Ulkomaat

Palkitun toimittajan mukaan Trump antoi tappo­käskyn Syyrian al-Assadista ja oli ehkä twiitin päässä sodasta Koreassa – Tämä tiistaina julkaistavasta kirjasta tiedetään

Kirja vahvistanee aiempien paljastusten luomaa mielikuvaa tempoilevasta Trumpista ja sekasortoisesta hallinnosta.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinnosta on odotettavissa uusia paljastuksia. Tiistaina nimittäin julkaistaan arvostetun veteraanijournalistin Bob Woodwardin kirja Fear: Trump in the White House.

Kirja kuvailee, miten Valkoisen talon väki yrittää pitää presidentin hallintoa raiteillaan turvautuen jopa niskurointiin. Teos perustuu virkamiesten ja muiden hallinnon keskeisten edustajien haastatteluihin sekä kokousmuistiinpanoihin, päiväkirjoihin ja hallituksen asiakirjoihin.

HS käy läpi, mitä odotetun kirjan julkaiseminen tietää.

Mitä paljastuksia kirjasta on tihkunut?

Kirjan kirjoittanut Woodward kertoi CBS-uutiskanavan haastattelussa sunnuntaina, että Yhdysvallat ja Pohjois-Korea saattoivat olla alkuvuodesta yhden twiitin päässä sodasta. Woodwardin mukaan Trump oli jo luonnostellut twiitin, jossa sanottiin, että ”aiomme vetää sotilaiden perheenjäsenet pois Etelä-Koreasta – – siellä olevien 28 000:n perheenjäsenet”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Etelä-Koreassa asuvia Yhdysvaltain kansalaisia on parin viime vuoden aikana koulutettu vakavan kriisitilanteen vaatiman evakuoinnin varalta.

Trump ei kuitenkaan lähettänyt twiittiä. CBS:n mukaan syy oli pohjoiskorealaisilta aiemmin välitetty epävirallinen tiedonanto, jonka mukaan vastaava viesti luettaisiin suorana ilmoituksena, että Yhdysvallat valmistautuu iskemään Pohjois-Koreaan.

Jos Trump olisi julkaissut viestin, se olisi ollut luettavissa sodanjulistuksena. Siinä tapauksessa Pohjois-Korea olisi saattanut pyrkiä iskemään ensin. Kirjan mukaan puolustusministeriö oli hälytysvalmiudessa odottaessaan Trumpin julkaisupäätöstä.

Ilmeisesti Trump oli luonnostellut twiittinsä itse. Presidentin twiiteistä vastaa usein hänen entinen mailapoikansa, nykyinen sosiaalisen median päällikkö Dan Scavino.

Kirjan mukaan Trump antoi huhtikuussa 2017 tappokäskyn sotaa käyvän Syyrian presidentistä Bashar al-Assadista, kertoi The Washington Post viime viikolla.

”No hitto, tapetaan se”, Trumpin kerrotaan sanoneen puolustusministerilleen James Mattisille puhelimitse, kun Duman kaupungissa Syyriassa oli tehty tuhoisa isku kielletyillä kemiallisilla aseilla. ”Mennään ja tapetaan ne kaikki.”

Mattis ei kuitenkaan totellut käskyä. Viikkoa myöhemmin Yhdysvallat, Ranska ja Britannia tekivät Syyriaan ohjusiskun, joka kohdistui kemiallisiin aseisiin liittyviin kohteisiin.

The Washington Postin lainaamien otteiden mukaan Mattis on arvioinut Trumpin käytöksen ja ymmärryksen olevan viides- tai kuudesluokkalaisen tasolla. Kirja lainaa myös Valkoisen talon kansliapäällikköä John Kellyä:

”Hän [Trump] on idiootti, jota on hyödytöntä taivutella. Hän on raiteiltaan, olemme hullujenhuoneessa, enkä tiedä edes, miksi olemme täällä. Tämä on elämäni huonoin työpaikka.”

Kirjan mukaan Trumpin esikunta on myös hakenut virallisia asiakirjoja pois presidentin pöydältä estääkseen häntä perehtymästä niihin. Näin hävisivät Woodwardin mukaan esimerkiksi asiakirjat, jotka allekirjoittamalla presidentti olisi vetänyt Yhdysvallat irti kauppasopimuksista Etelä-Korean sekä pohjoisamerikkalaisten naapureidensa kanssa.

Kuka on kirjan kirjoittaja Bob Woodward?

Woodward, 75, on työskennellyt sanomalehti The Washington Postissa vuodesta 1971 ja ollut osallisena kahteen lehden saamaan Pulitzer-journalismipalkintoon. Hän on kirjoittanut lähes 20 kirjaa Yhdysvaltain politiikasta.

Woodward tuli alun perin tunnetuksi kollegansa Carl Bernsteinin kanssa tekemistään uutisista, jotka paljastivat demokraattipuolueen toimistoon vuonna 1972 tehdyn murron yhteydet valtiojohtoon. Uutisointi paisui niin sanotuksi Watergate-skandaaliksi ja johti presidentti Richard Nixonin eroon.

Miten Trump on reagoinut kirjaan?

Presidentti Trump on haukkunut kirjan lukematta sitä ja leimannut sen väitteet sepitteeksi.

”Woodwardin kirja on vitsi – jälleen uusi hyökkäys minua vastaan käyttäen valheellisiksi osoittautuneita nimeämättömiä ja nimettömiä lähteitä. Moni on jo sanonut, että heidän sitaattinsa ovat kirjan tavoin fiktiota. Demokraatit eivät kestä häviämistä. Minä kirjoitan oikean kirjan!” Trump twiittasi maanantaina.
Myös puolustusministeri Mattis, kansliapäällikkö Kelly ja lehdistöpäällikkö Sarah Huckabee Sanders ovat kutsuneet kirjan tietoja tekaistuiksi.

Woodward ei päässyt haastattelemaan Trumpia ennen kuin kirja oli käytännössä valmis. Elokuun puolivälissä he kävivät puhelinkeskustelun, jonka The Washington Post on julkaissut.Puhelussa Trump väittää Woodwardille, että haastattelupyynnöt eivät ole kantautuneet hänelle asti.

”Olisin mielelläni jutellut kanssasi. Tiedäthän, että olen tosi avoin sinulle. Olet mielestäni aina ollut reilu. Mutta katsotaan, mitä tapahtuu”, Trump sanoi.

Runsaan kymmenen minuutin puhelussa hän keskittyi ihmettelemään tekemättä jääneen haastattelun kohtaloa, harmittelemaan tapahtuneen vaikutusta kirjan sävyyn ja luettelemaan Woodwardille hallintonsa saavutuksia.

Mitä seurauksia kirjan julkaisulla voi olla?

Etukäteen julkaistut otteet kirjasta vahvistavat samaa käsitystä, joka on välittynyt Trumpin presidenttikautta käsittelevistä aiemmista kirjoista, kommenteista Valkoisen talon sisältä ja viime viikolla sanomalehti The New York Timesissa julkaistusta Trumpin hallinnon nimettömän virkamiehen paljastuskirjoituksesta.

Niiden mukaan Trump käyttäytyy arvaamattomasti ja virkamiehet pyrkivät pitämään vahingot mahdollisimman pieninä sekä pitkäjänteisen politiikan raiteillaan.

Kolumnistina tunnettu Michael Wolff uhosi etukäteen, että hänen tammikuussa julkaistu kirjansa Fire and Fury: Inside the Trump White House (julkaistu suomeksi nimellä Tulta ja tuhoa – Donald Trump Valkoisessa talossa) johtaisi presidentin viraltapanoon. Siitä ei ole ollut merkkejä.

Wolffin kirjan pääuutisiksi nousivat Trumpin entisen päästrategin Steve Bannonin tekemä pesäero presidenttiin ja väite, että Trump ei ollut lainkaan varautunut vaalivoittoonsa, koska hänen varsinainen tavoitteensa ei ollut päästä presidentiksi vaan tulla vain entistä kuuluisammaksi.

Luultavasti Woodwardinkaan kirja ei sisällä sellaista uutta tietoa, joka uhkaisi presidentin asemaa. Se vahvistanee Trumpin vastustajien käsitystä presidentistä impulsiivisena ja osaamattomana johtajana mutta toisaalta hänen kannattajiensa mielikuvaa uhmakkaasta elitistisen virkamieskoneiston vastustajasta, jollaisena he häntä äänestivätkin.

Voi myös hyvin olla, että mehukkaimmat yksityiskohdat on valittu julkaistavaksi etukäteen ja ne on siten jo kuultu.

Korjaus 11.9. kello 11.23: Woodwardin mukaan Trumpin luonnostelemassa twiitissä ei puhuttu yhdysvaltalaisten sotilaiden vaan näiden perheenjäsenten vetämisestä pois Etelä-Koreasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Donald Trump
 • Tommi Hannula

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  4. 4

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  5. 5

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  6. 6

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  7. 7

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  8. 8

   Krp: Kotietsinnät sujuneet Turun saaristossa hyvin, operaatio saadaan näillä näkymin päätökseen sunnuntaina

  9. 9

   Kiihtelysvaaran 250-vuotias puukirkko tuhoutui tulipalossa täysin – ”Korvaamaton ja järkyttävä juttu, ihmiset ovat todella surkeina nyt”

  10. 10

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  2. 2

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  5. 5

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  6. 6

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  7. 7

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  10. 10

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Krp: Kotietsinnät sujuneet Turun saaristossa hyvin, operaatio saadaan näillä näkymin päätökseen sunnuntaina
  3. Anthony Joshua puolusti raivokkaasti mestaruuttaan Aleksandr Povetkinia vastaan – voitti teknisellä tyrmäyksellä: ”Tiesin, että hänen päänsä kestää iskuja”
  4. Iran syyttää Yhdysvaltoja, Saudi-Arabiaa, Persianlahden maita, EU:ta, Tanskaa, Hollantia ja Britanniaa Isisin tekemästä terrori-iskusta
  5. Espoolainen Janne Lehto virittää Ryder Cupissa peliareenaa Tiger Woodsille ja muille huippugolffareille
  6. Huippusuositun Tatu ja Patu -sarjan tekijät jättäisivät nykyään yhden kirjansa tekemättä ja paljastavat, miksi hahmot saattavatkin olla naisia
  7. Aloitimme autoilun Pekingissä, vaikka siinä ei ole järkeä: Kadut täyttyvät, ilma saastuu, ja siksi autollamme ei saa nyt ajaa ollenkaan perjantaipäivisin
  8. Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista
  9. Tunti sitten
  10. ”Tatu ja Patu ovat hauskoja, koska he eivät oikein ymmärrä, miten maailma toimii” – Tatun ja Patun lukijat kertovat kirjasarjan suosion syyt
  11. Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana  Tilaajille
  12. Kiihtelysvaaran 250-vuotias puukirkko tuhoutui tulipalossa täysin – ”Korvaamaton ja järkyttävä juttu, ihmiset ovat todella surkeina nyt”
  13. Näytä lisää