Ulkomaat

”Syyrialainen maksaa Berliinissä sata kertaa enemmän kuin Syyriassa” – Maailman ruokaohjelman johtajan mukaan pakolaisuudelle on vaihtoehto, ja se on ruoka

Nälkäisten määrä maailmassa on kääntynyt jälleen kasvuun. David Beasleyn mukaan nälällä on yhteys siirtolaisuuteen ja terrorismiin.

”Se on järkyttävää.”

Maailman ruokaohjelman pääjohtaja David Beasley istuu Helsingissä Eduskunnan kokoushuoneessa, mutta hänen ajatuksensa ovat kotona Etelä-Carolinassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvaltojen itärannikolle viime viikolla iskenyt hirmumyrsky Florence aiheutti tuhoja myös Beasleyn maatilalla. Se sijaitsee sisämaassa järven rannalla. Vesi tuli sisälle taloon kahdesta suunnasta.

”Mutta kukaan ei loukkaantunut”, Beasley sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänen vaimonsa on selvitellyt vahinkoja vakuutusyhtiön kanssa ja kutsunut rakentajia korjaamaan niitä. Kiireinen pääjohtaja itse toivoo ehtivänsä kotiin perjantaina, tai ehkä ensi viikon perjantaina.

Sään ääri-ilmiöt tulivat kirjaimellisesti Beasleyn kotiovelle, ja hän huolehtii niiden seurauksista myös työkseen. YK:hon kuuluva Maailman ruokaohjelma WFP auttaa nälkäisiä köyhissä maissa ja kriisialueilla. Se on maailman suurin kansainvälinen humanitaarisen avun järjestö.

Viime viikolla julkaistun raportin mukaan nälkäisten ihmisten määrä maailmassa kääntyi uudelleen kasvuun kolme vuotta sitten. Viime vuonna nälkää näkeviä oli jo 821 miljoonaa, kun alimmillaan vuonna 2014 määrä oli 784 miljoonaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilmastonmuutos ja sen takia yleistyvät sään ääri-ilmiöt ovat keskeinen syy siihen, miksi ruokaturvattomuus lisääntyy.

Myös nälän vakavimmasta muodosta eli nälänhädästä kärsivien ihmisten määrä kasvoi selvästi.

”Sen pitäisi pelottaa maailmaa”, Beasley toteaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pelkästään Yhdysvaltoihin iski viime vuonna kolme hurrikaania, joiden takia jouduttiin evakuoimaan ihmisiä. Jos Yhdysvalloilla on vaikeaa ääri-ilmiöiden kanssa, voi vain kuvitella, millaista se on Filippiineillä, Nigerissä tai Tšadissa, Beasley sanoo.

Ruokaturva on heikoin maissa, joissa vaikuttavat samaan aikaan konfliktit ja ilmastonmuutoksen aiheuttamat ääri-ilmiöt, kuten kuivuus, tulva tai hirmumyrsky. Ruokaturvan heikkenemisestä seuraa epävakautta, maiden sisäistä pakolaisuutta ja siirtolaisuutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tiedämme, että prosentin kasvu nälässä tarkoittaa aina kahden prosentin kasvua siirtolaisuudessa. Näimme sen esimerkiksi Syyriassa”, Beasley sanoo.

Beasleyn työtä on vakuuttaa poliitikoille ja rahoittajille, että heidän kannattaa antaa rahaa WFP:n työhön, jossa puututaan ongelman alkulähteeseen eli ruokaturvaan. Se tulee paljon halvemmaksi kuin miljoonien ihmisten pakeneminen Eurooppaan.

Hänen mukaansa esimerkiksi syyrialaisen ihmisen ruokahuolto maksaa Syyriassa 50 senttiä päivässä. Jos sama syyrialainen on turvapaikanhakijana Berliinissä, se maksaa sata kertaa enemmän, 50 euroa päivässä.

Tällaista matematiikkaa ymmärtävät Beasleyn mukaan poliitikot vasemmalta oikealle ja liberaalista konservatiiviin.

Beasley on itse entinen pitkän linjan republikaanipoliitikko. Hän puhuu leveällä etelävaltioiden murteellaan paljon ja vakuuttavasti.

Kun YK nimitti hänet viime vuonna ruokaohjelmansa pääjohtajaksi presidentti Donald Trumpin esityksestä, moni pelkäsi, että Beasley, jolla ei ollut kokemusta suuren kansainvälisen järjestön johtamisesta, tuli ajamaan alas Yhdysvaltain rahoituksen järjestölle. Yhdysvallat on ollut WFP:n suurin rahoittaja.

Beasley yllätti. Hän on onnistunut hankkimaan WFP:lle lisää rahoitusta paitsi Yhdysvalloilta myös muun muassa Saksalta, Britannialta ja Pohjoismailta. Hän on myös tiivistänyt yhteistyötä muihin YK:n järjestöihin, jotka ovat perinteisesti olleet toistensa pahimpia kilpailijoita.

Somalia, Eritrea, Sudan, Etiopia, Tšad, Niger, Mali, Nigeria, Keski-Afrikan tasavalta, Burkina Faso, Senegal, Beasley luettelee. Kaikissa näissä maissa konfliktit ja ilmastonmuutos pahentavat nälkää samanaikaisesti.

Ruokaturvan heikkeneminen voi johtaa myös terrorismin kasvuun. Beasleyn mukaan Syyriasta paenneet Isisin taistelijat ovat Sahelin alueella lyöttäytyneet yhteen al-Qaidan ja Nigerian Boko Haramin kanssa. Isis käyttää ruokapulaa hyväkseen uusien taistelijoiden rekrytoimisessa.

”Olen puhunut äideille, jotka sanoivat, että mieheni liittyi Isikseen vain, koska meillä ei ollut ruokaa”, Beasley kertoo.

Beasleyn mukaan Isis pyrkii myös sysäämään Sahelin alueelta pakolaisia kohti Eurooppaa, jotta heidän joukkoonsa voisi soluttautua.

”Sanon rahoittajille, että jos ette anna rahaa sydämenne hyvyydestä, antakaa sitä kansallisen turvallisuutenne takia”, Beasley sanoo.

Hänen mukaansa WFP:n kyselytutkimukset osoittavat, että syyrialaiset eivät halua lähteä Syyriasta. Samoin ihmiset vaikkapa Nigerissä ja Tšadissa eivät halua lähteä Eurooppaan, he haluavat pysyä kotona.

”Mutta jos heillä ei ole ruokaa ja samaan aikaan on turvatonta, he tekevät selviytyäkseen kaiken, mitä vaaditaan.”

Beasley vertaa siirtolaisuutta vuotavaan kattoon. Nyt maailma käyttää paljon rahaa uusien ämpäreiden hankkimiseen, kun paljon tehokkaampaa ja halvempaa olisi korjata katto eli parantaa lähtömaiden ruokaturvaa ja vakautta pitkäjänteisillä ohjelmilla.

Esimerkiksi Nigerissä WFP:n ruokaturvaohjelmaan kuuluu kouluruokailu. Sen ansiosta vähenivät niin teiniraskaudet, teiniavioliitot, paikalliset konfliktit kuin aliravitsemuksen aiheuttamat tauditkin.

Järjestön rahoilla on myös istutettu puita, palautettu maaperää viljelyskelpoiseksi sekä rakennettu teitä, patoja ja kanavia. Tavoite on, että avustusjärjestöä ei enää tarvita muutaman vuoden päästä. Se on kestävää ja säästää rahaa.

Beasley puhuu lämpimästi Nigerissä ja Afganistanissa tapaamistaan ihmisistä, jotka ovat olleet ylpeitä siitä, että pystyvät saamansa avun ansiosta jälleen elättämään itse itsensä.

Järjestö toivoo rahoittajamailta monivuotista rahoitusta, jonka se voi käyttää joustavasti tarpeen mukaan. Se mahdollistaa pitkäjänteisen suunnittelun. Suomi myönsi juuri WFP:lle 32 miljoonaa euroa tällaista monivuotista yleisrahoitusta.

Beasley sanoo ymmärtävänsä, että veronmaksajat länsimaissa ovat huolissaan omista kouluistaan ja palveluistaan. ”Mutta sanon heille, että maksaa sata kertaa enemmän, jos jätätte katon korjaamatta.”

Hän on perännyt myös median vastuuta siitä, että ihmiset tietäisivät maailman nälästä.

”Sanoin viime vuonna, että meillä on maailmassa pahin humanitaarinen kriisi sitten toisen maailmansodan, ihmisiä kuolee nälkään eri puolilla maailmaa, ja te olette fiksoituneita Trump, Trump, Trump, brexit, brexit, brexit”, Beasley paasaa ja vahvistaa sanomaansa lyömällä kämmentään pöytään.

Trumpista ja brexitistä voi hänen mukaansa toki puhua, mutta se ei voi olla ainoa, mistä puhutaan.

”Kun erityisesti amerikkalaiset ja eurooppalaiset tietävät, että ihmisiä kuolee nälkään, he toimivat. Keskivertoihminen ei edes tiedä siitä, koska medialla on tämä pakkomielle”, Beasley sanoo.

Kuka?

David Beasley


 Maailman ruokaohjelman pääjohtaja maaliskuusta 2017.

 Koulutukseltaan oikeustieteen tohtori.

 Valittiin 21-vuotiaana demokraattina Etelä-Carolinan osavaltion edustajainhuoneeseen.

 Loikkasi republikaaneihin 1991.

 Etelä-Carolinan kuvernööri 1995–99.

 Menetti valkoisten ääniä ja jatkokauden, kun yritti ensimmäisenä kuvernöörinä poistattaa etelävaltioiden lipun osavaltion kongressin lipputangosta.

 61-vuotias, naimisissa, neljä lasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nälänhätä
 • YK
 • Minttu Mikkonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  2. 2

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  3. 3

   Venäjän suurlähettiläs piti puheen maailman tilasta suomeksi ja teki rehellisen tunnustuksen: Venäjän rahat eivät riitä ase­varusteluun Yhdysvaltoja vastaan

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Max Verstappenilta todella tylyä tekstiä Valtteri Bottaksesta: ”Ei hän ole kuitenkaan edes paikalla”

  6. 6

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  7. 7

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  8. 8

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  9. 9

   Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä juuri nyt: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot

  10. 10

   Myrskypilvet kerääntyvät maailmantalouden taivaalle, varoittaa IMF – ”hallitusten on paras korjata katot kahden viimeisen aurinkoisen vuoden aikana”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  7. 7

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  9. 9

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  10. 10

   Lähes 700 vuotta vanha Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa Suomen yhä kahtia – Alueelliset terveyserot näkyvät Kelan tilastoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää