Ulkomaat    |   Kommentti

Mahdollisuudet ovat lällärikamaa – tulevaisuus maalataan liian usein uhkakuvien kautta

Pelkojen lietsominen on älyllisesti helppoa ja vastuutontakin, toteaa tulevaisuuskirjeenvaihtaja Heikki Aittokoski.

”Teknologia ei ole hyvää eikä pahaa; eikä se ole neutraalia.”

Tätä ajatelmaa olen viime aikoina pyöritellyt. Se on yhdysvaltalaisen Melvin Kranzbergin käsialaa. Hän eli 1900-luvulla ja oli teknologiaan erikoistunut historioitsija.

Kyseessä on Kranzbergin ”ensimmäinen laki”. Tulee mieleen tulen olemus: hyvä renki tai huono isäntä, mutta kylmäksi ei jätä.

Kranzbergin laki on sanoiksi puettu, kaiken kattava itsestäänselvyys. Siksi se on minua jäänyt askarruttamaan. Teknologia on juuri niin hyvää tai pahaa kuin tapa, jolla sitä käytämme.

Vaikuttaa vahvasti siltä, että 2000-luvusta tulee teknologisen kehityksen osalta aivan käsittämätön vuosisata, jopa verrattuna 1800- ja 1900-lukuihin.

Tekoälystä, robotisaatiosta, geeni-, nano- ja muista teknologioista jauhetaan ehkä rasittavan paljon ja rasittavan hurmoshenkisesti, mutta ei suotta. Maailma vuonna 2100 on radikaalisti erilainen kuin nyt.

Tulevaisuus voi olla parempi tai huonompi kuin nykyhetki, mutta ainakaan se ei ole neutraali. Niin intohimoisesti tulevaisuutta maalaillaan. Kuvaavia ovat eri hallitusten suurisuuntaiset tulevaisuusvisiot: ”Made in China 2025”, ”Saudi Vision 2030”, vain pari mainitakseni.

Olen nyt työskennellyt yhdeksän kuukautta HS:n tulevaisuuskirjeenvaihtajana, ja pestiä on jäljellä kolme kuukautta. Olen oppinut ainakin sen, että teknologiavirittyneissä ennusteissa uhkat ovat kovempaa valuuttaa kuin mahdollisuudet.

Tarkoitan sanoa, että tulevaisuus esitetään hämmästyttävän usein huonona, jopa dystooppisena eli kauhukuvana. Näin tehdään silloinkin, kun tosiasiat eivät tue pessimismiä.

Uhkakuvat kiehtovat, mahdollisuudet ovat lällärikamaa.

Maailman arvostetuimpiin kuuluvassa opinahjossa, Cambridgen yliopistossa on laitos nimeltään Centre for the Study of Existential Risk eli olemassaoloon kohdistuvien uhkien tutkimuskeskus.

Missään ei tietääkseni ole ihmiskunnan mahdollisuuksien tutkimuskeskusta. Tai siis, on niitä paljonkin, mutta niillä on vähemmän hohdokkaat nimet tyyppiä ”molekyylibiologian laitos”.

Nykymaailman ehkä johtava synkistelijä on tietokirjailija Yuval Harari. Hänen kirjansa ovat ansainneet suuren suosionsa: ne ovat laaja-alaisen oppineita ja herättävät runsaasti ajatuksia.

Yksi asia minua kuitenkin häiritsee. Homo Deus -kirjan tulevaisuusskenaarioissa ihmisen osa on järjestään surkea. Harari maalaa eteemme näkymän, jossa supertekoäly alistaa ihmiskunnan ja joko tuhoaa meidät tai, jos hyvin käy, tuomitsee meidät tarpeettomiksi sohvaperunoiksi turruttavaan 3D-virtuaalimaailmaan.

Mikään tuntemani fakta ei tue tällaisen lopputuleman todennäköisyyttä. Olen kovin yllättynyt, jos lähitulevaisuus osoittautuu painajaiseksi. Ainakin pitäisi tapahtua huomattavan jyrkkä suunnanmuutos suhteessa lähimenneisyyteen.

Tosiasiallisesti ihmisten elämänlaatu on viime vuosikymmeninä koko ajan keskimäärin kohentunut. Voi vaikka vertailla, millaista on oma elämä nyt ja millaista oli isovanhempien elämä silloin, kun he olivat samanikäisiä.

En yritä sanoa, että uhkakuvat olisivat tarpeettomia. Uhkakuva on nimenomaan hyödyllinen silloin, jos se kannustaa toimimaan uhkakuvan toteutumisen estämiseksi. Pohjois-Korean patoaminen on todella tärkeää. Ilmastonmuutoksen hidastaminen olisi todella tärkeää.

Yritän sanoa, että pelkojen lietsominen on älyllisesti helppoa ja joskus vastuutonta. Tulevaisuus ei ole neutraali, mutta se pitää sisällään sekä hyvää että pahaa. Eikä ole mitenkään poissuljettua, että enemmän hyvää kuin pahaa.

Hyvät lukijat. Haluan tässä yhteydessä kiittää runsaasta palautteesta, niin kannustuksesta kuin kritiikistä, jota olen viime vuodenvaihteesta lähtien saanut.

Olen myös saanut sadoittain ehdotuksia tulevaisuus­kirjeenvaihtajan juttuaiheista. Osan olen toteuttanutkin, mutta pyydän ymmärrystä, että ylivoimaisesti suurimpaan osaan en vain mitenkään ehdi tarttua.

Olen tässä kirjoituksessa pohtinut teknologiaa, mutta haluan tähdentää, että teknologia – vaikka sen kehitys kuinka kiihtyisi – on sittenkin vain väline, ei itsetarkoitus. Teknologialla voidaan hyvässä lykyssä lieventää ongelmia.

Maailman ehkä riipaisevin ilmiö on eriarvoisuus, ja sitä aion seuraavaksi tutkailla. Eriarvoisuus on paitsi inhimillisesti sietämätöntä myös maailman kehityksen kannalta huolestuttavaa.

Niin kauan kuin on kurjuutta, rikkaus on köyhää. Siinä on tulevaisuustotuus, jossa ei ole mitään neutraalia. Siksi tähyän nyt Afrikan suuntaan.

Kirjoittaja on HS:n tulevaisuuskirjeenvaihtaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  2. 2

   Venäjän suurlähettiläs piti puheen maailman tilasta suomeksi ja teki rehellisen tunnustuksen: Venäjän rahat eivät riitä ase­varusteluun Yhdysvaltoja vastaan

  3. 3

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Max Verstappenilta todella tylyä tekstiä Valtteri Bottaksesta: ”Ei hän ole kuitenkaan edes paikalla”

  6. 6

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  7. 7

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  8. 8

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  9. 9

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  10. 10

   Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä juuri nyt: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  7. 7

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  9. 9

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  10. 10

   Lähes 700 vuotta vanha Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa Suomen yhä kahtia – Alueelliset terveyserot näkyvät Kelan tilastoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää