Ulkomaat

Stalinin terrori tukki venäläisten suut ja katkaisi yhteyden historiaan – Nyt dna-testien suosio Venäjällä kasvaa ja paljastaa monille yllätyksiä

Venäjä kävi 1900-luvulla muutamassa vuosikymmenessä läpi ensimmäisen maailmansodan, vallankumouksen, sisällissodan, nälänhädän, Stalinin vainot ja toisen maailmansodan. Varsinkin Stalinin terrori sulki suut, eikä moni kertonut lapsilleen ikinä suvun historiaa.

Moskova

Moskovalainen Sergei Žestkov, 25, koki keväällä kunnon yllätyksen.

Dna-testissä selvisi, että huomattava osa hänen sukujuuristaan onkin Liettuasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”En osannut odottaa mitään yllättävää. Äiti sanoi ennen testiä, että me olemme venäläisiä. Isä sanoi samaa”, Žestkov naurahtaa.

Geneettisestä sukututkimuksesta on tullut jo näkyvä trendi Venäjällä, vaikka noin 260 euroa maksavat testit ovat hintansa vuoksi vielä pitkälti etujoukkojen harrastus. Silti Moskovassa keskiluokan illanvietoissa melkein aina joku kertoo tehneensä juuri dna-testin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Into selittyy viime vuosisadan myllerryksillä, joiden seurauksina moni ei tiedä sukunsa historiaa paria sukupolvea taaemmas. Muutamassa vuosikymmenessä Venäjä kun kävi läpi ensimmäisen maailmansodan, vallankumouksen, sisällissodan, nälänhädän, Stalinin vainot ja toisen maailmansodan.

Žestkovkin tietää sukunsa historiasta niukasti. Käytännössä kaikki tiedot päättyvät toiseen maailmansotaan.

”En tiedä suvusta isovanhempien vanhempia pidemmälle.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensimmäisessä maailmansodassa ja vuoden 1917 vallankumousta seuranneessa sisällissodassa kuoli miljoonia venäläisiä, minkä lisäksi yhteiskunta koki valtavan myllerryksen, joka hajotti useita perheitä.

Valtaan nousseet kommunistit opettivat ihmiset pitämään suunsa kiinni, sillä vääränlainen sukuhistoria saattoi olla hengenvaarallinen. Hitaammatkin ymmärsivät tämän 1930-luvulla Josif Stalinin vainojen aikana, kun kukaan ei ollut täysin turvassa.

”Halu suojata lähimpiään, ennen muuta lapsia, rajoitti tai kokonaan esti perheen menneisyydestä kertomista. Se on johtanut historialliseen muistamattomuuteen, aikakausien yhteyden katkeamiseen ja sukupolvien välisen kuilun syntymiseen”, sukuhistorioihin erikoistunut Uralin federaatioyliopiston tutkija Aleksei Mosin sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jo neuvostovallan alkutaipaleella monet perheet myös tuhosivat dokumentteja ja valokuvia. Näin toimivat erityisesti suvut, joissa oli ollut tsaarin ja sisällissodan aikaisen valkoisen armeijan upseereita, pappeja, porvareita ja vauraita viljelijöitä.

”Valitettavasti sellainen katkaisee suvun elävän historian”, Mosin sanoo.


Kaikella tällä on tietysti ollut vaikutusta monen venäläisen kuvaan maansa historiasta. Vanhemmat ihmiset esimerkiksi saattavat vähätellä Stalinin ajan terroria sanomalla, etteivät heidän sen ajan läpi eläneet vanhempansa koskaan puhuneet siitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nykyjohdolle historia on myös keskeinen politiikan väline, jolla vahvistetaan vallanpitäjien asemaa ja luodaan kansallista identiteettiä. Valtiojohdolla onkin tiukka ote historian hallinnasta ja tulkinnoista, mitä osaltaan helpottaa se, ettei monissa suvuissa ole säilynyt muistoja.

Historia onkin Venäjällä koko ajan läsnä, erityisesti toinen maailmansota ja siinä natsi-Saksasta saavutettu voitto, joka on vanhastaan venäläisille tärkeä, mutta josta on viime vuosina tehty keskeinen osa kansallista identiteettiä.

Mosinin mukaan venäläiset ovat kaiken kaikkiaankin aiempaa kiinnostuneempia sukunsa historiasta. Hän pitää kehitystä hyvänä. Ihmiset ymmärtävät, mistä tulevat ja sukusiteet tiivistyvät, hän sanoo.

”Kiinnostunut, kunnioittava suhde esi-isiin antaa meille toivoa, etteivät meidänkään jälkipolvemme unohda meitä ja että elämällämme on heidän silmissään arvoa.”

Ehkä venäläiset eivät sen vuoksi enää anna yhteytensä menneisyyteen katketa toista kertaa, hän sanoo.


Venäjällä voi toki tehdä myös perinteistä sukututkimusta. Se vaatii kuitenkin tietoa, mistä etsiä. Sen jälkeen tarvitaan onnea, että arkistot ovat säilyneet. Kaikkiin säilyneisiinkään arkistoihin ei ole pääsyä.

Niinpä dna-testit ovat antaneet mahdollisuuden saada edes jotain osviittaa omasta taustasta. Osalla tosin odotukset ovat turhan korkealla, dna-testejä tekevän Genotek-yhtiön toimitusjohtajan Valeri Ilinski kertoo.

”Usein meiltä tiedustellaan, koska asiakkaan esi-isät olivat lähellä keisariperhettä. On määrätty ryhmä ihmisiä, jotka teettävät dna-testejä vain sen vuoksi”, Ilinski sanoo.

He joutuvat järjestään pettymään. Lähes kaikki saavat tuloksista kuitenkin jonkin yllätyksen, Ilinski sanoo.

”Venäjä muistuttaa tässä Yhdysvaltoja. Täällä jokainen on kansojen sekoitus.”

Siinä Venäjä eroaa dna-testien suhteen lännestä, ettei julkisuudessa juuri puhuta siitä, mitä yhtiöt tekevät keräämillään dna-tiedoilla. Ilinskin mukaan Venäjän laki ei salli yhtiöiden käyttää tietoja mihinkään muuhun.

Žestkov sai testin syntymäpäivälahjaksi tyttöystävältään helmikuussa. Keväällä tulosten tultua hän alkoi tutustua innokkaasti Liettuan historiaan. Lomamatkakin suuntautui ensimmäistä kertaa Liettuaan.

Tulokset muuttivat ajattelua muutenkin. Ajatus rajoista ja kansakuntien välisistä riidoista on alkanut tuntua hassulta, kun miettii kaikissa virtaavan monenlaista verta, Žestkov sanoo.

Nyt myös tyttöystävä haluaa tehdä dna-testin.

”Vitsailemme, että hän saattaa olla Latviasta. Se se vasta olisikin.”

Fakta

Testeillä voi löytää sukulaisia


 Dna-testit kertovat esi-isien alkuperästä ja vaellusreiteistä jopa tuhansien vuosien takaa.

 Testeissä tutkitaan isälinjaa y-kromosomista, äitilinjaa mitokondrion dna:n kautta tai verrataan kokonaisperimää.

 Testien avulla voi myös löytää sukulaisia, jos nämä ovat teettäneet testin samalla yhtiöllä tai antaneet tietonsa samaan rekisteriin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Muotitalo Prada poistaa rasistisiksi syytetyt figuurit tuotesarjastaan – sosiaalisessa mediassa yritystä on arvosteltu blackface-kuvaston käyttämisestä

  2. 2

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  3. 3

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  4. 4

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  5. 5

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  6. 6

   Katowicen ilmastokokous pääsi sopuun viimeisistä kiistakysymyksistä – sääntökirja määrittää Pariisin ilmastosopimuksen käytännön toteuttamista

  7. 7

   Patryk Białas joutuu pukemaan ylleen hengitys­suojan lähtiessään ulos – ja ollaan kaupungissa keskellä Eurooppaa

  8. 8

   Toinen maailmansota teki miehisestä cheerleadingistä naisten lajin – 80 vuotta myöhemmin HAC Elite hallitsee lajia Suomessa ja Suomen maajoukkue maailmalla

  9. 9

   Tuire Kaimio sai villieläimet mukaan poroelokuvaan ilman kouluttamista – Kärppä sai oman puuhamaan, utelias orava maahan jäädytetyn kävyn, Ailo teki mitä tahansa jäkälän eteen

  10. 10

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  2. 2

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  3. 3

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  4. 4

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  5. 5

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  6. 6

   Mitä ihmettä Euroopassa oikein tapahtuu? ”Hallitseminen on käymässä lähes mahdottomaksi”, sanoo Matti Vanhanen

  7. 7

   Brexit-kannattajien taivaan­rannassa näkyy uusi musta pilvi: mahdollinen uusi EU-kansan­äänestys – ”En ole koskaan ennen ollut näin peloissani”, julisti Nigel Farage

  8. 8

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  9. 9

   Yksi Pohjoismaiden etsityimmistä rikollisista jäi kiinni ajettuaan poliisin ratsiaan Orimattilassa – seurasi kolmen kilometrin takaa-ajo, kunnes vastassa oli umpikuja

  10. 10

   Tuomioistuin Yhdysvalloissa julisti Obamacaren perustuslain vastaiseksi – Trump: ”Suurenmoinen uutinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  10. 10

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Katowicen ilmastokokous pääsi sopuun viimeisistä kiistakysymyksistä – sääntökirja määrittää Pariisin ilmastosopimuksen käytännön toteuttamista
  3. 2 tuntia sitten
  4. Ranskan poliisi ampui miehen, jota epäillään hyökkäyksestä Strasbourgin joulu­torille – isku vaati perjantaina neljännen uhrin
  5. Toinen maailmansota teki miehisestä cheerleadingistä naisten lajin – 80 vuotta myöhemmin HAC Elite hallitsee lajia Suomessa ja Suomen maajoukkue maailmalla
  6. Aapo Halmeen edustama Leeds siirtyi Mestaruussarjan kärkeen, kun Teemu Pukin Norwich jäi tasapeliin
  7. Muotitalo Prada poistaa rasistisiksi syytetyt figuurit tuotesarjastaan – sosiaalisessa mediassa yritystä on arvosteltu blackface-kuvaston käyttämisestä
  8. 4 tuntia sitten
  9. Historiallinen päivä Ukrainassa: Ortodoksinen kirkko irtautui Venäjän alaisuudesta yli 300 vuoden jälkeen
  10. Autoilija kuoli ”keltaliivien” pystyttämän tie-esteen takia lähellä Ranskan ja Belgian rajaa – Mielenosoittajia on ollut Ranskassa liikkeellä aiempaa vähemmän
  11. Trump: Sisäministeri Ryan Zinke jättää tehtävänsä
  12. Irlantilaismedia pitää MM-ottelussa Katie Tayloria selvänä suosikkina Eva Wahlströmia vastaan mutta ennakoi ottelusta pitkää kamppailua
  13. Kun Ranskakin siirtyi löperöjen budjettien linjalle, EU:n on vaikeampi kovistella Italiaa Tilaajille
  14. Näytä lisää