Ulkomaat

Playboy-klubi avaa ovensa Manhattanilla torstaina – vähäpukeiset puputytöt palaavat New Yorkiin vuosikymmenten tauon jälkeen vähät välittäen #metoo-kampanjasta

”Vaikea kuvitella, että kukaan muu newyorkilainen kuin Donald Trump kävisi siellä”, sanoo puputyttönä 1960-luvulla työskennellyt Gloria Steinem.

Vähät #metoo-aikakaudesta ja Playboy-moguli Hugh Hefnerin kuolemasta. New Yorkin Manhattanilla avataan torstaina vuosikymmenten tauon jälkeen Playboy-klubi, jossa tarjoilijoina toimivat vähäpukeiset nuoret naiset.

Puputytöiksi eli pupunkorviin, häntätupsuun, korsettiin ja rusettiin sonnustautuneiksi tarjoilijoiksi haki satoja, 54 palkattiin.

On vaikea välttää mielikuvaa seksistisestä tuulahduksesta ajalta, jolloin naisten esineellistäminen ja häirintä oli nykyistä arkipäiväisempää. Hefner itse sanoi jo vuonna 1986, että puputytöistä oli tullut ”menneisyyden symboli”.


New Yorkissa ja Kaliforniassa toimiva ravintola- ja yrityskonsultti Clark Wolf kutsuu uuden Playboy-klubin perustamisen ajoitusta läpimädäksi. Hän uskoo, että kyse on tietoisesta tai tiedostamattomasta vastaiskusta tasa-arvoa yhä äänekkäämmin vaativia naisia vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Meneillään on keski-ikäisten valkoisten ääliömiesten katkera taistelu voiman ja vallan palauttamisesta omiin käsiinsä, ja sitä käydään yhteiskunnan kaikilla tasoilla”, Wolf sanoi The Guardianille.

Puputyttönä 1960-luvulla työskennellyt ja kokemuksestaan kirjoittanut Gloria Steinem arvioi The New York Timesille, että koko Playboyta ei olisi, jos naiset ja miehet olisivat tasa-arvoisia.

”Playboy-klubit olivat Hefnerin tavoin parodia patriarkaatista, niin myös niitä kaipaavat miehet. Vaikea kuvitella, että kukaan muu newyorkilainen kuin Donald Trump kävisi klubilla.”


Steinemin entinen kollega Mary Hutton on eri mieltä eikä esimerkiksi pidä puputyttöjen asustusta sopimattomana nykyaikaan.

”Huomauttaisin, että kyse on käytännössä yksiosaisesta uimapuvusta. Se on aika hillitty asu, kun ottaa huomioon, mitä nykyään näkee. Lisäksi on korvat, mikä on aika hauskaa. Asetelma on sarjakuvamainen.”

Hieman samaa mieltä on Lauren McFall, yksi New Yorkin uusista puputytöistä. Hän on päivätyöltään näyttelijä.

”Jos pupuasu on mennyttä maailmaa, niin ovat myös Ihmenaisen asu tai kaikki, mihin Beyoncé pukeutuu – eivätkä ne ole”, McFall sanoi The New York Timesille.

Playboy-klubi on osa brändi-imperiumia, joka on rakentunut Hefnerin perustaman Playboy-miestenlehden ympärille.

Ensimmäinen Playboy-klubi perustettiin Chicagoon vuonna 1960. Enimmillään niitä oli yli 30 eri puolilla Yhdysvaltoja ja myös ulkomailla.


Sillä haavaa viimeinen klubi kuitenkin suljettiin 1990-luvun vaihteessa. New Yorkin alkuperäinen Playboy-klubi oli sanomalehti The Wall Street Journalin mukaan julkkisten ja liikemiesten kohtauspaikka, mutta sen sulkemisesta on jo 32 vuotta.

Sittemmin yksittäisiä klubeja on perustettu vaihtelevalla menestyksellä. Esimerkiksi Las Vegasiin vuonna 2006 avattu klubi suljettiin kuuden vuoden jälkeen.


Lontoossa Playboy-klubi ja -kasino on toiminut vuodesta 2011 ja menestynyt tiettävästi hyvin. Intiassa Playboy-klubeja on useita, joskin siellä puputytöt pukeutuvat peittävämmin.

Newyorkilainen veteraanibaarimestari Pamela Wiznitzer sanoo The Wall Street Journalille, että puputyttöjen olemassaoloa tärkeämpää on, miten työnantaja kohtelee heitä.

”Naista, joka haluaa olla puputyttö Playboy-klubilla, saatetaan kohdella paremmin kuin vaikka lakitoimiston assistenttia.”

Ylellisen uuden klubin sisustus on valkoista marmoria, punaista satiinia, mustaa lasia ja kullattuja yksityiskohtia. Huonekalujen tyyli on 1900-luvun puolivälistä.

Klubille leimallista on eksklusiivisuus. Sen kotisivujen mukaan jäsenyyksiä on neljää eri tasoa, joiden vuosimaksut ovat 5 000–100 000 dollaria eli noin 4 300–86 000 euroa.

Halvimpaankin jäsenyyteen sisältyy muun muassa kahden hengen illallinen kahdesti vuodessa sekä puputyttöjen ja baarimestarin vetämä drinkkikurssi kymmenen hengen seurueelle.

Kallein jäsenyysmaksu kattaa esimerkiksi neljän hengen vip-pöydän juomineen kaikkiin Playboy-tapahtumiin, kymmenen hotelliyötä New Yorkissa ja kymmenen vip-pääsylippua urheilutapahtumiin, kuten Yhdysvaltain avoimeen tennisturnaukseen tai Rangersin NHL-jääkiekko-otteluihin.

Nimetön lähde klubilta sanoo The New York Postille, että jäsenyyksiä on myyty etukäteen 2,2 miljoonan dollarin eli noin 1,9 miljoonan euron arvosta ja uusia jäsenyyksiä myönnetään enää jonotuslistan kautta.

Lähde kertoo, että jäsenet ovat pääosin Wall Streetin rahamaailmasta, Hollywoodin viihdemaailmasta ja ulkomailta. Yllättävämpänä voi pitää, että hänen mukaansa peräti 45 prosenttia jäsenyyksistä on myyty naisille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • New York
 • Playboy
 • Naisten asema

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  6. 6

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  7. 7

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  8. 8

   Kiihtelysvaaran 250-vuotias puukirkko tuhoutui tulipalossa täysin – ”Korvaamaton ja järkyttävä juttu, ihmiset ovat todella surkeina nyt”

  9. 9

   Krp: Kotietsinnät sujuneet Turun saaristossa hyvin, operaatio saadaan näillä näkymin päätökseen sunnuntaina

  10. 10

   Jorma Ollila vastaa Siilasmaan kuvailemiin ongelmiin yhtiön johtamisessa – Väitteet ovat hänen mukaansa kärjistettyjä tai vääriä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  2. 2

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  5. 5

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  6. 6

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  7. 7

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  10. 10

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Krp: Kotietsinnät sujuneet Turun saaristossa hyvin, operaatio saadaan näillä näkymin päätökseen sunnuntaina
  3. Anthony Joshua puolusti raivokkaasti mestaruuttaan Aleksandr Povetkinia vastaan – voitti teknisellä tyrmäyksellä: ”Tiesin, että hänen päänsä kestää iskuja”
  4. Iran syyttää Yhdysvaltoja, Saudi-Arabiaa, Persianlahden maita, EU:ta, Tanskaa, Hollantia ja Britanniaa Isisin tekemästä terrori-iskusta
  5. Espoolainen Janne Lehto virittää Ryder Cupissa peliareenaa Tiger Woodsille ja muille huippugolffareille
  6. Huippusuositun Tatu ja Patu -sarjan tekijät jättäisivät nykyään yhden kirjansa tekemättä ja paljastavat, miksi hahmot saattavatkin olla naisia
  7. Aloitimme autoilun Pekingissä, vaikka siinä ei ole järkeä: Kadut täyttyvät, ilma saastuu, ja siksi autollamme ei saa nyt ajaa ollenkaan perjantaipäivisin
  8. Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista
  9. ”Tatu ja Patu ovat hauskoja, koska he eivät oikein ymmärrä, miten maailma toimii” – Tatun ja Patun lukijat kertovat kirjasarjan suosion syyt
  10. Tunti sitten
  11. Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana  Tilaajille
  12. Kiihtelysvaaran 250-vuotias puukirkko tuhoutui tulipalossa täysin – ”Korvaamaton ja järkyttävä juttu, ihmiset ovat todella surkeina nyt”
  13. Näytä lisää