Ulkomaat

Suurin hirmumyrsky lähes kolmeenkymmeneen vuoteen lähestyy Yhdysvaltojen itärannikkoa – ”Tämä pelottaa meitä kaikkia”

Florence-hurrikaanin odotetaan iskevän Pohjois-Carolinan alueelle torstaina. Monet alueen asukkaat ovat jo lähteneet poikkeuksellisen voimakasta myrskyä pakoon ja hamstranneet polttoainetta, vettä ja elintarvikkeita.

Atlantin valtamerellä on kehittynyt jo viides tällä hurrikaanikaudella nimetty hirmumyrsky, kertoo uutistoimisto AP.

Florenceksi nimetty hurrikaani uhkaa iskeä Yhdysvaltojen itärannikolle torstaina, kertoo uutistoimisto AFP.

Sääkarttojen mukaan hurrikaani olisi iskemässä mitä todennäköisemmin Pohjois-Carolinan eteläosaan lähelle Etelä-Carolinan rajaa ja olisi suurin aluetta uhkaava hirmumyrsky lähes kolmeenkymmeneen vuoteen. Myös Virginian ja Marylandin osavaltioiden alueella on hirmumyrskyn tuloon varauduttu.

Kaikkiin neljään osavaltioon on julistettu hätätila.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy


Hirmumyrsky on voimistumassa, ja se uhkaa kehittyä ”äärimmäisen vaaralliseksi myrskyksi” torstaihin mennessä, ilmoitti Yhdysvaltojen kansallinen hurrikaanikeskus NHC maanantai-iltana. Sen mukaan hurrikaanin tuulen nopeus oli maanantaina noin 63 metriä sekunnissa. Tuolloin hurrikaani sijaitsi noin 1 900 kilometriä itäkaakkoon Pohjois-Carolinan rannikolta.

Myrsky voimistuu, sillä se saa lisäpuhtia edetessään lämpimälle merialueelle, jossa veden lämpötila on jopa 30 celsiusastetta, AP kertoo.


Etelä-Carolinan kuvernööri Henry McMaster on määrännyt evakuoimaan itärannikolta kaistaleen, jossa asuu jopa miljoona ihmistä, AFP kertoo.

”Tämä on hyvin vaarallinen hurrikaani”, hän sanoi AFP:n mukaan.

”Emme halua vaarantaa yhtäkään eteläcarolinalaista ihmishenkeä tässä hurrikaanissa.”

Evakuoinnin on määrä alkaa tänään tiistaina puolilta päivin paikallista aikaa eli kello 19 Suomen aikaa.

Myös Pohjois-Carolinan kuvernööri määräsi evakuoimaan alueita rannikolla, AFP kertoo.

Florencen vaikutusten arvioidaan yltävän myös sisämaahan. Rannikon ja saarten asukkaat ovat lähteneet myrskyä pakoon hyvissä ajoin.

”Liikenne oli ruuhkautunut paikoin neljäntoista kilometrin matkalla”, kertoi Hatteras Islandilla asuva Paul Jones uutistoimisto Reutersille.

”Tämä pelottaa meitä kaikkia. Tiedämme, ettei myrskyn kanssa ole leikkimistä”, totesi puolestaan lähellä Wilmingtonia asuva yrittäjä Jennifer Oosterwyk.

Wilmingtonin tankkausasemilta on ajoittain loppunut polttoaine ja niiden yhteydessä toimivista minimarketeista vesi.

”Ihmiset ovat aivan sekaisin”, BP-aseman apulaispäällikkö Nadine Schrock kuvaili tunnelmia Reutersille.


Vaikka hirmumyrskyn reittiä ei vielä ole tarkasti pystytty ennustamaan, alueen asukkaat ja laitokset ovat alkaneet valmistautua poikkeustilanteeseen. Kaupoista on elintarvikkeiden ja veden lisäksi ostettu hiekkasäkkejä ja lautatavaraa.

Hurrikaanin reitillä on muun muassa puolentusinaa ydinvoimalaa.

Lentoyhtiöt ovat tarjonneet asiakkailleen mahdollisuutta muuttaa matkasuunnitelmiaan.

Afrikan länsirannikolta elokuun lopussa trooppisena syklonina alkunsa saanut Florence on voimistunut nopeasti Yhdysvaltoja lähestyessään, kertoo maan kansallinen hurrikaanikeskus (NHC). Sunnuntaina Florence muuttui trooppisesta myrskystä hurrikaaniksi.

Ennusteiden mukaan Florencesta muodostuu erittäin vaarallinen myrsky, joka säilyttää voimakkuutensa usean päivän ajan, AP kertoo.

Florence saavutti toiseksi suurimman eli neljännen luokan hurrikaanin voimat maanantaina. Mahdotonta ei ole myöskään se, että Florencesta kehittyy luokan viisi hirmumyrsky.

Mikään hurrikaani ei ole tähän mennessä rantautunut tälle alueelle voimaltaan korkeimpaan kategoriaan luokiteltuna.

Atlantin hurrikaaniennusteisiin erikoistunut meteorologi Philip Klotzbach vertaa twiitissään Florencea vuoden 1958 Helene-hurrikaaniin. 60 vuotta sitten iskeneen myrskyn tuulet etenivät noin 240 kilometrin tuntivauhdilla eli lähes 67 metriä sekunnissa.
Virginian rannikolla liikkuvat Yhdysvaltain merivoimien alukset ovat AP:n mukaan siirtyneet syrjään Florencen ennakoidulta reitiltä. Wilmingtonissa sijaitseva Pohjois-Carolinan yliopisto on perunut luentonsa ja kehottanut opiskelijoita lähtemään pois kampusalueelta. Useita kouluja on suljettu.

Floridalainen Carnival Cruise Line -varustamo on perunut risteilynsä alueella.

Viranomaiset ovat kehottaneet asukkaita varautumaan pahimpaan. Kovien tuulien lisäksi hurrikaanin mukanaan tuomat sateet voivat aiheuttaa mittavia tulvia.

”Oletamme, että vahvimman luokan hurrikaani iskee Etelä-Carolinan keskelle ja rannikolle”, totesi kuvernööri McMaster AP:n mukaan.

Osavaltion hätätilahallinto sanoo valmistautuvansa ”suuren luokan tuhoon”.

Kuluvalla hurrikaanikaudella on Florencen lisäksi nimetty hirmumyrskyt Isaac, Helene, Beryl ja Chris. Isaac ja Helene ovat yhä voimissaan.

The Washington Post -lehden mukaan hurrikaanien määrä on tänä vuonna sama kuin samaan aikaan viime hurrikaanikaudella.

Hurrikaanikausi käynnistyy tyypillisesti kesäkuun alussa, ja se kestää marraskuun loppuun asti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hurrikaanit
 • Yhdysvallat
 • Hirmumyrskyt
 • Atlantin valtameri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  2. 2

   Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta

  7. 7

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  8. 8

   Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille

  9. 9

   Kela: Viranomaisten kuuluu huolehtia ihmisistä – ”On vakava asia, jos lapsiperheellä ei ole riittävästi ruokaa”

  10. 10

   Nainen löysi kaksipäisen käärmeen kukkapenkistä Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  7. 7

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  8. 8

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  9. 9

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  10. 10

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä
  3. Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille
  4. Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”
  5. Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta
  6. Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta
  7. Turunmaan saariston näyttävästä viranomais­operaatiosta lähti viestejä sekä ulkomaille että Suomen eduskuntaan Tilaajille
  8. CNN: Venäjä-tutkintaa johtava USA:n apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein tarjoutui eroamaan
  9. Tunti sitten
  10. Tii Möltsi kohtasi ketun työpaikkansa ovella Lauttasaaressa – ”Hän vain siinä makoili ja nakerteli kynnysmattoa”
  11. FC Barcelonan pelaaminen Floridassa sai lisää vastatuulta, päätös ottelusta olisi historiallinen
  12. Presidentti Niinistö näkee avoimuudessa uhan: Suomalaisuutta voidaan käyttää peitetarkoituksiin
  13. Näytä lisää