Ulkomaat

Palkitun toimittajan mukaan Trump antoi tappo­käskyn Syyrian al-Assadista ja oli ehkä twiitin päässä sodasta Koreassa – Tämä tiistaina julkaistavasta kirjasta tiedetään

Kirja vahvistanee aiempien paljastusten luomaa mielikuvaa tempoilevasta Trumpista ja sekasortoisesta hallinnosta.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinnosta on odotettavissa uusia paljastuksia. Tiistaina nimittäin julkaistaan arvostetun veteraanijournalistin Bob Woodwardin kirja Fear: Trump in the White House.

Kirja kuvailee, miten Valkoisen talon väki yrittää pitää presidentin hallintoa raiteillaan turvautuen jopa niskurointiin. Teos perustuu virkamiesten ja muiden hallinnon keskeisten edustajien haastatteluihin sekä kokousmuistiinpanoihin, päiväkirjoihin ja hallituksen asiakirjoihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS käy läpi, mitä odotetun kirjan julkaiseminen tietää.

Mitä paljastuksia kirjasta on tihkunut?

Kirjan kirjoittanut Woodward kertoi CBS-uutiskanavan haastattelussa sunnuntaina, että Yhdysvallat ja Pohjois-Korea saattoivat olla alkuvuodesta yhden twiitin päässä sodasta. Woodwardin mukaan Trump oli jo luonnostellut twiitin, jossa sanottiin, että ”aiomme vetää sotilaiden perheenjäsenet pois Etelä-Koreasta – – siellä olevien 28 000:n perheenjäsenet”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Etelä-Koreassa asuvia Yhdysvaltain kansalaisia on parin viime vuoden aikana koulutettu vakavan kriisitilanteen vaatiman evakuoinnin varalta.

Trump ei kuitenkaan lähettänyt twiittiä. CBS:n mukaan syy oli pohjoiskorealaisilta aiemmin välitetty epävirallinen tiedonanto, jonka mukaan vastaava viesti luettaisiin suorana ilmoituksena, että Yhdysvallat valmistautuu iskemään Pohjois-Koreaan.

Jos Trump olisi julkaissut viestin, se olisi ollut luettavissa sodanjulistuksena. Siinä tapauksessa Pohjois-Korea olisi saattanut pyrkiä iskemään ensin. Kirjan mukaan puolustusministeriö oli hälytysvalmiudessa odottaessaan Trumpin julkaisupäätöstä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilmeisesti Trump oli luonnostellut twiittinsä itse. Presidentin twiiteistä vastaa usein hänen entinen mailapoikansa, nykyinen sosiaalisen median päällikkö Dan Scavino.

Kirjan mukaan Trump antoi huhtikuussa 2017 tappokäskyn sotaa käyvän Syyrian presidentistä Bashar al-Assadista, kertoi The Washington Post viime viikolla.

”No hitto, tapetaan se”, Trumpin kerrotaan sanoneen puolustusministerilleen James Mattisille puhelimitse, kun Duman kaupungissa Syyriassa oli tehty tuhoisa isku kielletyillä kemiallisilla aseilla. ”Mennään ja tapetaan ne kaikki.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mattis ei kuitenkaan totellut käskyä. Viikkoa myöhemmin Yhdysvallat, Ranska ja Britannia tekivät Syyriaan ohjusiskun, joka kohdistui kemiallisiin aseisiin liittyviin kohteisiin.

The Washington Postin lainaamien otteiden mukaan Mattis on arvioinut Trumpin käytöksen ja ymmärryksen olevan viides- tai kuudesluokkalaisen tasolla. Kirja lainaa myös Valkoisen talon kansliapäällikköä John Kellyä:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Hän [Trump] on idiootti, jota on hyödytöntä taivutella. Hän on raiteiltaan, olemme hullujenhuoneessa, enkä tiedä edes, miksi olemme täällä. Tämä on elämäni huonoin työpaikka.”

Kirjan mukaan Trumpin esikunta on myös hakenut virallisia asiakirjoja pois presidentin pöydältä estääkseen häntä perehtymästä niihin. Näin hävisivät Woodwardin mukaan esimerkiksi asiakirjat, jotka allekirjoittamalla presidentti olisi vetänyt Yhdysvallat irti kauppasopimuksista Etelä-Korean sekä pohjoisamerikkalaisten naapureidensa kanssa.

Kuka on kirjan kirjoittaja Bob Woodward?

Woodward, 75, on työskennellyt sanomalehti The Washington Postissa vuodesta 1971 ja ollut osallisena kahteen lehden saamaan Pulitzer-journalismipalkintoon. Hän on kirjoittanut lähes 20 kirjaa Yhdysvaltain politiikasta.

Woodward tuli alun perin tunnetuksi kollegansa Carl Bernsteinin kanssa tekemistään uutisista, jotka paljastivat demokraattipuolueen toimistoon vuonna 1972 tehdyn murron yhteydet valtiojohtoon. Uutisointi paisui niin sanotuksi Watergate-skandaaliksi ja johti presidentti Richard Nixonin eroon.

Miten Trump on reagoinut kirjaan?

Presidentti Trump on haukkunut kirjan lukematta sitä ja leimannut sen väitteet sepitteeksi.

”Woodwardin kirja on vitsi – jälleen uusi hyökkäys minua vastaan käyttäen valheellisiksi osoittautuneita nimeämättömiä ja nimettömiä lähteitä. Moni on jo sanonut, että heidän sitaattinsa ovat kirjan tavoin fiktiota. Demokraatit eivät kestä häviämistä. Minä kirjoitan oikean kirjan!” Trump twiittasi maanantaina.
Myös puolustusministeri Mattis, kansliapäällikkö Kelly ja lehdistöpäällikkö Sarah Huckabee Sanders ovat kutsuneet kirjan tietoja tekaistuiksi.

Woodward ei päässyt haastattelemaan Trumpia ennen kuin kirja oli käytännössä valmis. Elokuun puolivälissä he kävivät puhelinkeskustelun, jonka The Washington Post on julkaissut.Puhelussa Trump väittää Woodwardille, että haastattelupyynnöt eivät ole kantautuneet hänelle asti.

”Olisin mielelläni jutellut kanssasi. Tiedäthän, että olen tosi avoin sinulle. Olet mielestäni aina ollut reilu. Mutta katsotaan, mitä tapahtuu”, Trump sanoi.

Runsaan kymmenen minuutin puhelussa hän keskittyi ihmettelemään tekemättä jääneen haastattelun kohtaloa, harmittelemaan tapahtuneen vaikutusta kirjan sävyyn ja luettelemaan Woodwardille hallintonsa saavutuksia.

Mitä seurauksia kirjan julkaisulla voi olla?

Etukäteen julkaistut otteet kirjasta vahvistavat samaa käsitystä, joka on välittynyt Trumpin presidenttikautta käsittelevistä aiemmista kirjoista, kommenteista Valkoisen talon sisältä ja viime viikolla sanomalehti The New York Timesissa julkaistusta Trumpin hallinnon nimettömän virkamiehen paljastuskirjoituksesta.

Niiden mukaan Trump käyttäytyy arvaamattomasti ja virkamiehet pyrkivät pitämään vahingot mahdollisimman pieninä sekä pitkäjänteisen politiikan raiteillaan.

Kolumnistina tunnettu Michael Wolff uhosi etukäteen, että hänen tammikuussa julkaistu kirjansa Fire and Fury: Inside the Trump White House (julkaistu suomeksi nimellä Tulta ja tuhoa – Donald Trump Valkoisessa talossa) johtaisi presidentin viraltapanoon. Siitä ei ole ollut merkkejä.

Wolffin kirjan pääuutisiksi nousivat Trumpin entisen päästrategin Steve Bannonin tekemä pesäero presidenttiin ja väite, että Trump ei ollut lainkaan varautunut vaalivoittoonsa, koska hänen varsinainen tavoitteensa ei ollut päästä presidentiksi vaan tulla vain entistä kuuluisammaksi.

Luultavasti Woodwardinkaan kirja ei sisällä sellaista uutta tietoa, joka uhkaisi presidentin asemaa. Se vahvistanee Trumpin vastustajien käsitystä presidentistä impulsiivisena ja osaamattomana johtajana mutta toisaalta hänen kannattajiensa mielikuvaa uhmakkaasta elitistisen virkamieskoneiston vastustajasta, jollaisena he häntä äänestivätkin.

Voi myös hyvin olla, että mehukkaimmat yksityiskohdat on valittu julkaistavaksi etukäteen ja ne on siten jo kuultu.

Korjaus 11.9. kello 11.23: Woodwardin mukaan Trumpin luonnostelemassa twiitissä ei puhuttu yhdysvaltalaisten sotilaiden vaan näiden perheenjäsenten vetämisestä pois Etelä-Koreasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Donald Trump
 • Tommi Hannula

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, linjasi tuomari – Floridassa hylättiin ääniä alle­kirjoitusten vuoksi

  2. 2

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  3. 3

   Uusi väestöennuste julkistetaan perjantaina, eikä sitä ole koskaan ennen pelätty näin

  4. 4

   Grönlannin jäätikön alta löytyi 31 kilometrin läpimittainen törmäyskraatteri

  5. 5

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  6. 6

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  7. 7

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  8. 8

   Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

  9. 9

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  10. 10

   Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  3. 3

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  4. 4

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  5. 5

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  6. 6

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  7. 7

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  10. 10

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää