Ulkomaat

Maailmalla raivoaa nyt kaksi myrskyä – miksi Filippiinien isompi ja vaarallisempi Mangkhut on jäänyt Yhdysvaltoja uhkaavan Florencen varjoon?

Kansainvälisen median agenda määräytyy sen mukaan, mistä on eniten ja helpoiten materiaalia tarjolla, arvioi SPR:n Kalle Löövi.

Maailmalla riehuu parhaillaan kaksi tappavan vaarallista hirmumyrskyä. Toinen niistä on suurempi ja vaarallisempi kuin toinen.

Kuitenkin hirmumyrskyistä pienempi ja mahdollisesti vähemmän tuhoa aiheuttava hallitsee ainakin länsimaisen median etusivuja.

Miksi näin?

Kyse on tietenkin Yhdysvaltojen itärannikolle tänään perjantaina rantautuneesta Florence-hurrikaanista ja Filippiinien pohjoisosiin lauantaina ennättävästä Mangkhut-taifuunista. Vaikka Florencen pahimmat tuulet ovat laantuneet, rankkasateiden ja myrskytulvien on povattu aiheuttavan suuria tuhoja useiden tulevien päivien ajan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mangkhut-hirmumyrskyn odotetaan vyöryvän Filippiinien pohjoisosien yli viikonloppuna, minkä jälkeen myrsky etenee kohti Etelä-Kiinaa ja Vietnamia.

Alkuun pari faktatietoa molemmista hirmumyrskyistä vertailun helpottamiseksi:


Mangkhut

 Tuulen keskinopeus (perjantaina): 71 metriä sekunnissa.

 Myrskyn halkaisija: 900 kilometriä.

 Ennustetun myrskytulvan korkeus enimmillään: Seitsemän metriä.

 Väestön määrä, johon myrsky vaikuttaa: Pelkästään Filippiineillä 5,2 miljoonaa. Tämän jälkeen pahimmillaan kymmeniä miljoonia ihmisiä lisää, kun myrsky etenee Etelä-Kiinaan, Vietnamiin, Laosiin ja Myanmariin.

Alla oleva video näyttää, miten Mangkhut-myrskyn tuomat rajut sateet piiskaavat Filippiinejä.


Florence

 Tuulen keskinopeus (perjantaina): 42 metriä sekunnissa.

 Myrskyn halkaisija: Noin 600 kilometriä.

 Ennustetun myrskytulvan korkeus enimmillään: Neljä metriä.

 Väestön määrä, johon myrsky vaikuttaa: Kaikkiaan 10,2 miljoonaa ihmistä asuu mahdollisella katastrofialueella.

Video näyttää, miten Florence-myrsky ravisteli Wilmingtonin kaupunkia Pohjois-Carolinassa varhain perjantaiaamuna.


Pelkästään myrskyn teknisistä tiedoista voi päätellä, että Filippiinejä uhkaava Mangkhut-myrsky on selvästi suurempi ja potentiaalisesti vaarallisempi.

Myrskyn voimakkuuden lisäksi on huomioitava se, että Yhdysvallat on maailman rikkaimpia maita. Se on valmistautunut luonnonkatastrofeihin huomattavasti paremmin kuin selvästi köyhempi ja tiheämmin asuttu Kaakkois-Aasian saaristovaltio Filippiinit.

Esimerkiksi viisi vuotta sitten Filippiineille iskenyt hirmumyrsky Yolanda tappoi yli seitsemäntuhatta ihmistä. Apua tarvittiin pitkään ja sitä oli vaikea saada perille, koska myrsky katkaisi liikenneyhteydet syrjäiselle maaseudulle.

Median synnyttämä epäsuhta tai vinoutunut kuva luonnonkatastrofeista on tuttu ilmiö Suomen Punaisen ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtajalle Kalle Lööville.

Löövin mukaan kansainvälisen median agenda määräytyy usein sen mukaan, mistä aiheesta on eniten ja helpoiten materiaalia tarjolla.


”Yhdysvalloista saadaan hyvää kuvaa monista kulmista ja sieltä saa helposti tietoja”, Löövi sanoo. ”Me ihmiset olemme sillä tavalla mukavuudenhaluisia, että kun joku on tehnyt valmiiksi aihion, niin siihen tartutaan.”

Saman kaavan hän on nähnyt toistuvan useissa kansainvälisissä kriiseissä, olipa sitten kyse konflikteista tai luonnonkatastrofeista.

”Media keskittyy yleensä kuvaamaan sellaista aluetta, jonne pääsee kohtuullisen hyvää tietä noin kahdessa tunnissa. Vaikka kauempana olisi vielä kiinnostavampi paikka, niin sieltä ei tule uutisia vaan ehkä feature-juttuja myöhemmin.”

Mangkhut- ja Florence-myrskyjä Löövi vertaa formula-autoon ja ylinopeutta moottoritiellä ajavaan henkilöautoon.

”Filippiinejä lähestyvä myrsky puhaltaa 250 kilometriä tunnissa, Yhdysvaltoja lähestyvä myrsky 150 kilometriä tunnissa. Vaikka Formula 1 on suosittu laji, niin pienempikin vauhti näyttää riittävän, jos katsomo on helpommin saavutettavissa.”

Toisaalta Löövi ymmärtää sen, että Yhdysvaltojen taloudellinen ja poliittinen merkitys maailmassa on niin suuri, että medialla voi olla perustelujakin syitä painottaa huomiota siihen suuntaan.

Median mahdollisesti synnyttämä epäsuhta kahden myrskyn uutisoinnissa ei ainakaan vielä ole vaikuttanut avustusjärjestöjen toimintaan, Löövi sanoo. Tilanne muuttuu, jos Filippiinien myrskyn vuoksi joudutaan käynnistämään kansainvälinen varainkeruu, mutta Mangkhut jää median toiminnan vuoksi Florencen varjoon.

Ainakaan toistaiseksi kansainvälisiä apupyyntöjä ei ole tullut hirmumyrskyjen vuoksi.


Paikalliset Punaiset ristit ovat Filippiineillä ja Yhdysvalloissa varautuneet varsin hyvin myrskyihin, Löövi kertoo. Filippiineillä myrskyn uhkaamille alueille on lähetetty esimerkiksi vesisäiliöautoja ja kuivamuonaa. Suurin uhkakuva liittyy siihen, että tulvavesi pilaa kaivot ja nostattaa kaupungeissa jätevedet kaduille, mikä voi synnyttää tautiepidemian.

Yhdysvalloissa taas tuhansia Punaisen ristin vapaaehtoisia on jo lähetetty myrskyalueelle. Vapaaehtoiset ovat valmiina auttamaan viranomaisia evakuointien loppuunsaattamisessa sekä veden, ruoan ja peitteiden jakelussa.

Varautuminen Yhdysvalloissa ja Filippiineillä on kuitenkin hyvin erilaista, Löövi sanoo. Yhdysvalloissa pelastusorganisaatioilla on erittäin kehittynyt varustus, viestiliikenne ja tiedonkeruu.

Toisaalta Filippiinien vahvuus voi olla siinä, että tavalliset ihmiset ovat tottuneet pärjäämään paremmin poikkeusoloissa. Maaseutuyhteisöissä yhteenkuuluvuuden tunne voi olla suurempaa kuin kaupungeissa. Silloin toisten auttaminen voi olla automaattisempaa kuin kaupunkiyhteisöissä.

”Suomessakin maaseudun väestö pärjäisi todennäköisemmin paremmin kuin kaupunkiväestö, koska ollaan totuttu elämään luonnon keskellä ja olemaan omatoimisempia”, Löövi arvioi.

”Yhdysvaltain korkea teknologia on toisaalta hyvä asia, toisaalta Filippiineillä väestön kriisinsietokyky voi olla parempi.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Kaksi Husin erikoislääkäriä sai syytteet kuolemantuottamuksesta – syyte kuolemasta on lääkärien keskuudessa hyvin harvinainen

  3. 3

   Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?

  4. 4

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  5. 5

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  6. 6

   Venetsia aikoo sakottaa alkoholi­juomia kantavia turisteja, vaikka pullot olisivat suljettuina kassissa

  7. 7

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  8. 8

   Venäjän Medvedev krp:n operaatiosta: Suomen sisäinen asia, Venäjä valmis auttamaan

  9. 9

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  10. 10

   Uuden Harry Potter -elokuvan traileri paljastaa niin yllättävän tiedon Voldemortin lemmikkikäärmeestä, että fanien on ollut vaikeaa hyväksyä sitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  5. 5

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  6. 6

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  7. 7

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  8. 8

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  9. 9

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  10. 10

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää