkona, jolloin tulokseen lasketaan mukaan ulkomailla äänestäneiden ruotsalaisten äänet.

Viime vaaleissa ulkomailla asuvilta ruotsalaisilta tuli 200 000 ääntä. Tällä hetkellä punavihreää blokkia ja allianssiblokkia erottaa vain 30 000 ääntä.

Koivusen mukaan ulkomailta tulevat äänet voivat vielä hyvin muuttaa blokkien valtasuhteita. Tällä hetkellä punavihreällä blokilla on yksi paikka enemmän parlamentissa kuin allianssilla.

”Keskiviikkona pidetään uudet vaalivalvojaiset, kun saadaan tietää todellinen äänimäärä”, Koivunen sanoo.

Vaikka lopullisia tuloksia saa odotella vielä muutaman päivän, tänään alkaa jo taistelu siitä, kuka voitti vaalit ja kenellä on oikeus pääministeripaikkaan, Strang sanoo.

Tilanne on erikoinen, sillä kaikki kolme suurinta puoluetta sanovat olevansa voittajia, ja kaikki ovat samaan aikaan pettyneitä tulokseensa, sanoo Strang.


Allianssipuolueiden puheenjohtajat neuvottelevat tänään jo strategiastaan, mikä antaa osviittaa tuleviin hallitusneuvotteluihin.

Allianssipuolueet ovat vaatineet pääministeri Löfvenin eroa, mutta Löfven on kieltäytynyt astumasta sivuun, mikäli punavihreä blokki säilyy vielä keskiviikon ääntenlaskun jälkeen suurimpana blokkina.

”Mutta jos allianssi on suurempi, niin Löfvenin vaali-illan puheen perusteella hän myöntyy siihen, että Kristersson ja allianssi lähtisivät vetämään hallitusneuvotteluja”, Koivunen sanoo.

Jos Löfven ei kuitenkaan eroa, hänen jatkostaan äänestetään seuraavan kahden viikon aikana. Strangin mukaan Löfvenin yritys saada allianssipuolueilta tukea jatkokaudelle on todennäköisesti turha.

”Allianssipuolueet ovat luvanneet äänestää Löfvenin kumoon”, Strang sanoo.

”Sitten alkavat puhemieskierrokset ja varsinaiset hallitusneuvottelut. Niitä varten aion ostaa popcornia. Kuka on valmis syömään lupauksiaan tai pettämään ystäviään?”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsin vaalit
 • Ruotsi
 • Ruotsin politiikka
 • Alma Onali

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  3. 3

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  4. 4

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  5. 5

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  6. 6

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  7. 7

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  8. 8

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  9. 9

   Maaliputkessa kulkeva Teemu Pukki osui jälleen – ratkaisi voiton Norwichille pelin ainoalla maalilla

  10. 10

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  5. 5

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  8. 8

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  9. 9

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  10. 10

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”
  3. HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa
  4. Maaliputkessa kulkeva Teemu Pukki osui jälleen – ratkaisi voiton Norwichille pelin ainoalla maalilla
  5. Tunti sitten
  6. Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen
  7. Sähkötilojen tekninen vika aiheutti hälytysajoneuvojen ryntäyksen presidentin virka-asunnolle Mäntyniemeen
  8. Honka jäi tasapeliin KuPSin vieraana – ”Loppua kohti otimme homman paremmin haltuun”
  9. Pohjoisessa tuulinen sää jatkuu vielä huomenna, mutta maan etelä- ja keskiosassa tuuli heikkenee – Mauri-myrsky puhalsi Itämerelle jopa 8-metrisiä aaltoja
  10. Managerilegenda Alex Ferguson palasi stadionille ensimmäistä kertaa aivoverenvuodon jälkeen – ManU hävisi ottelun ja sai omalta managerilta haukut asenteesta
  11. 2 tuntia sitten
  12. Suomesta tulee kohta pankkimaa, kun Nordean tulo muuttaa tilastot aivan toisenlaisiksi Tilaajille
  13. Baltian-kiertueella oleva paavi saapui Liettuaan ja varoitti vastakkainasettelusta – vierailu on juhla, joka peittoaa katolisen kirkon skandaalit
  14. Näytä lisää