Ulkomaat

Eteläkorealaiselle lomasaarelle ilmaantui yllättäen 550 jemeniläistä turvapaikan­hakijaa – he tulivat, koska eivät päässeet passillaan juuri muualle

Jejun saari tarjosi hetken aikaa väylän niille sotaa pakeneville, joilla oli varaa lentolippuihin. Nyt Etelä-Korea, joka suhtautuu turvapaikanhakijoihin nihkeästi, on kuitenkin palauttanut jemeniläisten viisumipakon saarelle.

Perinteisessä lomakohteessa Etelä-Koreassa on jumissa satoja jemeniläisiä turvapaikanhakijoita.

Seikka kuulostaa käsittämättömältä, ja sitä selittääkin sattumien summa. Tapaus kertoo pakolaisten hakeutumisesta mille tahansa avautuville, epätodennäköisillekin reiteille pois sodan jaloista.

Jemenin sota on maailman pahin humanitaarinen kriisi, mutta se on saanut paljon vähemmän kansainvälistä huomiota kuin Syyrian sota. Osin siksi, että jemeniläisiä on päässyt pakenemaan syrjäisestä kotimaastaan huomattavasti syyrialaisia vähemmän.

Tähän pulmaan Jejun saari tarjosi hetken aikaa ratkaisun niille jemeniläisille, joilla oli varaa lentolippuihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jeju on eteläkorealaisten perinteinen kotimaanlomakohde, koska se on mannermaata etelämpänä ja ilmasto on leudompi.Viime vuosikymmeninä Jejun suosio on kuitenkin hiipunut, koska yhä useampi eteläkorealainen suuntaa lomalla ulkomaille. Hallitus halusi houkutella saarelle myös ulkomaalaisia turisteja ja myönsi vuonna 2002 ainoastaan Jejua koskevan viisumivapauden useimmille maailman maille, joiden kansalaisilta viisumi muuten vaadittaisiin – myös Jemenille.

Jemenin sota syttyi keväällä 2015. Maan lähtöhaluiset asukkaat tajusivat Jejun mahdollisuudet toden teolla viime keväänä, jonka aikana saarelle saapui aivan yllättäen noin 550 jemeniläistä turvapaikanhakijaa. Viime vuonna jemeniläisiä tuli Jejulle noin 50 ja toissa vuonna vain muutama.

Taustalla vaikuttivat Air Asia -yhtiön joulukuussa aloittamat suorat halpalennot Malesian pääkaupungista Kuala Lumpurista Jejulle. Malesia on yksi harvoista maista, joihin jemeniläisillä on ollut viisumivapaa pääsy.

Sanomalehti The New York Timesin mukaan jemeniläisiä oli paennut Malesiaan tuhansittain, mutta viisumivapaan oleskelun yläraja oli 90 päivää, eikä Malesia myöntänyt heille pakolaisasemaa.

Siksi jatkoyhteydestä Jejulle tuli Malesiaa houkuttelevampi vaihtoehto.


”Jeju oli paras vaihtoehtomme”, entinen maatalousvirkamies Jamal al-Nasiri, 43, sanoi The New York Timesille. Hän saapui saarelle toukokuussa vaimonsa ja viiden 8–18-vuotiaan tyttärensä kanssa.

”Koska olemme ihmisiä, mietimme tulevaisuuttamme, sitä miten pidämme lapsemme turvassa ja saamme heidät kouluun paremman elämän toivossa.”

Vaikka jemeniläisiä on Jejulla mitättömän kokoinen sakki verrattuna saaren asukaslukuun, 660 000:een, tai koko maan asukaslukuun, yli 50 miljoonaan, paikalliset huolestuivat ilmiöstä.

Etelä-Korea ei ole ollut merkittävä pakolaisten määränpää, ja se on perinteisesti suhtautunut nihkeästi turvapaikanhakijoihin. Vuotuinen hakijamäärä on kasvanut viime vuosina hiljalleen lähelle 10 000:ta, mutta viime vuonna hyväksymisprosentti oli sanomalehti The Guardianin mukaan vain 1,2.

Mielipidekyselyssä 56 prosenttia vastaajista vastusti jemeniläisten päästämistä maahan, ja yli 700 000 ihmistä allekirjoitti presidentti Moon Jae-inille osoitetun vetoomuksen, jossa pyydettiin olemaan myöntämättä jemeniläisille pakolaisasemaa, kertoo aikakauslehti Foreign Policy.


Nuivaa suhtautumista on selitetty muun muassa islamofobialla ja laajasti jaetulla näkemyksellä, jonka mukaan Etelä-Korea on ja sen tulee olla etnisesti yhtenäinen.

Paikalliset ovat järjestäneet tulijoita vastaan mielenosoituksia, joissa väitetään näiden olevan rikollisia tai vievän paikallisten työt.

”He oppivat nuoresta pitäen kohtelemaan naisia seksiorjina ja hakkaamaan näitä mielensä mukaan”, mielenosoitusta Jejulla johtanut Yang Eun-ok, 70, sanoi The New York Timesille.

”He voivat ottaa monta vaimoa ja tehdä paljon lapsia. Nyt heitä on 500, mutta entä kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden päästä?”


Arabiuutiskanava al-Jazeera kertoo, että Etelä-Koreassa jemeniläiset turvapaikanhakijat on leimattu ”valepakolaisiksi”, koska suurin osa heistä on miehiä, pukeutuu siisteihin vaatteisiin ja käyttää älypuhelimia. Mutta eivät he väitäkään pakenevansa henkilökohtaista köyhyyttä, vaan sotaa ja elinolojen romahtamista.

”Jemenissä on aina vain pommeja, pommeja, pommeja. Ei vettä, ei sähköä, ei töitä, ei koulua, ei mitään. Miten voin tarjota pojalleni hyvän elämän? Sana Jejusta levisi ja kuulin, että minulla voisi olla mahdollisuuksia”, vaimonsa kanssa Malesian kautta Jejulle lentänyt Muaadh Galal Moha al-Razeqee sanoi The New York Timesille.

Journalisti Esmail al-Qublani, 30, kertoi The Korea Timesille lähteneensä Jemenistä saatuaan puhelun, jossa hänet uhattiin siepata ja pahoinpidellä.

”Jemenissä ei ole turvallista. Lähteminen oli vaikeaa, mutta tein sen henkeni säästämiseksi”, al-Qublani sanoi.

Kesäkuun alussa Etelä-Korea palautti Jemenin niiden maiden lyhyelle listalle, joiden kansalaisilta vaaditaan viisumi myös Jejulle. Jemeniläisten tulo lakkasi, mutta jo tulleet ovat yhä saarella. Hallitus ei ole antanut heille lupaa matkustaa mantereelle. He odottavat siis turvapaikkahakemustensa käsittelyä, jossa kestänee kuukausia.

Ajan mittaan jemeniläisten rahat ovat huvenneet, sillä harva valmistautui odottelemaan saarella muutamaa viikkoa pidempään. Moni on päätynyt asumaan kadulle. Ratkaisuna hallitus antoi Jejun jemeniläisille poikkeusluvan tehdä töitä.


Elokuun alussa oikeusministeri Park Sang-ki ja hallituksen lehdistöpäällikkö Chung Hye-seung muistuttivat kansalaisia videopuheessa, että kansainväliset sopimukset pakolaisten suojelemisesta sitovat Etelä-Koreaa ja jemeniläiset ovat saapuneet maahan laillisesti.

Etelä-Korean presidentti Moon on itsekin pohjoiskorealaisten pakolaisten poika.

”Korealaisetkin pakenivat aiemmin paremman elämän perässä. Olisi kamalaa, jos ne korealaiset potkittaisiin ulos maasta”, jejulainen torikauppias Son Chun-ja sanoi The Guardianille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvapaikanhakijat
 • Pakolaisuus
 • Siirtolaisuus
 • Jemen
 • Etelä-Korea

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Krp aloitti laajat etsinnät ympäri Turun saaristoa, yrityksen tilat Paraisilla eristettiin – tämä operaatiosta ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  2. 2

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  3. 3

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  4. 4

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  5. 5

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  6. 6

   Liikemies ammuttiin autosta, joka ajoi 200 kilometriä tunnissa – Pietarin erikoisen surman erikoisin piirre on tappajien auton suomalainen rekisterikilpi

   Tilaajille
  7. 7

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  8. 8

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  9. 9

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  10. 10

   Itämerelle jopa 8-metrisiä aaltoja puhaltanut Mauri-myrsky hellittää illalla – Kova tuuli on irrottanut lukuisia veneitä Espoossa ja Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp aloitti laajat etsinnät ympäri Turun saaristoa, yrityksen tilat Paraisilla eristettiin – tämä operaatiosta ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  2. 2

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  7. 7

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  8. 8

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  9. 9

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  10. 10

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää