Ulkomaat

Yhdysvaltojen itärannikolla pahin saattaa olla vasta edessä – ”Maapallo on vihainen”, sanoo kodistaan paennut Thelma Johnson

Viikonloppuna pohjoiscarolinalainen Thelma Johnson pääsi tarkastelemaan hirmumyrskyn tuhoja. Pahin voi kuitenkin olla yhä edessä, sillä sateiden takia tulvavesi nousee yhä.

Kinston

”Hallelujah!”

”Tämähän ei ole mitään!”

”Kylläpä vakuutusyhtiöni on nyt tyytyväinen!”

Pohjoiscarolinalainen Thelma Johnson, 73, on viettänyt kolme päivää Punaisen ristin hätäsuojassa koululla, jonka katosta tippui vesi läpi. Lauantaina hän päätti lähteä katsomaan, miten hänen kotinsa oli selvinnyt hirmumyrsky Florencesta.

Ajomatka ei ollut rohkaiseva. ”Katso, miten tuonkin talon katto on irronnut”, Johnson mutisi hopeisessa Chryslerissaan tarkastellessaan myrskytuhoja Pohjois-Carolinan matalalla rannikkoalueella. Tien varteen oli kaatunut puita, ja ojat tien varsilla olivat vaarallisen täynnä. Hirmumyrsky Florencen tuulet olivat tyyntyneet, mutta sade ei ollut lakannut.


”Soitin sheriffille päivällä, ja tie puolen mailin päässä kotoani on poikki veden takia. Meidän täytyy ehkä mennä takakautta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutkaisten pikkuteiden päässä Johnson kääntyi suuren valkoisen omakotitalon pihaan. Ei rikkoutuneita ikkunoita, ei kaatuneita puita, ei irronnutta kattoa. Vain irronneita oksia ja valtava vesilätäkkö takapihalla.

Johnsonin oli vaikea uskoa tuuriaan. ”Kiitos Luojan!”

Kun myrskytuuli tyyntyi viikonloppuna ja sateessa oli taukoja, pohjois- ja eteläcarolinalaiset pääsivät arvioimaan Florencen tuhoja. Ne ovat mittavat: ainakin yksitoista ihmistä oli kuollut ja liki 800  000 ihmistä oli vailla sähköjä sunnuntaiaamuna Suomen aikaa.

Samalla viranomaiset varoittivat, että vaara ei ole ohi: sateet jatkuvat vielä monta päivää, ja jokien pinta on nousussa. The Washington Post -lehden mukaan Pohjois-Carolinassa on jo satanut paikoin 40–75 senttimetriä vettä, mikä on enemmän kuin yhdenkään aiemman hirmumyrskyn aikana. Kun sade jatkuu, edessä voivat olla ennätystulvat tiistaihin tai keskiviikkoon mennessä.

Esimerkiksi Cape Fear -joki virtasi silminnäkijän mukaan lauantaina mantereelle, ei merelle päin, koska tuulet työnsivät vettä ylävirtaan.


”Jos olet Pohjois-Carolinassa, älä aja. Joet saattavat tulvia varoittamatta tielle ja huuhtoa auton mukanaan ojaan, josta pelastumismahdollisuudet ovat pienet”, varoitettiin radiossa pitkin päivää. Eikä turhaan, lauantaina illalla monet pikkutiet alavalla rannikolla olivat muuttuneet järviksi. Niiden keskellä killui hylättyjä autoja.

Rankkasateet ja tulvat saattavat johtaa samanlaiseen tilanteeseen kuin Houstonissa viime vuonna: talot jäävät veden alle vielä päiviä sen jälkeen kun varsinainen myrsky on ohi.

”Luulen, että pahin on vielä edessä”, sanoi Punaisen ristin työntekijä Ray Edwards, joka vastasi Kinstonin hätäsuojasta viikonloppuna. ”Lähipäivinä meille tulee varmasti paljon lisäväkeä, kun vesi saartaa uusia taloja.”


Thelma Johnson oli päättänyt jäädä myrskyn ajaksi kotiin, mutta sukulaiset alkoivat soitella. Nyt turvaan sieltä, he sanoivat. Älä ole niin hiton itsepäinen.

”Olen itsenäinen nainen”, Johnson nauraa. ”En halunnut tuttavien nurkkiin.”

Niinpä hän päätyi hätämajoitukseen ammattikorkeakoululle, telttasänkyyn 300 muun evakon ja kahden koiransa kanssa.

”En olisi ikinä uskonut, että joudun vielä yöpymään hätäsuojassa”, psykiatrisena sairaanhoitajana työskennellyt Johnson kertoo. ”Minä olen mustaksi varakas. Pidän luksuksesta, kuten Kennedyt. Ihanista king size -koon sängyistä.”

”Mutta olihan se hätämajoitus opettavainen. Joillain ihmisillä ei ole koskaan muuta paikkaa minne mennä.”Nyt Johnson ei kuitenkaan saa autotallin ovea auki. Se toimii sähköllä, ja sähköt ovat poikki ehkä vielä monta päivää. Kodin muut ovet on lukittu sisäpuolelta, koska Johnsonilla on tapana kulkea taloonsa autotallin läpi.

Pitäisikö kiivetä sisään ikkunasta, hän miettii. ”Mutta naapurit näkisivät. Ehkä pitää odottaa pimeän tuloa.”

Vai pitäisikö sittenkin yrittää murtautua omaan kotiin, hän miettii. Hän lähtee naapuriin ja palaa hetken kuluttua ruuvimeisselin kanssa.


Tiet moniin Pohjois- ja Etelä-Carolinan rannikkokaupunkeihin ovat toistaiseksi tulvaveden takia poikki. Ne, jotka olivat jääneet koteihinsa rannikolla, ovat nyt kuin saarella, josta ei pääse mantereelle. Ne, jotka lähtivät sisämaahan evakkoon, taas eivät pääse takaisin kotiin ehkä moneen päivään.

Esimerkiksi tiet New Bernin ja Wilmingtonin rantakaupunkeihin Pohjois-Carolinassa olivat lauantaina veden vallassa. Poliisi vartioi, ettei kukaan yrittänyt autolla syvään veteen. Tiesululla oli turhautunut pariskunta, joka oli viettänyt jo kolme yötä sisämaassa hotellissa ja halusi takaisin kotiin New Berniin.


”Voin vain kuvitella, miten vakuutusmaksumme nousevat ensi vuonna”, eläkkeelle jäänyt opettaja Linda Dodge harmitteli etsiessään kartasta kiertotietä, jota ei löytynyt.

Hän kertoi maksavansa talonsa kotivakuutuksesta jo nyt 1 400 dollaria eli noin 1 200 euroa vuodessa ja arvioi sen nousevan myrskyn seurauksena yli kahden tuhannen dollarin.

Tien toisessa päässä New Bernin ”saarella” taas puhelimeen vastasi amerikansuomalainen Miia Montoya, joka oli uhmannut perheensä kanssa evakuointikäskyä. Montoya oli jäänyt myrskyn ajaksi kotiinsa juuri siksi, että pelkäsi paluun kestävän.

”Myrsky-yönä en paljon nukkunut, kun tuuli piti meteliä ja pelkäsin, nouseeko vesi”, Montoya kertoo. Hän oli kuitenkin laskenut oikein: oma talo oli sen verran korkealla, ettei vesi yltänyt sinne asti.

Sen sijaan New Bernin keskusta on Montoyan mukaan veden alla. Tulva vei mennessään jopa junaradan kiskoja. Ja vesi joessa nousee yhä.

Thelma Johnson työntää ruuvimeisseliä lukon kohdalta oven ja karmin väliin. Tien toisella puolella naapurit pysähtyvät seuraamaan ponnistelua.

Pitkän ähellyksen jälkeen lukko antaa periksi. Tänä iltana Johnson saa haaveilemansa kuuman kylvyn omassa ammeessa!

Vaan eipä sittenkään. Hän unohti jättäneensä polkupyöränsä oven taakse. Vaikka lukko on auki, ovi ei liikahda edes työntämällä. Edessä taitaa olla lisäpäivä tai pari hätämajoituksessa – kunnes sähköt palaavat.

Ehkä tästä seuraa jotain hyvääkin, Johnson sanoo. Ehkä myrsky herättää ihmiset.

”Maapallo on vihainen. Me uskomme hallitsevamme luontoa, emmekä pelkää enää sitä.”

Hänestä ilmastonmuutos pitäisi vihdoin ottaa vakavasti.

”Niin kauan kun ihmisillä on rahaa ja uusi Lexus, he eivät välitä. Kukaan ei usko mitään ennen kuin onnettomuus osuu omalle kohdalle.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  4. 4

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  5. 5

   USA:n pörssikurssit uusiin ennätyksiin – Trumpin kauppasodasta huolimatta sijoittajat ”bailaavat railakkaasti”

  6. 6

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  7. 7

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  8. 8

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  9. 9

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  10. 10

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  9. 9

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  10. 10

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää