Ulkomaat

Nainen, joka ei suostunut vaikenemaan: Maahanmuuttaja Gina Miller antoi briteille oppitunnin parlamentarismista ja saa nyt uhkauksia joka ikinen päivä

Bisnesnainen haastoi ja voitti Britannian hallituksen, joka yritti käynnistää brexitin ilman parlamentin lupaa. Hänestä tuli konservatiivisen median sylkykuppi, ja vihapuhujat uhkasivat tappaa hänet ja hänen lapsensa. Nyt vihaajat haluavat polttaa ja kieltää hänen tuoreen kirjansa.

Lontoo

Bisnesnainen Gina Miller on yksi Britannian vihatuimmista ihmisistä. Hän saa tappouhkauksia joka ikinen päivä.

Mutta suostuuko hän olemaan hiljaa? Ei tasan suostu.

”Olen itkenyt monesti kotona, kun lasteni kurkut on uhattu viiltää auki ja heidän on pitänyt mennä kouluun turvamiesten kanssa. Mutta en anna ikinä periksi”, Miller kertoo ulkomaankirjeenvaihtajille Lontoossa.

Mikä on sitten se suuri synti, jonka takia Miller on saanut vihat niskoilleen?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän teki jotain ennenkuulumatonta: julkeni antaa briteille oppitunnin parlamentarismista ja demokratiasta.

Kun pääministeri Theresa Mayn konservatiivihallitus halusi käynnistää Britannian EU-eron eli brexitin ilman parlamentin hyväksyntää, Miller haastoi hallituksen oikeuteen.

”Olin osannut odottaa ryöpytystä, mutta sen laajuus yllätti. Minulle tehtiin selväksi, että ulkomailta kotoisin olevana naisena ja ei-valkoisena naisena minun pitäisi olla hiljaa.”


Ryöpytys ei tullut vain anonyymeilta vihapuhujilta verkon uumenista. Konservatiivinen brittilehdistö otti Millerin yhteiseksi sylkykupikseen ja yritti vaientaa hänet.

”Lehdet tekivät kaikkensa löytääkseen jotain minua vastaan. Ne lähettivät toimittajan isäni kotikylään ja soittivat vanhoihin kouluihini.”

Eräs pääri ja aatelismies tarjosi Facebookissa viittätuhatta puntaa sille, joka ”ajaisi ’vahingossa’ tämän helvetin hankalan ensimmäisen sukupolven maahanmuuttajan yli”.

Vihakampanja ei tehonnut. Miller voitti oikeusjuttunsa.

Ylioikeus päätti marraskuussa 2016, että parlamentin yli ei saa kävellä. Samalle kannalle asettautui tammikuussa 2017 korkein oikeus.

Brexitin käynnistämistä oikeusjuttu kuitenkin vain hidasti. May sai säyseän parlamentin taakseen ja ilmoitti EU-erosta 29. maaliskuuta 2017.

Millerin mukaan ydinsyy hallituksen haastamiseen ei ollut itse brexitissä vaan siinä, että lakeja pitää noudattaa. Hallitus ei saa evätä kansalaisilta oikeuksia, jotka parlamentti on myöntänyt.

”Jos näin olisi päässyt käymään, siitä olisi tullut ennakkotapaus.”

Vaikka Miller kampanjoikin Britannian EU-jäsenyyden jatkon puolesta, hän ei ole mikään EU-intoilija. Millerin mielestä unioni kaipaa kunnon remonttia.

”Olisi ollut suotavaa, että Britannia olisi ollut EU:n jäsenenä mukana uudistustyössä.”

Vaikka Miller on arvostellut brexit-intoisten poliitikkojen toimia ankarasti, häneltä ei heru paljon arvostusta myöskään EU-jäsenyyden jatkoa puolustaneelle kampanjalle.

Hän meni itse kampanjaan mukaan jo lokakuussa 2015, mutta pettyi pahasti. Kampanjan johto saneli muille tarkkaan, mitä sai sanoa. Faktat ja luvut eivät pitäneet läheskään aina paikkaansa.

”Kun huomautin niistä, minulle sanottiin vain, että ’älä sinä Gina huolehdi’.”

Miller teki omia laskelmiaan, ja kampanjan johto raivostui. Kun Miller varoitti, että Lontoon ulkopuolella kytee kova brexit-henki ja kansanäänestys hävitään, muut nauroivat ääneen.

”Minulle sanottiin, että ’Gina, sinä et vain oikein ymmärrä brittejä, eivät he ota riskejä’. Se oli todella ylimielistä.”


Miller uskoo, että jos EU-kansanäänestys pidettäisiin nyt, äänestäjien enemmistö kannattaisi EU-jäsenyyden jatkamista.

”En luota mielipidemittauksiin, mutta kuuntelemme tarkalla korvalla keskustelua sosiaalisessa mediassa.”

Millerin mukaan tunnelma on huolestunut ja pelokas. EU-ero etenee paljon tahmaisemmin kuin brexit-kampanja aikoinaan lupasi.

Hänestä uusi rasti ruutuun -mallinen EU-kansanäänestys ei kuitenkaan välttämättä ratkaisisi mitään. Britannia on nyt niin jakautunut, ja eripura voisi vain kasvaa.

”EU-jäsenyyden kannattajat todennäköisesti voittaisivat, mutta prosenttiero ei olisi kyllin iso. Se ei olisi kunnon voitto.”

Siksi pitäisi löytyä jonkinlainen kompromissi, jonka merkittävä osa kansasta voisi hyväksyä. Löytyykö ratkaisu uudella kansanäänestyksellä tai uusilla ennenaikaisilla parlamenttivaaleilla, se jää nähtäväksi.

Todellinen huoli on Millerin mukaan nyt se, että politiikan oikealla laidalla on väkeä, joka toivoo Britannian ja muun EU:n brexit-neuvottelujen kariutuvan.

”Heidän tavoitteenaan on siepata koko brexit.”

Mitä tämä sieppaaminen sitten käytännössä tarkoittaisi?

Jos Britannia sinkoutuu ulos EU:sta ilman sopimusta, maata voi alkaa viedä aivan uuteen suuntaan. Kuluttajansuojaa, työntekijöiden oikeuksia ja finanssialan sääntelyä saatettaisiin höllentää. Verot voitaisiin painaa alas.

Ruoan alkuperän ja puhtauden kanssa ei ehkä tarvitsisi olla enää niin tarkka.

”Tuotetietoihin voisi tulla merkintä ’saattaa sisältää’ [jotain nyt kiellettyä ainetta], ja kuluttajan pitäisi osata tehdä itse valinta, että ostaako.”

Miller syntyi Brittiläisessä Guyanassa vuonna 1965, vuosi ennen maan itsenäistymistä Guyanaksi.

Millerin oikeuskanslerinakin myöhemmin toiminut isä oli 1970-luvulla kampanjoimassa diktatuuria vastaan. Tyttärensä ja poikansa hän lähetti turvaan englantilaiseen kouluun, sillä Guyanassa alkoi olla vaarallista.

”Opin jo isäni polvella, että pitää taistella.”

Jälkeenpäin muutto turvaan Britanniaan tuntuu ironiselta. Millerin uhkailut eivät ole lakanneet. Niitä tulee yhä koko ajan.

Jotkut kampanjoivat hänen tuoreen Rise – Life Lessons in Speaking Out, Standing Tall & Leading the Way -kirjansa kieltämisen tai jopa polttamisen puolesta.

”Sanoin kustantajalleni, että heidän on ensin ostettava kirja”, Miller vitsailee.

Millerin mukaan brittipolitiikka on rikki ja se pitää korjata. Britannian parlamenttikäytännöt tulisi remontoida. Nyt syntyperä sanelee yhä pitkälti sen, kuka pääsee päättäviin asemiin. Maa kaipaisi hänestä myös kirjoitettua perustuslakia.

Perjantaina Miller käynnisti Doverissa brexitinvastaisen kansallisen kampanjan.

Puoluepolitiikkaan hän ei ole kuitenkaan lähdössä, sillä se rajoittaisi vapautta puhua suoraan.

EU-jäsenyyttä kannattavat liberaalidemokraatit näkisivät Millerin todennäköisesti mielellään riveissään. Aiemmin hän on toiminut labourissa.

Vastustajistaan huolimatta Miller ei aio antaa periksi.

”He eivät ymmärrä, että mitä enemmän minua vastaan hyökätään, sitä sinnikkäämpi minusta tulee.”

Hän jatkaa työtään paitsi Britannian myös kolmen lapsensa vuoksi.

”Tämä maa ei ole nyt sellainen, jota haluan lapsilleni. Miksi heidän pitäisi kärsiä ihonvärinsä takia?”

Kuka?

Gina Miller


 Syntynyt silloisessa Brittiläisessä Guyanassa Etelä-Amerikassa 1965. Kun hän oli 11-vuotias, vanhemmat lähettivät hänet Englantiin kouluun.

 Miller on opiskellut lakia ja markkinointia. Hänellä on ollut useita markkinointi- ja finanssialan yrityksiä.

 Miller tunnetaan parhaiten siitä, että hän haastoi Britannian hallituksen oikeuteen, kun pääministeri Theresa May halusi käynnistää brexitin ilman parlamenttikäsittelyä.

 Politiikan lisäksi Miller on kiinnostunut hyväntekeväisyystyöstä. Hän on mukana muun muassa nykyaikaisen orjuuden vastaisessa työssä. Hän on myös kamppaillut finanssipalvelujen läpinäkyvyyden lisäämisen puolesta.

 Miller asuu Lontoossa. Hän on naimisissa, ja hänellä on kolme lasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • Brexit
 • Parlamentarismi
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Kaksi Husin erikoislääkäriä sai syytteet kuolemantuottamuksesta – syyte kuolemasta on lääkärien keskuudessa hyvin harvinainen

  3. 3

   Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  6. 6

   Venetsia aikoo sakottaa alkoholi­juomia kantavia turisteja, vaikka pullot olisivat suljettuina kassissa

  7. 7

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  8. 8

   Venäjän Medvedev krp:n operaatiosta: Suomen sisäinen asia, Venäjä valmis auttamaan

  9. 9

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  10. 10

   Uuden Harry Potter -elokuvan traileri paljastaa niin yllättävän tiedon Voldemortin lemmikkikäärmeestä, että fanien on ollut vaikeaa hyväksyä sitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  5. 5

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  6. 6

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  7. 7

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  8. 8

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  9. 9

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  10. 10

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää