Ulkomaat

Florence-hurrikaanin ensimmäiset tuulet ja sateet tavoittivat Yhdysvaltain itärannikon – tämä historiallisesta hirmumyrskystä tiedetään

Hurrikaani Florence tuo mukanaan jopa metrin sateet. Hirmumyrskyn keskuksen arvellaan iskevän rannikolle myöhään torstaina tai varhain perjantaina paikallista aikaa.

Viranomaiset varoittivat viime hetkellä kansalaisia hakeutumaan suojaan ennen kuin historiallisen voimakkaaksi ennustettu hurrikaani eli trooppinen hirmumyrsky Florence oli iskemässä Yhdysvaltojen itärannikolle perjantaiaamuna Suomen aikaa.

Vaikka Florencen tuulennopeus on heikentynyt, kuvattiin hirmumyrskyn voimaa poikkeukselliseksi.

”Tämä myrsky tuo mukanaan tuhoa. Tulemme kokemaan katastrofaalisia seurauksia”, Pohjois-Carolinan kuvernööri Roy Cooper varoitti uutistoimisto AFP:n mukaan.

HS vastaa olennaisimpiin hirmumyrskyä koskeviin kysymyksiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koska ja missä hirmumyrsky iskee maihin?

Ennusteiden mukaan Florence-hurrikaanin keskus saapuu Pohjois-Carolinan osavaltion etelärannikolle lähelle Etelä-Carolinan rajaa myöhään torstaina tai varhain perjantaina paikallista aikaa, joka on kahdeksan tuntia jäljessä Suomen aikaa.

Myrskyn ensimmäiset sateet ja tuulet olivat torstai-iltana Suomen aikaa jo saavuttaneet rannikon ja siirtyneet osittain sisämaahan, kertoi Yhdysvaltain kansallinen ilmatieteen laitos Twitterissä.

Sen mukaan kyseessä on vasta pitkään kestävän ja mahdollisesti katastrofaalisen tulvan alku. Tulva voi ulottua pitkälle sisämaahan.
Myös Virginian ja Marylandin osavaltioihin on julistettu hätätila.

Yhdysvaltain hätätilaviraston Feman mukaan myrskytuulet pauhaavat yli 500 kilometriä leveällä alueella.

Hirmumyrskyn merkittävällä vaikutusalueella asuu noin kymmenen miljoonaa ihmistä.

Miten voimakas hirmumyrsky on?

Florencea on pidetty pahimpana aluetta uhkaavana hirmumyrskynä lähes 30 vuoteen. Torstaina se oli kuitenkin laantunut kakkosluokan hurrikaaniksi viisiasteisella Saffir-Simpsonin asteikolla, jossa viides luokka on vakavin.

Viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä suhtautumaan myrskyyn vakavasti, vaikka hurrikaanin tuulet laantuivat kakkosluokkaan.

”Hurrikaani Florencea ei kutsuttu, mutta se on joka tapauksessa kohta täällä. Viestini tänään on: älkää rentoutuko, älkää olko omahyväisiä, pysykää varuillanne. Tämä on voimakas myrsky, joka voi tappaa. Tänään uhka muuttuu todellisuudeksi”, sanoi Pohjois-Carolinan kuvernööri Roy Cooper torstaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Yhdysvaltojen kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan myrskytuulten nopeus oli torstai-iltana Suomen aikaa reilut 46 metriä sekunnissa.Samaan aikaan toisella puolella maapalloa Filippiinejä lähestyvä taifuuni eli trooppinen hirmumyrsky Mangkhut on Florencea voimakkaampi, tuultensa nopeudelta noin 70 metriä sekunnissa. Mangkhutin pahimmaksi tuhoalueeksi ennakoitu Luzonin saaren pohjoiskärki on lisäksi köyhää seutua, jossa ihmisten edellytykset varautua hirmumyrskyyn ovat heikommat kuin Yhdysvaltojen itärannikolla.

Mangkhut iskee Filippiineille lauantaina, noin vuorokautta myöhemmin kuin Florence Yhdysvaltoihin.


Millaisia tuhoja on odotettavissa?

Voimakkaat tuulet voivat etenkin kovimmissa puuskissa katkoa puita, vahingoittaa rakennuksia ja temmata irtaimia ja irrottamiaan asioita mukaansa. Suurempaa tuhoa aiheuttanevat kuitenkin rankkasateet. Niitä on luvassa useiden vuorokausien ajaksi hirmumyrskyn vakavimmalle vaikutusalueelle Pohjois- ja Etelä-Carolinassa.

Yhdysvaltojen kansallisen hurrikaanikeskuksen NHC:n mukaan sademäärä voi olla noin 510–760 millimetriä. Se on samaa luokkaa kuin normaali koko vuoden sademäärä Helsingin Kaisaniemessä Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan. Kaisaniemen keskimääräinen sademäärä vuodessa oli 655 millimetriä vuosina 1981–2010.

Pohjois-Carolinassa pahimmilla alueilla vettä voi sataa metrin.

Hurrikaanin vakavin seuraus on myrskyvuoksi eli tulva, joka syntyy matalapaineen, tuulten ja rankkasateiden yhteisvaikutuksesta. Se tappaa tyypillisesti enemmän ihmisiä kuin mikään muu hirmumyrskyihin liittyvä ilmiö.

Myrskyvuoksi voi täyttää kadut ja talot vedellä, repiä rakennuksia perustuksiltaan sekä temmata mukaansa ihmisiä ja irtotavaraa. Lisäksi myrskyvuoksi voi tukkia jokien alajuoksuja, mikä aiheuttaa tulvia ylempänä jokea.


Florencen myrskyvuoksea on ennakoitu paikoittain jopa neljä metriä korkeaksi. Arvioiden mukaan kymmenet tuhannet asuin- ja liikerakennukset tulevat kärsimään tulvista.

Hurrikaanikeskus NHC:n mukaan Florencen myrskyvuoksi on todennäköisesti hengenvaarallinen. Torstai-iltana Suomen aikaa vedenpinta kohosi jo reipasta vauhtia Pohjois-Carolinassa, kertoi NHC Twitterissä.
Myrskyvuoksen nouseminen voi muistuttaa vuorovettä tai tsunamia. Vesi ei kuitenkaan palaa heti mereen vaan voi jäädä paikoilleen pitkiksikin ajoiksi ennen vetäytymistään.

Tulvien ja myrskyvuoksen lisäksi Florence-hurrikaani voi aiheuttaa myös tornadoja, kertoi Yhdysvaltain kansallinen ilmatieteenlaitos.

Miten hirmumyrskyyn on varauduttu?

Rannikolta on evakuoitu yli miljoona ihmistä, ja kouluja on suljettu. Evakuointialueille on perustettu suojia niitä varten, jotka eivät syystä tai toisesta kykene lähtemään alueelta.

Ihmiset ovat hamstranneet kaupoista vettä, ruokaa, polttoainetta ja muita tarvikkeita kuten hiekkasäkkejä ja lautatavaraa. Ikkunoita on suojattu vanerilevyillä.

Hurrikaanin odotetaan aiheuttavan laajoja sähkökatkoja, joiden korjaamiseen voi mennä viikkoja, kertoi Reuters.

Viranomaiset ovat muistuttaneet ihmisiä huomioimaan lemmikit katastrofivalmisteluissa.

”Lemmikkimme ovat perheidemme tärkeitä jäseniä. Niin kuin kaikki muutkin perheenjäsenet myös lemmikit on tärkeä huomioida katastrofivalmisteluun liittyvissä suunnitelmissa”, twiittasi Etelä-Carolinan hätätilaviranomainen.
Pohjois-Carolinassa puolestaan pohdittiin, mitä tehdä osavaltion kolmelle suurimmalle akvaariolle. Lopulta kaksi akvaariota päätti evakuoida koko henkilökuntansa ja jättää hait, kilpikonnat ja muut merenelävät selviytymään hurrikaanista keskenään. Yksi akvaario jätti tiloihinsa neljä työntekijää huolehtimaan eläimistä. Asiasta kertoi Reuters. Akvaariot sijaitsevat rannikkoalueella.


Suomalaisen Miia Montoyan perhe Pohjois-Carolinassa varautui säilykepurkein ja kuivamuonalla, laskemalla ammeet täyteen vettä ja siivoamalla talon, jotta siellä ei alkaisi haista, jos ilmastointi lakkaa toimimasta.

Rannikon ja sen edustan saarten asukkaat ovat lähteneet myrskyä pakoon hyvissä ajoin. Huoltoasemilta on ajoittain loppunut polttoaine ja niiden yhteydessä toimivista minimarketeista vesi.

Yhdysvaltain merivoimien alukset ovat siirtyneet syrjään Florencen ennakoidulta reitiltä, ja floridalainen Carnival Cruise Lines -varustamo on perunut risteilynsä alueella. Lentoyhtiöt ovat tarjonneet asiakkailleen mahdollisuutta muuttaa matkasuunnitelmiaan.

Johtuuko hirmumyrsky ilmastonmuutoksesta?

Yksittäisestä hirmumyrskystä ei voi sanoa, että sen aiheuttaisi ilmastonmuutos. Elo-, syys- ja lokakuu ovat Atlantilla joka vuosi vilkkaimpia hurrikaanikuukausia.

Tilastot kuitenkin osoittavat, että myrskyjen ja tulvien määrä on kasvanut viime vuosina voimakkaasti.

Maailman ilmatieteen järjestö WMO on laskenut, että jos ja kun maapallon keskilämpötila nousee kaksi astetta, voimakkaimpien kategorioiden hirmumyrskyjä esiintyy entistä useammin ja entistä laajemmalla alueella.

WMO:n pääjohtaja Petteri Taalas kertoo, että ilmaston lämpeneminen vaikuttaa hirmumyrskyjen syntyyn kahdella tavalla.

Trooppisten hirmumyrskyjen synty edellyttää, että merivesi on lämmintä. Meriin on varastoitunut suurin osa maapallon lisälämmöstä. Mitä lämpimämpää merivesi on, sitä enemmän myrskyt saavat siitä energiaa.

Samaan aikaan alempaan ilmakehään haihtuu meristä enemmän vesihöyryä kuin aikaisemmin, ja vesihöyry voimistaa trooppisia myrskyjä entisestään.

Pelkkä lämmin merivesi ei riitä, vaan hurrikaanin muodostumiseen vaikuttaa myös ylemmän ilmakehän virtausrakenne.

Fakta

Näin Yhdysvaltain viranomaiset ohjeistavat varautumaan hurrikaani Florenceen


 Suunnittele etukäteen evakuointireitti ja tapaamispaikka perheenjäsenien kanssa. Varmista, että autossa on polttoainetta.

 Varaa ruokaa ja vettä ainakin kolmeksi päiväksi. Jos sinulla on lemmikkejä, huolehdi, että niillekin on ruokaa.

 Pakkaa kassi, jossa on taskulamppuja, paristoja, vara-akku puhelimeen, ensiaputarvikkeita, lääkkeitä, purkinavaaja, tulitikut, käsidesiä ja käsipyyhkeitä ja käteistä.

 Siirrä arvokkaimmat tavarat tulvaveden ulottumattomiin ylähyllyille tai ylimpiin kerroksiin. Pakkaa tärkeät paperit ja ulkoiset kovalevyt vesitiiviisti ja ota ne mukaan jos mahdollista.

 Pakkaa kaikki ruoka jääkaapista tiiviisti pakastimeen. Jos sähköt katkeavat, ruoka säilyy syömäkelpoisena jopa 48 tunnin ajan.

 Varmista, että vaaralliset kemikaalit ovat tiiviisti suljetuissa astioissa, että ne eivät myrkytä ympäristöä tulvavesien mukana.

 Tyhjennä piha irtotavarasta, kuten pyöristä ja kalusteista, jotka aiheuttavat helposti vahinkoa myrskytuulen mukana.

 Peitä ikkunat ja ovet hurrikaanisuojilla tai lankuilla ja laudoilla. Valokuvaa asuntosi vakuutusarviota varten.

 Noudata evakuointikäskyjä, ota lemmikit mukaan. Jos alueellasi ei ole evakuointimääräystä, siirry paikalliseen myrskysuojaan tai pysy kotona kaukana ikkunoista. Älä kulje tai aja tulvavesissä.

Lähde: Yhdysvaltain kotimaan turvallisuuden virasto, The New York Times

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hirmumyrskyt
 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  3. 3

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  4. 4

   Lailliset kasinot houkuttelevat naapurimaiden turistit Georgiaan – vuoristossa verikostojen kierre on katkennut ja tunnelma kuin satojen vuosien takaa

  5. 5

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  6. 6

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  7. 7

   ”On päivänselvää, ettemme voi tehdä diiliä hallituksen kanssa”, sanoo AKT:n Marko Piirainen – Jopa ulkomaankauppa voi häiriintyä, jos esitystä pienyritysten irti­sanomisista ei peruta

  8. 8

   Nimeämättömät lähteet The New York Timesille: Apulais­oikeusministeri Rosenstein ehdotti Trumpin keskusteluiden salaista äänittämistä

  9. 9

   Kaupallinen hanke vai Venäjän ansa? HS lähti Itämerelle seuraamaan Euroopan kiistellyimmän kaasuputken Nord Stream 2:n rakennustöitä

   Tilaajille
  10. 10

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  8. 8

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  9. 9

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää