Ulkomaat |HS seuraa

Florence-myrsky etenee Yhdys­valloissa: Ainakin viisi kuollut, tulva­vedet vallanneet kaupunkeja – Tämä hurrikaanin aiheuttamista tuhoista tiedetään

Hurrikaani on nostattanut monimetrisiä tulvavesiä Pohjois-Carolinassa. Ainakin viiden ihmisen on kerrottu kuolleen myrskyn takia.

Hirmumyrsky Florence iski perjantaina Yhdysvaltojen itärannikolle ykkösluokan hurrikaanina. Luokitus perustuu viisiasteiseen Saffir-Simpsonin asteikkoon, jossa viides luokka on vakavin.

Viranomaisten mukaan vaara ei ole vielä ohi, vaikka Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus (NHC) laski perjantai-iltana myrskyn luokituksen hurrikaanista trooppiseksi myrskyksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lauantai-iltana NHC kertoi myrskyn keskuksen liikkuvan kohti Etelä-Carolinan itäosaa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Pohjois- ja Etelä-Carolinan sekä Virginian asukkaita on lauantaina varoitettu myrskyn aiheuttamista hengenvaarallisista sääolosuhteista, kuten kovista tuulista ja ”katastrofaalisista” tulvista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS kokosi yhteen, mitä hirmumyrskyn tuhoista tiedetään.

Kuina moni on kuollut myrskyssä?

Myrskyn tiedetään vaatineen ainakin viisi kuolonuhria, mutta uutisoidut uhriluvut vaihtelevat. Esimerkiksi CNN kertoo seitsemästä kuolleesta. Kaikki kuolemat ovat tapahtuneet Pohjois-Carolinan osavaltiossa.

Äiti ja pikkulapsi jäivät kaatuneen puun alle ja kuolivat, kertoi uutistoimisto AFP poliisilähteiden perusteella. Uutistoimisto Reutersin mukaan onnettomuus tapahtui Wilmingtonin kaupungissa. Puu oli kaatunut perheen kotitalon päälle. Lapsen isä vietiin sairaalaan, poliisi kertoi Reutersille.

Penderin piirikunnassa nainen puolestaan kuoli sydänkohtaukseen, koska lääkintähenkilökunta ei päässyt hänen luokseen hurrikaanin tukkimien teiden takia, kertoi Reuters.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Neljäs ihminen kuoli Lenoirin piirikunnassa käsitellessään generaattoria, kuvernöörin kansliasta kerrottiin Reutersille. Viides myrskyssä kuollut on samassa piirikunnassa asunut mies.

Millaista hävitystä myrsky on saanut aikaiseksi?

Tulvavedet ovat vallanneet useita kaupunkeja Pohjois-Carolinan osavaltiossa, johon myrsky rantautui ensimmäisenä. Veden saartamina ovat ainakin Wrightsville Beachin ja New Bernin kaupungit.

New Bernissa Neusejoki on tulvinut kaduille ja saartanut monia ihmisiä koteihinsa. Yli 200 ihmistä pelastettiin perjantaina ja reilu sata jäi odottamaan apua, kertoi uutiskanava CNN.

Neusejoen myrskyvuoksi on ollut enimmillään kolmen metrin korkuinen, ja alueen sademäärät ovat historiallisen suuria.


Florence-hurrikaanin mukanaan tuoma myrskyvuoksi voi aiheuttaa myös ympäristökatastrofin, jos teollisuuden jätteet, kuten jättisikaloiden lanta ja hiilituhka pääsevät veden mukana ihmisten koteihin, kertoi BBC.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pohjois-Carolinassa tämä koettiin vuonna 1999 hurrikaani Floydin aikana. Maatalouden jätteiden ja polttoöljyn saastuttama vesi pääsi tulvimaan laajoille alueille. Tulvaveden mukana ajelehti kuolleita sikoja ja kanoja.

Kovat myrskytuulet ovat puolestaan kaataneet puita kaduille ja talojen päälle. Yksi kaatuneista puista läpäisi Kevin DiLoreton talon katon Wilmingtonissa.

DiLoretto kertoi uutistoimisto Reutersin puhelinhaastattelussa, että kaikki hänen naapurustoonsa johtavat kadut ovat poikki kaatuneiden puiden takia.

Hän sanoi, ettei ole koskaan aiemmin nähnyt yhtä pahaa puiden tuhoa.

”Jälkeenpäin aion juoda pullon viskiä ja ottaa kahden päivän nokoset, mutta juuri nyt kävelen naapurustossani varmistamassa, että naapurini ovat kunnossa, koska kukaan ei pääse tänne”, DiLoretto sanoi.

Wilmingtonissa mitattiin perjantaina kovimmat tuulet 60 vuoteen, kertoi ABC News. Puuskassa tuulen nopeus on ollut 47 metriä sekunnissa.


Jacksonvillesta Pohjois-Carolinasta puolestaan evakuoitiin yli 60 ihmistä hotellista, jonka katto romahti myrskytuulten takia. Pelastettujen joukossa oli useita lapsia ja lemmikkieläimiä. Kukaan ei loukkaantunut.

Florencen pelastustöihin Pohjois-Carolinaan on saapunut vesipelastajia esimerkiksi New Yorkista. Pelastuslaitoksen Twitterissä julkaisemalla videolla ollaan Bendjoella:
Hurrikaanin pelastustöissä työskentelee myös etsijäkoiria. Kuuluisin koirista lienee Morty, joka oli mukana jo viime syksynä Puerto Ricossa, jonne Maria-hurrikaani iski tuhoisalla voimalla.
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin on tarkoitus vierailla myrskyalueella ensi viikolla, uutistoimisto AFP kertoi Valkoisen talon tietojen perusteella.


Onko Florencen aiheuttama vaara ohi?

Ei. Yhdysvaltain viranomaiset ovat toistuvasti muistuttaneet ihmisiä siitä, että myrskytuulten laantuminen ei tarkoita, että vaara on ohi. Florence aiheuttaa vakavia, metrien korkuisia myrskyvuoksia, jotka jättävät alleen esimerkiksi autoja ja rakennuksia.

Lisäksi hurrikaanin myrskypilvistä voi paikoitellen sataa yli metrin verran vettä. Osa mallinnuksista ennustaa paikoitellen jopa 130 senttimetrin sademääriä.

Viime vuonna hurrikaani Harveyn yhteydessä mitattiin Yhdysvaltain historian suurimmat sademäärät. Enimmillään satoi lähes 154 senttimetriä.

Myrskyvuoksen ja rankkasateiden aiheuttamat tulvat ovat yksi Florencen vaarallisimmista vaikutuksista. Veden valtaamilla alueilla olevia ihmisiä on ohjeistettu välttämään autoilua, sillä virtaava vesi voi temmata auton mukaansa. Viranomaiset ovat ohjeistaneet ihmisiä iskulauseella: Käänny ympäri, älä huku.

Avopakettiauton kuljettaja sai autonsa liikkeelle tulvan keskellä New Bernissä alla näkyvässä ABC Newsin julkaisemassa videossa:
Pelastusviranomaisen Feman varajohtaja Jeff Byard sanoi perjantai-iltana Suomen aikaa, että rankkasateiden, myrskyvuoksien ja tulvien aiheuttamat ”merkittävät uhat” jatkuvat ainakin 24–36 tunnin ajan.

Yhdysvaltain ilmatieteen laitoksen meteorologi Brandon Locklear ennusti, että parissa, kolmessa päivässä sataa yhtä paljon kuin keskimäärin kahdeksassa kuukaudessa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Miten myrsky muutoin vaikuttaa ihmisten arkeen?

Kaikkiaan myrskyn arvioidaan vaikuttavan noin kymmenen miljoonan amerikkalaisen elämään.

Pohjois-Carolinassa noin 20 000 ihmistä on hakeutunut 157 hätämajoituspaikkaan, kuvernööri Roy Cooper kertoi tiedotustilaisuudessa.

Seitsemänvuotias Maysie Baumgardner oli perheensä kanssa hätämajoituksessa Wilmingtonin keskustassa sijaitsevassa hotelli Ballastissa.

”Ulkona näyttää myrskyiseltä”, hän sanoi uutistoimisto Reutersin toimittajalle.

”Minua pelottaa vähän juuri nyt, mutta minulla on iPadini ja katson Netflixiä.”

Lauantaina yli 760 000 asiakasta oli ilman sähköä Pohjois- ja Etelä-Carolinan osavaltioissa, ja määrän uskotaan kasvavan 2,5 miljoonaan. Pahimmillaan miljoonat ihmiset voivat jäädä ilman sähköä, ja korjaustöissä voi kestää viikkoja.

Lisäksi myrsky on saanut liikkeelle varkaita. Brunswickin piirikunnassa Pohjois-Carolinassa poliisi pidätti useita ihmisiä taloihin murtautumisen takia.

Sheriffin toimisto kertoi asiasta Facebookissa ja varoitti niitä, jotka suunnittelevat ryöstävänsä myrskyn takia tyhjäksi jääneitä kiinteistöjä: ”Poliisit ovat edelleen töissä! Teidät pidätetään!”Myrsky on häirinnyt myös lentoliikennettä. Uutistoimisto AP:n mukaan lähes 2 100 lentoa on peruttu Florencen takia.

Taloudellisten tappioiden arvioidaan nousevan 10–60 miljardiin dollariin eli noin 9–50 miljardiin euroon.

Millainen on Florencen reitti viikonloppuna ja ensi viikolla?

Hirmumyrsky eteni perjantaina hitaasti, noin 1,3 metriä sekunnissa. Myrskyn keskus liikkui länteen kohti Pohjois- ja Etelä-Carolinan rajaa.
Myrskytuulten odotetaan laantuvan, kun Florence liikkuu syvemmälle sisämaahan. Hurrikaanin häntä saattaa tuoda alkuviikosta rankkasateita myös Virginiaan ja Länsi-Virginiaan asti. Viranomaiset kehottavat varautumaan hyökytulviin.

Lopulta myrskyn arvellaan kääntyvän koilliseen kohti Pennsylvanian ja New Yorkin osavaltioita, kertoi kansallinen hurrikaanikeskus verkkosivuillaan.


HS seurasi hurrikaanin etenemistä perjantaina hetki hetkeltä:

Hetki hetkeltä -seuranta päättyy tältä illalta. Kiitos kaikille mukana olleille. HS seuraa myrskyn etenemistä läpi viikonlopun.

Ainakin neljän ihmisen kerrotaan kuolleen

Myöhään perjantai-iltana Suomen aikaa myrskyn tiedettiin vaatineen neljä kuolonuhria. Kaikki kuolemat tapahtuivat Pohjois-Carolinan osavaltiossa.

Äiti ja pikkulapsi jäivät kaatuneen puun alle ja kuolivat, kertoi uutistoimisto AFP poliisilähteiden perusteella. Uutistoimisto Reutersin mukaan onnettomuus tapahtui Wilmingtonin kaupungissa. Puu oli kaatunut perheen kotitalon päälle. Lapsen isä vietiin sairaalan, poliisi kertoi Reutersille.

Penderin piirikunnassa nainen puolestaan kuoli sydänkohtaukseen, koska lääkintähenkilökunta ei päässyt hänen luokseen hurrikaanin tukkimien teiden takia, kertoi Reuters.

Neljäs ihminen kuoli Lenoirin piirikunnassa käsitellessään generaattoria, kuvernöörin kansaliasta kerrottiin Reutersille.

Hirmumyrsky on vaatinut ensimmäiset kuolonuhrit. Äiti ja pikkulapsi jäivät kaatuneen puun alle ja kuolivat, kertoi uutistoimisto AFP poliisilähteiden perusteella.

Uutistoimisto Reutersin mukaan onnettomuus tapahtui Wilmingtonin kaupungissa, Pohjois-Carolinassa. Puu oli kaatunut perheen kotitalon päälle.

Lapsen isä vietiin sairaalan, poliisi kertoi Reutersille.

The Washington Postin toimittaja vieraili sairasosastoksi muutetussa Conwayn lukiossa Myrtle Beachin kaupungissa ja tapasi Todd Dunnin, 44.

Dunn tuotiin koululle ambulanssilla kolme päivää sitten. Hän ei pysty kävelemään, hän on täysin sokea - ja hän asuu yksin.

Muutama päivä ennen Florencen rantautumista Dunn kertoi tajunneensa, että hän ei halua olla yksin kuten oli kaksi vuotta sitten hurrikaani Matthew´n aikana. Silloin hänen yksiöstään menivät sähköt kolmeksi päiväksi ja kaikki ruoka jääkaapissa pilaantui.

Conwayn lukioon on hakeutunut suojaan noin 460 ihmistä, joiden iät vaihtelevat muutamasta päivästä satavuotiaaseen, kertoi Punaisen Ristin vapaaehtoinen Amy Eathington.

Pohjois-Carolinan kuvernööri Roy Cooper varoitti juuri uudessa tiedotustilaisuudessa Raleighissa, että ihmiset ovat edelleen vaarassa Florencen takia.

"Aurinko nousi tänä aamuna äärimmäisen vaarallisessa tilanteessa, ja se pahenee", Cooper sanoi brittilehti The Guardianin mukaan.

"Te jotka olette myrskyn reitillä, jos kuulette minua, pysykää suojassa."

Cooper muistutti jälleen, että myrsky jatkaa tuhojaan eri puolilla osavaltiota vielä päiviä.

Florencen pelastustöihin Pohjois-Carolinaan on saapunut vesipelastajia myös New Yorkista. Pelastuslaitoksen julkaisemalla videolla ollaan Bendjoella:

Myös osissa eteläistä Texasia voi tänään esiintyä hyökytulvia, varoittaa Yhdysvaltain ilmatieteen laitos.

Avopakettiauton kuljettaja saa autonsa liikkeelle tulvan keskellä New Bernissä tässä ABC Newsin julkaisemassa videossa:

Wrightsville Beachin kaupunki on suurelta osin veden varassa, kertoo Fox Newsin toimittaja Rick Leventhal Twitterissä:

Florencen tuhoja perjantaina Crows Nestin satamassa Atlantic Beachillä Pohjois-Carolinassa.

Osa mallinnuksista ennustaa nyt paikoitellen jopa 130 senttimetrin sademääriä.

Viime vuonna hurrikaani Harveyssa mitattiin Yhdysvaltain historian suurimmat sademäärät. Enimmillään satoi lähes 154 senttimetriä.

Florence saattaa siis nousta hyvin lähelle.

Tutkija Taylor Trogdon huomauttaa Twitterissä, että tarkoista määristä riippumatta sademäärä tulee olemaan poikkeuksellinen ja tulvat katastrofaalisia.

AP:n mukaan lähes 2100 lentoa on peruttu Florencen takia.

Taloudellisten tappioiden arvioidaan nousevan 10-60 miljardiin dollariin eli noin 9-50 miljardiin euroon.

Uutistoimisto AP on koonnut Florenceen liittyviä lukuja:

- Se on noin 645 kilometriä leveä.

- Sademäärän arvioidaan nousevan seitsemän päivän aikana seitsemässä osavaltiossa jopa 68 biljoonaan eli 68 tuhanteen miljardiin litraan. Saman verran vettä on koko Chesapeakenlahdessa, joka sijaitsee Virginian ja Marylandin osavaltioiden välissä.

- Myrskyvuoksi voi nousta lähes neljään metriin ja merivesi voi nousta yli kolme metriä sisämaahan.

- Hurrikaani on nyt lähes paikallaan. Se liikkuu vain 1,3 metriä sekunnissa.

Hurrikaanin pelastushommissa työskentelee myös etsijäkoiria. Kuuluisin koirista lienee Morty.

Morty oli mukana jo viime syksynä Puerto Ricossa, jonne Maria-hurrikaani iski tuhoisalla voimalla. WNCN:n toimittaja Holden Kurwicki kertoo Twitterissä, että Morty hyppäsi Puerto Ricossa yhdeksän metrin korkeudesta helikopterista, kun se haistoi hädässä olevan ihmisen.

Nyt Morty auttaa ainakin Kurwickia jaksamaan 16-tuntisen työvuoronsa loppuun asti.

Nyt jo yli 620 000 asiakasta on ilman sähköjä Pohjois- ja Etelä-Carolinassa, ja määrä kasvaa.

Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus NHC julkaisi juuri kuvan hurrikaani Florencen tämänhetkisestä sijainnista. Myrskyn keskus liikkuu hitaasti länteen kohti Pohjois- ja Etelä-Carolinan rajaa.

Samaan aikaan toisaalla: Mangkhut-taifuuni lähestyy Filippiinejä ja suuntaa sen jälkeen Kiinan kaakkoisosiin.

Video: Tällaista tuhoa Florence-myrsky on aiheuttanut Pohjois-Carolinassa

Uutiskanava CNN:n keräämien tietojen mukaan esimerkiksi Orientalissa Pohjois-Carolinassa on tähän mennessä satanut 47 senttimetriä.

Surf Cityssä on satanut 36 senttimetriä , Morehead Cityssä 35 ja Jacksonvillessä 33 senttimetriä.

Kaikki viranomaiset muistuttavat nyt ihmisiä siitä, että vaara ei ole ohi vielä moneen päivään.

Kansallinen hurrikaanikeskus kuvailee Florence-hurrikaania hidasliikkeiseksi ja varoittaa, että Pohjois- ja Etelä-Carolinassa saattaa pahimmillaan sataa metrin tulevina päivinä.

Pelastusviranomaisen Feman varajohtaja Jeff Byard sanoi, että rankkasateiden, myrskyvuoksien ja tulvien aiheuttamat "merkittävät uhkat" jatkuvat ainakin 24-36 tunnin ajan.

Pohjois-Carolinassa sijaitsevassa Cape Fear -joessa vesi kulkee nyt hurrikaani Florencen takia vastavirtaan. Joki on 325 kilometriä pitkä.

Viranomaiset varoittavat mahdollisesti katastrofaalisesta tulvasta.

Tulvat ovat aiheuttaneet suurta tuhoa New Bernin kaupungissa Pohjois-Carolinassa. Neusejoki on tulvinut kaduille ja saartanut monia ihmisiä koteihinsa.

Neusejoen myrskyvuoksi on ollut enimmillään kolme metriä, ja sademäärät ovat historiallisen suuria.

Kaupunkiin on annettu ulkonaliikkumiskielto, ja viranomaisten mukaan 150 ihmistä odottaa edelleen pelastushenkilökuntaa.

Kuolonuhreista ei ole toistaiseksi ilmoitettu.

Pohjois-Carolinassa noin 20 000 ihmistä on hakeutunut 157 hätämajoituspaikkaan, kuvernööri Roy Cooper kertoi tiedotustilaisuudessa.

Seitsemänvuotias Maysie Baumgardner on perheensä kanssa yhdessä hätämajoituksista, Wilmingtonin keskustassa sijaitsevassa hotelli Ballastissa.

"Ulkona näyttää myrskyiseltä", hän sanoi uutistoimisto Reutersin toimittajalle.

"Minua pelottaa vähän juuri nyt, mutta minulla on iPadini ja katson Netflixiä."

Hurrikaani Florence on kaatanut paljon puita, joista yksi läpäisi Kevin DiLoreton talon katon Wilmingtonissa.

DiLoretto kertoi uutistoimisto Reutersin puhelinhaastattelussa, että kaikki hänen naapurustoonsa johtavat kadut ovat poikki kaatuneiden puiden takia.

Hän sanoi, ettei ole koskaan aiemmin nähnyt yhtä pahaa puiden tuhoa.

"Jälkeenpäin aion juoda pullon viskiä ja ottaa kahden päivän nokoset, mutta juuri nyt kävelen naapurustossani varmistamassa, että naapurini ovat kunnossa, koska kukaan ei pääse tänne", DiLoretto sanoi.

ABC News kertoo Cajun Navy -nimisestä ryhmästä, joka on pelastanut perjantain aikana 160 ihmistä hirmumyrsky Florencen aiheuttamista tulvista.

Ryhmä koostuu pääasiassa yksityisistä veneenomistajista, joista osa on matkustanut apuun satojen kilometrien päästä.

Monet pelastetuista otettiin veneiden kyytiin autojensa katoilta. He olivat yrittäneet paeta autoillaan tuhoja. Vesi nousi erittäin nopeasti, ja autoilijat jäivät jumiin teille, Cajun Navyn perustaja Todd Terrell kertoi.

Pelastustehtäviin on jouduttu käyttämään myös ilmapatjoja, koska tuulet ovat ajoittain olleet niin vaarallisia, että venekyyti olisi ollut liian vaarallista.

Ryhmä perustettiin 2005, kun hurrikaani Katrina iski Louisianaan.

Auttajien tavoite on, että Florence aiheuttaisi nolla kuolonuhria.

Pohjoiscarolinalaisen Wilmingtonin pormestari Bill Saffo arvioi BBC:lle, että kaupunki saattaa olla ilman sähköjä jopa kymmenen päivää.

Tässä Yhdysvaltain ilmatieteen laitoksen julkaisemassa kartassa näkyy selvästi, miten pitkälle sisämaahan Pohjois- ja Etelä-Carolinassa tulvat voivat lähipäivinä ulottua.

Tiedotustilaisuus päättyy.

Cooper varoitti aiemmin tiedotustilaisuudessa dronejen lennätyksestä. Toimittaja kysyy, onko jo ollut vaaratilanteita niiden takia.

Cooperin mukaan ei vielä, mutta viranomaiset pelkäävät haittoja pelastushelikoptereille, jos droneja lähetetään ilmaan myrskyn jälkeen.

Kun myrsky on ohi, ihmiset lähtevät ulos, ja silloin tapahtuu paljon hukkumistapauksia. Älkää lähtekö ulos, Cooper varoittaa.

Kuvernööri Cooperilla on kokemusta useista aiemmista hirmumyrskyistä. Florence on niihin verrattuna paljon laajempi, eikä sen lopullisia tuhoja pysty vielä arvioimaan, hän sanoo.

Olemme saaneet liittovaltiolta kaiken avun, jota olemme pyytäneet, kuvernööri sanoo.

Olen kiitollinen kaikille viranomaisille, jotka työskentelevät kriisissä, kuvernööri Cooper sanoo.

North-Carolinan kansalliskaartin komentaja sanoo, että koskaan aiemmin kentällä ei ole ollut yhtä paljon kaartilaisia kuin nyt Florencen aikana.

Useat tiet tulvivat jo, ja tulvat pahenevat seuraavina päivinä rankkasateen takia. Jos jokin tie on auki tänään, se ei välttämättä ole enää huomenna, tiehallinnon edustaja kertoo.

Mandy Cohen terveydenhuoltoviranomaisen edustajana kertoo, että evakuointisuojat ovat lähes täynnä, mutta kertoo, että niihin kannattaa olla vielä yhteydessä.

Kuvernööri Cooper esittelee ympärillään lavalla seisovia viranomaisia, jotka ovat vastuussa katastrofin hoitamisesta Pohjois-Carolinassa.

Tunnen pohjoiscarolinalaiset. Me selviämme tästä, koska pysymme yhdessä ja toimimme yhdessä, kuvernööri Cooper sanoo.

Seuraamme myrskyä vuorokauden ympäri, kuvernööri Cooper sanoo. Viranomaiset ovat valmiina.

Odotamme useiden päivien sateita, ja tärkein tehtävämme on nyt saada ihmiset turvaan, hän sanoo.

Älkää ottako riskejä. Pysykää sisällä. Älkää lennättäkö droneja, sillä ne häiritsevät pelastushelikoptereita, Cooper ohjeistaa.

Myrskyvuoksi on noussut korkeimmillaan kolmeen metriin.

Puoli miljoonaa ihmistä on ilman sähköä, ja määrä nousee.

Pohjois-Carolinan kuvernööri Roy Cooper pitää parhaillaan tiedotustilaisuutta.

Ennustukset näyttävät, että osavaltion joissa tuhoisat tulvat jatkuvat useita päiviä, hän varoittaa.

Kello 18 Suomen aikaa alkaa Pohjois-Carolinan kuvernöörin Roy Cooperin tiedotustilaisuus. HS näyttää sen suorana tämän seurannan yhteydessä ja seuraa Cooperin sanomisia.

Maailmalla riehuu parhaillaan kaksi tappavan vaarallista hirmumyrskyä, Florence-hurrikaani Yhdysvalloissa ja Mangkhut-taifuuni Filippiinien lähellä.

Toinen niistä on suurempi ja vaarallisempi kuin toinen. Kuitenkin hirmumyrskyistä pienempi ja mahdollisesti vähemmän tuhoa aiheuttava hallitsee ainakin länsimaisen median etusivuja.

Tässä jutussa vertaillaan hirmumyrskyjä.

Video: Florence toi Pohjois-Carolinan rannikolle hurjia aaltoja varhain perjantaiaamuna.

Brittilehti The Guardianissa pohditaan kiinnostavasti hurrikaanien vaarallisuudesta kertovia mittareita, jotka eivät asiantuntijoiden mielestä kerro välttämättä mitään odotettavissa olevasta tuhosta.

Florencen ja aiemmin esimerkiksi Harveyn ja Sandyn ehdottomasti pahimmat tuhot aiheutuvat rankkasateista ja tulvista.

Silti hirmumyrskyjä kuvataan edelleen hurrikaanien mittaamiseen käytettävällä viisiasteisella Saffir-Simpsonin asteikolla, joka perustuu tuulen nopeuteen.

Florencen luokitus laski ennen rannikolle saapumista ykkösluokan hurrikaaniksi. Se sai monet luulemaan, että vaara ei olisikaan kovin suuri, vaikka pahimmat tuhot iskevät vasta lähipäivinä, kun rankkasateet ja tulvat leviävät alueella.

Florence-hurrikaanin häntä saattaa tuoda alkuviikosta rankkasateita myös Virginiaan ja Länsi-Virginiaan asti. Hyökytulviin kannattaa varautua, viranomaiset kehottavat.

Hurrikaani Florence on nopeasti muuttumassa katastrofaaliseksi tulvaksi etenkin eteläisessä Pohjois-Carolinassa, varoittaa Yhdysvaltain ilmatieteen laitos Twitterissä:

Wilmingtonissa Pohjois-Carolinassa on perjantaina mitattu kovimmat tuulet 60 vuoteen, kertoo ABC News.

Puuskassa tuulen nopeus on ollut 47 metriä sekunnissa.

Florencen mukanaan tuoma myrskyvuoksi voi aiheuttaa ympäristökatastrofin, jos teollisuuden jätteet, kuten jättisikaloiden lanta ja hiilituhka pääsevät veden mukana ihmisten koteihin, kertoo uutiskanava BBC.

Pohjois-Carolinassa tämä koettiin vuonna 1999 hurrikaani Floydin aikana. Maatalouden jätteiden ja polttoöljyn saastuttama vesi pääsi tulvimaan laajoille alueille. Tulvaveden mukana ajelehti kuolleita sikoja ja kanoja.

Astronautti Ricky Arnold kuvasi, kun Florence saapui Yhdysvaltain itärannikolle:

Poliisi on pidättänyt useita ihmistä Brunswickin piirikunnassa Pohjois-Carolinassa taloihin murtautumisesta.

Asiasta kertoo sheriffin toimisto Facebookissa ja varoittaa niitä, jotka suunnittelevat ryöstävänsä myrskyn takia tyhjäksi jääneitä kiinteistöjä:

"Poliisit ovat edelleen töissä! Teidät pidätetään!"

Tältä näyttää ykkösluokan hurrikaani. BBC:n toimittaja Laura Trevelyan raportoi Wilmingtonista:

Myrskyn silmä liikkuu hitaasti lounaaseen päin, kertoo kansallinen hurrikaanikeskus NHC.

Pohjois-Carolinan rannikolla on mitattu tuulen nopeudeksi puuskassa 44 metriä sekunnissa.

Sääkanava Weather Channelin videossa on todella hienosti toteutettu havainnollistus siitä, miten myrskyvuoksi nousee kaupungin kaduilla.

Kannattaa aloittaa katsominen suoraan 45 sekuntin kohdalta:

"Tästä myrskystä tulee maraton vastaan pikamatka", kuvailee Yhdysvaltain ilmatieteen laitos NWS Twitterissä.

Juuri nyt päällä ovat vaaralliset myrskyvuokset ja hyökytulvat. Niiden lisäksi vaaraa aiheuttavat vielä pitkään jokitulvat sisämaassa ja lähipäivien erittäin voimakkaat sateet.

Yli 440 000 kotitaloutta ja yritystä on nyt ilman sähköjä Pohjois- ja Etelä-Carolinassa.

Sähköyhtiöiden mukaan sähköt katkeavat miljoonilta, ja niiden korjaamiseen voi mennä viikkoja.

Myrtle Beachillä South Carolinassa asuva Richard Harrison-Grey kertoo BBC:lle, miltä tuntuu olla kotona sisällä, kun hurrikaani riehuu talon ulkopuolella:

"Olen laudoittanut ikkunat umpeen, ja vienyt turvaan kaiken, minkä tuulenpuuskat voisivat ottaa mukaansa."

"Takaoveni lensi juuri auki tuulenpuuskan voimasta, ja koirat juoksivat suojaan."

"Kaikki paikalliset liikkeet on suljettu, ja kadut ovat aavemaisen tyhjiä."

