Ulkomaat

Nainen, joka ei suostunut vaikenemaan: Maahanmuuttaja Gina Miller antoi briteille oppitunnin parlamentarismista ja saa nyt uhkauksia joka ikinen päivä

Bisnesnainen haastoi ja voitti Britannian hallituksen, joka yritti käynnistää brexitin ilman parlamentin lupaa. Hänestä tuli konservatiivisen median sylkykuppi, ja vihapuhujat uhkasivat tappaa hänet ja hänen lapsensa. Nyt vihaajat haluavat polttaa ja kieltää hänen tuoreen kirjansa.

Lontoo

Bisnesnainen Gina Miller on yksi Britannian vihatuimmista ihmisistä. Hän saa tappouhkauksia joka ikinen päivä.

Mutta suostuuko hän olemaan hiljaa? Ei tasan suostu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olen itkenyt monesti kotona, kun lasteni kurkut on uhattu viiltää auki ja heidän on pitänyt mennä kouluun turvamiesten kanssa. Mutta en anna ikinä periksi”, Miller kertoo ulkomaankirjeenvaihtajille Lontoossa.

Mikä on sitten se suuri synti, jonka takia Miller on saanut vihat niskoilleen?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän teki jotain ennenkuulumatonta: julkeni antaa briteille oppitunnin parlamentarismista ja demokratiasta.

Kun pääministeri Theresa Mayn konservatiivihallitus halusi käynnistää Britannian EU-eron eli brexitin ilman parlamentin hyväksyntää, Miller haastoi hallituksen oikeuteen.

”Olin osannut odottaa ryöpytystä, mutta sen laajuus yllätti. Minulle tehtiin selväksi, että ulkomailta kotoisin olevana naisena ja ei-valkoisena naisena minun pitäisi olla hiljaa.”


Ryöpytys ei tullut vain anonyymeilta vihapuhujilta verkon uumenista. Konservatiivinen brittilehdistö otti Millerin yhteiseksi sylkykupikseen ja yritti vaientaa hänet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Lehdet tekivät kaikkensa löytääkseen jotain minua vastaan. Ne lähettivät toimittajan isäni kotikylään ja soittivat vanhoihin kouluihini.”

Eräs pääri ja aatelismies tarjosi Facebookissa viittätuhatta puntaa sille, joka ”ajaisi ’vahingossa’ tämän helvetin hankalan ensimmäisen sukupolven maahanmuuttajan yli”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vihakampanja ei tehonnut. Miller voitti oikeusjuttunsa.

Ylioikeus päätti marraskuussa 2016, että parlamentin yli ei saa kävellä. Samalle kannalle asettautui tammikuussa 2017 korkein oikeus.

Brexitin käynnistämistä oikeusjuttu kuitenkin vain hidasti. May sai säyseän parlamentin taakseen ja ilmoitti EU-erosta 29. maaliskuuta 2017.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Millerin mukaan ydinsyy hallituksen haastamiseen ei ollut itse brexitissä vaan siinä, että lakeja pitää noudattaa. Hallitus ei saa evätä kansalaisilta oikeuksia, jotka parlamentti on myöntänyt.

”Jos näin olisi päässyt käymään, siitä olisi tullut ennakkotapaus.”

Vaikka Miller kampanjoikin Britannian EU-jäsenyyden jatkon puolesta, hän ei ole mikään EU-intoilija. Millerin mielestä unioni kaipaa kunnon remonttia.

”Olisi ollut suotavaa, että Britannia olisi ollut EU:n jäsenenä mukana uudistustyössä.”

Vaikka Miller on arvostellut brexit-intoisten poliitikkojen toimia ankarasti, häneltä ei heru paljon arvostusta myöskään EU-jäsenyyden jatkoa puolustaneelle kampanjalle.

Hän meni itse kampanjaan mukaan jo lokakuussa 2015, mutta pettyi pahasti. Kampanjan johto saneli muille tarkkaan, mitä sai sanoa. Faktat ja luvut eivät pitäneet läheskään aina paikkaansa.

”Kun huomautin niistä, minulle sanottiin vain, että ’älä sinä Gina huolehdi’.”

Miller teki omia laskelmiaan, ja kampanjan johto raivostui. Kun Miller varoitti, että Lontoon ulkopuolella kytee kova brexit-henki ja kansanäänestys hävitään, muut nauroivat ääneen.

”Minulle sanottiin, että ’Gina, sinä et vain oikein ymmärrä brittejä, eivät he ota riskejä’. Se oli todella ylimielistä.”


Miller uskoo, että jos EU-kansanäänestys pidettäisiin nyt, äänestäjien enemmistö kannattaisi EU-jäsenyyden jatkamista.

”En luota mielipidemittauksiin, mutta kuuntelemme tarkalla korvalla keskustelua sosiaalisessa mediassa.”

Millerin mukaan tunnelma on huolestunut ja pelokas. EU-ero etenee paljon tahmaisemmin kuin brexit-kampanja aikoinaan lupasi.

Hänestä uusi rasti ruutuun -mallinen EU-kansanäänestys ei kuitenkaan välttämättä ratkaisisi mitään. Britannia on nyt niin jakautunut, ja eripura voisi vain kasvaa.

”EU-jäsenyyden kannattajat todennäköisesti voittaisivat, mutta prosenttiero ei olisi kyllin iso. Se ei olisi kunnon voitto.”

Siksi pitäisi löytyä jonkinlainen kompromissi, jonka merkittävä osa kansasta voisi hyväksyä. Löytyykö ratkaisu uudella kansanäänestyksellä tai uusilla ennenaikaisilla parlamenttivaaleilla, se jää nähtäväksi.

Todellinen huoli on Millerin mukaan nyt se, että politiikan oikealla laidalla on väkeä, joka toivoo Britannian ja muun EU:n brexit-neuvottelujen kariutuvan.

”Heidän tavoitteenaan on siepata koko brexit.”

Mitä tämä sieppaaminen sitten käytännössä tarkoittaisi?

Jos Britannia sinkoutuu ulos EU:sta ilman sopimusta, maata voi alkaa viedä aivan uuteen suuntaan. Kuluttajansuojaa, työntekijöiden oikeuksia ja finanssialan sääntelyä saatettaisiin höllentää. Verot voitaisiin painaa alas.

Ruoan alkuperän ja puhtauden kanssa ei ehkä tarvitsisi olla enää niin tarkka.

”Tuotetietoihin voisi tulla merkintä ’saattaa sisältää’ [jotain nyt kiellettyä ainetta], ja kuluttajan pitäisi osata tehdä itse valinta, että ostaako.”

Miller syntyi Brittiläisessä Guyanassa vuonna 1965, vuosi ennen maan itsenäistymistä Guyanaksi.

Millerin oikeuskanslerinakin myöhemmin toiminut isä oli 1970-luvulla kampanjoimassa diktatuuria vastaan. Tyttärensä ja poikansa hän lähetti turvaan englantilaiseen kouluun, sillä Guyanassa alkoi olla vaarallista.

”Opin jo isäni polvella, että pitää taistella.”

Jälkeenpäin muutto turvaan Britanniaan tuntuu ironiselta. Millerin uhkailut eivät ole lakanneet. Niitä tulee yhä koko ajan.

Jotkut kampanjoivat hänen tuoreen Rise – Life Lessons in Speaking Out, Standing Tall & Leading the Way -kirjansa kieltämisen tai jopa polttamisen puolesta.

”Sanoin kustantajalleni, että heidän on ensin ostettava kirja”, Miller vitsailee.

Millerin mukaan brittipolitiikka on rikki ja se pitää korjata. Britannian parlamenttikäytännöt tulisi remontoida. Nyt syntyperä sanelee yhä pitkälti sen, kuka pääsee päättäviin asemiin. Maa kaipaisi hänestä myös kirjoitettua perustuslakia.

Perjantaina Miller käynnisti Doverissa brexitinvastaisen kansallisen kampanjan.

Puoluepolitiikkaan hän ei ole kuitenkaan lähdössä, sillä se rajoittaisi vapautta puhua suoraan.

EU-jäsenyyttä kannattavat liberaalidemokraatit näkisivät Millerin todennäköisesti mielellään riveissään. Aiemmin hän on toiminut labourissa.

Vastustajistaan huolimatta Miller ei aio antaa periksi.

”He eivät ymmärrä, että mitä enemmän minua vastaan hyökätään, sitä sinnikkäämpi minusta tulee.”

Hän jatkaa työtään paitsi Britannian myös kolmen lapsensa vuoksi.

”Tämä maa ei ole nyt sellainen, jota haluan lapsilleni. Miksi heidän pitäisi kärsiä ihonvärinsä takia?”

Kuka?

Gina Miller


 Syntynyt silloisessa Brittiläisessä Guyanassa Etelä-Amerikassa 1965. Kun hän oli 11-vuotias, vanhemmat lähettivät hänet Englantiin kouluun.

 Miller on opiskellut lakia ja markkinointia. Hänellä on ollut useita markkinointi- ja finanssialan yrityksiä.

 Miller tunnetaan parhaiten siitä, että hän haastoi Britannian hallituksen oikeuteen, kun pääministeri Theresa May halusi käynnistää brexitin ilman parlamenttikäsittelyä.

 Politiikan lisäksi Miller on kiinnostunut hyväntekeväisyystyöstä. Hän on mukana muun muassa nykyaikaisen orjuuden vastaisessa työssä. Hän on myös kamppaillut finanssipalvelujen läpinäkyvyyden lisäämisen puolesta.

 Miller asuu Lontoossa. Hän on naimisissa, ja hänellä on kolme lasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • Brexit
 • Parlamentarismi
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi miehet lähettävät naisille kuvia omasta peniksestään? Ruotsalaistoimittaja löysi kuusi syytä hämmentävälle käytökselle

  2. 2

   Yksi mies pitää valtaa kerrostalossa, joka rapistuu silmissä – Asukkaat ovat odotelleet remonttia vuosikaudet

  3. 3

   Autoilijoiden häikäilemättömyys koulun edessä Espoossa on saanut jo poikkeukselliset mittasuhteet – ”Ajoneuvo­käyttäytyminen on lähtenyt käsistä”

  4. 4

   Mitä näet tässä kuvassa? Juha Vasara kuvasi tavallista bussiterminaalia, kun hän kohtasi odottamattoman näyn

  5. 5

   Turkkilaislehti: USA:lla on hallussaan nauhoite, jossa Saudi-Arabian kruununprinssi määrää toimittaja Khashoggin ”hiljentämisen niin pian kuin mahdollista”

  6. 6

   Neljän tähden dokumentti kuvaa raadollisesti Suomen vanhimman pelitalon sekoilua, kun yhtiö yrittää luoda epätoivoisesti kansainvälistä hittiä

  7. 7

   Koomikko Iikka Kivi oli ahdistunut vihankylväjä, joka louhi verkosta todisteita maahanmuuttajien pahuudesta – Nyt hän kertoo, miksi purki pahan olonsa viattomiin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Ylikuormitus täällä on ihan hysteeristä” – HS:n selvitys kertoo sosiaali- ja terveysministeriön kriisistä, jonka kärsijöiksi uhkaavat joutua kaikkein heikoimmat

   Tilaajille
  9. 9

   The Voice Kids ja Talent siivittivät Mollyn lapsena laulajanuralle, mutta vastassa oli karu maailma huumeineen ja syömishäiriöineen

  10. 10

   EU-tuomioistuin vahvisti: Ruotsi ei saa myydä nuuskaa muualle unioniin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi mies pitää valtaa kerrostalossa, joka rapistuu silmissä – Asukkaat ovat odotelleet remonttia vuosikaudet

  2. 2

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  3. 3

   Uusia tietoja nuolilla surmatusta amerikkalaisesta seikkailijasta: uhmasi kieltoja pyrkiessään eristetyn heimon luo

  4. 4

   Keskelle Vaalimaan korpea on noussut eriskummallinen ostosparatiisi – HS tutustui venäläisiä houkuttelevaan outlet-kylään, joka muistuttaa kulissia

  5. 5

   Saastuttaa sisä­ilmaa, synnyttää kosteus­vaurion, vahingoittaa kerrostalon rakenteita – Kysyimme, ovatko ilmalämpöpumppuihin liitetyt epäilykset todellisia

  6. 6

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  7. 7

   Autoilija ajoi kahden alakouluikäisen lapsen päälle suojatiellä Espoossa – Vastaantulija yritti varoittaa tööttäämällä ja valoja väläyttelemällä

  8. 8

   Miksi miehet lähettävät naisille kuvia omasta peniksestään? Ruotsalaistoimittaja löysi kuusi syytä hämmentävälle käytökselle

  9. 9

   Kiinalainen teurastamo pumppasi jopa 120 litraa vettä nautoihin nostaakseen eläinten myyntipainoa – Polvilleen luhistuneella naudalla näkyi ”kyyneleitä silmissään”

  10. 10

   Autoilijoiden häikäilemättömyys koulun edessä Espoossa on saanut jo poikkeukselliset mittasuhteet – ”Ajoneuvo­käyttäytyminen on lähtenyt käsistä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  6. 6

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  10. 10

   Yksi mies pitää valtaa kerrostalossa, joka rapistuu silmissä – Asukkaat ovat odotelleet remonttia vuosikaudet

  11. Näytä lisää