Ulkomaat

Eteläkorealaiselle lomasaarelle ilmaantui yllättäen 550 jemeniläistä turvapaikan­hakijaa – he tulivat, koska eivät päässeet passillaan juuri muualle

Jejun saari tarjosi hetken aikaa väylän niille sotaa pakeneville, joilla oli varaa lentolippuihin. Nyt Etelä-Korea, joka suhtautuu turvapaikanhakijoihin nihkeästi, on kuitenkin palauttanut jemeniläisten viisumipakon saarelle.

Perinteisessä lomakohteessa Etelä-Koreassa on jumissa satoja jemeniläisiä turvapaikanhakijoita.

Seikka kuulostaa käsittämättömältä, ja sitä selittääkin sattumien summa. Tapaus kertoo pakolaisten hakeutumisesta mille tahansa avautuville, epätodennäköisillekin reiteille pois sodan jaloista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jemenin sota on maailman pahin humanitaarinen kriisi, mutta se on saanut paljon vähemmän kansainvälistä huomiota kuin Syyrian sota. Osin siksi, että jemeniläisiä on päässyt pakenemaan syrjäisestä kotimaastaan huomattavasti syyrialaisia vähemmän.

Tähän pulmaan Jejun saari tarjosi hetken aikaa ratkaisun niille jemeniläisille, joilla oli varaa lentolippuihin.

Jeju on eteläkorealaisten perinteinen kotimaanlomakohde, koska se on mannermaata etelämpänä ja ilmasto on leudompi.Viime vuosikymmeninä Jejun suosio on kuitenkin hiipunut, koska yhä useampi eteläkorealainen suuntaa lomalla ulkomaille. Hallitus halusi houkutella saarelle myös ulkomaalaisia turisteja ja myönsi vuonna 2002 ainoastaan Jejua koskevan viisumivapauden useimmille maailman maille, joiden kansalaisilta viisumi muuten vaadittaisiin – myös Jemenille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jemenin sota syttyi keväällä 2015. Maan lähtöhaluiset asukkaat tajusivat Jejun mahdollisuudet toden teolla viime keväänä, jonka aikana saarelle saapui aivan yllättäen noin 550 jemeniläistä turvapaikanhakijaa. Viime vuonna jemeniläisiä tuli Jejulle noin 50 ja toissa vuonna vain muutama.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Taustalla vaikuttivat Air Asia -yhtiön joulukuussa aloittamat suorat halpalennot Malesian pääkaupungista Kuala Lumpurista Jejulle. Malesia on yksi harvoista maista, joihin jemeniläisillä on ollut viisumivapaa pääsy.

Sanomalehti The New York Timesin mukaan jemeniläisiä oli paennut Malesiaan tuhansittain, mutta viisumivapaan oleskelun yläraja oli 90 päivää, eikä Malesia myöntänyt heille pakolaisasemaa.

Siksi jatkoyhteydestä Jejulle tuli Malesiaa houkuttelevampi vaihtoehto.


”Jeju oli paras vaihtoehtomme”, entinen maatalousvirkamies Jamal al-Nasiri, 43, sanoi The New York Timesille. Hän saapui saarelle toukokuussa vaimonsa ja viiden 8–18-vuotiaan tyttärensä kanssa.

”Koska olemme ihmisiä, mietimme tulevaisuuttamme, sitä miten pidämme lapsemme turvassa ja saamme heidät kouluun paremman elämän toivossa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka jemeniläisiä on Jejulla mitättömän kokoinen sakki verrattuna saaren asukaslukuun, 660 000:een, tai koko maan asukaslukuun, yli 50 miljoonaan, paikalliset huolestuivat ilmiöstä.

Etelä-Korea ei ole ollut merkittävä pakolaisten määränpää, ja se on perinteisesti suhtautunut nihkeästi turvapaikanhakijoihin. Vuotuinen hakijamäärä on kasvanut viime vuosina hiljalleen lähelle 10 000:ta, mutta viime vuonna hyväksymisprosentti oli sanomalehti The Guardianin mukaan vain 1,2.

Mielipidekyselyssä 56 prosenttia vastaajista vastusti jemeniläisten päästämistä maahan, ja yli 700 000 ihmistä allekirjoitti presidentti Moon Jae-inille osoitetun vetoomuksen, jossa pyydettiin olemaan myöntämättä jemeniläisille pakolaisasemaa, kertoo aikakauslehti Foreign Policy.


Nuivaa suhtautumista on selitetty muun muassa islamofobialla ja laajasti jaetulla näkemyksellä, jonka mukaan Etelä-Korea on ja sen tulee olla etnisesti yhtenäinen.

Paikalliset ovat järjestäneet tulijoita vastaan mielenosoituksia, joissa väitetään näiden olevan rikollisia tai vievän paikallisten työt.

”He oppivat nuoresta pitäen kohtelemaan naisia seksiorjina ja hakkaamaan näitä mielensä mukaan”, mielenosoitusta Jejulla johtanut Yang Eun-ok, 70, sanoi The New York Timesille.

”He voivat ottaa monta vaimoa ja tehdä paljon lapsia. Nyt heitä on 500, mutta entä kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden päästä?”


Arabiuutiskanava al-Jazeera kertoo, että Etelä-Koreassa jemeniläiset turvapaikanhakijat on leimattu ”valepakolaisiksi”, koska suurin osa heistä on miehiä, pukeutuu siisteihin vaatteisiin ja käyttää älypuhelimia. Mutta eivät he väitäkään pakenevansa henkilökohtaista köyhyyttä, vaan sotaa ja elinolojen romahtamista.

”Jemenissä on aina vain pommeja, pommeja, pommeja. Ei vettä, ei sähköä, ei töitä, ei koulua, ei mitään. Miten voin tarjota pojalleni hyvän elämän? Sana Jejusta levisi ja kuulin, että minulla voisi olla mahdollisuuksia”, vaimonsa kanssa Malesian kautta Jejulle lentänyt Muaadh Galal Moha al-Razeqee sanoi The New York Timesille.

Journalisti Esmail al-Qublani, 30, kertoi The Korea Timesille lähteneensä Jemenistä saatuaan puhelun, jossa hänet uhattiin siepata ja pahoinpidellä.

”Jemenissä ei ole turvallista. Lähteminen oli vaikeaa, mutta tein sen henkeni säästämiseksi”, al-Qublani sanoi.

Kesäkuun alussa Etelä-Korea palautti Jemenin niiden maiden lyhyelle listalle, joiden kansalaisilta vaaditaan viisumi myös Jejulle. Jemeniläisten tulo lakkasi, mutta jo tulleet ovat yhä saarella. Hallitus ei ole antanut heille lupaa matkustaa mantereelle. He odottavat siis turvapaikkahakemustensa käsittelyä, jossa kestänee kuukausia.

Ajan mittaan jemeniläisten rahat ovat huvenneet, sillä harva valmistautui odottelemaan saarella muutamaa viikkoa pidempään. Moni on päätynyt asumaan kadulle. Ratkaisuna hallitus antoi Jejun jemeniläisille poikkeusluvan tehdä töitä.


Elokuun alussa oikeusministeri Park Sang-ki ja hallituksen lehdistöpäällikkö Chung Hye-seung muistuttivat kansalaisia videopuheessa, että kansainväliset sopimukset pakolaisten suojelemisesta sitovat Etelä-Koreaa ja jemeniläiset ovat saapuneet maahan laillisesti.

Etelä-Korean presidentti Moon on itsekin pohjoiskorealaisten pakolaisten poika.

”Korealaisetkin pakenivat aiemmin paremman elämän perässä. Olisi kamalaa, jos ne korealaiset potkittaisiin ulos maasta”, jejulainen torikauppias Son Chun-ja sanoi The Guardianille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvapaikanhakijat
 • Pakolaisuus
 • Siirtolaisuus
 • Jemen
 • Etelä-Korea

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu

  2. 2

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  3. 3

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  4. 4

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 800 metrin syvyydestä – aluksella oli katoamishetkellä yli 40 ihmistä

  5. 5

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  6. 6

   Erityisen ylpeä kotimaastani olen silloin, kun Suomi väläyttää elegantisti hampaitaan

  7. 7

   Maan kaltaisia planeettoja löytyy yhä lisää, ja osa niistä on karmivia – Yhdellä sataa sulaa lasia vaakasuunnassa ja toisen taivaalla leijuu liki 300-asteisia pilviä

   Tilaajille
  8. 8

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  9. 9

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – laulutaidoton toimittaja selvitti, miksi osa ihmisistä ei osaa laulaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  2. 2

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  3. 3

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  4. 4

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  5. 5

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  6. 6

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  7. 7

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  8. 8

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  9. 9

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  10. 10

   Tänään kumottiin 130 vuotta vanha päätös: kilo ei enää perustu tarkoin varjeltuihin malli­punnuksiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää