Ulkomaat

Äärimmäisen vaarallinen hirmumyrsky lähestyy Yhdysvaltain itärannikkoa – ja vastaavia on luvassa paljon lisää, kun ilmastonmuutos etenee

Kun maapallon ilmasto lämpenee, voimakkaita hurrikaaneja esiintyy yhä useammin ja laajemmalla alueella.

Ihmiset hamstrasivat kuumeisesti kaupoista vettä, ruokaa, polttoainetta ja muita tarvikkeita, kun äärimmäisen vaaralliseksi luokiteltu hirmumyrsky Florence lähestyi tiistaina Yhdysvaltain itärannikkoa.

Hurrikaanin nopeus merellä oli enimmillään lähes 60 metriä sekunnissa.

Florencen odotetaan saapuvan itärannikolle torstai-iltana paikallista aikaa. Todennäköisimmin se iskee Pohjois-Carolinan eteläosassa lähellä Etelä-Carolinan rajaa. Myös Virginian ja Marylandin osavaltioihin on julistettu hätätila.

Evakuointimääräys on annettu 1,5 miljoonalle ihmiselle. Kouluja on suljettu. Florence on suurin aluetta uhkaava hirmumyrsky lähes kolmeenkymmeneen vuoteen.

Tuoreessa muistissa ovat viime syksyn hirmumyrskyt Harvey, joka aiheutti laajoja tuhoja Yhdysvalloissa etenkin Texasissa, ja Maria, joka tappoi Puerto Ricossa tuhansia ihmisiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Atlantin viimevuotiset hurrikaanit aloittivat poikkeuksellisten ääri-ilmiöiden vuoden.

Pohjois-Euroopassa ja monessa muussa maailmankolkassa koettiin ennennäkemätön helleaalto. Metsäpalot riehuivat ympäri Eurooppaa, ja kuivuus tuhosi satoja. Toisaalla on kärsitty poikkeuksellisista tulvista ja rankkasateista.

”Maailman­laajuisesti ilmaston­muutoksen vaikutukset alkavat näkyä”, toteaa Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas.

”Ääri-ilmiöt lisäävät taloudellisia tappioita ja vaikuttavat ihmisten hyvinvointiin. Ikäviä vaikutuksia nähdään yhä useammin”, hän sanoo.

Tilastot osoittavat, että myrskyjen ja tulvien määrä on kasvanut viime vuosina voimakkaasti. Viime vuonna Texasin Houstonissa suurinta tuhoa eivät aiheuttaneetkaan tuulet vaan rankkasateet, Taalas huomauttaa.

Sateet jämähtivät useaksi päiväksi Houstonin päälle, vettä tuli yli metrin verran ja tulvat aiheuttivat suurta tuhoa.

Yksittäisestä hirmumyrskystä ei voi sanoa, että sen aiheuttaisi ilmastonmuutos. Elo-, syys- ja lokakuu ovat Atlantilla joka vuosi vilkkaimpia hurrikaanikuukausia.

WMO on kuitenkin laskenut, että jos ja kun maapallon keskilämpötila nousee kaksi astetta, voimakkaimpien kategorioiden 4 ja 5 hirmumyrskyjä esiintyy entistä useammin ja entistä laajemmalla alueella.


Hurrikaanien ja hirmumyrskyjen syntyyn ilmaston lämpeneminen vaikuttaa Taalaksen mukaan kahdella tavalla:

Trooppisten hirmumyrskyjen synty edellyttää, että merivesi on lämmintä. Meriin on varastoitunut suurin osa maapallon lisälämmöstä. Mitä lämpimämpää merivesi on, sitä enemmän myrskyt saavat siitä energiaa.

Samaan aikaan alempaan ilmakehään haihtuu meristä enemmän vesihöyryä kuin aikaisemmin, ja vesihöyry voimistaa trooppisia myrskyjä entisestään. Ilma on kaasu, ja mitä lämpimämpää ilma on, sitä enemmän sen sisällä voi olla vesihöyryä.

WMO:n mukaan yhden asteen nousu meriveden lämpötilassa nostaa vesihöyryn määrää ilmassa seitsemän prosenttia. Se tarkoittaa, että hurrikaanin sisällä voi olla entistä enemmän vettä ja se aiheuttaa entistä suurempia rankkasateita ja tulvia.

Esimerkiksi Meksikonlahdella meren pintalämpötila on noussut 1800-luvun lopulta puoli astetta ihmisen toiminnan takia.

Pelkkä lämmin merivesi ei riitä, vaan hurrikaanin muodostumiseen vaikuttaa myös ylemmän ilmakehän virtausrakenne.


Ilmastonmuutoksen vaikutus näkyy myös El Niño -ilmiössä, joka vaikuttaa merkittävällä tavalla maapallon ilmastoon ja aiheuttaa sään ääri-ilmiöitä.

WMO ilmoitti maanantaina, että on 70 prosentin todennäköisyys, että El Niño iskee tänä talvena. Edellinen El Niño vaikutti vuosina 2015–16 ja oli yksi kaikkien aikojen voimakkaimmista.

Vuosi 2016 olikin maapallon mittaushistorian lämpimin.

El Niño aiheutti esimerkiksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa poikkeuksellisen kuivuuden, josta seurasi nälänhätä. Tämänvuotisesta El Niñosta ei odoteta yhtä voimakasta.

El Niño esiintyy tavallisesti 3–7 vuoden välein, mutta WMO:n mukaan ilmaston lämpeneminen muuttaa ilmiön dynamiikkaa.

El Niñossa merivesi muuttuu tavanomaista lämpimämmäksi Etelä-Amerikan rannikolla Tyynenmeren itäosassa. Sateet lisääntyvät Amerikan rannikolla, kun taas Kaakkois-Aasiassa ja Australiassa kärsitään kuivuudesta.

El Niñon vastakkainen ilmiö on La Niña, jossa merivesi on päiväntasaajalla tavanomaista kylmempää. Tämä vuosi on ollut ilmastoa viilentävän La Niñan vuosi, ja siksi lämpöennätyksiä ei todennäköisesti rikota.

Kaikkien aikojen lämpimin La Niña -vuosi tästä on kuitenkin Taalaksen mukaan tulossa.

Ikäviä ennätyksiä on tänä vuonna rikottu muutenkin.

Yhdysvaltain sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio Noaa julkaisi elokuussa vuotuisen raporttinsa, jonka mukaan hiilidioksidin määrä ilmakehässä oli viime vuonna suurin ainakin 800 000 vuoteen.

Hiilidioksidi pysyy ilmakehässä jopa kymmeniätuhansia vuosia, vaikka nykyisiä päästöjä saataisiinkin leikattua tavoitteiden mukaisesti. Sitä poliitikot eivät aina ymmärrä, Taalas toteaa.

Taalas osallistui maanantaina New Yorkissa YK:n pääsihteerin António Guterresin tilaisuuteen, jossa Guterres vaati maailman päättäjiltä välittömiä tekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Viesti oli suunnattu kahden viikon päästä kokoontuvalle YK:n yleiskokoukselle. Tämän vuoden joulukuussa järjestetään lisäksi Puolassa ilmastokokous, jossa pitäisi päästä sopuun Pariisin ilmastosopimuksen käytännön toteutuksesta.

”On tarvetta nostaa kunnianhimon tasoa. Tahtotila on ollut toistaiseksi liian vaatimaton”, Taalas sanoo.

Maapallon mittaushistorian kahdeksastatoista lämpimimmästä vuodesta 17 on koettu 2000-luvulla.

”Keinot ongelman ratkaisemiseksi ovat olemassa ja ne ovat jopa taloudellisesti kannattavia. Monissa maissa on vahva riippuvuus fossiilisista polttoaineista, mutta maailman mittakaavassa satsaaminen uusiutuviin energiamuotoihin, vesivoimaan ja ydinvoimaan on houkuttelevaa”, Taalas sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmastonmuutos
 • Hirmumyrskyt
 • Minttu Mikkonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Junaliikenne käynnistymässä kaaoksen jälkeen, häiriöitä tiedossa loppuillaksi – Matkustajia jumiutui yli kahdeksi tunniksi raiteille

  5. 5

   Toimittaja putosi puumajoja yhdistävältä riippusillalta ja kuoli – Saksan poliisi keskeytti aktivistien puumajaleirin tyhjentämisen Hambachin metsässä

  6. 6

   Päiväkotien rahankeruussa on kirjavat käytännöt – ”Yksi vanhempi laittoi sähköpostilla kaikille oman tilinumeronsa ja pyysi kymmentä euroa kuukaudessa”

  7. 7

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  8. 8

   Barcelonan fanit raivostuivat – syynä on kuva ruutupaidasta, joka romuttaisi 118-vuotisen historian

  9. 9

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  10. 10

   Kyselytutkimus paljasti hämmentävän aukon suomalaisten ilmastotietämyksessä: Joka kymmenes uskoo päästöttömän ydinvoiman tuottavan eniten hiilidioksidipäästöjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  2. 2

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  6. 6

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  7. 7

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  8. 8

   Junaliikenne käynnistymässä kaaoksen jälkeen, häiriöitä tiedossa loppuillaksi – Matkustajia jumiutui yli kahdeksi tunniksi raiteille

  9. 9

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  10. 10

   Mailin tornitalo kutistui kilometriseksi, ja nyt aavikolla seisoo onneton ranka – Näin Saudi-Arabian suuret unelmat murenevat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  11. Näytä lisää