Ulkomaat

Yhdysvaltojen itärannikolla pahin saattaa olla vasta edessä – ”Maapallo on vihainen”, sanoo kodistaan paennut Thelma Johnson

Viikonloppuna pohjoiscarolinalainen Thelma Johnson pääsi tarkastelemaan hirmumyrskyn tuhoja. Pahin voi kuitenkin olla yhä edessä, sillä sateiden takia tulvavesi nousee yhä.

Kinston

”Hallelujah!”

”Tämähän ei ole mitään!”

”Kylläpä vakuutusyhtiöni on nyt tyytyväinen!”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pohjoiscarolinalainen Thelma Johnson, 73, on viettänyt kolme päivää Punaisen ristin hätäsuojassa koululla, jonka katosta tippui vesi läpi. Lauantaina hän päätti lähteä katsomaan, miten hänen kotinsa oli selvinnyt hirmumyrsky Florencesta.

Ajomatka ei ollut rohkaiseva. ”Katso, miten tuonkin talon katto on irronnut”, Johnson mutisi hopeisessa Chryslerissaan tarkastellessaan myrskytuhoja Pohjois-Carolinan matalalla rannikkoalueella. Tien varteen oli kaatunut puita, ja ojat tien varsilla olivat vaarallisen täynnä. Hirmumyrsky Florencen tuulet olivat tyyntyneet, mutta sade ei ollut lakannut.


”Soitin sheriffille päivällä, ja tie puolen mailin päässä kotoani on poikki veden takia. Meidän täytyy ehkä mennä takakautta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutkaisten pikkuteiden päässä Johnson kääntyi suuren valkoisen omakotitalon pihaan. Ei rikkoutuneita ikkunoita, ei kaatuneita puita, ei irronnutta kattoa. Vain irronneita oksia ja valtava vesilätäkkö takapihalla.

Johnsonin oli vaikea uskoa tuuriaan. ”Kiitos Luojan!”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun myrskytuuli tyyntyi viikonloppuna ja sateessa oli taukoja, pohjois- ja eteläcarolinalaiset pääsivät arvioimaan Florencen tuhoja. Ne ovat mittavat: ainakin yksitoista ihmistä oli kuollut ja liki 800  000 ihmistä oli vailla sähköjä sunnuntaiaamuna Suomen aikaa.

Samalla viranomaiset varoittivat, että vaara ei ole ohi: sateet jatkuvat vielä monta päivää, ja jokien pinta on nousussa. The Washington Post -lehden mukaan Pohjois-Carolinassa on jo satanut paikoin 40–75 senttimetriä vettä, mikä on enemmän kuin yhdenkään aiemman hirmumyrskyn aikana. Kun sade jatkuu, edessä voivat olla ennätystulvat tiistaihin tai keskiviikkoon mennessä.

Esimerkiksi Cape Fear -joki virtasi silminnäkijän mukaan lauantaina mantereelle, ei merelle päin, koska tuulet työnsivät vettä ylävirtaan.


”Jos olet Pohjois-Carolinassa, älä aja. Joet saattavat tulvia varoittamatta tielle ja huuhtoa auton mukanaan ojaan, josta pelastumismahdollisuudet ovat pienet”, varoitettiin radiossa pitkin päivää. Eikä turhaan, lauantaina illalla monet pikkutiet alavalla rannikolla olivat muuttuneet järviksi. Niiden keskellä killui hylättyjä autoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rankkasateet ja tulvat saattavat johtaa samanlaiseen tilanteeseen kuin Houstonissa viime vuonna: talot jäävät veden alle vielä päiviä sen jälkeen kun varsinainen myrsky on ohi.

”Luulen, että pahin on vielä edessä”, sanoi Punaisen ristin työntekijä Ray Edwards, joka vastasi Kinstonin hätäsuojasta viikonloppuna. ”Lähipäivinä meille tulee varmasti paljon lisäväkeä, kun vesi saartaa uusia taloja.”


Thelma Johnson oli päättänyt jäädä myrskyn ajaksi kotiin, mutta sukulaiset alkoivat soitella. Nyt turvaan sieltä, he sanoivat. Älä ole niin hiton itsepäinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olen itsenäinen nainen”, Johnson nauraa. ”En halunnut tuttavien nurkkiin.”

Niinpä hän päätyi hätämajoitukseen ammattikorkeakoululle, telttasänkyyn 300 muun evakon ja kahden koiransa kanssa.

”En olisi ikinä uskonut, että joudun vielä yöpymään hätäsuojassa”, psykiatrisena sairaanhoitajana työskennellyt Johnson kertoo. ”Minä olen mustaksi varakas. Pidän luksuksesta, kuten Kennedyt. Ihanista king size -koon sängyistä.”

”Mutta olihan se hätämajoitus opettavainen. Joillain ihmisillä ei ole koskaan muuta paikkaa minne mennä.”Nyt Johnson ei kuitenkaan saa autotallin ovea auki. Se toimii sähköllä, ja sähköt ovat poikki ehkä vielä monta päivää. Kodin muut ovet on lukittu sisäpuolelta, koska Johnsonilla on tapana kulkea taloonsa autotallin läpi.

Pitäisikö kiivetä sisään ikkunasta, hän miettii. ”Mutta naapurit näkisivät. Ehkä pitää odottaa pimeän tuloa.”

Vai pitäisikö sittenkin yrittää murtautua omaan kotiin, hän miettii. Hän lähtee naapuriin ja palaa hetken kuluttua ruuvimeisselin kanssa.


Tiet moniin Pohjois- ja Etelä-Carolinan rannikkokaupunkeihin ovat toistaiseksi tulvaveden takia poikki. Ne, jotka olivat jääneet koteihinsa rannikolla, ovat nyt kuin saarella, josta ei pääse mantereelle. Ne, jotka lähtivät sisämaahan evakkoon, taas eivät pääse takaisin kotiin ehkä moneen päivään.

Esimerkiksi tiet New Bernin ja Wilmingtonin rantakaupunkeihin Pohjois-Carolinassa olivat lauantaina veden vallassa. Poliisi vartioi, ettei kukaan yrittänyt autolla syvään veteen. Tiesululla oli turhautunut pariskunta, joka oli viettänyt jo kolme yötä sisämaassa hotellissa ja halusi takaisin kotiin New Berniin.


”Voin vain kuvitella, miten vakuutusmaksumme nousevat ensi vuonna”, eläkkeelle jäänyt opettaja Linda Dodge harmitteli etsiessään kartasta kiertotietä, jota ei löytynyt.

Hän kertoi maksavansa talonsa kotivakuutuksesta jo nyt 1 400 dollaria eli noin 1 200 euroa vuodessa ja arvioi sen nousevan myrskyn seurauksena yli kahden tuhannen dollarin.

Tien toisessa päässä New Bernin ”saarella” taas puhelimeen vastasi amerikansuomalainen Miia Montoya, joka oli uhmannut perheensä kanssa evakuointikäskyä. Montoya oli jäänyt myrskyn ajaksi kotiinsa juuri siksi, että pelkäsi paluun kestävän.

”Myrsky-yönä en paljon nukkunut, kun tuuli piti meteliä ja pelkäsin, nouseeko vesi”, Montoya kertoo. Hän oli kuitenkin laskenut oikein: oma talo oli sen verran korkealla, ettei vesi yltänyt sinne asti.

Sen sijaan New Bernin keskusta on Montoyan mukaan veden alla. Tulva vei mennessään jopa junaradan kiskoja. Ja vesi joessa nousee yhä.

Thelma Johnson työntää ruuvimeisseliä lukon kohdalta oven ja karmin väliin. Tien toisella puolella naapurit pysähtyvät seuraamaan ponnistelua.

Pitkän ähellyksen jälkeen lukko antaa periksi. Tänä iltana Johnson saa haaveilemansa kuuman kylvyn omassa ammeessa!

Vaan eipä sittenkään. Hän unohti jättäneensä polkupyöränsä oven taakse. Vaikka lukko on auki, ovi ei liikahda edes työntämällä. Edessä taitaa olla lisäpäivä tai pari hätämajoituksessa – kunnes sähköt palaavat.

Ehkä tästä seuraa jotain hyvääkin, Johnson sanoo. Ehkä myrsky herättää ihmiset.

”Maapallo on vihainen. Me uskomme hallitsevamme luontoa, emmekä pelkää enää sitä.”

Hänestä ilmastonmuutos pitäisi vihdoin ottaa vakavasti.

”Niin kauan kun ihmisillä on rahaa ja uusi Lexus, he eivät välitä. Kukaan ei usko mitään ennen kuin onnettomuus osuu omalle kohdalle.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  4. 4

   Suomalainen tähti­tieteilijä löysi aivan Aurinko­kunnan naapurista jäisen ”supermaan”

  5. 5

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  6. 6

   Brittihallitukselta tuki brexit-sopimukselle, mutta pääministeri Mayn asema saattaa olla uhattuna – HS näyttää EU:n pää­neuvottelijan lausunnon suorana juuri nyt

  7. 7

   Konservatiivinen Fox News ilmoitti tukevansa Valkoisen talon oikeuteen haastanutta CNN-kanavaa

  8. 8

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  9. 9

   Ihmiskunnan ruokkiminen käy tulevaisuudessa luultuakin vaikeammaksi, varoittavat tutkijat

  10. 10

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  3. 3

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  4. 4

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  5. 5

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  6. 6

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  7. 7

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  8. 8

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  9. 9

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  10. 10

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää