Ulkomaat

Suurin hirmumyrsky lähes kolmeenkymmeneen vuoteen lähestyy Yhdysvaltojen itärannikkoa – ”Tämä pelottaa meitä kaikkia”

Florence-hurrikaanin odotetaan iskevän Pohjois-Carolinan alueelle torstaina. Monet alueen asukkaat ovat jo lähteneet poikkeuksellisen voimakasta myrskyä pakoon ja hamstranneet polttoainetta, vettä ja elintarvikkeita.

Atlantin valtamerellä on kehittynyt jo viides tällä hurrikaanikaudella nimetty hirmumyrsky, kertoo uutistoimisto AP.

Florenceksi nimetty hurrikaani uhkaa iskeä Yhdysvaltojen itärannikolle torstaina, kertoo uutistoimisto AFP.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sääkarttojen mukaan hurrikaani olisi iskemässä mitä todennäköisemmin Pohjois-Carolinan eteläosaan lähelle Etelä-Carolinan rajaa ja olisi suurin aluetta uhkaava hirmumyrsky lähes kolmeenkymmeneen vuoteen. Myös Virginian ja Marylandin osavaltioiden alueella on hirmumyrskyn tuloon varauduttu.

Kaikkiin neljään osavaltioon on julistettu hätätila.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy


Hirmumyrsky on voimistumassa, ja se uhkaa kehittyä ”äärimmäisen vaaralliseksi myrskyksi” torstaihin mennessä, ilmoitti Yhdysvaltojen kansallinen hurrikaanikeskus NHC maanantai-iltana. Sen mukaan hurrikaanin tuulen nopeus oli maanantaina noin 63 metriä sekunnissa. Tuolloin hurrikaani sijaitsi noin 1 900 kilometriä itäkaakkoon Pohjois-Carolinan rannikolta.

Myrsky voimistuu, sillä se saa lisäpuhtia edetessään lämpimälle merialueelle, jossa veden lämpötila on jopa 30 celsiusastetta, AP kertoo.


Etelä-Carolinan kuvernööri Henry McMaster on määrännyt evakuoimaan itärannikolta kaistaleen, jossa asuu jopa miljoona ihmistä, AFP kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tämä on hyvin vaarallinen hurrikaani”, hän sanoi AFP:n mukaan.

”Emme halua vaarantaa yhtäkään eteläcarolinalaista ihmishenkeä tässä hurrikaanissa.”

Evakuoinnin on määrä alkaa tänään tiistaina puolilta päivin paikallista aikaa eli kello 19 Suomen aikaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös Pohjois-Carolinan kuvernööri määräsi evakuoimaan alueita rannikolla, AFP kertoo.

Florencen vaikutusten arvioidaan yltävän myös sisämaahan. Rannikon ja saarten asukkaat ovat lähteneet myrskyä pakoon hyvissä ajoin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Liikenne oli ruuhkautunut paikoin neljäntoista kilometrin matkalla”, kertoi Hatteras Islandilla asuva Paul Jones uutistoimisto Reutersille.

”Tämä pelottaa meitä kaikkia. Tiedämme, ettei myrskyn kanssa ole leikkimistä”, totesi puolestaan lähellä Wilmingtonia asuva yrittäjä Jennifer Oosterwyk.

Wilmingtonin tankkausasemilta on ajoittain loppunut polttoaine ja niiden yhteydessä toimivista minimarketeista vesi.

”Ihmiset ovat aivan sekaisin”, BP-aseman apulaispäällikkö Nadine Schrock kuvaili tunnelmia Reutersille.


Vaikka hirmumyrskyn reittiä ei vielä ole tarkasti pystytty ennustamaan, alueen asukkaat ja laitokset ovat alkaneet valmistautua poikkeustilanteeseen. Kaupoista on elintarvikkeiden ja veden lisäksi ostettu hiekkasäkkejä ja lautatavaraa.

Hurrikaanin reitillä on muun muassa puolentusinaa ydinvoimalaa.

Lentoyhtiöt ovat tarjonneet asiakkailleen mahdollisuutta muuttaa matkasuunnitelmiaan.

Afrikan länsirannikolta elokuun lopussa trooppisena syklonina alkunsa saanut Florence on voimistunut nopeasti Yhdysvaltoja lähestyessään, kertoo maan kansallinen hurrikaanikeskus (NHC). Sunnuntaina Florence muuttui trooppisesta myrskystä hurrikaaniksi.

Ennusteiden mukaan Florencesta muodostuu erittäin vaarallinen myrsky, joka säilyttää voimakkuutensa usean päivän ajan, AP kertoo.

Florence saavutti toiseksi suurimman eli neljännen luokan hurrikaanin voimat maanantaina. Mahdotonta ei ole myöskään se, että Florencesta kehittyy luokan viisi hirmumyrsky.

Mikään hurrikaani ei ole tähän mennessä rantautunut tälle alueelle voimaltaan korkeimpaan kategoriaan luokiteltuna.

Atlantin hurrikaaniennusteisiin erikoistunut meteorologi Philip Klotzbach vertaa twiitissään Florencea vuoden 1958 Helene-hurrikaaniin. 60 vuotta sitten iskeneen myrskyn tuulet etenivät noin 240 kilometrin tuntivauhdilla eli lähes 67 metriä sekunnissa.
Virginian rannikolla liikkuvat Yhdysvaltain merivoimien alukset ovat AP:n mukaan siirtyneet syrjään Florencen ennakoidulta reitiltä. Wilmingtonissa sijaitseva Pohjois-Carolinan yliopisto on perunut luentonsa ja kehottanut opiskelijoita lähtemään pois kampusalueelta. Useita kouluja on suljettu.

Floridalainen Carnival Cruise Line -varustamo on perunut risteilynsä alueella.

Viranomaiset ovat kehottaneet asukkaita varautumaan pahimpaan. Kovien tuulien lisäksi hurrikaanin mukanaan tuomat sateet voivat aiheuttaa mittavia tulvia.

”Oletamme, että vahvimman luokan hurrikaani iskee Etelä-Carolinan keskelle ja rannikolle”, totesi kuvernööri McMaster AP:n mukaan.

Osavaltion hätätilahallinto sanoo valmistautuvansa ”suuren luokan tuhoon”.

Kuluvalla hurrikaanikaudella on Florencen lisäksi nimetty hirmumyrskyt Isaac, Helene, Beryl ja Chris. Isaac ja Helene ovat yhä voimissaan.

The Washington Post -lehden mukaan hurrikaanien määrä on tänä vuonna sama kuin samaan aikaan viime hurrikaanikaudella.

Hurrikaanikausi käynnistyy tyypillisesti kesäkuun alussa, ja se kestää marraskuun loppuun asti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hurrikaanit
 • Yhdysvallat
 • Hirmumyrskyt
 • Atlantin valtameri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  2. 2

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  3. 3

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  4. 4

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  5. 5

   Häirintään tulee järeämpi suoja: Suomi ottaa käyttöön satelliittipaikannuksen, joka on turvallisempi kuin 1970-luvulla kehitetty gps

  6. 6

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  7. 7

   Isäpuolensa raiskaamaksi joutunut nainen synnytti lapsen käymälään, nyt 20-vuotiasta äitiä uhkaa jopa 20 vuoden vankeus El Salvadorissa

  8. 8

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  9. 9

   Suomi on tottunut hakkaamaan vaurautta metsistään, mutta nyt pitäisi painaa jarrua – Miksi asiasta ollaan niin eri mieltä?

   Tilaajille
  10. 10

   HS:n vertailu paljasti rahastojen kuluissa ällistyttävän isot hintaerot – Näin tarkka säästäjä voi lisätä tuottojaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  2. 2

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  3. 3

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  4. 4

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  5. 5

   Jäähyväiset sim-korteille: Suomessa voi hankkia kännykän ja liittymän ilman sim-korttia, ja tulevaisuudessa se voi olla yleisin tapa

  6. 6

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  7. 7

   Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

   Tilaajille
  8. 8

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  9. 9

   Autoni hajosi Kehä III:lla ja päätyi romuttamoon – siirron yhteydessä tullut pysäköintivirhemaksu perittiin ulosotossa, vaikka en ollut autoa pysäköinyt

  10. 10

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  3. 3

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  4. 4

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  6. 6

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Kheopsin pyramidin mysteeri saattoi ratketa – Tutkijat löysivät jäänteitä kehittyneestä mekanismista

  9. 9

   Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää