Ulkomaat

EU-johtaja Juncker kertoi rakkaussuhteestaan Eurooppaan ja muisti suomalaisia: ”Kellojen siirtelyn on loputtava”

Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin viimeinen linjapuhe syleili suurta ja yhtenäistä Eurooppaa.

Strasbourg

”Rakastan Eurooppaa ja näin aion jatkaa aina vaan.” Näin yksi Euroopan unionin suurimmista vallanpitäjistä, komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker päätti historiallisen linjapuheensa tiistaina. Puhe oli Junckerin viimeinen, koska ensi toukokuun vaalien jälkeen komissio saa uuden johtajan.

Luxembourgin entinen pääministeri on johtanut komissiota vuodesta 2014.

Junckerin aikana Euroopasta on tullut jakautuneempi kuin koskaan. Mantereen yhteinen tulevaisuudenusko on ollut kateissa pakolaiskriisin, Britannian EU-eron ja eri jäsenmaiden erimielisyyksien keskellä. Tämä sai Junckerin valitsemaan puheelleen erityisen ison pensselin. Pääpaino oli Euroopan merkityksessä itselleen ja koko maailmalle.

”Eurooppa on liian pieni jakautumaan”, hän muistutti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Junckerin vähiin käyvä toimivalta näkyi. Hän painotti, ettei halua tehdä tiliä kuluneesta neljästä vuodesta, vaan ottaa vielä pöydälle asiat, jotka voi ratkaista.

Näihin asioihin kuuluu kädenojennus suomalaisille: kellonajan siirtämisen lopettaminen. Suomalaiset olivat nimittäin yksi aktiivisimmista vastaajista kyselyssä, jossa kartoitettiin kansalaisten toiveita kesä- ja talviajasta. Valtaosa 4,6 miljoonasta vastaajasta kannatti siirtelyn lopettamista.

”Ei ole suosionosoitusten paikka, että EU määrää kansalaisiaan siirtämään kelloja kahdesti vuodessa. Siirtelyn on loputtava”, Juncker sanoi painokkaasti.

Moni Suomen europarlamentaarikoista on ollut aktiivinen kellokysymyksessä. Keskustan Anneli Jäätteenmäki (kesk) kuuluu monikansalliseen ryhmään, jonka tavoite kellojen siirtelyn lopettaminen on ollut.

”Aluksi meille naurettiinkin. Nyt tästä tilanteesta kiitos kuuluu erityisesti kansalaille. EU voi olla ketteräkin”, hän sanoo.

Komission ehdotuksen mukaan kellojen siirrettäisiin viimeisen kerran keskitetysti ensi maaliskuussa. Suomelta ja muilta jäsenmailta odotetaan huhtikuuhun mennessä ilmoitusta siitä, haluavatko ne jäädä kesä- vai talviaikaan.

Suomen eduskunta käsitteli kellojen siirtämisen lopettamista koskevaa kansalaisaloitetta viime vuonna ja kannatti siirtämisen lopettamista. Ehdotus ei kuitenkaan edennyt, koska asiasta on päätettävä EU-tasolla.

”Suomalaiset voivat nyt kertoa kumpaa aikaa kannattavat otakantaa.fi -palvelussa. Lisäksi keräämme laajasti asiantuntijalausuntoja”, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner sanoo.

Junckerin 12 sivua pitkässä puheessa palattiin useaan otteeseen peruskymykseen: Onko EU tarpeeksi merkittävä itselleen ja koko maailmalle? Junckerin oma vastaus oli ei. Eurooppa tekee nyt kaikkensa, että jakolinjat syvenevät ja syyllistävä nationalismi ottaa vallan, Juncker sanoi.

Junckerin viesti yhteisestä Euroopasta löysi kaikupohjaa puhetta kuunnelleista suomalaisparlamentaarikoista.

”Tärkeä viesti oli, että heikko, riitainen EU ei suojele itseään eikä kansalaisiaan”, Miapetra Kumpula-Natri (sd) sanoo.

”Junckerin yleissanoma oli tärkeä ja koskettavakin. Tällainen visio Euroopasta on Junckerin perintö”, Petri Sarvamaa (kok) kommentoi.

Juncker asetteli sanansa huolella, sillä tilanne parlamentissa on tällä viikolla ollut tulenarka. Heti puheen jälkeen parlamentti äänesti päätöslauselmasta, joka voi johtaa Unkarin rankaisemiseen EU:n perusarvojen loukkaamisesta. Esitys hyväksyttiin murskaluvuin.

”Ei liata Eurooppaa. Sanon kyllä patriotismille, mutta ei nationalismille, joka etsii vain syyllisiä eikä ratkaisuja”, Juncker sanoi.

Juncker nosti esiin EU:n kansainvälisen roolin Syyrian hirmutekojen tuomitsijana, sananvapauden kannattajana ja demokratian vaalijana.

”Euroopan pitää olla paikka, missä lehdistönvapautta suojellaan. Puheen parasta paloja oli muistutus, että meidän pitää suojella demokratiaamme”, Pirkko Ruohonen-Lerner (ps) kommentoi.

Vihreiden Heidi Hautala ja vasemmiston Merja Kyllönen jäivät kaipaamaan Junckerilta konkretiaa erityisesti ilmastonmuutoksen torjunnassa. Kyllösen mukaan ”sanat ja teot eivät kohtaa”. Hautalan mielestä ilmastonmuutoksen pysäyttämisen on oltava kaiken päätöksenteon lähtökohta, mikä ei Junckerin puheesta välittynyt.

Isojen teemojen Juncker vieritti vastuun lopulta kuulijoilleen:

”Olemme kaikki vastuussa Euroopasta sellaisena kuin se on nyt, ja mitä siitä tulee. Parlamentit ja komissiot tulevat ja menevät, Eurooppa jää.”

Fakta

Näitä asioita Juncker lupasi


 Erillisestä kesä- ja talviajasta luovutaan

 Afrikasta tulee EU:n talouskumppani eikä vain kehitysapukohde

 EU:n rajavalvontaan lisätään 10 000 rajavalvojaa vuoteen 2020 mennessä. Turvapaikkapolitiikkaa ja palauttamiskäytäntöjä kehitetään.

 Terrorismitietoa jaetaan paremmin, materiaali poistetaan verkosta entistä nopeammin

 Yksimielisyydestä enemmistöpäätöksiin esimerkiksi ihmisoikeuskysymyksissä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  2. 2

   Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  5. 5

   Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”

  6. 6

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  7. 7

   Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta

  8. 8

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  9. 9

   Kela: Viranomaisten kuuluu huolehtia ihmisistä – ”On vakava asia, jos lapsiperheellä ei ole riittävästi ruokaa”

  10. 10

   Nainen löysi kaksipäisen käärmeen kukkapenkistä Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  9. 9

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  10. 10

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tähtien sota -tuottaja Gary Kurtz on kuollut – ”Ilman häntä ei olisi ollut voimaa”
  3. Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta
  4. HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä
  5. Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille
  6. Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”
  7. Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta
  8. Tunti sitten
  9. Turunmaan saariston näyttävästä viranomais­operaatiosta lähti viestejä sekä ulkomaille että Suomen eduskuntaan Tilaajille
  10. CNN: Venäjä-tutkintaa johtava USA:n apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein tarjoutui eroamaan
  11. Tii Möltsi kohtasi ketun työpaikkansa ovella Lauttasaaressa – ”Hän vain siinä makoili ja nakerteli kynnysmattoa”
  12. FC Barcelonan pelaaminen Floridassa sai lisää vastatuulta, päätös ottelusta olisi historiallinen
  13. Näytä lisää