Ulkomaat

HS nimittää ensi vuodeksi ilmastokirjeen­vaihtajan: Kerro, mistä aiheista haluat hänen raportoivan – voit myös päästä tekemään juttua toimittajan kanssa

Tänä vuonna teemakirjeenvaihtaja Heikki Aittokoski on katsonut kanssanne tulevaisuuteen. Ensi vuonna uusi kirjeenvaihtaja keskittyy lukijoidemme pyynnöstä ilmastonmuutokseen ja ympäristöön. Myös sinulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, mihin konkreettisiin juttuaiheisiin kirjeenvaihtaja tarttuu.

Helsingin Sanomat nimittää vuodeksi 2019 teemakirjeenvaihtajan, joka keskittyy ilmastonmuutokseen ja ympäristöön. Aihepiiri valikoitui toiveista, joita te – Helsingin Sanomien lukijat – olette meille aiemmin esittäneet.

Pääsette vaikuttamaan nyt myös siihen, millaisista juttuaiheista tuleva ilmastokirjeenvaihtaja raportoi. Toivomme teiltä vinkkejä siitä, minne kirjeenvaihtajan pitäisi matkustaa ja millaisiin konkreettisiin juttuideoihin hänen pitäisi tarttua.

Pitäisikö kirjeenvaihtajan lähteä Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan selvittämään, miten siellä torjutaan metsäkatoa ja ilmastonmuutosta? Vai pitäisikö kirjeenvaihtajan katsoa omaan jääkaappiinsa ja laskea, millaisia vaikutuksia hänen omilla ruokatottumuksillaan on ympäristöön?


Haluatko kirjeenvaihtajan matkustavan Pohjanmaalle ja selvittävän, mitä ilmastonmuutos tarkoittaa paikalliselle maanviljelijälle? Tai olisiko syytä käydä katsastamassa Australiassa Ison valliriutan tilanne?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Voit jättää vastauksesi ja juttuideasi alla olevaan kyselyyn.

Toimitus valikoi yhteystietonsa jättäneiden vastaajien joukosta henkilön, joka pääsee osallistumaan kirjeenvaihtajan kanssa yhteen juttuhankkeeseen.Uusi ilmastokirjeenvaihtaja on niin kutsuttu teemakirjeenvaihtaja. Se tarkoittaa, että kirjeenvaihtaja keskittyy yhden vuoden ajan yhteen aiheeseen.

Kirjeenvaihtajan sijoituspaikka on Helsinki, josta hän matkustelee eri puolille maailmaa ja Suomea. Kirjeenvaihtaja valitaan myöhemmin tänä syksynä.

”Tämä on toinen kerta, kun HS kokeilee teemakirjeenvaihtajuutta, joka perustuu jatkuvaan yhteydenpitoon lukijoiden kanssa. Saamamme palaute on ollut todella myönteistä”, kertoo vastaava päätoimittaja Kaius Niemi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ensimmäinen teemakirjeenvaihtajamme Heikki Aittokoski on katsonut kuluvana vuonna kanssanne tulevaisuuteen. Seuraavaksi keskitymme aikamme suurimpaan kysymykseen, ilmastonmuutokseen”, Niemi sanoo.

Tehtävä on vienyt Aittokosken juttukeikoille muun muassa Kalifornian Piilaaksoon, Islannin kuumille lähteille, maailman entiseen murhapääkaupunkiin Kolumbiassa ja tyhjenevälle maaseudulle Ylä-Savossa.


Aittokoski on kysynyt pitkin matkaa ideoita ja mielipiteitä juttuaiheista. Matka jatkuu vielä vuoden loppuun saakka.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kirjeenvaihtajuutta on tehty tiiviissä yhteistyössä lukijoiden kanssa, ja lukijoilta on kysytty pitkin matkaa ideoita ja mielipiteitä juttuaiheista. Matka jatkuu vielä vuoden loppuun saakka.


Myös Aittokosken tulevaisuusteema valikoitui lukijoille tehdyn kyselyn pohjalta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saimme teiltä vuosi sitten toteutettuun kyselyymme yli 1200 vastausta. Toivoitte meiltä silloin lisää juttuja ilmastonmuutoksesta, teknologian innovaatioista, työn murroksesta, talouden ja politiikan uudesta maailmanjärjestyksestä, terveydestä, väestökehityksestä, uskonnoista ja onnellisuudesta.

Tulevaisuusteemassa on yhdistynyt moni näistä aihepiireistä.


Saamissamme vastauksissa nousi vahvasti esille huoli ympäristöstä ja ilmastonmuutoksesta.

Huolta kannettiin muun muassa muoviroskan lisääntymisestä, merien ja koralliriuttojen voinnista, resurssien riittävyydestä ja lajikirjon vähenemisestä. Olitte kiinnostuneita siitä, mitä konkreettisia tekoja jokainen voisi tehdä Itämeren eteen sekä teknologian innovaatioista, jotka torjuvat ilmastonmuutosta.

Halusitte tietää, miten ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisten arkeen eri puolilla maailmaa nyt ja tulevaisuudessa.

”Miten elävät ne maailman ihmiset, jotka kuluttavat vähiten resursseja, mutta ovat silti hyvinvoivia?” eräs vastaaja kirjoitti.

Myös kiertotalous kiinnosti. Kiertotalouden idea on yksinkertaistetusti se, että hyödynnämme tuottamiamme asioita mahdollisimman pitkään ja aiheutamme mahdollisimman vähän hukkaa.

Eräs kyselyyn vastaaja sanoi kiertotaloudesta näin:

”Jos raaka-aineiden käyttöä ei järkeistetä, on ihan turha pohtia muutakaan. Pitkällä aikavälillä maailman ekosysteemi romahtaa.”

Fakta

Kahdeksan kirjeenvaihtajaa


 Helsingin Sanomilla on kahdeksan kirjeenvaihtajaa ja useita vakituisia avustajia ympäri maailman.

 Kirjeenvaihtajien sijoituspaikat ovat Lontoo, Bryssel, Tukholma, Berliini, Washington, Peking ja Moskova.

 Teemakirjeenvaihtaja on kirjeenvaihtaja, joka valitaan yhdeksi vuodeksi kerrallaan. Hän matkustaa maailman eri kolkissa Helsingistä käsin ja keskittyy yhteen aihealueeseen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Facebook: Miljoonien käyttäjien kuvia saattanut vuotaa ulkopuolisten sovellusten käsiin

  2. 2

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  3. 3

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  4. 4

   Tutkimus: Pikaruoka lihottaakin usein ravintola-annoksia vähemmän

  5. 5

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  6. 6

   Helsinkiläinen opettaja kosketteli oppilaitaan ja lähetteli kuvia sukupuolielimestään – Tuomittiin lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä 1,5 vuodeksi ehdolliseen vankeuteen

  7. 7

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  8. 8

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  9. 9

   Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

  10. 10

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  3. 3

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  4. 4

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  5. 5

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  6. 6

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  7. 7

   Elon Musk avautui haastattelussa – 120 tunnin työviikosta huolimatta Tesla oli kuoleman partaalla, kunnes he pystyttivät teltan

  8. 8

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  9. 9

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  7. 7

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  8. 8

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  11. Näytä lisää