Ulkomaat

EU-johtaja Juncker kertoi rakkaussuhteestaan Eurooppaan ja muisti suomalaisia: ”Kellojen siirtelyn on loputtava”

Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin viimeinen linjapuhe syleili suurta ja yhtenäistä Eurooppaa.

Strasbourg

”Rakastan Eurooppaa ja näin aion jatkaa aina vaan.” Näin yksi Euroopan unionin suurimmista vallanpitäjistä, komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker päätti historiallisen linjapuheensa tiistaina. Puhe oli Junckerin viimeinen, koska ensi toukokuun vaalien jälkeen komissio saa uuden johtajan.

Luxembourgin entinen pääministeri on johtanut komissiota vuodesta 2014.

Junckerin aikana Euroopasta on tullut jakautuneempi kuin koskaan. Mantereen yhteinen tulevaisuudenusko on ollut kateissa pakolaiskriisin, Britannian EU-eron ja eri jäsenmaiden erimielisyyksien keskellä. Tämä sai Junckerin valitsemaan puheelleen erityisen ison pensselin. Pääpaino oli Euroopan merkityksessä itselleen ja koko maailmalle.

”Eurooppa on liian pieni jakautumaan”, hän muistutti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Junckerin vähiin käyvä toimivalta näkyi. Hän painotti, ettei halua tehdä tiliä kuluneesta neljästä vuodesta, vaan ottaa vielä pöydälle asiat, jotka voi ratkaista.

Näihin asioihin kuuluu kädenojennus suomalaisille: kellonajan siirtämisen lopettaminen. Suomalaiset olivat nimittäin yksi aktiivisimmista vastaajista kyselyssä, jossa kartoitettiin kansalaisten toiveita kesä- ja talviajasta. Valtaosa 4,6 miljoonasta vastaajasta kannatti siirtelyn lopettamista.

”Ei ole suosionosoitusten paikka, että EU määrää kansalaisiaan siirtämään kelloja kahdesti vuodessa. Siirtelyn on loputtava”, Juncker sanoi painokkaasti.

Moni Suomen europarlamentaarikoista on ollut aktiivinen kellokysymyksessä. Keskustan Anneli Jäätteenmäki (kesk) kuuluu monikansalliseen ryhmään, jonka tavoite kellojen siirtelyn lopettaminen on ollut.

”Aluksi meille naurettiinkin. Nyt tästä tilanteesta kiitos kuuluu erityisesti kansalaille. EU voi olla ketteräkin”, hän sanoo.

Komission ehdotuksen mukaan kellojen siirrettäisiin viimeisen kerran keskitetysti ensi maaliskuussa. Suomelta ja muilta jäsenmailta odotetaan huhtikuuhun mennessä ilmoitusta siitä, haluavatko ne jäädä kesä- vai talviaikaan.

Suomen eduskunta käsitteli kellojen siirtämisen lopettamista koskevaa kansalaisaloitetta viime vuonna ja kannatti siirtämisen lopettamista. Ehdotus ei kuitenkaan edennyt, koska asiasta on päätettävä EU-tasolla.

”Suomalaiset voivat nyt kertoa kumpaa aikaa kannattavat otakantaa.fi -palvelussa. Lisäksi keräämme laajasti asiantuntijalausuntoja”, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner sanoo.

Junckerin 12 sivua pitkässä puheessa palattiin useaan otteeseen peruskymykseen: Onko EU tarpeeksi merkittävä itselleen ja koko maailmalle? Junckerin oma vastaus oli ei. Eurooppa tekee nyt kaikkensa, että jakolinjat syvenevät ja syyllistävä nationalismi ottaa vallan, Juncker sanoi.

Junckerin viesti yhteisestä Euroopasta löysi kaikupohjaa puhetta kuunnelleista suomalaisparlamentaarikoista.

”Tärkeä viesti oli, että heikko, riitainen EU ei suojele itseään eikä kansalaisiaan”, Miapetra Kumpula-Natri (sd) sanoo.

”Junckerin yleissanoma oli tärkeä ja koskettavakin. Tällainen visio Euroopasta on Junckerin perintö”, Petri Sarvamaa (kok) kommentoi.

Juncker asetteli sanansa huolella, sillä tilanne parlamentissa on tällä viikolla ollut tulenarka. Heti puheen jälkeen parlamentti äänesti päätöslauselmasta, joka voi johtaa Unkarin rankaisemiseen EU:n perusarvojen loukkaamisesta. Esitys hyväksyttiin murskaluvuin.

”Ei liata Eurooppaa. Sanon kyllä patriotismille, mutta ei nationalismille, joka etsii vain syyllisiä eikä ratkaisuja”, Juncker sanoi.

Juncker nosti esiin EU:n kansainvälisen roolin Syyrian hirmutekojen tuomitsijana, sananvapauden kannattajana ja demokratian vaalijana.

”Euroopan pitää olla paikka, missä lehdistönvapautta suojellaan. Puheen parasta paloja oli muistutus, että meidän pitää suojella demokratiaamme”, Pirkko Ruohonen-Lerner (ps) kommentoi.

Vihreiden Heidi Hautala ja vasemmiston Merja Kyllönen jäivät kaipaamaan Junckerilta konkretiaa erityisesti ilmastonmuutoksen torjunnassa. Kyllösen mukaan ”sanat ja teot eivät kohtaa”. Hautalan mielestä ilmastonmuutoksen pysäyttämisen on oltava kaiken päätöksenteon lähtökohta, mikä ei Junckerin puheesta välittynyt.

Isojen teemojen Juncker vieritti vastuun lopulta kuulijoilleen:

”Olemme kaikki vastuussa Euroopasta sellaisena kuin se on nyt, ja mitä siitä tulee. Parlamentit ja komissiot tulevat ja menevät, Eurooppa jää.”

Fakta

Näitä asioita Juncker lupasi


 Erillisestä kesä- ja talviajasta luovutaan

 Afrikasta tulee EU:n talouskumppani eikä vain kehitysapukohde

 EU:n rajavalvontaan lisätään 10 000 rajavalvojaa vuoteen 2020 mennessä. Turvapaikkapolitiikkaa ja palauttamiskäytäntöjä kehitetään.

 Terrorismitietoa jaetaan paremmin, materiaali poistetaan verkosta entistä nopeammin

 Yksimielisyydestä enemmistöpäätöksiin esimerkiksi ihmisoikeuskysymyksissä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  5. 5

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  6. 6

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  7. 7

   Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”

  8. 8

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  9. 9

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkonen vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  10. 10

   Räppärit Redrama, Paleface ja Tommy Lindgren kyllästyivät ”valkoisen miehen kriisiin” ja Sipilän hallitukseen – ne saavat kyytiä uudella albumilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  7. 7

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta
  3. Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkonen vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset Tilaajille
  4. Räppärit Redrama, Paleface ja Tommy Lindgren kyllästyivät ”valkoisen miehen kriisiin” ja Sipilän hallitukseen – ne saavat kyytiä uudella albumilla
  5. Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi
  6. Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”
  7. Ihmisten yhteistyö­kyvyn salaisuus löytyy kasvatuksesta – Kun lasta hoitavat muutkin kuin äiti, kehittyy myös kyky myötätuntoon Tilaajille
  8. Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko
  9. Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?
  10. Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”
  11. Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken” Tilaajille
  12. Näytä lisää