Ulkomaat

Syyrialaisten vahinkolaukaus oli tumpeloinnin seuraus, mutta venäläiskoneet ovat putoilleet aiemminkin omien tulituksessa – Tämä tiedetään tiedustelukoneen ampumisesta

Venäläisiltä asiantuntijoilla riittää ymmärrystä venäläiskoneen ampuneelle Syyrian ilmapuolustukselle.

Israelilla ja Venäjällä on erilaiset näkemykset venäläisen Iljušin IL-20 -tiedustelukoneen tuhoutumisesta Välimeren yllä Latakian edustalla.

Syyrian ilmapuolustus ampui liittolaisensa Venäjän sotilaskoneen maanantai-iltana yrittäessään torjua Israelin hävittäjien hyökkäystä. Koneen 15 hengen miehistö kuoli.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Venäjä syytti tapahtumaketjusta Israelia, joka taas sanoi syyrialaisten olevan täydessä vastuussa omista virheistään. Käytännössä erimielisyys koskee venäläiskoneen tuhoutumishetkeä.

Venäläiset lehdet ja asiantuntijat ruotivat tapahtumaa keskiviikkona, ja tämä erikoisesta tapahtumaketjusta tiedetään nyt.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alas ammuttua 45-vuotiasta tiedustelukonetta käytettiin tulenjohtoon

Venäjän ilmavoimien Iljušin IL -20 –tiedustelukone nousi ilmaan Hmeimimin sotilaskentältä Latakian eteläpuolelta maanantai-iltana kello 20.31 paikallista aikaa ja suuntasi kohti koillisessa sijaitsevaa Idlibin kapinamaakuntaa.

Siviilikoneen runkoon tehtyä IL-20-tiedustelukonetta valmistettiin Neuvostoliitossa vuoteen 1976 saakka. Sanomalehti Kommersantin selvityksen mukaan pudonnut oli valmistunut jo 1973. Se oli kylmän sodan loppuun saakka sijoitettuna Sperenbergin lentotukikohtaan Berliinin eteläpuolella Itä-Saksassa.

Koneen valmistajan mukaan siihen oli tehty tuorein peruskorjaus ja päivitys vuonna 2011, ja koneen oli määrä olla palveluskäytössä ainakin vuoteen 2021 saakka.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syyriassa 45-vuotiasta tiedustelukonetta käytettiin muun muassa tulenjohtoon. Maanantai-illan lennolla tehtävänä oli paikallistaa kapinallisten hyökkäyksissään käyttämiä miehittämättömiä lennokkeja, jotta venäläiset voisivat tuhota ne.

Syyrialaisten vahinkolaukauksen aikaan ilmassa oli myös israelilaiskoneita

IL-20 oli palaamassa maanantai-iltana runsaan puolentoista tunnin lennon jälkeen takaisin tukikohtaansa. Samaan aikaan neljä Israelin armeijan F-16-hävittäjää oli Latakian edustalla tekemässä ohjusiskua syyrialaiseen alumiinitehtaaseen, öljynjalostamoon ja sotilastukikohtaan Latakian pohjoispuolella.

Venäjän tiedustelukone oli aloittanut laskeutumisen Välimeren yllä 27 kilometriä rannikosta länteen. Se oli noin viiden kilometrin korkeudessa, kun Syyrian 23. ilmatorjuntaprikaatin kymmenien kilometrien päästä sisämaasta ampuma S-200-järjestelmän ilmatorjuntaohjus tuhosi sen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sanomalehti Vedomostin julkaisemassa, Venäjän puolustusministeriön tietoihin perustuvassa grafiikassa koneen tuhoutumisajaksi kerrotaan 22.07. Samassa grafiikassa neljän Israelin koneen tekemien iskujen ajankohdaksi määritellään 22.00-22.10. Toisin sanoen IL-20 ja Israelin hävittäjät olisivat olleet samassa paikassa yhtä aikaa, mikä tekisi syyrialaisten erehdyksestä ymmärrettävän.


Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu syytti Israelia tapahtumaketjusta ja kertoi, että Israel oli varoittanut venäläisiä iskustaan vain minuutti ennen iskua – huolimatta maiden välisestä kuumasta linjasta, jonka tarkoitus on estää vahingot Syyriassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Israelin asevoimat vastasi sanomalla, että Syyria ampui ”summittaista” tulta vasta silloin, kun Israelin hävittäjät olivat jo kotimatkalla Israelin ilmatilassa.

Hutilointia ilmatorjunnassa vai asetyypin ominaisuus?

Venäläisiltä asiantuntijoilta riitti keskiviikkoisissa kommenteissa ymmärrystä Syyrian erehdykselle. Venäläisen S-200-ilmatorjuntarykmentin entinen varajohtaja, nykyinen sotilaslehden päätoimittaja Mihail Hodarenok arveli RBK-uutissivustolle, että kaikki samassa ilmatilassa olleet koneet on voitu maalittaa yhtenä ryhmänä.

”Suuntauksen aikana maaliryhmä voi hajota, ja ohjaimet tallentavat vahvimman signaalin, joka tällä erää oli peräisin IL-20:stä”, Hodarenok sanoi.

Hodarenokin kuvaama erehdys ei ole ennenkuulumaton. Juuri näin arveltiin tapahtuneen Mustanmeren yllä 2001, kun Ukrainan ilmatorjunta ampui harjoitusten aikana Siberian Airlinesin Tu-154-matkustajakoneen, joka oli matkalla Tel Avivista Novosibirskiin. Koneessa olleet 78 ihmistä kuolivat, ohjus oli peräisin S-200-järjestelmästä.

S-200-järjestelmä on vanha, se otettiin käyttöön Neuvostoliitossa jo 1967 eikä Venäjä ole halukas myymään Syyrialle uudempia järjestelmiä. Toisaalta S-200-järjestelmää on päivitetty moneen kertaan, eikä erehdyksiltä ole vältytty uudemmillakaan aseilla.

Venäjän tiedeakatemian Lähi-idän instituutin sotilasasiantuntija Vasili Kašin arvioi RBK:lle, että omien ampuminen on yleinen ongelma, kun käytetään ylipäätään pitkän kantaman ilmatorjuntaohjuksia. Irakin sodan aikana 2003 Yhdysvallat ampui Patriot-ohjuksella sekä oman että brittien sotilaskoneen.

Georgian viiden päivän sodassa elokuussa 2008 vastaavia vahinkoja sattui ilmeisesti enemmänkin. Moscow Defence Brief -raportin mukaan Venäjä menetti lyhyessä sodassa kuusi sotilaskonetta, joista kolme omassa tulituksessa.

Malesialaisen matkustajakoneen ampuminen Itä-Ukrainan ilmatilassa heinäkuussa 2014 oli oma lukunsa. Buk-ohjus ammuttiin yksittäiseltä lavetilta ilman koko järjestelmän tukea ja mukana oli ilmeistä tumpelointia: pelkän matkustajakoneen lentokorkeuden olisi pitänyt herättää ampujien epäilykset maalin luonteesta.

Venäjä tarvitsee Israelia

Israelin asevoimat kertoi israelilaisille toimittajille kuluvan kuun alussa pitämässään tiedotustilaisuudessa, että Israelin ilmavoimat on tehnyt viime vuoden alusta lukien ilmaiskuja yhteensä 202 kohteeseen Syyriassa. Ohjuksia ja pommeja näissä iskuissa on käytetty yli 800.

Israelin tarkoitus on estää Iranin asetuen virta libanonilaiselle Hizbollah-järjestölle, joka on myös Syyrian sodan osapuoli ja taistelee Syyrian hallituksen rinnalla.

Maanantain isku oli kuitenkin ensimmäinen, jonka Israel teki Latakian maakuntaan, jossa Venäjällä on käytössään Hmeimimin lentotukikohdan lisäksi Tartusin sotasatama. Aiemmat Israelin iskut ovat suuntautuneet Syyrian eteläosiin ja Damaskoksen ympäristöön.

Venäläiset eivät ole Israelin toimia juuri arvostelleet eivätkä moskovalaiset politiikan tutkijat uskoneet kommenteissaan välikohtauksen vaarantavan Israelin ja Venäjän suhteita.

”Toimivia suhteita ei vaaranneta”, VŠE-korkeakoulun vahempi lehtori Leonid Isajev sanoi RBK:n haastattelussa. ”Venäjälle olisi epäedullista avata uusia vastakkainasettelun rintamia.”

Kansainvälisten asioiden venäläinen neuvosto -tutkimuslaitoksen tutkija Anton Mordasov puolestaan arvioi, että Venäjä tarvitsee Israelia arvaamattoman kumppaninsa Iranin pitämiseen kurissa ja herran nuhteessa ”puhtain käsin”, siis tekemättä itse mitään Teherania ärsyttävää.

Venäjän tappiot arvailujen varassa

Venäjän asevoimat on taistellut Syyrian presidentin Bashar al-Assadin tukena Syyriassa kolme vuotta. Kommersant-sanomalehden puolustusministeriöstä ja Venäjän alueilta kokoamien virallisten tietojen mukaan kaikkiaan 108 venäläistä sotilasta on kuollut Syyriassa operaation aikana.

Todellinen luku on todennäköisesti suurempi, sillä osa Venäjän joukoista kuuluu palkkasotilasryhmiin, joiden olemassaoloa Venäjä ei ole virallisesti myöntänyt ja joiden tappiot ovat arvailujen varassa.

Lentokoneita Venäjä on menettänyt Syyriassa yhteensä kahdeksan ja helikoptereita kuusi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyrian sota
 • Israel
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pitääkö lapsille pakata eväät mukaan, ovatko uimahallit ja kirjastot auki? HS selvitti maanantaina alkavan lakon vaikutuksia 14 paikkakunnalla Helsingin seudulla

  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Minä olen juuri se koodari, joka pudotetaan viimeisellä rekrykierroksella, kun palkasta yritetään neuvotella

  4. 4

   Yllättävä tulos HS:n asumismenovertailussa: Kerrostalossa asuminen maksaa vuodessa lähes 1 400 euroa omakotitaloasumista enemmän

  5. 5

   Dokumentissa keskiluokkainen itävaltalainen matkustaa maailman ympäri kysymässä tahallisen tyhmiä – ja tajuaa olevansa viherpesun sinisilmäinen uhri

  6. 6

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri William Browder oli ennen Putinin kannattaja – nyt hän on Venäjän valtion vihollinen, jonka elämäntehtävä on paljastaa presidentin laittomuudet

  8. 8

   Miksi ay-liike voi Suomessa uhmata vaaleilla valittuja päättäjiä? Selitys löytyy vuosikymmenten takaa

  9. 9

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  10. 10

   Näyttelijä Selma Blair kertoi sairastavansa MS-tautia – yhä useampi julkisuuden henkilö haluaa levittää tietoutta puhumalla avoimesti omista sairauksistaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  2. 2

   Kurvin massiivinen ”neuvosto­rumilus” muuttuu 11-kerroksiseksi hotelliksi – Remontissa paljastui piilotettu hissi

  3. 3

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  4. 4

   Minä olen juuri se koodari, joka pudotetaan viimeisellä rekrykierroksella, kun palkasta yritetään neuvotella

  5. 5

   Yllättävä tulos HS:n asumismenovertailussa: Kerrostalossa asuminen maksaa vuodessa lähes 1 400 euroa omakotitaloasumista enemmän

  6. 6

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  7. 7

   Vuoden luontokuvan napannut seinäjokinen Taru Rantala on ensimmäinen kisan voittanut nainen – kuvakoosteessa kaikkien sarjojen voittajat

  8. 8

   Miksi ay-liike voi Suomessa uhmata vaaleilla valittuja päättäjiä? Selitys löytyy vuosikymmenten takaa

  9. 9

   Naapurusto pidättää hengitystään Järvenpäässä: Ratkeaako tämä talo liitoksistaan ennen kuin se päästään purkamaan?

  10. 10

   8 000 marssi ilmaston puolesta Helsingissä – saamelainen Petra Laiti läksytti poliitikkoja eduskuntatalon portailla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  9. 9

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  10. 10

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Mies yllätti murtautujat koti­pihaltaan kantamasta tavaroita – Nuoret miehet pahoin­pitelivät hänet sairaala­kuntoon
  3. Näyttelijä Selma Blair kertoi sairastavansa MS-tautia – yhä useampi julkisuuden henkilö haluaa levittää tietoutta puhumalla avoimesti omista sairauksistaan
  4. Meksiko majoitti maahan pyrkivän siirtolaiskaravaanin naisia ja lapsia – sadat muut ylittivät rajajoen ilman poliisin estelyä
  5. Agentti: Usain Bolt on saamassa jalkapallon ammattilaissopimuksen Australiassa
  6. Pitääkö lapsille pakata eväät mukaan, ovatko uimahallit ja kirjastot auki? HS selvitti maanantaina alkavan lakon vaikutuksia 14 paikkakunnalla Helsingin seudulla
  7. Ronaldon hurja maaliputki jatkuu – saavutti ensimmäisenä pelaajana 400 maalin rajan Euroopan huippuliigoissa
  8. Olympiastadionin valtava remontti on odotettua työläämpi, ja lopulliset kustannukset ovat vielä auki – neuvoa on kysytty jopa amerikkalaisen NFL-stadionin suunnittelijoilta
  9. Tunti sitten
  10. Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja nousi kahdessa kuukaudessa vuoden katsotuimmaksi kotimaiseksi elokuvaksi
  11. Tutkimus: Ihmisen aivot kykenevät mutkikkaisiin laskutoimituksiin, ja syy siihen löytyy hermosolujen välisestä ”oksistosta”
  12. Tanssia ja nukketeatteria yhdistävä Heppatytöt on hurmaava esitys naureskellusta ilmiöstä
  13. Näytä lisää