Ulkomaat

Nainen, joka ei suostunut vaikenemaan: Maahanmuuttaja Gina Miller antoi briteille oppitunnin parlamentarismista ja saa nyt uhkauksia joka ikinen päivä

Bisnesnainen haastoi ja voitti Britannian hallituksen, joka yritti käynnistää brexitin ilman parlamentin lupaa. Hänestä tuli konservatiivisen median sylkykuppi, ja vihapuhujat uhkasivat tappaa hänet ja hänen lapsensa. Nyt vihaajat haluavat polttaa ja kieltää hänen tuoreen kirjansa.

Lontoo

Bisnesnainen Gina Miller on yksi Britannian vihatuimmista ihmisistä. Hän saa tappouhkauksia joka ikinen päivä.

Mutta suostuuko hän olemaan hiljaa? Ei tasan suostu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olen itkenyt monesti kotona, kun lasteni kurkut on uhattu viiltää auki ja heidän on pitänyt mennä kouluun turvamiesten kanssa. Mutta en anna ikinä periksi”, Miller kertoo ulkomaankirjeenvaihtajille Lontoossa.

Mikä on sitten se suuri synti, jonka takia Miller on saanut vihat niskoilleen?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän teki jotain ennenkuulumatonta: julkeni antaa briteille oppitunnin parlamentarismista ja demokratiasta.

Kun pääministeri Theresa Mayn konservatiivihallitus halusi käynnistää Britannian EU-eron eli brexitin ilman parlamentin hyväksyntää, Miller haastoi hallituksen oikeuteen.

”Olin osannut odottaa ryöpytystä, mutta sen laajuus yllätti. Minulle tehtiin selväksi, että ulkomailta kotoisin olevana naisena ja ei-valkoisena naisena minun pitäisi olla hiljaa.”


Ryöpytys ei tullut vain anonyymeilta vihapuhujilta verkon uumenista. Konservatiivinen brittilehdistö otti Millerin yhteiseksi sylkykupikseen ja yritti vaientaa hänet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Lehdet tekivät kaikkensa löytääkseen jotain minua vastaan. Ne lähettivät toimittajan isäni kotikylään ja soittivat vanhoihin kouluihini.”

Eräs pääri ja aatelismies tarjosi Facebookissa viittätuhatta puntaa sille, joka ”ajaisi ’vahingossa’ tämän helvetin hankalan ensimmäisen sukupolven maahanmuuttajan yli”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vihakampanja ei tehonnut. Miller voitti oikeusjuttunsa.

Ylioikeus päätti marraskuussa 2016, että parlamentin yli ei saa kävellä. Samalle kannalle asettautui tammikuussa 2017 korkein oikeus.

Brexitin käynnistämistä oikeusjuttu kuitenkin vain hidasti. May sai säyseän parlamentin taakseen ja ilmoitti EU-erosta 29. maaliskuuta 2017.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Millerin mukaan ydinsyy hallituksen haastamiseen ei ollut itse brexitissä vaan siinä, että lakeja pitää noudattaa. Hallitus ei saa evätä kansalaisilta oikeuksia, jotka parlamentti on myöntänyt.

”Jos näin olisi päässyt käymään, siitä olisi tullut ennakkotapaus.”

Vaikka Miller kampanjoikin Britannian EU-jäsenyyden jatkon puolesta, hän ei ole mikään EU-intoilija. Millerin mielestä unioni kaipaa kunnon remonttia.

”Olisi ollut suotavaa, että Britannia olisi ollut EU:n jäsenenä mukana uudistustyössä.”

Vaikka Miller on arvostellut brexit-intoisten poliitikkojen toimia ankarasti, häneltä ei heru paljon arvostusta myöskään EU-jäsenyyden jatkoa puolustaneelle kampanjalle.

Hän meni itse kampanjaan mukaan jo lokakuussa 2015, mutta pettyi pahasti. Kampanjan johto saneli muille tarkkaan, mitä sai sanoa. Faktat ja luvut eivät pitäneet läheskään aina paikkaansa.

”Kun huomautin niistä, minulle sanottiin vain, että ’älä sinä Gina huolehdi’.”

Miller teki omia laskelmiaan, ja kampanjan johto raivostui. Kun Miller varoitti, että Lontoon ulkopuolella kytee kova brexit-henki ja kansanäänestys hävitään, muut nauroivat ääneen.

”Minulle sanottiin, että ’Gina, sinä et vain oikein ymmärrä brittejä, eivät he ota riskejä’. Se oli todella ylimielistä.”


Miller uskoo, että jos EU-kansanäänestys pidettäisiin nyt, äänestäjien enemmistö kannattaisi EU-jäsenyyden jatkamista.

”En luota mielipidemittauksiin, mutta kuuntelemme tarkalla korvalla keskustelua sosiaalisessa mediassa.”

Millerin mukaan tunnelma on huolestunut ja pelokas. EU-ero etenee paljon tahmaisemmin kuin brexit-kampanja aikoinaan lupasi.

Hänestä uusi rasti ruutuun -mallinen EU-kansanäänestys ei kuitenkaan välttämättä ratkaisisi mitään. Britannia on nyt niin jakautunut, ja eripura voisi vain kasvaa.

”EU-jäsenyyden kannattajat todennäköisesti voittaisivat, mutta prosenttiero ei olisi kyllin iso. Se ei olisi kunnon voitto.”

Siksi pitäisi löytyä jonkinlainen kompromissi, jonka merkittävä osa kansasta voisi hyväksyä. Löytyykö ratkaisu uudella kansanäänestyksellä tai uusilla ennenaikaisilla parlamenttivaaleilla, se jää nähtäväksi.

Todellinen huoli on Millerin mukaan nyt se, että politiikan oikealla laidalla on väkeä, joka toivoo Britannian ja muun EU:n brexit-neuvottelujen kariutuvan.

”Heidän tavoitteenaan on siepata koko brexit.”

Mitä tämä sieppaaminen sitten käytännössä tarkoittaisi?

Jos Britannia sinkoutuu ulos EU:sta ilman sopimusta, maata voi alkaa viedä aivan uuteen suuntaan. Kuluttajansuojaa, työntekijöiden oikeuksia ja finanssialan sääntelyä saatettaisiin höllentää. Verot voitaisiin painaa alas.

Ruoan alkuperän ja puhtauden kanssa ei ehkä tarvitsisi olla enää niin tarkka.

”Tuotetietoihin voisi tulla merkintä ’saattaa sisältää’ [jotain nyt kiellettyä ainetta], ja kuluttajan pitäisi osata tehdä itse valinta, että ostaako.”

Miller syntyi Brittiläisessä Guyanassa vuonna 1965, vuosi ennen maan itsenäistymistä Guyanaksi.

Millerin oikeuskanslerinakin myöhemmin toiminut isä oli 1970-luvulla kampanjoimassa diktatuuria vastaan. Tyttärensä ja poikansa hän lähetti turvaan englantilaiseen kouluun, sillä Guyanassa alkoi olla vaarallista.

”Opin jo isäni polvella, että pitää taistella.”

Jälkeenpäin muutto turvaan Britanniaan tuntuu ironiselta. Millerin uhkailut eivät ole lakanneet. Niitä tulee yhä koko ajan.

Jotkut kampanjoivat hänen tuoreen Rise – Life Lessons in Speaking Out, Standing Tall & Leading the Way -kirjansa kieltämisen tai jopa polttamisen puolesta.

”Sanoin kustantajalleni, että heidän on ensin ostettava kirja”, Miller vitsailee.

Millerin mukaan brittipolitiikka on rikki ja se pitää korjata. Britannian parlamenttikäytännöt tulisi remontoida. Nyt syntyperä sanelee yhä pitkälti sen, kuka pääsee päättäviin asemiin. Maa kaipaisi hänestä myös kirjoitettua perustuslakia.

Perjantaina Miller käynnisti Doverissa brexitinvastaisen kansallisen kampanjan.

Puoluepolitiikkaan hän ei ole kuitenkaan lähdössä, sillä se rajoittaisi vapautta puhua suoraan.

EU-jäsenyyttä kannattavat liberaalidemokraatit näkisivät Millerin todennäköisesti mielellään riveissään. Aiemmin hän on toiminut labourissa.

Vastustajistaan huolimatta Miller ei aio antaa periksi.

”He eivät ymmärrä, että mitä enemmän minua vastaan hyökätään, sitä sinnikkäämpi minusta tulee.”

Hän jatkaa työtään paitsi Britannian myös kolmen lapsensa vuoksi.

”Tämä maa ei ole nyt sellainen, jota haluan lapsilleni. Miksi heidän pitäisi kärsiä ihonvärinsä takia?”

Kuka?

Gina Miller


 Syntynyt silloisessa Brittiläisessä Guyanassa Etelä-Amerikassa 1965. Kun hän oli 11-vuotias, vanhemmat lähettivät hänet Englantiin kouluun.

 Miller on opiskellut lakia ja markkinointia. Hänellä on ollut useita markkinointi- ja finanssialan yrityksiä.

 Miller tunnetaan parhaiten siitä, että hän haastoi Britannian hallituksen oikeuteen, kun pääministeri Theresa May halusi käynnistää brexitin ilman parlamenttikäsittelyä.

 Politiikan lisäksi Miller on kiinnostunut hyväntekeväisyystyöstä. Hän on mukana muun muassa nykyaikaisen orjuuden vastaisessa työssä. Hän on myös kamppaillut finanssipalvelujen läpinäkyvyyden lisäämisen puolesta.

 Miller asuu Lontoossa. Hän on naimisissa, ja hänellä on kolme lasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • Brexit
 • Parlamentarismi
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  2. 2

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  3. 3

   Ruotsalaisen koulun juhlissa julkisesti jaettu seksipalkinto johti ehdolliseen tuomioon – ”tunnustuksen” saanut järkyttyi kaveriensa tempauksesta

  4. 4

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  5. 5

   Miksi ihmeessä kohtuu­hintaisia hitas-asuntoja päätyy asunto­sijoittajille, jotka repivät niistä markkina­vuokran?

  6. 6

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  7. 7

   Opetusministeri koulujen digitalisaatiota arvostelleesta tutkimuksesta: ”Lapset ovat syntyneet yhteiskuntaan, jossa kännykät ja tietokoneet ovat arkea, koulu ei voi olla irrallinen saareke”

  8. 8

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

  10. 10

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  4. 4

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  6. 6

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  7. 7

   Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

  8. 8

   Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

  9. 9

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  10. 10

   Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi, väittää tutkimus – Opetushallituksen pääjohtaja ihmettelee tuloksia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sdp:n Antti Rinnettä kuultiin todistajana Kittilä-käräjillä – Rinteellä oli merkittävä rooli Levin hissi­yhtiön toimitusjohtajan irtisanomisessa
  3. Britannian pääministeri May lupasi, että brexit-sopimus viedään läpi – oppositiojohtaja Corbyn haukkui sopimuksen, mutta ero ilman sopimustakaan ei labourille kelpaa
  4. Euroryhmä keskusteli yhteisestä talousarviosta
  5. Kanadalainen curlingjoukkue pelasi ”huomattavan päihtyneenä”, vuoden 2014 olympiavoittaja mukana joukkueessa – ”Meiltä meni kontrolli”
  6. Pääministeri Sipilä lähtee Yhdysvaltoihin tapaamaan maan talouden ja politiikan johtohahmoja
  7. EU:n oma tiedustelu­koulu ja eurooppalainen lennokki – Suomi lähtee mukaan kehittämään uusia puolustus­hankkeita
  8. Opetusministeri koulujen digitalisaatiota arvostelleesta tutkimuksesta: ”Lapset ovat syntyneet yhteiskuntaan, jossa kännykät ja tietokoneet ovat arkea, koulu ei voi olla irrallinen saareke”
  9. Tunti sitten
  10. Nelinkertainen olympiavoittaja Michael Johnson toipui aivoverenkiertohäiriöstä – 200 metrin matka sairaalaan kesti 15 minuuttia, olympialaisissa 19,32 sekuntia
  11. Jemenin rauhan­ponnistelut nytkähtivät eteenpäin – Ulkoministeri Soini: ”Nyt kannattaa käyttää maksimaalisesti vaikutus­valtaa, kun saudeilla on mietittävää Khashoggin kanssa”
  12. Interpol valitsee uuden puheenjohtajan – Venäjän edustaja on ennakko­veikkailuissa korkealla
  13. Näytä lisää