Ulkomaat

Florence-hurrikaanin ensimmäiset tuulet ja sateet tavoittivat Yhdysvaltain itärannikon – tämä historiallisesta hirmumyrskystä tiedetään

Hurrikaani Florence tuo mukanaan jopa metrin sateet. Hirmumyrskyn keskuksen arvellaan iskevän rannikolle myöhään torstaina tai varhain perjantaina paikallista aikaa.

Viranomaiset varoittivat viime hetkellä kansalaisia hakeutumaan suojaan ennen kuin historiallisen voimakkaaksi ennustettu hurrikaani eli trooppinen hirmumyrsky Florence oli iskemässä Yhdysvaltojen itärannikolle perjantaiaamuna Suomen aikaa.

Vaikka Florencen tuulennopeus on heikentynyt, kuvattiin hirmumyrskyn voimaa poikkeukselliseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tämä myrsky tuo mukanaan tuhoa. Tulemme kokemaan katastrofaalisia seurauksia”, Pohjois-Carolinan kuvernööri Roy Cooper varoitti uutistoimisto AFP:n mukaan.

HS vastaa olennaisimpiin hirmumyrskyä koskeviin kysymyksiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koska ja missä hirmumyrsky iskee maihin?

Ennusteiden mukaan Florence-hurrikaanin keskus saapuu Pohjois-Carolinan osavaltion etelärannikolle lähelle Etelä-Carolinan rajaa myöhään torstaina tai varhain perjantaina paikallista aikaa, joka on kahdeksan tuntia jäljessä Suomen aikaa.

Myrskyn ensimmäiset sateet ja tuulet olivat torstai-iltana Suomen aikaa jo saavuttaneet rannikon ja siirtyneet osittain sisämaahan, kertoi Yhdysvaltain kansallinen ilmatieteen laitos Twitterissä.

Sen mukaan kyseessä on vasta pitkään kestävän ja mahdollisesti katastrofaalisen tulvan alku. Tulva voi ulottua pitkälle sisämaahan.
Myös Virginian ja Marylandin osavaltioihin on julistettu hätätila.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvaltain hätätilaviraston Feman mukaan myrskytuulet pauhaavat yli 500 kilometriä leveällä alueella.

Hirmumyrskyn merkittävällä vaikutusalueella asuu noin kymmenen miljoonaa ihmistä.

Miten voimakas hirmumyrsky on?

Florencea on pidetty pahimpana aluetta uhkaavana hirmumyrskynä lähes 30 vuoteen. Torstaina se oli kuitenkin laantunut kakkosluokan hurrikaaniksi viisiasteisella Saffir-Simpsonin asteikolla, jossa viides luokka on vakavin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä suhtautumaan myrskyyn vakavasti, vaikka hurrikaanin tuulet laantuivat kakkosluokkaan.

”Hurrikaani Florencea ei kutsuttu, mutta se on joka tapauksessa kohta täällä. Viestini tänään on: älkää rentoutuko, älkää olko omahyväisiä, pysykää varuillanne. Tämä on voimakas myrsky, joka voi tappaa. Tänään uhka muuttuu todellisuudeksi”, sanoi Pohjois-Carolinan kuvernööri Roy Cooper torstaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Yhdysvaltojen kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan myrskytuulten nopeus oli torstai-iltana Suomen aikaa reilut 46 metriä sekunnissa.Samaan aikaan toisella puolella maapalloa Filippiinejä lähestyvä taifuuni eli trooppinen hirmumyrsky Mangkhut on Florencea voimakkaampi, tuultensa nopeudelta noin 70 metriä sekunnissa. Mangkhutin pahimmaksi tuhoalueeksi ennakoitu Luzonin saaren pohjoiskärki on lisäksi köyhää seutua, jossa ihmisten edellytykset varautua hirmumyrskyyn ovat heikommat kuin Yhdysvaltojen itärannikolla.

Mangkhut iskee Filippiineille lauantaina, noin vuorokautta myöhemmin kuin Florence Yhdysvaltoihin.


Millaisia tuhoja on odotettavissa?

Voimakkaat tuulet voivat etenkin kovimmissa puuskissa katkoa puita, vahingoittaa rakennuksia ja temmata irtaimia ja irrottamiaan asioita mukaansa. Suurempaa tuhoa aiheuttanevat kuitenkin rankkasateet. Niitä on luvassa useiden vuorokausien ajaksi hirmumyrskyn vakavimmalle vaikutusalueelle Pohjois- ja Etelä-Carolinassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvaltojen kansallisen hurrikaanikeskuksen NHC:n mukaan sademäärä voi olla noin 510–760 millimetriä. Se on samaa luokkaa kuin normaali koko vuoden sademäärä Helsingin Kaisaniemessä Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan. Kaisaniemen keskimääräinen sademäärä vuodessa oli 655 millimetriä vuosina 1981–2010.

Pohjois-Carolinassa pahimmilla alueilla vettä voi sataa metrin.

Hurrikaanin vakavin seuraus on myrskyvuoksi eli tulva, joka syntyy matalapaineen, tuulten ja rankkasateiden yhteisvaikutuksesta. Se tappaa tyypillisesti enemmän ihmisiä kuin mikään muu hirmumyrskyihin liittyvä ilmiö.

Myrskyvuoksi voi täyttää kadut ja talot vedellä, repiä rakennuksia perustuksiltaan sekä temmata mukaansa ihmisiä ja irtotavaraa. Lisäksi myrskyvuoksi voi tukkia jokien alajuoksuja, mikä aiheuttaa tulvia ylempänä jokea.


Florencen myrskyvuoksea on ennakoitu paikoittain jopa neljä metriä korkeaksi. Arvioiden mukaan kymmenet tuhannet asuin- ja liikerakennukset tulevat kärsimään tulvista.

Hurrikaanikeskus NHC:n mukaan Florencen myrskyvuoksi on todennäköisesti hengenvaarallinen. Torstai-iltana Suomen aikaa vedenpinta kohosi jo reipasta vauhtia Pohjois-Carolinassa, kertoi NHC Twitterissä.
Myrskyvuoksen nouseminen voi muistuttaa vuorovettä tai tsunamia. Vesi ei kuitenkaan palaa heti mereen vaan voi jäädä paikoilleen pitkiksikin ajoiksi ennen vetäytymistään.

Tulvien ja myrskyvuoksen lisäksi Florence-hurrikaani voi aiheuttaa myös tornadoja, kertoi Yhdysvaltain kansallinen ilmatieteenlaitos.

Miten hirmumyrskyyn on varauduttu?

Rannikolta on evakuoitu yli miljoona ihmistä, ja kouluja on suljettu. Evakuointialueille on perustettu suojia niitä varten, jotka eivät syystä tai toisesta kykene lähtemään alueelta.

Ihmiset ovat hamstranneet kaupoista vettä, ruokaa, polttoainetta ja muita tarvikkeita kuten hiekkasäkkejä ja lautatavaraa. Ikkunoita on suojattu vanerilevyillä.

Hurrikaanin odotetaan aiheuttavan laajoja sähkökatkoja, joiden korjaamiseen voi mennä viikkoja, kertoi Reuters.

Viranomaiset ovat muistuttaneet ihmisiä huomioimaan lemmikit katastrofivalmisteluissa.

”Lemmikkimme ovat perheidemme tärkeitä jäseniä. Niin kuin kaikki muutkin perheenjäsenet myös lemmikit on tärkeä huomioida katastrofivalmisteluun liittyvissä suunnitelmissa”, twiittasi Etelä-Carolinan hätätilaviranomainen.
Pohjois-Carolinassa puolestaan pohdittiin, mitä tehdä osavaltion kolmelle suurimmalle akvaariolle. Lopulta kaksi akvaariota päätti evakuoida koko henkilökuntansa ja jättää hait, kilpikonnat ja muut merenelävät selviytymään hurrikaanista keskenään. Yksi akvaario jätti tiloihinsa neljä työntekijää huolehtimaan eläimistä. Asiasta kertoi Reuters. Akvaariot sijaitsevat rannikkoalueella.


Suomalaisen Miia Montoyan perhe Pohjois-Carolinassa varautui säilykepurkein ja kuivamuonalla, laskemalla ammeet täyteen vettä ja siivoamalla talon, jotta siellä ei alkaisi haista, jos ilmastointi lakkaa toimimasta.

Rannikon ja sen edustan saarten asukkaat ovat lähteneet myrskyä pakoon hyvissä ajoin. Huoltoasemilta on ajoittain loppunut polttoaine ja niiden yhteydessä toimivista minimarketeista vesi.

Yhdysvaltain merivoimien alukset ovat siirtyneet syrjään Florencen ennakoidulta reitiltä, ja floridalainen Carnival Cruise Lines -varustamo on perunut risteilynsä alueella. Lentoyhtiöt ovat tarjonneet asiakkailleen mahdollisuutta muuttaa matkasuunnitelmiaan.

Johtuuko hirmumyrsky ilmastonmuutoksesta?

Yksittäisestä hirmumyrskystä ei voi sanoa, että sen aiheuttaisi ilmastonmuutos. Elo-, syys- ja lokakuu ovat Atlantilla joka vuosi vilkkaimpia hurrikaanikuukausia.

Tilastot kuitenkin osoittavat, että myrskyjen ja tulvien määrä on kasvanut viime vuosina voimakkaasti.

Maailman ilmatieteen järjestö WMO on laskenut, että jos ja kun maapallon keskilämpötila nousee kaksi astetta, voimakkaimpien kategorioiden hirmumyrskyjä esiintyy entistä useammin ja entistä laajemmalla alueella.

WMO:n pääjohtaja Petteri Taalas kertoo, että ilmaston lämpeneminen vaikuttaa hirmumyrskyjen syntyyn kahdella tavalla.

Trooppisten hirmumyrskyjen synty edellyttää, että merivesi on lämmintä. Meriin on varastoitunut suurin osa maapallon lisälämmöstä. Mitä lämpimämpää merivesi on, sitä enemmän myrskyt saavat siitä energiaa.

Samaan aikaan alempaan ilmakehään haihtuu meristä enemmän vesihöyryä kuin aikaisemmin, ja vesihöyry voimistaa trooppisia myrskyjä entisestään.

Pelkkä lämmin merivesi ei riitä, vaan hurrikaanin muodostumiseen vaikuttaa myös ylemmän ilmakehän virtausrakenne.

Fakta

Näin Yhdysvaltain viranomaiset ohjeistavat varautumaan hurrikaani Florenceen


 Suunnittele etukäteen evakuointireitti ja tapaamispaikka perheenjäsenien kanssa. Varmista, että autossa on polttoainetta.

 Varaa ruokaa ja vettä ainakin kolmeksi päiväksi. Jos sinulla on lemmikkejä, huolehdi, että niillekin on ruokaa.

 Pakkaa kassi, jossa on taskulamppuja, paristoja, vara-akku puhelimeen, ensiaputarvikkeita, lääkkeitä, purkinavaaja, tulitikut, käsidesiä ja käsipyyhkeitä ja käteistä.

 Siirrä arvokkaimmat tavarat tulvaveden ulottumattomiin ylähyllyille tai ylimpiin kerroksiin. Pakkaa tärkeät paperit ja ulkoiset kovalevyt vesitiiviisti ja ota ne mukaan jos mahdollista.

 Pakkaa kaikki ruoka jääkaapista tiiviisti pakastimeen. Jos sähköt katkeavat, ruoka säilyy syömäkelpoisena jopa 48 tunnin ajan.

 Varmista, että vaaralliset kemikaalit ovat tiiviisti suljetuissa astioissa, että ne eivät myrkytä ympäristöä tulvavesien mukana.

 Tyhjennä piha irtotavarasta, kuten pyöristä ja kalusteista, jotka aiheuttavat helposti vahinkoa myrskytuulen mukana.

 Peitä ikkunat ja ovet hurrikaanisuojilla tai lankuilla ja laudoilla. Valokuvaa asuntosi vakuutusarviota varten.

 Noudata evakuointikäskyjä, ota lemmikit mukaan. Jos alueellasi ei ole evakuointimääräystä, siirry paikalliseen myrskysuojaan tai pysy kotona kaukana ikkunoista. Älä kulje tai aja tulvavesissä.

Lähde: Yhdysvaltain kotimaan turvallisuuden virasto, The New York Times

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hirmumyrskyt
 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  4. 4

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  6. 6

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  7. 7

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi siikafilee maksaa enemmän kuin naudan sisäfilee? Kalan hinta voi jopa jatkaa nousuaan, ja se johtuu kalastajien iästä

  9. 9

   Tutkijatkin yllättyivät, kuinka sukurakkaus liikuttaa Suomen muuttovirtoja – Äidit ja pojat asuvat tyypillisesti lähekkäin, sisarukset vetävät toisiaan puoleensa

  10. 10

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja iskemiskurssin jälkeen Romania on lykästänyt melkein liikaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  4. 4

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  5. 5

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  6. 6

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  7. 7

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  8. 8

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  9. 9

   Mitä tapahtui edustussaunomiselle? Maailman muuttuminen sai firmat luopumaan tavasta

  10. 10

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää