Ulkomaat

Äärimmäisen vaarallinen hirmumyrsky lähestyy Yhdysvaltain itärannikkoa – ja vastaavia on luvassa paljon lisää, kun ilmastonmuutos etenee

Kun maapallon ilmasto lämpenee, voimakkaita hurrikaaneja esiintyy yhä useammin ja laajemmalla alueella.

Ihmiset hamstrasivat kuumeisesti kaupoista vettä, ruokaa, polttoainetta ja muita tarvikkeita, kun äärimmäisen vaaralliseksi luokiteltu hirmumyrsky Florence lähestyi tiistaina Yhdysvaltain itärannikkoa.

Hurrikaanin nopeus merellä oli enimmillään lähes 60 metriä sekunnissa.

Florencen odotetaan saapuvan itärannikolle torstai-iltana paikallista aikaa. Todennäköisimmin se iskee Pohjois-Carolinan eteläosassa lähellä Etelä-Carolinan rajaa. Myös Virginian ja Marylandin osavaltioihin on julistettu hätätila.

Evakuointimääräys on annettu 1,5 miljoonalle ihmiselle. Kouluja on suljettu. Florence on suurin aluetta uhkaava hirmumyrsky lähes kolmeenkymmeneen vuoteen.

Tuoreessa muistissa ovat viime syksyn hirmumyrskyt Harvey, joka aiheutti laajoja tuhoja Yhdysvalloissa etenkin Texasissa, ja Maria, joka tappoi Puerto Ricossa tuhansia ihmisiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Atlantin viimevuotiset hurrikaanit aloittivat poikkeuksellisten ääri-ilmiöiden vuoden.

Pohjois-Euroopassa ja monessa muussa maailmankolkassa koettiin ennennäkemätön helleaalto. Metsäpalot riehuivat ympäri Eurooppaa, ja kuivuus tuhosi satoja. Toisaalla on kärsitty poikkeuksellisista tulvista ja rankkasateista.

”Maailman­laajuisesti ilmaston­muutoksen vaikutukset alkavat näkyä”, toteaa Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas.

”Ääri-ilmiöt lisäävät taloudellisia tappioita ja vaikuttavat ihmisten hyvinvointiin. Ikäviä vaikutuksia nähdään yhä useammin”, hän sanoo.

Tilastot osoittavat, että myrskyjen ja tulvien määrä on kasvanut viime vuosina voimakkaasti. Viime vuonna Texasin Houstonissa suurinta tuhoa eivät aiheuttaneetkaan tuulet vaan rankkasateet, Taalas huomauttaa.

Sateet jämähtivät useaksi päiväksi Houstonin päälle, vettä tuli yli metrin verran ja tulvat aiheuttivat suurta tuhoa.

Yksittäisestä hirmumyrskystä ei voi sanoa, että sen aiheuttaisi ilmastonmuutos. Elo-, syys- ja lokakuu ovat Atlantilla joka vuosi vilkkaimpia hurrikaanikuukausia.

WMO on kuitenkin laskenut, että jos ja kun maapallon keskilämpötila nousee kaksi astetta, voimakkaimpien kategorioiden 4 ja 5 hirmumyrskyjä esiintyy entistä useammin ja entistä laajemmalla alueella.


Hurrikaanien ja hirmumyrskyjen syntyyn ilmaston lämpeneminen vaikuttaa Taalaksen mukaan kahdella tavalla:

Trooppisten hirmumyrskyjen synty edellyttää, että merivesi on lämmintä. Meriin on varastoitunut suurin osa maapallon lisälämmöstä. Mitä lämpimämpää merivesi on, sitä enemmän myrskyt saavat siitä energiaa.

Samaan aikaan alempaan ilmakehään haihtuu meristä enemmän vesihöyryä kuin aikaisemmin, ja vesihöyry voimistaa trooppisia myrskyjä entisestään. Ilma on kaasu, ja mitä lämpimämpää ilma on, sitä enemmän sen sisällä voi olla vesihöyryä.

WMO:n mukaan yhden asteen nousu meriveden lämpötilassa nostaa vesihöyryn määrää ilmassa seitsemän prosenttia. Se tarkoittaa, että hurrikaanin sisällä voi olla entistä enemmän vettä ja se aiheuttaa entistä suurempia rankkasateita ja tulvia.

Esimerkiksi Meksikonlahdella meren pintalämpötila on noussut 1800-luvun lopulta puoli astetta ihmisen toiminnan takia.

Pelkkä lämmin merivesi ei riitä, vaan hurrikaanin muodostumiseen vaikuttaa myös ylemmän ilmakehän virtausrakenne.


Ilmastonmuutoksen vaikutus näkyy myös El Niño -ilmiössä, joka vaikuttaa merkittävällä tavalla maapallon ilmastoon ja aiheuttaa sään ääri-ilmiöitä.

WMO ilmoitti maanantaina, että on 70 prosentin todennäköisyys, että El Niño iskee tänä talvena. Edellinen El Niño vaikutti vuosina 2015–16 ja oli yksi kaikkien aikojen voimakkaimmista.

Vuosi 2016 olikin maapallon mittaushistorian lämpimin.

El Niño aiheutti esimerkiksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa poikkeuksellisen kuivuuden, josta seurasi nälänhätä. Tämänvuotisesta El Niñosta ei odoteta yhtä voimakasta.

El Niño esiintyy tavallisesti 3–7 vuoden välein, mutta WMO:n mukaan ilmaston lämpeneminen muuttaa ilmiön dynamiikkaa.

El Niñossa merivesi muuttuu tavanomaista lämpimämmäksi Etelä-Amerikan rannikolla Tyynenmeren itäosassa. Sateet lisääntyvät Amerikan rannikolla, kun taas Kaakkois-Aasiassa ja Australiassa kärsitään kuivuudesta.

El Niñon vastakkainen ilmiö on La Niña, jossa merivesi on päiväntasaajalla tavanomaista kylmempää. Tämä vuosi on ollut ilmastoa viilentävän La Niñan vuosi, ja siksi lämpöennätyksiä ei todennäköisesti rikota.

Kaikkien aikojen lämpimin La Niña -vuosi tästä on kuitenkin Taalaksen mukaan tulossa.

Ikäviä ennätyksiä on tänä vuonna rikottu muutenkin.

Yhdysvaltain sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio Noaa julkaisi elokuussa vuotuisen raporttinsa, jonka mukaan hiilidioksidin määrä ilmakehässä oli viime vuonna suurin ainakin 800 000 vuoteen.

Hiilidioksidi pysyy ilmakehässä jopa kymmeniätuhansia vuosia, vaikka nykyisiä päästöjä saataisiinkin leikattua tavoitteiden mukaisesti. Sitä poliitikot eivät aina ymmärrä, Taalas toteaa.

Taalas osallistui maanantaina New Yorkissa YK:n pääsihteerin António Guterresin tilaisuuteen, jossa Guterres vaati maailman päättäjiltä välittömiä tekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Viesti oli suunnattu kahden viikon päästä kokoontuvalle YK:n yleiskokoukselle. Tämän vuoden joulukuussa järjestetään lisäksi Puolassa ilmastokokous, jossa pitäisi päästä sopuun Pariisin ilmastosopimuksen käytännön toteutuksesta.

”On tarvetta nostaa kunnianhimon tasoa. Tahtotila on ollut toistaiseksi liian vaatimaton”, Taalas sanoo.

Maapallon mittaushistorian kahdeksastatoista lämpimimmästä vuodesta 17 on koettu 2000-luvulla.

”Keinot ongelman ratkaisemiseksi ovat olemassa ja ne ovat jopa taloudellisesti kannattavia. Monissa maissa on vahva riippuvuus fossiilisista polttoaineista, mutta maailman mittakaavassa satsaaminen uusiutuviin energiamuotoihin, vesivoimaan ja ydinvoimaan on houkuttelevaa”, Taalas sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmastonmuutos
 • Hirmumyrskyt
 • Minttu Mikkonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Amerikkalaisnuoret imevät nyt myrkkyä muistitikusta – Sähkötupakka Juulista tuli trendipahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  3. 3

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  4. 4

   Hyvää parisuhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lastenkasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  5. 5

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  6. 6

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  7. 7

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  8. 8

   Ajatushautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleissitovuus aiheuttaa monenlaista haittaa Suomen taloudelle”

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   Räppärit Redrama, Paleface ja Tommy Lindgren kyllästyivät ”valkoisen miehen kriisiin” ja Sipilän hallitukseen – ne saavat kyytiä uudella albumilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää