Ulkomaat

Eteläkorealaiselle lomasaarelle ilmaantui yllättäen 550 jemeniläistä turvapaikan­hakijaa – he tulivat, koska eivät päässeet passillaan juuri muualle

Jejun saari tarjosi hetken aikaa väylän niille sotaa pakeneville, joilla oli varaa lentolippuihin. Nyt Etelä-Korea, joka suhtautuu turvapaikanhakijoihin nihkeästi, on kuitenkin palauttanut jemeniläisten viisumipakon saarelle.

Perinteisessä lomakohteessa Etelä-Koreassa on jumissa satoja jemeniläisiä turvapaikanhakijoita.

Seikka kuulostaa käsittämättömältä, ja sitä selittääkin sattumien summa. Tapaus kertoo pakolaisten hakeutumisesta mille tahansa avautuville, epätodennäköisillekin reiteille pois sodan jaloista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jemenin sota on maailman pahin humanitaarinen kriisi, mutta se on saanut paljon vähemmän kansainvälistä huomiota kuin Syyrian sota. Osin siksi, että jemeniläisiä on päässyt pakenemaan syrjäisestä kotimaastaan huomattavasti syyrialaisia vähemmän.

Tähän pulmaan Jejun saari tarjosi hetken aikaa ratkaisun niille jemeniläisille, joilla oli varaa lentolippuihin.

Jeju on eteläkorealaisten perinteinen kotimaanlomakohde, koska se on mannermaata etelämpänä ja ilmasto on leudompi.Viime vuosikymmeninä Jejun suosio on kuitenkin hiipunut, koska yhä useampi eteläkorealainen suuntaa lomalla ulkomaille. Hallitus halusi houkutella saarelle myös ulkomaalaisia turisteja ja myönsi vuonna 2002 ainoastaan Jejua koskevan viisumivapauden useimmille maailman maille, joiden kansalaisilta viisumi muuten vaadittaisiin – myös Jemenille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jemenin sota syttyi keväällä 2015. Maan lähtöhaluiset asukkaat tajusivat Jejun mahdollisuudet toden teolla viime keväänä, jonka aikana saarelle saapui aivan yllättäen noin 550 jemeniläistä turvapaikanhakijaa. Viime vuonna jemeniläisiä tuli Jejulle noin 50 ja toissa vuonna vain muutama.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Taustalla vaikuttivat Air Asia -yhtiön joulukuussa aloittamat suorat halpalennot Malesian pääkaupungista Kuala Lumpurista Jejulle. Malesia on yksi harvoista maista, joihin jemeniläisillä on ollut viisumivapaa pääsy.

Sanomalehti The New York Timesin mukaan jemeniläisiä oli paennut Malesiaan tuhansittain, mutta viisumivapaan oleskelun yläraja oli 90 päivää, eikä Malesia myöntänyt heille pakolaisasemaa.

Siksi jatkoyhteydestä Jejulle tuli Malesiaa houkuttelevampi vaihtoehto.


”Jeju oli paras vaihtoehtomme”, entinen maatalousvirkamies Jamal al-Nasiri, 43, sanoi The New York Timesille. Hän saapui saarelle toukokuussa vaimonsa ja viiden 8–18-vuotiaan tyttärensä kanssa.

”Koska olemme ihmisiä, mietimme tulevaisuuttamme, sitä miten pidämme lapsemme turvassa ja saamme heidät kouluun paremman elämän toivossa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka jemeniläisiä on Jejulla mitättömän kokoinen sakki verrattuna saaren asukaslukuun, 660 000:een, tai koko maan asukaslukuun, yli 50 miljoonaan, paikalliset huolestuivat ilmiöstä.

Etelä-Korea ei ole ollut merkittävä pakolaisten määränpää, ja se on perinteisesti suhtautunut nihkeästi turvapaikanhakijoihin. Vuotuinen hakijamäärä on kasvanut viime vuosina hiljalleen lähelle 10 000:ta, mutta viime vuonna hyväksymisprosentti oli sanomalehti The Guardianin mukaan vain 1,2.

Mielipidekyselyssä 56 prosenttia vastaajista vastusti jemeniläisten päästämistä maahan, ja yli 700 000 ihmistä allekirjoitti presidentti Moon Jae-inille osoitetun vetoomuksen, jossa pyydettiin olemaan myöntämättä jemeniläisille pakolaisasemaa, kertoo aikakauslehti Foreign Policy.


Nuivaa suhtautumista on selitetty muun muassa islamofobialla ja laajasti jaetulla näkemyksellä, jonka mukaan Etelä-Korea on ja sen tulee olla etnisesti yhtenäinen.

Paikalliset ovat järjestäneet tulijoita vastaan mielenosoituksia, joissa väitetään näiden olevan rikollisia tai vievän paikallisten työt.

”He oppivat nuoresta pitäen kohtelemaan naisia seksiorjina ja hakkaamaan näitä mielensä mukaan”, mielenosoitusta Jejulla johtanut Yang Eun-ok, 70, sanoi The New York Timesille.

”He voivat ottaa monta vaimoa ja tehdä paljon lapsia. Nyt heitä on 500, mutta entä kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden päästä?”


Arabiuutiskanava al-Jazeera kertoo, että Etelä-Koreassa jemeniläiset turvapaikanhakijat on leimattu ”valepakolaisiksi”, koska suurin osa heistä on miehiä, pukeutuu siisteihin vaatteisiin ja käyttää älypuhelimia. Mutta eivät he väitäkään pakenevansa henkilökohtaista köyhyyttä, vaan sotaa ja elinolojen romahtamista.

”Jemenissä on aina vain pommeja, pommeja, pommeja. Ei vettä, ei sähköä, ei töitä, ei koulua, ei mitään. Miten voin tarjota pojalleni hyvän elämän? Sana Jejusta levisi ja kuulin, että minulla voisi olla mahdollisuuksia”, vaimonsa kanssa Malesian kautta Jejulle lentänyt Muaadh Galal Moha al-Razeqee sanoi The New York Timesille.

Journalisti Esmail al-Qublani, 30, kertoi The Korea Timesille lähteneensä Jemenistä saatuaan puhelun, jossa hänet uhattiin siepata ja pahoinpidellä.

”Jemenissä ei ole turvallista. Lähteminen oli vaikeaa, mutta tein sen henkeni säästämiseksi”, al-Qublani sanoi.

Kesäkuun alussa Etelä-Korea palautti Jemenin niiden maiden lyhyelle listalle, joiden kansalaisilta vaaditaan viisumi myös Jejulle. Jemeniläisten tulo lakkasi, mutta jo tulleet ovat yhä saarella. Hallitus ei ole antanut heille lupaa matkustaa mantereelle. He odottavat siis turvapaikkahakemustensa käsittelyä, jossa kestänee kuukausia.

Ajan mittaan jemeniläisten rahat ovat huvenneet, sillä harva valmistautui odottelemaan saarella muutamaa viikkoa pidempään. Moni on päätynyt asumaan kadulle. Ratkaisuna hallitus antoi Jejun jemeniläisille poikkeusluvan tehdä töitä.


Elokuun alussa oikeusministeri Park Sang-ki ja hallituksen lehdistöpäällikkö Chung Hye-seung muistuttivat kansalaisia videopuheessa, että kansainväliset sopimukset pakolaisten suojelemisesta sitovat Etelä-Koreaa ja jemeniläiset ovat saapuneet maahan laillisesti.

Etelä-Korean presidentti Moon on itsekin pohjoiskorealaisten pakolaisten poika.

”Korealaisetkin pakenivat aiemmin paremman elämän perässä. Olisi kamalaa, jos ne korealaiset potkittaisiin ulos maasta”, jejulainen torikauppias Son Chun-ja sanoi The Guardianille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvapaikanhakijat
 • Pakolaisuus
 • Siirtolaisuus
 • Jemen
 • Etelä-Korea

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

  2. 2

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  3. 3

   Olli Kopra, 26, rakastaa kylpemistä, mutta kynsien leikkaaminen on kurjaa – Kopra on kehitys­vammainen, ja vanhempien mukaan hänellä on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  4. 4

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  5. 5

   Keskitien kulkija keskilännestä, liberaali Kaliforniasta vai mies, jonka kaikki tuntevat? Spekulaatio Trumpin haastajasta käy kuumana jo nyt

  6. 6

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  7. 7

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  8. 8

   Demokraattien pakka on vaalien jälkeen sekaisin – Trumpin haastaja­kisa tulee olemaan hurja

  9. 9

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  10. 10

   Voimistelevien tyttöjen rasva­prosentin mittauksen voi heittää roskakoriin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  3. 3

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  4. 4

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  5. 5

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  6. 6

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  7. 7

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  8. 8

   Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

  9. 9

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  10. 10

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  9. 9

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  10. 10

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää