Ulkomaat

Eteläkorealaiselle lomasaarelle ilmaantui yllättäen 550 jemeniläistä turvapaikan­hakijaa – he tulivat, koska eivät päässeet passillaan juuri muualle

Jejun saari tarjosi hetken aikaa väylän niille sotaa pakeneville, joilla oli varaa lentolippuihin. Nyt Etelä-Korea, joka suhtautuu turvapaikanhakijoihin nihkeästi, on kuitenkin palauttanut jemeniläisten viisumipakon saarelle.

Perinteisessä lomakohteessa Etelä-Koreassa on jumissa satoja jemeniläisiä turvapaikanhakijoita.

Seikka kuulostaa käsittämättömältä, ja sitä selittääkin sattumien summa. Tapaus kertoo pakolaisten hakeutumisesta mille tahansa avautuville, epätodennäköisillekin reiteille pois sodan jaloista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jemenin sota on maailman pahin humanitaarinen kriisi, mutta se on saanut paljon vähemmän kansainvälistä huomiota kuin Syyrian sota. Osin siksi, että jemeniläisiä on päässyt pakenemaan syrjäisestä kotimaastaan huomattavasti syyrialaisia vähemmän.

Tähän pulmaan Jejun saari tarjosi hetken aikaa ratkaisun niille jemeniläisille, joilla oli varaa lentolippuihin.

Jeju on eteläkorealaisten perinteinen kotimaanlomakohde, koska se on mannermaata etelämpänä ja ilmasto on leudompi.Viime vuosikymmeninä Jejun suosio on kuitenkin hiipunut, koska yhä useampi eteläkorealainen suuntaa lomalla ulkomaille. Hallitus halusi houkutella saarelle myös ulkomaalaisia turisteja ja myönsi vuonna 2002 ainoastaan Jejua koskevan viisumivapauden useimmille maailman maille, joiden kansalaisilta viisumi muuten vaadittaisiin – myös Jemenille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jemenin sota syttyi keväällä 2015. Maan lähtöhaluiset asukkaat tajusivat Jejun mahdollisuudet toden teolla viime keväänä, jonka aikana saarelle saapui aivan yllättäen noin 550 jemeniläistä turvapaikanhakijaa. Viime vuonna jemeniläisiä tuli Jejulle noin 50 ja toissa vuonna vain muutama.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Taustalla vaikuttivat Air Asia -yhtiön joulukuussa aloittamat suorat halpalennot Malesian pääkaupungista Kuala Lumpurista Jejulle. Malesia on yksi harvoista maista, joihin jemeniläisillä on ollut viisumivapaa pääsy.

Sanomalehti The New York Timesin mukaan jemeniläisiä oli paennut Malesiaan tuhansittain, mutta viisumivapaan oleskelun yläraja oli 90 päivää, eikä Malesia myöntänyt heille pakolaisasemaa.

Siksi jatkoyhteydestä Jejulle tuli Malesiaa houkuttelevampi vaihtoehto.


”Jeju oli paras vaihtoehtomme”, entinen maatalousvirkamies Jamal al-Nasiri, 43, sanoi The New York Timesille. Hän saapui saarelle toukokuussa vaimonsa ja viiden 8–18-vuotiaan tyttärensä kanssa.

”Koska olemme ihmisiä, mietimme tulevaisuuttamme, sitä miten pidämme lapsemme turvassa ja saamme heidät kouluun paremman elämän toivossa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka jemeniläisiä on Jejulla mitättömän kokoinen sakki verrattuna saaren asukaslukuun, 660 000:een, tai koko maan asukaslukuun, yli 50 miljoonaan, paikalliset huolestuivat ilmiöstä.

Etelä-Korea ei ole ollut merkittävä pakolaisten määränpää, ja se on perinteisesti suhtautunut nihkeästi turvapaikanhakijoihin. Vuotuinen hakijamäärä on kasvanut viime vuosina hiljalleen lähelle 10 000:ta, mutta viime vuonna hyväksymisprosentti oli sanomalehti The Guardianin mukaan vain 1,2.

Mielipidekyselyssä 56 prosenttia vastaajista vastusti jemeniläisten päästämistä maahan, ja yli 700 000 ihmistä allekirjoitti presidentti Moon Jae-inille osoitetun vetoomuksen, jossa pyydettiin olemaan myöntämättä jemeniläisille pakolaisasemaa, kertoo aikakauslehti Foreign Policy.


Nuivaa suhtautumista on selitetty muun muassa islamofobialla ja laajasti jaetulla näkemyksellä, jonka mukaan Etelä-Korea on ja sen tulee olla etnisesti yhtenäinen.

Paikalliset ovat järjestäneet tulijoita vastaan mielenosoituksia, joissa väitetään näiden olevan rikollisia tai vievän paikallisten työt.

”He oppivat nuoresta pitäen kohtelemaan naisia seksiorjina ja hakkaamaan näitä mielensä mukaan”, mielenosoitusta Jejulla johtanut Yang Eun-ok, 70, sanoi The New York Timesille.

”He voivat ottaa monta vaimoa ja tehdä paljon lapsia. Nyt heitä on 500, mutta entä kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden päästä?”


Arabiuutiskanava al-Jazeera kertoo, että Etelä-Koreassa jemeniläiset turvapaikanhakijat on leimattu ”valepakolaisiksi”, koska suurin osa heistä on miehiä, pukeutuu siisteihin vaatteisiin ja käyttää älypuhelimia. Mutta eivät he väitäkään pakenevansa henkilökohtaista köyhyyttä, vaan sotaa ja elinolojen romahtamista.

”Jemenissä on aina vain pommeja, pommeja, pommeja. Ei vettä, ei sähköä, ei töitä, ei koulua, ei mitään. Miten voin tarjota pojalleni hyvän elämän? Sana Jejusta levisi ja kuulin, että minulla voisi olla mahdollisuuksia”, vaimonsa kanssa Malesian kautta Jejulle lentänyt Muaadh Galal Moha al-Razeqee sanoi The New York Timesille.

Journalisti Esmail al-Qublani, 30, kertoi The Korea Timesille lähteneensä Jemenistä saatuaan puhelun, jossa hänet uhattiin siepata ja pahoinpidellä.

”Jemenissä ei ole turvallista. Lähteminen oli vaikeaa, mutta tein sen henkeni säästämiseksi”, al-Qublani sanoi.

Kesäkuun alussa Etelä-Korea palautti Jemenin niiden maiden lyhyelle listalle, joiden kansalaisilta vaaditaan viisumi myös Jejulle. Jemeniläisten tulo lakkasi, mutta jo tulleet ovat yhä saarella. Hallitus ei ole antanut heille lupaa matkustaa mantereelle. He odottavat siis turvapaikkahakemustensa käsittelyä, jossa kestänee kuukausia.

Ajan mittaan jemeniläisten rahat ovat huvenneet, sillä harva valmistautui odottelemaan saarella muutamaa viikkoa pidempään. Moni on päätynyt asumaan kadulle. Ratkaisuna hallitus antoi Jejun jemeniläisille poikkeusluvan tehdä töitä.


Elokuun alussa oikeusministeri Park Sang-ki ja hallituksen lehdistöpäällikkö Chung Hye-seung muistuttivat kansalaisia videopuheessa, että kansainväliset sopimukset pakolaisten suojelemisesta sitovat Etelä-Koreaa ja jemeniläiset ovat saapuneet maahan laillisesti.

Etelä-Korean presidentti Moon on itsekin pohjoiskorealaisten pakolaisten poika.

”Korealaisetkin pakenivat aiemmin paremman elämän perässä. Olisi kamalaa, jos ne korealaiset potkittaisiin ulos maasta”, jejulainen torikauppias Son Chun-ja sanoi The Guardianille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvapaikanhakijat
 • Pakolaisuus
 • Siirtolaisuus
 • Jemen
 • Etelä-Korea

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  2. 2

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  3. 3

   Mies ajoi punaisia päin kääntyessään oikealle – Korkein oikeus antoi yllättäen valitusluvan, ja nyt tutkitaan, onko yöaikaan oikealle kääntyminen punaisilla sittenkään törkeä teko

  4. 4

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  5. 5

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  6. 6

   Kuolleen kaskelotin vatsasta löytyi lähes kuusi kiloa muovi­roskia Indonesiassa – eläin oli niellyt 115 muovimukia, sandaaleja ja pulloja

  7. 7

   Oletko etsintäkuulutettu tietämättäsi? Maksamaton ylinopeussakko voi tulla vastaan esimerkiksi ulkomaanmatkalle lähtiessä

  8. 8

   Espanja uhkasi äänestää brexit-sopua vastaan, jos sopimusta ei muuteta

  9. 9

   Onko netin keskustelukulttuuri rikki? Näin feministi ja transaktiivi osoittaa sanansa valkoiselle heteromiehelle

  10. 10

   Vahva myrkkymaali olisi estänyt merirokon kiinnittymisen Tapio Lehtisen veneen pohjaan, mutta EU tuli väliin – Nyt tarvitaan raappaa ja paistinpannua, että äyriäiset saa irti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  2. 2

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  3. 3

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  4. 4

   Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

  5. 5

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  6. 6

   Ruotsalaisen koulun juhlissa julkisesti jaettu seksipalkinto johti ehdolliseen tuomioon – ”tunnustuksen” saanut järkyttyi kaveriensa tempauksesta

  7. 7

   Suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

  8. 8

   Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

  9. 9

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  10. 10

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää