Ulkomaat

Syyrialaisten vahinkolaukaus oli tumpeloinnin seuraus, mutta venäläiskoneet ovat putoilleet aiemminkin omien tulituksessa – Tämä tiedetään tiedustelukoneen ampumisesta

Venäläisiltä asiantuntijoilla riittää ymmärrystä venäläiskoneen ampuneelle Syyrian ilmapuolustukselle.

Israelilla ja Venäjällä on erilaiset näkemykset venäläisen Iljušin IL-20 -tiedustelukoneen tuhoutumisesta Välimeren yllä Latakian edustalla.

Syyrian ilmapuolustus ampui liittolaisensa Venäjän sotilaskoneen maanantai-iltana yrittäessään torjua Israelin hävittäjien hyökkäystä. Koneen 15 hengen miehistö kuoli.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Venäjä syytti tapahtumaketjusta Israelia, joka taas sanoi syyrialaisten olevan täydessä vastuussa omista virheistään. Käytännössä erimielisyys koskee venäläiskoneen tuhoutumishetkeä.

Venäläiset lehdet ja asiantuntijat ruotivat tapahtumaa keskiviikkona, ja tämä erikoisesta tapahtumaketjusta tiedetään nyt.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alas ammuttua 45-vuotiasta tiedustelukonetta käytettiin tulenjohtoon

Venäjän ilmavoimien Iljušin IL -20 –tiedustelukone nousi ilmaan Hmeimimin sotilaskentältä Latakian eteläpuolelta maanantai-iltana kello 20.31 paikallista aikaa ja suuntasi kohti koillisessa sijaitsevaa Idlibin kapinamaakuntaa.

Siviilikoneen runkoon tehtyä IL-20-tiedustelukonetta valmistettiin Neuvostoliitossa vuoteen 1976 saakka. Sanomalehti Kommersantin selvityksen mukaan pudonnut oli valmistunut jo 1973. Se oli kylmän sodan loppuun saakka sijoitettuna Sperenbergin lentotukikohtaan Berliinin eteläpuolella Itä-Saksassa.

Koneen valmistajan mukaan siihen oli tehty tuorein peruskorjaus ja päivitys vuonna 2011, ja koneen oli määrä olla palveluskäytössä ainakin vuoteen 2021 saakka.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syyriassa 45-vuotiasta tiedustelukonetta käytettiin muun muassa tulenjohtoon. Maanantai-illan lennolla tehtävänä oli paikallistaa kapinallisten hyökkäyksissään käyttämiä miehittämättömiä lennokkeja, jotta venäläiset voisivat tuhota ne.

Syyrialaisten vahinkolaukauksen aikaan ilmassa oli myös israelilaiskoneita

IL-20 oli palaamassa maanantai-iltana runsaan puolentoista tunnin lennon jälkeen takaisin tukikohtaansa. Samaan aikaan neljä Israelin armeijan F-16-hävittäjää oli Latakian edustalla tekemässä ohjusiskua syyrialaiseen alumiinitehtaaseen, öljynjalostamoon ja sotilastukikohtaan Latakian pohjoispuolella.

Venäjän tiedustelukone oli aloittanut laskeutumisen Välimeren yllä 27 kilometriä rannikosta länteen. Se oli noin viiden kilometrin korkeudessa, kun Syyrian 23. ilmatorjuntaprikaatin kymmenien kilometrien päästä sisämaasta ampuma S-200-järjestelmän ilmatorjuntaohjus tuhosi sen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sanomalehti Vedomostin julkaisemassa, Venäjän puolustusministeriön tietoihin perustuvassa grafiikassa koneen tuhoutumisajaksi kerrotaan 22.07. Samassa grafiikassa neljän Israelin koneen tekemien iskujen ajankohdaksi määritellään 22.00-22.10. Toisin sanoen IL-20 ja Israelin hävittäjät olisivat olleet samassa paikassa yhtä aikaa, mikä tekisi syyrialaisten erehdyksestä ymmärrettävän.


Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu syytti Israelia tapahtumaketjusta ja kertoi, että Israel oli varoittanut venäläisiä iskustaan vain minuutti ennen iskua – huolimatta maiden välisestä kuumasta linjasta, jonka tarkoitus on estää vahingot Syyriassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Israelin asevoimat vastasi sanomalla, että Syyria ampui ”summittaista” tulta vasta silloin, kun Israelin hävittäjät olivat jo kotimatkalla Israelin ilmatilassa.

Hutilointia ilmatorjunnassa vai asetyypin ominaisuus?

Venäläisiltä asiantuntijoilta riitti keskiviikkoisissa kommenteissa ymmärrystä Syyrian erehdykselle. Venäläisen S-200-ilmatorjuntarykmentin entinen varajohtaja, nykyinen sotilaslehden päätoimittaja Mihail Hodarenok arveli RBK-uutissivustolle, että kaikki samassa ilmatilassa olleet koneet on voitu maalittaa yhtenä ryhmänä.

”Suuntauksen aikana maaliryhmä voi hajota, ja ohjaimet tallentavat vahvimman signaalin, joka tällä erää oli peräisin IL-20:stä”, Hodarenok sanoi.

Hodarenokin kuvaama erehdys ei ole ennenkuulumaton. Juuri näin arveltiin tapahtuneen Mustanmeren yllä 2001, kun Ukrainan ilmatorjunta ampui harjoitusten aikana Siberian Airlinesin Tu-154-matkustajakoneen, joka oli matkalla Tel Avivista Novosibirskiin. Koneessa olleet 78 ihmistä kuolivat, ohjus oli peräisin S-200-järjestelmästä.

S-200-järjestelmä on vanha, se otettiin käyttöön Neuvostoliitossa jo 1967 eikä Venäjä ole halukas myymään Syyrialle uudempia järjestelmiä. Toisaalta S-200-järjestelmää on päivitetty moneen kertaan, eikä erehdyksiltä ole vältytty uudemmillakaan aseilla.

Venäjän tiedeakatemian Lähi-idän instituutin sotilasasiantuntija Vasili Kašin arvioi RBK:lle, että omien ampuminen on yleinen ongelma, kun käytetään ylipäätään pitkän kantaman ilmatorjuntaohjuksia. Irakin sodan aikana 2003 Yhdysvallat ampui Patriot-ohjuksella sekä oman että brittien sotilaskoneen.

Georgian viiden päivän sodassa elokuussa 2008 vastaavia vahinkoja sattui ilmeisesti enemmänkin. Moscow Defence Brief -raportin mukaan Venäjä menetti lyhyessä sodassa kuusi sotilaskonetta, joista kolme omassa tulituksessa.

Malesialaisen matkustajakoneen ampuminen Itä-Ukrainan ilmatilassa heinäkuussa 2014 oli oma lukunsa. Buk-ohjus ammuttiin yksittäiseltä lavetilta ilman koko järjestelmän tukea ja mukana oli ilmeistä tumpelointia: pelkän matkustajakoneen lentokorkeuden olisi pitänyt herättää ampujien epäilykset maalin luonteesta.

Venäjä tarvitsee Israelia

Israelin asevoimat kertoi israelilaisille toimittajille kuluvan kuun alussa pitämässään tiedotustilaisuudessa, että Israelin ilmavoimat on tehnyt viime vuoden alusta lukien ilmaiskuja yhteensä 202 kohteeseen Syyriassa. Ohjuksia ja pommeja näissä iskuissa on käytetty yli 800.

Israelin tarkoitus on estää Iranin asetuen virta libanonilaiselle Hizbollah-järjestölle, joka on myös Syyrian sodan osapuoli ja taistelee Syyrian hallituksen rinnalla.

Maanantain isku oli kuitenkin ensimmäinen, jonka Israel teki Latakian maakuntaan, jossa Venäjällä on käytössään Hmeimimin lentotukikohdan lisäksi Tartusin sotasatama. Aiemmat Israelin iskut ovat suuntautuneet Syyrian eteläosiin ja Damaskoksen ympäristöön.

Venäläiset eivät ole Israelin toimia juuri arvostelleet eivätkä moskovalaiset politiikan tutkijat uskoneet kommenteissaan välikohtauksen vaarantavan Israelin ja Venäjän suhteita.

”Toimivia suhteita ei vaaranneta”, VŠE-korkeakoulun vahempi lehtori Leonid Isajev sanoi RBK:n haastattelussa. ”Venäjälle olisi epäedullista avata uusia vastakkainasettelun rintamia.”

Kansainvälisten asioiden venäläinen neuvosto -tutkimuslaitoksen tutkija Anton Mordasov puolestaan arvioi, että Venäjä tarvitsee Israelia arvaamattoman kumppaninsa Iranin pitämiseen kurissa ja herran nuhteessa ”puhtain käsin”, siis tekemättä itse mitään Teherania ärsyttävää.

Venäjän tappiot arvailujen varassa

Venäjän asevoimat on taistellut Syyrian presidentin Bashar al-Assadin tukena Syyriassa kolme vuotta. Kommersant-sanomalehden puolustusministeriöstä ja Venäjän alueilta kokoamien virallisten tietojen mukaan kaikkiaan 108 venäläistä sotilasta on kuollut Syyriassa operaation aikana.

Todellinen luku on todennäköisesti suurempi, sillä osa Venäjän joukoista kuuluu palkkasotilasryhmiin, joiden olemassaoloa Venäjä ei ole virallisesti myöntänyt ja joiden tappiot ovat arvailujen varassa.

Lentokoneita Venäjä on menettänyt Syyriassa yhteensä kahdeksan ja helikoptereita kuusi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyrian sota
 • Israel
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  2. 2

   Tutkimus: Pikaruoka lihottaakin usein ravintola-annoksia vähemmän

  3. 3

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  4. 4

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  5. 5

   Helsinkiläinen opettaja kosketteli oppilaitaan ja lähetteli kuvia sukupuolielimestään – Tuomittiin lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä 1,5 vuodeksi ehdolliseen vankeuteen

  6. 6

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  7. 7

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  8. 8

   Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

  9. 9

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  10. 10

   Goottirockin legenda sekosi Tukholmassa, haukkui yleisöä ja hyökkäsi henkilökunnan kimppuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  3. 3

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  4. 4

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  5. 5

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  6. 6

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  7. 7

   Elon Musk avautui haastattelussa – 120 tunnin työviikosta huolimatta Tesla oli kuoleman partaalla, kunnes he pystyttivät teltan

  8. 8

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  9. 9

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  10. 10

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  7. 7

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  8. 8

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  11. Näytä lisää