Yhtä asiaa hurrikaani ei ole vielä saanut horjutettua: Wilmingtonin keskustassa kelluu iso, museona toimiva sota-alus USS North Carolina. Katso videolta, miten myrsky iskee alukseen.

Uutiskanava ABC News kertoo, että Yhdysvaltain itärannikolta on evakuoitu useita hoitolaitoksia hurrikaani Florencen takia. Pohjois-Carolinan Wilmingtonissa sijaitseva tuetun asumisen yksikkö Davis Community päätti kuitenkin, että asukkaat ja henkilökunta jäävät paikoilleen.

Toimitusjohtaja Charles Longin mukaan huonokuntoisimpien asukkaiden siirtäminen turvaan olisi ollut liian vaikeaa.

Davis Communityssa on nyt hurrikaania suojassa lähes 600 ihmistä. Joukossa on potilaita, henkilökuntaa perheineen ja perheiden lemmikkieläimiä, Long kertoi.

Tämän seurannan yhteydessä oleva suora lähetys Wilmingtonista Pohjois-Carolinasta pätkii, koska hurrikaani aiheuttaa sähkökatkoksia.

Televisiotoimittaja Michael Howardin Twitterissä julkaisemassa videossa näkyy myrskytuulten ja rankkasateen voima.

Tiedossa ei ole, että kukaan olisi toistaiseksi kuollut tai loukkaantunut vakavasti myrskyn takia, Reuters kertoo.

Viranomaiset ovat pelastaneet yli sata ihmistä New Bernissä, jossa kaupungin keskusta on veden vallassa.

Jacksonvillestä Pohjois-Carolinasta evakuoitiin yli 60 ihmistä hotellista, jonka katto romahti myrskytuulten takia. Pelastettujen joukossa oli useita lapsia ja lemmikkieläimiä. Kukaan ei loukkaantunut.

Pohjois-Carolinan kuvernöörin Roy Cooperin mukaan Florencen odotetaan tuovan lähes koko osavaltioon kymmeniä senttejä vettä.

Yhdysvaltain ilmatieteen laitoksen meteorologi Brandon Locklear ennustaa, että parissa kolmessa päivässä sataa yhtä paljon kuin keskimäärin kahdeksassa kuukaudessa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Florencen ennustetaan heikkenevän merkittävästi viikonlopun aikana ja alkuviikosta, sanoo Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus NHC.

Aamu alkaa hiljalleen valjeta Yhdysvaltain itärannikolla. Video näyttää aamun ensikuvat Wilmingtonista.

Ykkösluokan hurrikaani on nyt kymmenen kilometriä itään Wilmingtonin kaupungista. Sen maksiminopeus on 43 metriä sekunnissa.

Myrskyn silmä on nyt rantautunut Pohjois-Carolinaan Wrightsville Beachin lähelle.

Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus arvioi uutistoimisto Reutersin mukaan, että myrskyn silmä on rantautumassa Wrightsville beachille Pohjois-Carolinaan.

Tulvavesien kurittaman New Bernin asukas Junia MacDaniel kertoo uutistoimisto Reutersille jättäneensä 14 chihuahuaansa parakkikotiinsa lähdettyään aviomiehensä kanssa myrskysuojaan, joihin on hakeutunut 12 000 Pohjois-Carolinan asukasta.

"Kaikkien aiempien myrskyjen läpi olemme pysyneet kotona, mutta meille sanottiin, että tämä myrsky on toista maata."

Nyt MacDaniel sanoo haluavansa ennen kaikkea takaisin koiriensa luo.

"Mamma tulee kotiin heti kun sää vähän selkenee."

Pahasta vedenpaisumuksesta kärsivä New Bernin kaupunki Pohjois-Carolinassa toivottaa kaikki veneenomistajat tervetulleiksi auttamaan pelastustöissä.

Yhdysvaltain sääviranomainen korostaa, että virallisesti Florence ei ole vielä rantautunut, koska sen keskus ei ole rantautunut. Vasta osa myrskyn silmän reunasta on.

Pohjois-Carolinan osavaltion turvallisuusviraston sivuilla on laskuri sähköt menettäneiden kotitalouksien määrästä. Luku on jo yli 340 000.

WRAL-paikallisradion toimittaja Amanda Lamb kertoo Instagramissa, että lähellä hurrikaanin rantautumispaikkaa Wilmingtonissa Pohjois-Carolinassa tuuli puhaltaa lähes 40 metriä sekunnissa ja ilmassa lentää irtokappaleita kuten metallilevyjä.

Aiemmin liveseurannassa kiinnitimme huomiota Waffle House -ravintolan supistettuun hätätilaruokalistaan. Sanomalehti The Guardian kertoo elämänmakuisessa jutussaan, että Wilmingtonin kaupungissa lähellä hurrikaani Florencen rantautumispaikkaa paikalliset pitävät Waffle Housen aukioloa mittarina siitä, miten paha kulloinenkin hirmumyrsky on.

Hurrikaani Florencen on ennakoitu nostavan merenpintaa jopa neljällä metrillä. Helsingissä vastaava merenpinnan nousu täyttäisi vedellä Hakaniemen torin ja ympäröisi Ympyrätalon pysähtyen vasta Kallion kaupunginosan rinteisiin.

Suomen oloissa nelimetristä tulvaa pidetään todellisuudessa mahdottomana.

Tästä jutusta löytyy joka tapauksessa hieno vaihtokuva, jolla voit tarkastella vedenpinnan hypoteettista nousua Hakaniemen torin ympäristössä.

Juuri nyt hurrikaani Florence on rantautumassa Yhdysvaltoihin. Kansallisen hurrikaanikeskuksen NHC:n mukaan myrskyn silmän reuna on saapunut mereltä maalle Wilmingtonin kaupungin liepeillä Pohjois-Carolinassa, ja myrskyn keskus seuraa perässä "hyvin pian".

Pohjois-Carolinan osavaltiossa sähköttä on jäänyt jo ainakin 280 000 asukasta, kertoo ABC-uutiskanava.

Hurrikaanin on ennakoitu vievän sähköt ennen pitkää miljoonilta.

"Taloni täyttyi vedestä vyötärön tasolle sekunneissa. Olemme jumissa ullakolla. Meitä on neljä. Olemme olleet täällä kolme tai neljä tuntia. Meidän pitää ehkä rikkoa pieni ikkuna [päästäksemme ulos]", New Bernissä loukkuun jäänyt Peggy Perry kertoo uutiskanava CNN:lle sanomalehti The Guardianin mukaan.

Artikkelin yläpuolella paraikaa pyörivä livelähetys on Pohjois-Carolinan Wilmingtonista läheltä hurrikaanin rantautumiskohtaa.

Hurrikaani Florencen tuulet ovat heikentyneinäkin vaarallisen rajuja. New Bernin kaupungissa Pohjois-Carolinassa ne repivät kaupan katon irti.

Jos olet koskaan halunnut nähdä Yhdysvaltain lipun kirjaimellisesti repeytyvän myrskytuulessa, tässä on ABC-uutiskanavan pariminuuttinen video, jossa ei tapahdu mitään muuta.

Pohjois- ja Etelä-Carolinan osavaltiot ovat takavuosia haavoittuvaisempia hurrikaaneille, koska 30 vuodessa 80 kilometrin sisälle rantaviivasta on tullut 610 000 uutta asukasta, sanoo ympäristö- ja maantieteen apulaisprofessori Stephen M. Strader sanomalehti The New York Timesin julkaisemassa mielipidekirjoituksessa, jossa on hieno karttatoteutus.

"Meidän ei pitäisi asua jossain vain siksi, että voimme", Strader kirjoittaa.

Pelastuslaitos Cravenin piirikunnassa Pohjois-Carolinassa on saanut yli sata hätäpuhelua ihmisiltä, jotka ovat loukussa autoissaan tai veden täyttämissä kodeissaan, kertoo sanomalehti The Washington Post. Ihmisiä on myös kiivennyt talojensa katoille.

Pohjois-Carolinassa Atlanttiin laskevan Cape Fear -joen pinta on nousemassa Burgaw'n kaupungin lähellä yli seitsemän metriä ylittäen kaikki vanhat ennätykset, kertoo uutiskanava NBC:n meteorologi.

Yksittäistä hirmumyrskyä ei voi pitää ilmastonmuutoksen seurauksena, mutta se tiedetään, että ilmaston lämmetessä voimakkaita hirmumyrskyjä esiintyy entistä useammin ja entistä laajemmalla alueella.

Lue lisää hurrikaanien ja ilmastonmuutoksen yhteydestä tästä jutusta.

Hurrikaani Florence rantautuu näillä hetkillä Pohjois-Carolinaan, vahvistaa Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus.

Hirmumyrskyn silmän reuna on saavuttamassa rannikon, kertoo Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus.

Wrightsville Beachin poliisipäällikkö arvioi, että tuulet eivät ole niin kovia, mitä viranomaiset odottivat.

Meteorologi Mike Seidel julkaisi videon piiskaavasta sateesta Pohjois-Carolinan rannikolta Wilmingtonista, jonka liepeiltä hurrikaanin keskuksen on ennustettu kulkevan.

HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski arvioi, että hurrikaani Florence on testi myös presidentti Donald Trumpin hallinnolle, koska edessä ovat lokakuun välivaalit ja viime vuonna Puerto Ricoon iskeneen hurrikaani Marian jälkihoito oli Trumpilta fiasko.

Lue Saarikosken kommentti tästä.

Florencen vyöryessä Yhdysvaltain itärannikolle on syytä muistaa, että toisella puolella maapalloa Filippiinejä lähestyy vielä voimakkaampi trooppinen hirmumyrsky Mangkhut. Sen odotetaan rantautuvan maan pohjoiselle pääsaarelle Luzonille kuitenkin vasta lauantaina.

Lue lisää supertaifuuni Mangkhutista tästä jutusta.

Pohjois-Carolinassa New Bernin kaupungin viranomaiset tiedottavat, että noin 150 ihmistä odottaa pelastamista vedenpinnan nousun takia.

"Joudutte ehkä nousemaan toiseen kerrokseen tai ullakolle, mutta olemme tulossa hakemaan teitä", kaupunki sanoo Twitter-tilillään.

Tässäpä kartta, joka näyttää ennusteen hurrikaani Florencen etenemisestä sisämaahan. Sisämaassa sen odotetaan heikkenevän trooppiseksi myrskyksi. Mainitut kellonajat ovat paikallista aikaa eli seitsemän tuntia jäljessä Suomen aikaa.

Rannikolla on menossa rankka yö. Juuri tulleet videokuvat näyttävät tilanteen Wrightvillessä ja Wilmingtonissa.

Osiin Pohjois-Carolinaa, sisämaahan, on annettu varoitus tornadoista ja raekuuroista.

Hirmumyrsky syntyy, kun trooppisessa ilmastossa meren päälle syntyy matalapaineen keskus, jota kohti ilmamassat alkavat syöksyä. Oheinen video tiivistää noin minuutissa, kuinka hurrikaani pääsee täyteen voimaansa.

Yhdysvaltain sääviranomainen NWS on varoittanut, että Florencen tuhot eivät rajoitu rantapaikkakuntiin. Hirmumyrsky tuo rajuja sateita sisämaahan, ja Atlanttiin laskevien jokien pinta nousee.

Mainitsin aiemmin, että suurin Suomessa mitattu keskituulennopeus olisi ollut 31 metriä sekunnissa eli huomattavasti vähemmän kuin hurrikaani Florencen viimeisimmät keskituulennopeudet, runsaat 40 metriä sekunnissa.

Tuuli on puhaltanut 31 metriä sekunnissa Mustasaaren Valassaarilla helmikuussa 1971, Korsnäsissä joulukuussa 1975 ja Hangon Tulliniemessä tammikuussa 1995. Tämä ennätys koskee kuitenkin vai ei-tunturimittauspisteitä.

Kilpisjärven Saanatunturilla joulukuussa 2004 mitattiin kymmenen minuutin keskituulennopeudeksi peräti 52,8 metriä sekunnissa, ja voimakkaimman tuulenpuuskan nopeus oli 61,3 metriä sekunnissa.

Voimakkain yksittäinen kolmen sekunnin puuska mitattiin 31. tammikuuta 1997 Muonion Laukukeron tunturiasemalla: nopeus oli 61,6 metriä sekunnissa.

Lisää Suomen ennätystuulista voit lukea tästä jutusta, joka julkaistiin viime syksynä hurrikaani Irman koetellessa Floridaa.

Tämä kannattaa katsoa! The Weather Channel on tehnyt poikkeuksellisen näyttävän animaatiografiikan käyttäen ns. lisättyä todellisuutta. Vedennousu näytetään virtuaalisesti katumaisemaan siirretyn juontajan ympärillä.

Vajaan 200 000 asukkaan Onslow'n piirikunta Pohjois-Carolinassa tiedottaa merkittävistä vahingoista rakennuksille ympäri piirikuntaa.

Uutiskanavan toimitus on jouduttu evakuoimaan nousevien tulvavesien takia New Bernissä Pohjois-Carolinassa.

Ennen ja jälkeen -vaihtokuva näyttää Neuse-joen pinnan nousun New Bernissä Pohjois-Carolinassa.

Waffle House -ravintola on supistanut tarjontansa erityiseen hätätilaruokalistaan, joka ei sisällä edes vohveleita.

Pohjois-Carolinan eläintarhassa Asheborossa kaikki linnut on siirretty sisätiloihin suojaan myrskyltä, kertoo Fox News. Myrskyn ajan eläintarhassa on erityismiehitys eläinlääkäreitä ja eläintenhoitajia hätätilanteiden varalta.

Video näyttää, miten myrskytuuli repii bensa-aseman katoksen irti Topsail Beachillä Pohjois-Carolinassa.

Vesi on noussut kaduille myös Beaufortin piirikunnassa.

New Bernissä, 45 minuutin ajomatkan päässä rannasta, asuu amerikansuomalainen Miia Montoya perheineen. Hänen ja muiden myrskyn vaikutusalueella asuvien suomalaisten tunnelmia voit lukea tästä jutusta.

Kartta näyttää, miten pahasti tulvavedet olivat jo pari tuntia sitten nousseet New Bernin kaupunkiin Pohjois-Carolinassa.

Pohjois-Carolinassa myrskyvuoksi on nostanut vedenpintaa paikoin jo noin kolmella metrillä, kertoo sanomalehti The Washington Post.

Pohjois-Carolinassa on jäänyt jo ainakin 150 000 ihmistä ilman sähköä, vaikka hirmumyrsky voimistuu rannikolla vielä rajusti. Uutistoimisto Reutersin mukaan miljoonien odotetaan jäävän ilman sähköä, ja sähköjen palauttamisessa voi kestää viikkoja.

Hurrikaani lähestyy rannikkoa mereltä noin yhdeksän kilometrin tuntinopeudella, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen keskuksen odotetaan saapuvan Pohjois-Carolinan rannikolle Cape Fearin seudulle perjantaina puoliltapäivin paikallista aikaa eli illalla Suomen aikaa. Myrskyn vaikutukset tuntuvat kuitenkin jo maissa.

Lienee syytä korostaa, että laantumisesta huolimatta Florencen tuulia ei voi kutsua heikoiksi. Sen keskituulennopeudeksi mitattiin torstai-iltana runsaat 40 metriä sekunnissa, kun esimerkiksi suurin Suomessa mitattu keskituulennopeus on 31 metriä sekunnissa ja puiden oksat katkeilevat jo tuulessa, jonka nopeus on alle 20 metriä sekunnissa.

Etelä-Carolinassa monet ihmiset ovat uutistoimisto AFP:n mukaan lähteneet evakuointisuojista kuultuaan, että hurrikaani Florence on heikentynyt kolmosluokan hirmumyrskystä ykkösluokan hirmumyrskyksi viisiportaisella asteikolla, jossa luokka viisi on voimakkain. Viranomaiset pitävät lähteneiden päätöstä tyhmänä, koska tuulten suhteellisesta rauhoittumisesta huolimatta uhkana on vedenpinnan nousu monella metrillä. Se uhkaa ihmisten henkeä ja heidän kotejaan.

Asiantuntijat ovat korostaneet, että hirmumyrskyn tuulten heikkenemisestä huolimatta aluetta uhkaa todella vaarallinen myrskyvuoksi eli tulva, joka syntyy matalapaineen, tuulten ja rankkasateiden yhteisvaikutuksesta. Se on trooppisten hirmumyrskyjen tyypillisesti tuhovoimaisin ja tappavin seuraus.

Voit lukea lisää myrskyvuoksen syntymekanismista tästä jutusta.

Jokien pinta ja tulvavedet ovat jo alkaneet nousta Pohjois-Carolinan osavaltiossa, jonka eteläosaan myrskyn keskus on rantautumassa, kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Tervetuloa seuraamaan hurrikaani Florencen iskeytymistä Yhdysvaltain itärannikolle. HS:n liveseuranta aiheesta kestää läpi päivän.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hirmumyrskyt
 • Hurrikaanit
 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, linjasi tuomari – Floridassa hylättiin ääniä alle­kirjoitusten vuoksi

  2. 2

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  3. 3

   Uusi väestöennuste julkistetaan perjantaina, eikä sitä ole koskaan ennen pelätty näin

  4. 4

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  5. 5

   Grönlannin jäätikön alta löytyi 31 kilometrin läpimittainen törmäyskraatteri

  6. 6

   Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

  7. 7

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  8. 8

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  9. 9

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  10. 10

   Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  3. 3

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  4. 4

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  5. 5

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  6. 6

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  7. 7

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  10. 10

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää