Ulkomaat

Playboy-klubi avaa ovensa Manhattanilla torstaina – vähäpukeiset puputytöt palaavat New Yorkiin vuosikymmenten tauon jälkeen vähät välittäen #metoo-kampanjasta

”Vaikea kuvitella, että kukaan muu newyorkilainen kuin Donald Trump kävisi siellä”, sanoo puputyttönä 1960-luvulla työskennellyt Gloria Steinem.

Vähät #metoo-aikakaudesta ja Playboy-moguli Hugh Hefnerin kuolemasta. New Yorkin Manhattanilla avataan torstaina vuosikymmenten tauon jälkeen Playboy-klubi, jossa tarjoilijoina toimivat vähäpukeiset nuoret naiset.

Puputytöiksi eli pupunkorviin, häntätupsuun, korsettiin ja rusettiin sonnustautuneiksi tarjoilijoiksi haki satoja, 54 palkattiin.

On vaikea välttää mielikuvaa seksistisestä tuulahduksesta ajalta, jolloin naisten esineellistäminen ja häirintä oli nykyistä arkipäiväisempää. Hefner itse sanoi jo vuonna 1986, että puputytöistä oli tullut ”menneisyyden symboli”.


New Yorkissa ja Kaliforniassa toimiva ravintola- ja yrityskonsultti Clark Wolf kutsuu uuden Playboy-klubin perustamisen ajoitusta läpimädäksi. Hän uskoo, että kyse on tietoisesta tai tiedostamattomasta vastaiskusta tasa-arvoa yhä äänekkäämmin vaativia naisia vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Meneillään on keski-ikäisten valkoisten ääliömiesten katkera taistelu voiman ja vallan palauttamisesta omiin käsiinsä, ja sitä käydään yhteiskunnan kaikilla tasoilla”, Wolf sanoi The Guardianille.

Puputyttönä 1960-luvulla työskennellyt ja kokemuksestaan kirjoittanut Gloria Steinem arvioi The New York Timesille, että koko Playboyta ei olisi, jos naiset ja miehet olisivat tasa-arvoisia.

”Playboy-klubit olivat Hefnerin tavoin parodia patriarkaatista, niin myös niitä kaipaavat miehet. Vaikea kuvitella, että kukaan muu newyorkilainen kuin Donald Trump kävisi klubilla.”


Steinemin entinen kollega Mary Hutton on eri mieltä eikä esimerkiksi pidä puputyttöjen asustusta sopimattomana nykyaikaan.

”Huomauttaisin, että kyse on käytännössä yksiosaisesta uimapuvusta. Se on aika hillitty asu, kun ottaa huomioon, mitä nykyään näkee. Lisäksi on korvat, mikä on aika hauskaa. Asetelma on sarjakuvamainen.”

Hieman samaa mieltä on Lauren McFall, yksi New Yorkin uusista puputytöistä. Hän on päivätyöltään näyttelijä.

”Jos pupuasu on mennyttä maailmaa, niin ovat myös Ihmenaisen asu tai kaikki, mihin Beyoncé pukeutuu – eivätkä ne ole”, McFall sanoi The New York Timesille.

Playboy-klubi on osa brändi-imperiumia, joka on rakentunut Hefnerin perustaman Playboy-miestenlehden ympärille.

Ensimmäinen Playboy-klubi perustettiin Chicagoon vuonna 1960. Enimmillään niitä oli yli 30 eri puolilla Yhdysvaltoja ja myös ulkomailla.


Sillä haavaa viimeinen klubi kuitenkin suljettiin 1990-luvun vaihteessa. New Yorkin alkuperäinen Playboy-klubi oli sanomalehti The Wall Street Journalin mukaan julkkisten ja liikemiesten kohtauspaikka, mutta sen sulkemisesta on jo 32 vuotta.

Sittemmin yksittäisiä klubeja on perustettu vaihtelevalla menestyksellä. Esimerkiksi Las Vegasiin vuonna 2006 avattu klubi suljettiin kuuden vuoden jälkeen.


Lontoossa Playboy-klubi ja -kasino on toiminut vuodesta 2011 ja menestynyt tiettävästi hyvin. Intiassa Playboy-klubeja on useita, joskin siellä puputytöt pukeutuvat peittävämmin.

Newyorkilainen veteraanibaarimestari Pamela Wiznitzer sanoo The Wall Street Journalille, että puputyttöjen olemassaoloa tärkeämpää on, miten työnantaja kohtelee heitä.

”Naista, joka haluaa olla puputyttö Playboy-klubilla, saatetaan kohdella paremmin kuin vaikka lakitoimiston assistenttia.”

Ylellisen uuden klubin sisustus on valkoista marmoria, punaista satiinia, mustaa lasia ja kullattuja yksityiskohtia. Huonekalujen tyyli on 1900-luvun puolivälistä.

Klubille leimallista on eksklusiivisuus. Sen kotisivujen mukaan jäsenyyksiä on neljää eri tasoa, joiden vuosimaksut ovat 5 000–100 000 dollaria eli noin 4 300–86 000 euroa.

Halvimpaankin jäsenyyteen sisältyy muun muassa kahden hengen illallinen kahdesti vuodessa sekä puputyttöjen ja baarimestarin vetämä drinkkikurssi kymmenen hengen seurueelle.

Kallein jäsenyysmaksu kattaa esimerkiksi neljän hengen vip-pöydän juomineen kaikkiin Playboy-tapahtumiin, kymmenen hotelliyötä New Yorkissa ja kymmenen vip-pääsylippua urheilutapahtumiin, kuten Yhdysvaltain avoimeen tennisturnaukseen tai Rangersin NHL-jääkiekko-otteluihin.

Nimetön lähde klubilta sanoo The New York Postille, että jäsenyyksiä on myyty etukäteen 2,2 miljoonan dollarin eli noin 1,9 miljoonan euron arvosta ja uusia jäsenyyksiä myönnetään enää jonotuslistan kautta.

Lähde kertoo, että jäsenet ovat pääosin Wall Streetin rahamaailmasta, Hollywoodin viihdemaailmasta ja ulkomailta. Yllättävämpänä voi pitää, että hänen mukaansa peräti 45 prosenttia jäsenyyksistä on myyty naisille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • New York
 • Playboy
 • Naisten asema

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Kaksi Husin erikoislääkäriä sai syytteet kuolemantuottamuksesta – syyte kuolemasta on lääkärien keskuudessa hyvin harvinainen

  3. 3

   Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  6. 6

   Venetsia aikoo sakottaa alkoholi­juomia kantavia turisteja, vaikka pullot olisivat suljettuina kassissa

  7. 7

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  8. 8

   Venäjän Medvedev krp:n operaatiosta: Suomen sisäinen asia, Venäjä valmis auttamaan

  9. 9

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  10. 10

   Uuden Harry Potter -elokuvan traileri paljastaa niin yllättävän tiedon Voldemortin lemmikkikäärmeestä, että fanien on ollut vaikeaa hyväksyä sitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  5. 5

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  6. 6

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  7. 7

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  8. 8

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  9. 9

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  10. 10

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomalaiset saavat jälleen yhden amerikkalaisen pika­ruoka­brändin ihailtavakseen – Kauanko kiihtyvä pika­ruoka- ja kahvila­buumi voi vielä jatkua?
  3. Trump syytti YK:n turvaneuvostossa Kiinaa sekaantumisesta Yhdysvaltojen vaaleihin: ”He eivät halua, että minä voitan”
  4. Venetsia aikoo sakottaa alkoholi­juomia kantavia turisteja, vaikka pullot olisivat suljettuina kassissa
  5. Bisnestapahtuma Nordic Business Forum alkoi Helsingissä – Whole Foodsin perustajan puhe HS:n digitilaajille suorana juuri nyt Tilaajille
  6. Tunti sitten
  7. Lotta Lepistö ajaa sittenkin MM-maantiellä: päätti tukea nuorta ajajaa – ”Haluan olla hyvä esikuva”
  8. Kaksi Husin erikoislääkäriä sai syytteet kuolemantuottamuksesta – syyte kuolemasta on lääkärien keskuudessa hyvin harvinainen
  9. Yksi, kaksi, neljä, kuusi – Kun neli­lapsisen perheen toiset kaksoset syntyivät, Elina Ukkonen vietti seuraavat puoli vuotta lattialla Tilaajille
  10. Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken” Tilaajille
  11. Eletyn elämän sivuoireita – Menneisyys on hieno art house -elokuva uusperhesotkuista
  12. Kommando­pipoon ja haalareihin pukeutunut ryöstäjä iski kahteen marketiin Porissa – poliisi pyytää yleisön apua
  13. Näytä lisää