Ulkomaat

Voisiko ihminen siirtää ruuantuotantoa vesien päälle? Hollannin ihme on kelluva navetta, johon muuttaa 40 lypsylehmää

Kelluva navetta on epätodennäköinen Helsingissä, mutta kelluva viljelmä voisi sopia tännekin.

Rotterdam

Vihreä nurmikenttä erottuu ympäristöstään harmaalla teollisuusalueella Rotterdamin Schiedamissa. Nurmikon laidalla on iso kasa mustia rehupaaleja.

Rannassa Merwehavenin satama-altaassa kelluu betoniponttonin päällä teräshäkkyrä, josta rakentuu lähikuukausina maailman ensimmäinen kelluva navetta. Sinne muuttaa marraskuun lopussa 40 lypsylehmää.

Miksi ihmeessä hollantilaiset aikovat panna lehmät kellumaan? Siitä on otettava selvää.


Kaikki alkoi lokakuun lopussa 2012 New Yorkissa, kun hurrikaani Sandy iski kaupunkiin, Minke van Wingerden kertoo. Myrskyssä kuoli kaupungissa yli 50 ihmistä, ja tuhansia evakuoitiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Van Wingerdenin mies, kelluvaan rakentamiseen erikoistunut insinööri Peter van Wingerden oli työmatkalla Manhattanilla ja näki, miten ruokakauppojen hyllyt tyhjenivät, koska elintarvikerekat eivät päässeet tulvien takia moneen päivään täydentämään varastoja.

Van Wingerdenit havahtuivat rannikkokaupunkien ruokahuollon haavoittuvuuteen ja päättivät aloittaa kotikaupungissaan Rotterdamissa projektin, jonka tavoite oli kokeilla ruuan tuottamista veden päällä ja lähellä kaupunkilaisia.

”70 prosenttia maapallon pinta-alasta on vettä, joten miksi sitä ei käytettäisi ruuan tuottamiseen?” Minke van Wingerden sanoo.

Maailman väestön ennustetaan kasvavan vuoteen 2050 mennessä kymmeneen miljardiin. Suurin osa väestönkasvusta tapahtuu kaupungeissa, joista monet sijaitsevat rannikoilla.

Maapallon maapinta-ala ei riitä ruokkimaan kaikkia ihmisiä, ja ilmastonmuutos vaikeuttaa viljelyä. Nykyistäkin viljely- ja laidunmaata menetetään muun muassa eroosion, tulvien, maaperän suolaantumisen ja tuholaismyrkkyjen liikakäytön takia.

Jos ruokaa tuotettaisiin enemmän kaupungissa, myös kuljettamisen päästöt pienenisivät.


Kumppanien löytäminen maailman ensimmäiselle kelluvalle navetalle ei ollut aivan helppoa. Myös Rotterdamin satama suhtautui van Wingerdenin mukaan ensin suunnitelmiin epäilevästi.

Kaksi vuotta sitten van Wingerdenien kiinteistöyhtiö Beladon teki lopulta sataman kanssa vuokrasopimuksen tontista. Tänä kesänä tulevan navetan pohjarakenne seilasi Rotterdamiin Pohjois-Hollannin Zaandamista kaksi aidonkokoista tekolehmää kyydissään.Marraskuussa navettaan muuttaa 40 maas-rijn-ijssel-rodun lehmää. Lehmät hankitaan samalta tilalta, jotta ne ovat tottuneet elämään yhdessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tulevaisuudessa Merwehavenin satamatoimintojen tilalle on määrä rakentaa asuntoja. Silloin navetta olisi keskellä asuinaluetta. Yksi tavoitteista onkin palauttaa kaupunkilaisten mieliin, mistä heidän ruokansa tulee.

”Tavoite on yhdistää ihmiset uudelleen ruuantuotantoon”, van Wingerden sanoo. ”Haluamme tehdä maataloudesta taas seksikästä.”Kelluvassa navetassa pyritään kiertotalouteen eli siihen, että jätettä ja hukkaa syntyy mahdollisimman vähän. Lehmien virtsasta ja ulosteista valmistetaan navetan alakerrassa lannoitetta. Niistä saadaan myös energiaa.

Alun perin ajatus oli, että samassa rakennuksessa olisi tuotettu ruokaa lehmille, mutta tilaa ei ollut tarpeeksi. Lehmien ravinnon on tarkoitus koostua suurimmaksi osaksi paikallisen elintarviketeollisuuden kuten olutpanimoiden ja perunatehtaiden ylijäämistä.

Beladon on tehnyt suunnitelmat myös kelluvaa kanalaa ja kelluvaa vertikaali- eli monikerrosviljelmää varten. Sellaiset saatetaan rakentaa myöhemmin navetan viereen satama-altaaseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt van Wingerdenit matkustavat maailmalla ja etenkin Aasiassa neuvottelemassa siitä, mihin seuraavat kelluvat farmit rakennetaan. He myyvät konseptiaan franchising-periaatteella.

Sen voi jo kertoa, että maailman toinen kelluva navetta nousee Hollannin Den Boschiin ja kolmas Singaporeen, Minke van Wingerden sanoo.

Kelluvan navetan rakentaminen maksaa 2,6 miljoonaa euroa. Rotterdamin pilottiin Beladon ei yrityksistään huolimatta saanut lainkaan tukia, van Wingerden korostaa. Hankkeen rahoittivat 40 sponsoria, joilla on ”vihreä sydän”.


Voisiko myös Helsinkiin tulla joskus kelluva navetta?

Kaupungin asemakaavakoordinointiyksikön päällikkö Ulla Kuitunen pitää sitä epätodennäköisenä. Tuotantoeläimien tuominen keskelle kaupunkia vaatisi raskaan lupaprosessin. Pitäisi esimerkiksi ratkaista, miten lanta käsitellään, ja mitä tehdään hajujen kanssa, hän sanoo.

Kelluva viljelmä tai kasvihuone voisi sen sijaan Kuitusen mukaan sopia Helsinkiin hyvinkin.

Toisin kuin Rotterdamissa, Helsingissä kelluvaa rakentamista ei vaikeuta vuorovesivaihtelu. Jääkään ei ole ongelma, sillä vahvat betoniponttonit kestävät jäätymisen ja sulamisen. Ensimmäinen kelluva toimisto valmistui Katajanokalle jo 2013.

”Suurin haaste on aallokko”, Kuitunen sanoo. Kelluvia asuntoja suunnitellaankin suojaisiin lahdenpoukamiin aallonmurtajien taakse.

Helsingin ensimmäisten kelluvien asuntojen asemakaava Verkkosaaressa on jo voimassa. Rakentamisen on määrä alkaa 2020-luvun alkupuolella, kun Verkkosaarenranta on valmistunut, kertoo projektipäällikkö Tuomas Hakala.


Rotterdamin kelluvalle maatilalle on palkattu isäntä, toisen polven viljelijä, joka löytyi sosiaalisessa mediassa julkaistulla työpaikkailmoituksella. Lisäksi palkataan yksi työntekijä valmistamaan maitotuotteita ja opas, joka esittelee toimintaa vierailijoille.

Kelluvasta navetasta lehmineen on nimittäin tulossa myös nähtävyys, jota pääsee katsomaan kolmen euron pääsymaksulla. Vierailijat voivat seurata, miten oma pieni meijeri valmistaa maidosta juustoa ja jugurttia. Tuotteita voi myös ostaa mukaansa.

”Tavoitteeni on, että kaikki Rotterdamin lapset pääsisivät silittämään lehmää”, van Wingerden sanoo.

Hän on itse kotoisin Pohjois-Hollannin maaseudulta, jossa maatilalla vierailu oli arkea. Nykypäivän kaupunkilaislapsille lehmän tapaaminen on harvinaista.


Miksi he aloittivat juuri lehmistä? Koska lehmät ovat vaikeimpia, van Wingerden vastaa.

Ne liikkuvat navetan yläkerrassa vapaasti ja saattavat kerääntyä kaikki samaan aikaan samalle puolelle, joten rakennuksen vakauteen pitää kiinnittää paljon huomiota.

Eikö kelluminen tee lehmiä merisairaiksi? Van Wingerden vakuuttaa, että lehmien hyvinvointi on ykkösasia. Navetan alusta rakennetaan niin vakaaksi, että kovakin myrsky keikuttaa sitä enimmillään muutaman millimetrin.

Lehmät lypsää robotti. Noin kahdeksan kuukautta vuodessa ne voivat kulkea aina halutessaan siltaa pitkin ulos laitumelle ja takaisin sisälle.

Lehmät saavat vain yhden vasikan. Noin kaksivuotiaina ne teurastetaan, ja niiden liha myydään.Van Wingerden ei halua keskustella sen enempää karjatalouden haitoista esimerkiksi ilmaston lämpenemiselle.

”Maailmassa tulee aina olemaan ihmisiä, jotka syövät lihaa ja juovat maitoa. Miksi emme tuottaisi niitä kestävällä tavalla?” hän sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hollanti
 • Karjatalous
 • Maatalous
 • Kaupunkiviljely
 • Minttu Mikkonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS seuraa: Strasbourgin ammuskelun kuolon­uhrien määrä noussut neljään, kertoo poliisilähde, tekijä yhä paossa mutta tiettävästi loukkaantunut luodista

  2. 2

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  3. 3

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  6. 6

   Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua

  7. 7

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  8. 8

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  9. 9

   ”Poliisi jahtaa ampujaa juuri tällä alueella” – Strasbourgissa on joukoittain suomalaisia poliitikkoja, Liisa Jaakonsaari jäi jumiin ravintolaan

  10. 10

   Trump osui tviiteillään vahingossa Katowicen ilmasto­kokouksen ydin­kysymykseen: Miten varmistetaan, että köyhät eivät joudu maksamaan ilmasto­tekoja?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  4. 4

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  5. 5

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  6. 6

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  7. 7

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  9. 9

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  9. 9

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  10. 10

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS seuraa: Strasbourgin ammuskelun kuolon­uhrien määrä noussut neljään, kertoo poliisilähde, tekijä yhä paossa mutta tiettävästi loukkaantunut luodista
  3. Huikeaa draamaa Mestarien liigassa – Liverpool ja Tottenham pudottivat italialaisjoukkueet jatkosta
  4. Tunti sitten
  5. ”Poliisi jahtaa ampujaa juuri tällä alueella” – Strasbourgissa on joukoittain suomalaisia poliitikkoja, Liisa Jaakonsaari jäi jumiin ravintolaan
  6. Norjan TV2: Kaksinkertainen hiihdon olympiavoittaja Petter Northug lopettaa hiihtouransa – ilmoittaa päätöksestään keskiviikkona
  7. 2 tuntia sitten
  8. Helsinki kasvatti Hurstin ja Myllypuron leipäjonojen avustusta – ”Ettei ihmisten pidä seisoa kylmässä jonottamassa ”
  9. Kiina pidätti kanadalaisen ex-diplomaatin – Kanada ei tiedä, liittyykö asia suhteita kiristäneeseen Huawei-johtajan pidätykseen
  10. Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua
  11. Putin kävi jättämässä ruusut Ljudmila Aleksejevan arkulle – ihmis­oikeus­taistelija arvosteli presidentin tekoja tauotta 18 vuoden ajan
  12. 4 tuntia sitten
  13. Trump osui tviiteillään vahingossa Katowicen ilmasto­kokouksen ydin­kysymykseen: Miten varmistetaan, että köyhät eivät joudu maksamaan ilmasto­tekoja?
  14. Jokereille kirvelevä kotitappio erikoisessa pelissä: ”Oli neljä paikkaa koko pelissä ja tekivät kolme maalia”
  15. Näytä lisää