Ulkomaat

Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

HS oli seuraamassa Ruotsin uuden parlamentin ensimmäistä päivää. Hallituspeli sai riitaisan lähtölaukauksen.

Tukholma

Ruotsin hallituspeli sai maanantaina riitaisan lähtölaukauksen, kun parlamentti valitsi puhemiehekseen kokoomuksen Andreas Norlénin nationalistipuolue ruotsidemokraattien tuella. Pian tämän jälkeen ruotsidemokraatit kokivat karvaan tappion äänestyksessä toisen varapuhemiehen paikasta.

Lopulta ruotsidemokraatit jäivät kokonaan ilman puhemiespaikkaa, kun kolmanneksi varapuhemieheksi valittiin keskustan ehdokas Kerstin Lundgren.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS seurasi tärkeän päivän kulkua Ruotsin valtiopäivätalossa, jossa uusi parlamentti kokoontui ensimmäistä kertaa.

Äänestykset käynnistivät Ruotsin politiikan kiivaan viikon. Puhemies alkaa nyt etsiä pääministeriehdokasta, josta parlamentti äänestää myöhemmin.


Kitkeryyttä oli ilmassa Tukholman komean valtiopäivätalon käytävillä jo ennen äänestyksiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Porvaripuolueet rikkovat nyt sitä periaatetta vastaan, jota itse ovat noudattaneet vuodesta 1976 asti”, sanoi toimittajaparven keskellä seisonut sosiaalidemokraattien ryhmänjohtaja Anders Ygeman.

Perinteisesti puhemies on valittu suurimmasta puolueesta tai suurimman blokin suurimmasta puolueesta. Molemmilla kriteereillä paikka olisi kuulunut demareille. Sosiaalidemokraatit olivat 9. syyskuuta järjestetyissä vaaleissa selvästi suurin puolue 28,3 prosentin kannatuksella, vaikka tulos olikin puolueen historian huonoin.


Ygeman tyrmäsi porvaripuolueiden toiveet siitä, että he voisivat saada hallitukselleen tukea sosiaalidemokraateilta. ”Se on täysin pois suljettua.”


Näistä asetelmista Ruotsiin on vaikea muodostaa hallitusta. Jos porvarit eivät saa tukea vasemmalta, heidän olisi hallitusvastuussa nojattava ruotsidemokraattien tukiääniin. Nimenomaan tätä he ovat luvanneet välttää.

Norlén oli porvariblokin puhemiesehdokas. Häntä ehdottivat siis kokoomus, keskusta, kristillisdemokraatit ja liberaalit. Heidän äänensä eivät kuitenkaan yksin riittäneet, koska vasemmistolla eli sosiaalidemokraateilla, ympäristöpuolueella ja vasemmistopuolueella on valtiopäivillä yksi paikka enemmän.


Itse äänestys oli pitkähkö näytelmä. Edustajat astelivat jonossa salin etuosaan, jossa heidän äänensä pudotettiin kirjekuoressa korkeaan sinivihreään uurnaan. Ruotsin lippu roikkui nurkassa katosta.


Ratkaiseviksi nousivat ruotsidemokraattien äänet. He ilmoittivat jo viikonloppuna tukevansa kokoomuksen Norlénia demariehdokkaan sijaan.

Nationalistipuolue sai vaaleissa 17,5 prosenttia äänistä ja kasvatti paikkamääräänsä roimasti. Nyt sillä on 62 edustajaa 349-paikkaisessa parlamentissa.


HS haastatteli salin ulkopuolella yhtä nyt alkavan hallituspelin avainpelaajaa, liberaalien puheenjohtajaa Jan Björklundia. Hän ja keskustan Annie Lööf ovat oikeistoallianssin sisällä ne poliitikot, jotka kaikkein kiivaimmin vastustavat vaikutusvallan antamista ruotsidemokraateille.

Björklund on sanonut julkisuudessa luvanneensa adoptiolapsilleen, ettei ikinä tule olemaan mukana hallituksessa, joka antaa ruotsidemokraateille vaikutusvaltaa.


”Puhemiesvaali on yksi asia, hallitusyhteistyö toinen. Siinä lähdetään nelivuotiseen projektiin, jossa on neuvoteltava politiikasta ja budjetista, ja sitä emme ole valmiit tekemään ruotsidemokraattien kanssa”, Björklund sanoi HS:lle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Heillä olisi silloin mahdollisuus esittää uhkavaatimuksia.”

Yksi uhkavaatimusten paikka olisi joulukuun budjettiäänestys, jossa ruotsidemokraatit voisi halutessaan äänestää vasemmiston budjetin puolesta.

HS kysyi Björklundilta, onko liberaaleille suurempi ongelma ruotsidemokraattien EU-vastaisuus vai puolueen natsistiset juuret.

”Ne liittyvät yhteen”, Björklund sanoi. ”Se on puolue, joka vastustaa kansainvälistä avoimuutta. Lisäksi he käyttäytyvät superpopulistisesti talouspoliittisissa kysymyksissä.”


Jos olisi kyseessä tavallinen vaalivuosi, viikon lopussa Ruotsilla saattaisi olla jo hallitus. Aina aikaisemmin puhemiehen ensimmäinen pääministerikandidaatti on läpäissyt parlamentin äänestyksen.


Nyt kukaan ei uskalla ennustaa, kuinka kauan hallituksen kokoaminen vie.

On mahdollista, että kokoomuslainen puhemies yrittää ensimmäiseksi sovitella pääministerin paikalle kokoomuksen Ulf Kristerssonia. Kristersson ei kuitenkaan pysty läpäisemään edes pääministeriäänestystä ilman ruotsidemokraattien tukea.

Kokeile tästä, minkä puolueiden äänillä päätöksiä syntyisi.Ydinkysymys onkin seuraava: miten Kristersson voi varmistua ruotsidemokraattien tuesta ja samalla pitää kiinni lupauksestaan olla neuvottelematta heidän kanssaan?


Tilanne ei ole helppo ruotsidemokraateillekaan. Heille oikeistohallitus olisi lähtökohtaisesti mieluisampi kuin vasemmistohallitus.

Samalla puheenjohtaja Jimmie Åkessonin täytyisi pitää väkensä tyytyväisenä ja täyttää vaaliyönä antamansa lupaus. ”Tällä kertaa otamme vaikutusvaltaa, oikeasti!” hän huusi tuolloin tukijoilleen.

Toistaiseksi siitä ei ole mitään merkkejä. Oikeistoallianssi kertoi viime viikolla päässeensä sopuun siitä, että he eivät jatkossakaan halua antaa ruotsidemokraateille yhtäkään valiokuntien puheenjohtajapaikkaa. Tässä vaikutti juuri keskustan ja liberaalien paine.


Lisäksi ruotsidemokraatit kokivat maanantaina jokseenkin nöyryyttävän tappion äänestyksessä toisen varapuhemiehen paikasta. Paikka on perinteisesti kuulunut kolmanneksi suurimmalle puolueelle. Ruotsidemokraattien Björn Söder on hoitanut tehtävää nyt neljä vuotta.


Ruotsidemokraatit ehdottivat, että Söder jatkaisi tehtävässä. Vasemmistopuolue asetti kuitenkin vastaehdokkaaksi Lotta Johnsson Fornarven, jonka taakse myös sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue asettuivat. Porvariallianssin puolueet äänestivät tyhjää, ja näin ruotsidemokraateilta jäi vastapalvelus saamatta.

Kokemus luultavasti lisää ruotsidemokraattien halua saada porvareilta jatkossa näkyviä lupauksia tukensa vastineeksi.


Söder on kiistelty hahmo. Hän aiheutti kesällä kohua Facebook-kommentillaan, jossa hän kirjoitti, että saamelaisilla ja juutalaisilla on Ruotsissa vähemmistöasema, koska he eivät ole ruotsalaisia.

Ennen äänestystä puhuneen ruotsidemokraattien ryhmänjohtajan Mattias Karlssonin mukaan kommenttia on vääristelty. Karlssonin mukaan Söder oli vain huolissaan näiden vähemmistöjen oikeuksista.

”Pitäisi olla jokin raja siinä, kuinka paljon toisen poliitikon sanomisista saa valehdella. Nyt raja on tullut vastaan”, Karlsson totesi.

Demareiden ryhmänjohtaja Anders Ygeman perusteli puolueensa ratkaisua sanomalla, että ruotsidemokraatit yrittävät ”kerta toisensa jälkeen tehdä eroja erilaisten ruotsalaisten välille kulttuurin, etnisyyden ja seksuaalisen suuntautumisen perusteella”.

Ygemanin mukaan demarit eivät kokeneet enää puhemiesvalintojen vanhoja perinteitä sitoviksi, koska oikeisto poikkesi niistä ensin.


Tiistaina samassa salissa äänestetään nykyisen pääministerin, sosiaalidemokraattien Stefan Löfvenin, asemasta. Tässä äänestyksessä oikeiston ja ruotsidemokraattien äänet mitä luultavimmin kaatavat Löfvenin ja hänen mukanaan myös vanhan hallituksen.

Kyseinen äänestys pitää lain mukaan järjestää kahden viikon päästä puhemiehen valinnasta. Kokoomuslaisen Norlénin tahto oli järjestää se pikaisesti.

Löfvenin todennäköinen kaatuminen tiistaina ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Löfvenistä voisi tulla uudestaan pääministeriä nyt alkavissa hallitustunnusteluissa.

Löfvenin tavoite on houkutella liberaalit ja keskusta hylkäämään oikeistoallianssi ja liittymään hänen itsensä johtamaan hallitukseen. Tällainen hallitus ei tarvitsisi ruotsidemokraattien ääniä hallitakseen.

Vasemmistopuolueen tukea se kuitenkin tarvitsisi. Sekään ei ole keskustalle ja liberaaleille helppo pala nieltäväksi.

Fakta

Näin Ruotsin syksy etenee


 Tiistaina pidetään lain sanelema pääministeriäänestys, jossa istuva demaripääministeri Stefan Löfven luultavasti menettää paikkansa.

 Uusi puhemies aloittaa keskustelut puoluejohtajien kanssa ja koettaa löytää uuden pääministerin. Parlamentti äänestää pääministeristä. Hän pääsee kokoamaan hallitusta, jos hän ei saa ei-äänten enemmistöä.

 Puhemiehellä on neljä yritystä. Jos ne eivät onnistu, järjestetään uudet vaalit.

 Uuden hallituksen pitäisi jättää budjettiesitys viimeistään 15. marraskuuta. Siitä äänestetään joulukuun alussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Politiikka
 • Petja Pelli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

   Tilaajille
  2. 2

   Viisumi kouraan eli kuinka Ranska väläytti ensimmäistä kertaa, mikä brittejä saattaa tulevaisuudessa odottaa

  3. 3

   Kanada laillisti kannabiksen: Pohjois-Amerikan ”pilvi­vyöhyke” ulottuu nyt Kaliforniasta melkein Pohjois­navalle – Tällaisia seurauksia laillistamisella on ollut

  4. 4

   Kun hengityskone oli sammutettu, puoli­vuotias Eino kuoli vanhempiensa syliin – Hänet olisi voitu parantaa, jos perinnöllinen sairaus olisi löytynyt ajoissa

   Tilaajille
  5. 5

   Poreammeessa perustettu kasvu­rahasto teki 100 miljoonan euron kaupan – yli 18 vuoden tappio­putken jälkeen Ekahau osui kulta­suoneen

  6. 6

   ”Niin Antti, minullakin on ratkaisu­ehdotus...” – Miksi Juha Sipilä härnäsi Antti Rinnettä televisiossa ja miksi Rinteen oli niin vaikea vastata?

  7. 7

   Kerta riitti – iranilaiset naiset eivät päässe toistamiseen jalkapallokatsomoon: ”Kun nainen näkee puolialastomia urheiluasuisia miehiä, se johtaa syntiin”

  8. 8

   ”Ehkä joskus opin elämään ilman häntä” – Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, mitä 39-vuotiaana kuollut omintakeinen taiteilija heille opetti – ja kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  9. 9

   Kaaoksen maailmassa kukaan ei ole turvassa

  10. 10

   Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia – Presidentti Trump kiisti suojelevansa Saudi-Arabiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  2. 2

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  3. 3

   Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia – Presidentti Trump kiisti suojelevansa Saudi-Arabiaa

  4. 4

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  5. 5

   Väkivaltainen exä tarkkaili kumppaniaan älyjääkaapin avulla – Älylaitteilla ja niiden vakoiluohjelmilla tehdään ankaraa lähisuhdeväkivaltaa, jossa rajana on vain mielikuvitus

   Tilaajille
  6. 6

   ”Niin Antti, minullakin on ratkaisu­ehdotus...” – Miksi Juha Sipilä härnäsi Antti Rinnettä televisiossa ja miksi Rinteen oli niin vaikea vastata?

  7. 7

   Saako toimittaja ilmoittaa raskauttavia tietoja työnantajalle – Louhimiehen tapauksessa on yksi merkittävä ero viimekeväiseen somekohuun

   Tilaajille
  8. 8

   Kanada laillisti kannabiksen: Pohjois-Amerikan ”pilvi­vyöhyke” ulottuu nyt Kaliforniasta melkein Pohjois­navalle – Tällaisia seurauksia laillistamisella on ollut

  9. 9

   Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään

  10. 10

   Maailmasta loppuu metalli, kun 80% puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  6. 6

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  7. 7

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  8. 8

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  9. 9

   Näe Oodi jo ennen avajaisia – ilmakuvat ja virtuaalikierros työmaalla paljastavat kirjaston ainutlaatuisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Arkeologit löysivät haudasta ”vampyyri­lapsen” Italiassa

  11. Näytä lisää